duminică, 17 decembrie 2017

21 DECEMBRIE ESTE ZIUA SOLSTIȚIULUI DE IARNĂ

In peregrinarile sale prin  casele astrale Soarele –astrul  venerat de intreaga omenire de-a lungul veacurilor, ajunge in fiecare an si in  locul ce marcheaza inceputul iernii.
In acest an Solstițiul de iarnă va fi pe 21 Decembrie la ora 18.28.
Acest moment marchează începutul iernii astronomice. Pe 21 Decembrie avem ziua care are doar 8 ore și 50 de minute si o noapte lunga de 15 ore și 10 minute.
Cum era si firesc aceasta zi, considerata ca o zi a revenirii soarelui, este plină de tra-diții și obiceiuri, care se respectă cu strictețe inca din vechime.
Cea mai veche informatie scrisă despre sărbătoarea ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în Antichitate, în Mesopotamia.
Sărbătoarea ţinea 12 zile si  avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblân-zească monştrii haosului pentru încă un an. Solstițiului i-au fost dedicate multe structuri megalitice pe toate continentele (în cele două Americi, Asia, Orientul Mijlociu).
 În Europa o astfel de construcție din piatră pentru măsurarea poziției soarelui a fost descoperita la Stonehenge, în Anglia.Potrivit cercetatorilor pietrele de aici, datând din 2050 î.Hr. ar fi fost astfel poziţionate încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un fel anume.
În vechime, în noaptea de 21 Decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai face și astăzi în unele sate din România.
Stramosii nostrii credeau ca la solstițiul de iarnă se deschid cerurile dar și străfundurile, iar binele se bate cu răul. Cu ocazia acestui eveniment,solstițiul de iarnă, exista obiceiul aducerii de jertfe zeului Soare prin sacrificii de animale. Pactica a disparut in timp fiind inlocuita cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat, apoi ars.
Noaptea magică din 21 Decembrie are influențe majore asupra oamenilor, datorită energiei pe care o aduce, aducând un nou început pentru fiecare, momentul când se privește spre viitor.
Si pentru gradinari este un moment de energie pozitiva daca tinem cont de faptul ca zilele incep sa creasca si ne indreptam spre perioada primelor activitati de semanat, dar pana atunci mai este suficient timp sa punem la punct "Planul pentru gradina de vis a anului 2018."
Spor la planuri si la pregatirile de sarbatori.

 

4 comentarii:

 1. Alice in Wondergarden17 decembrie 2017, 16:54

  Multumim pentru activitatea dumneavoastra pe blog, pentru raspunsurile prompte si pozitivismul dumneavoastra. Perioada ce urmeaza, pe langa agitatia pregatirilor pentru tihna sarbatorilor, ne ofera si un ragaz placut pentru lectura. Ma bucur ca mi-ati recomandat cartea "Paradisul meu" de Heinz Erven. Am citit-o iar in perioada urmatoare o voi reciti pentru a invata cat mai multe lucruri din ea. Nu mi-am inchipuit niciodata ca o carte despre gradinarit poate fi o lectura palpitanta. E un scurt roman despre un gradinar si gradina lui. Un roman cu final deschis care deschide cititorilor calea spre o perceptie sanatoasa si o viziune inteleapta asupra pamantului care ne poate rasfata cu generozitatea ofertei lui.
  Sa aveti si dumneavoastra spor la pregatirile de sarbatori, plapumioara de zapada pe gradina si caldura in casa si familie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna seara,va multumesc pentru tot,vizite,comentarii,aprecieri si nu in ultimul rand pentru faptul ca urmariti aces mini jurnal de gradinarit ecologic. Va doresc o seara minunata, spor si inspiratie in noua saptamana.

   Ștergere
 2. Nu as iesi noaptea in anotimpul asta sa intampin rasaritul soarelui cu torte pe munte :) Dar in mod sigur o sa pun o buturuga mare pe foc de solstitiu :)
  Cred ca noi, cei cu gradina, ne bucuram cel mai tare, ca incepe sa creasca ziua. O saptamana buna, Vasile !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Dani, fiecare sarbatoreste cum crede de cuviinta important este ca incepe un nou ciclu al naturii de care trebuie sa tinem cont si sa-l fructificam .O zi minunata si o saptamana plina de daruri si bucurii sa aveti.

   Ștergere