La sosirea toamnei marea majoritate a gospodinelor
pregatesc bunatatile din putinica(borcan, butoi,etc) –MURATURILE
Sunt o specialitate care nu lipseste de pe masa
romanului dar, despre a cărei valoare vindecătoare se ştia, până de curând,
prea puţin.
Cercetări de ultimă oră au arătat că varza,
gogonelele, pepenele sau castraveţii muraţi, sunt medicamente redutabile, în
prevenirea şi vindecarea unor boli, altfel extrem de greu de tratat.
Aparent banalul proces de murare a legumelor este,
în realitate, un lanţ de zeci de reacţii biochimice, în urma cărora rezultă
substanţe cu un potenţial terapeutic extraordinar.
Multă vreme, oamenii de ştiinţă au ignorat aceste
alimente tradiţionale, deşi erau obţi-nute printr-o succesiune de procese care
pot rivaliza cu cele mai sofisticate sinteze ale medicamentelor alopate.
Pentru prima oară, murăturile au atras atenţia în
urmă cu aproape două decenii, când un studiu făcut în Polonia a arătat că
femeile din zonele rurale ale ţării au o adevărată imunitate la cancerul de
sân şi de col uterin. Prin comparaţie, polonezele care trăiau în alte colţuri
ale lumii, renunţând la dieta tradiţională, erau la fel de vulnerabile la
cancer ca media înregistrată în Europa.
Secretul: femeile care trăiesc în Polonia consumă,
în medie, câte 30 de kg de varză acră pe an - un record mondial, care se
traduce şi în reducerea cu peste 50% a incidenţei cancerului la sân, dar şi a
altor cancere cu determinare hormonală.
Pornind de la aceste prime observaţii, studiile
s-au extins şi, rând pe rând, s-a descoperit că gogonelele murate atacă
viruşii hepatitici, conopida murată împiedică anumite mutaţii celulare şi
stopează procesele de îmbătrânire, în timp ce castraveţii muraţi combat
diabetul şi reglează valorile colesterolului.
Fiecare tip de legumă murată conţine virtuţi terapeutice
extraordinare, pe care acum, în sezonul rece care tocmai începe, e bine să le
ştim.
Scurt
istoric În Europa,
destul de puţine ţări (între care la loc de frunte se află România) au o
tradiţie străveche şi bogată în prepararea şi consumul murăturilor. În
schimb, pe alte meridiane, acest proces de conservare şi de sporire a
valorilor nutritive ale diferitelor vegetale a fost descoperit şi folosit
neîntrerupt, vreme de milenii. Aproape toate civilizaţiile importante au cunoscut
aceste super-alimente:
China - se
pretinde a fi descoperitoarea procesului de murare, iar dovezile arheo-logice
arată că, într-adevăr, de mai bine de trei milenii, pe acest teritoriu se
fabrică murături.
Cel mai frecvent sunt consumate: ridichea neagră,
ardeiul iute, seminţele de muştar chinezesc şi varza chinezească.
India - şi aici, procesul de murare este folosit de milenii în multe zone.
Indienii folosesc la murături şi în prezent ghimbirul, ardeiul iute, usturoiul
şi fructele de mango.
Mesopotamia - este o ţară antică, care îngloba actualele teritorii ale Turciei, Siriei
şi Irakului. Aici au fost găsite cele mai vechi vestigii care atestă folosirea
procesului de murare, încă de acum 4000 de ani. De aici ne vin tradiţia
folosirii castraveţilor în murături, dar şi sistemul de condimentare cu
cimbru, foi de dafin şi usturoi.
Tracii - de la ei se păstrează până astăzi tradiţia
verzei, a castraveţilor şi morcovilor muraţi, folosite atât ca remedii
interne, cât şi externe.
Arabii - au moştenit, se pare, de la mesopotamieni meşteşugul preparării
castraveţilor şi a sfeclei murate. În prezent, ei folosesc ca murături:
pepenii, vinetele, castraveţii, dar şi prunele crude sau migdalele verzi.
Pornind de la aceste tradiţii, murăturile au intrat
în vizorul oamenilor de ştiinţă care au vrut să vadă ce se ascunde dincolo de
gustul şi aromele lor plăcute.
Motive ştiinţifice pentru a consuma
murături
Multă vreme s-a crezut că prin murare, legumele şi
fructele îşi pierd proprietăţile, devenind nişte alimente moarte, total lipsite
de proprietăţi terapeutice. Ei bine, în realitate, lucrurile stau exact
invers: prin murare, anumite calităţi vindecătoare ale vegetalelor sunt amplificate
şi chiar apar substanţe active noi, foarte puternice.
Păstrează vitaminele originare - chiar şi vitaminele foarte sensibile, cum ar
fi vitamina C sau cele din complexul B, sunt păstrate în proporţie de peste
50% în murăturile preparate casnic.
Păstrează întreaga cantitate de minerale şi
oligoelemente - fie că vorbim de potasiu, de siliciu, de seleniu sau calciu, aceste
substanţe importante pentru organism sunt păstrate intacte şi, mai mult decât
atât, devin mai uşor asimilabile.
Sunt foarte sărace în calorii - microorganismele care produc procesul de
fermentare (acrire) a murăturilor consumă multe din zaharurile legumelor şi
fructelor, făcându-le printre cele mai puternice alimente anti-obezitate.
Conţin probiotice naturale - aşa-numitele bacterii prietenoase se
dezvoltă din belşug în procesul de murare, iar odată ajunse în organism,
vindecă infecţiile, previn tulburările digestive, întăresc imunitatea.
Au efect antibiotic şi antiviral - frunzele de ţelină, seminţele de mărar şi
muştar, rădăcina de hrean şi usturoiul folosite în prepararea murăturilor
conţin substanţe volatile care nu doar că dau aroma specifică, dar luptă activ
împotriva microbilor invadatori, protejează sistemul nervos şi cel endocrin.
Care murături au valoare
terapeutică?
De la bun început trebuie spus că efecte terapeutice
au doar murăturile clasice, adică cele făcute în saramură şi, într-o măsură
mult mai mică, cele puse în oţet.
Apoi, murăturile eficiente sunt cele făcute în casă,
fără preparare termică, fără aditivi artificiali, aşa cum au de cele mai multe
ori cele produse industrial.
Este foarte important şi ca sarea folosită să fie
neiodată, aşa încât iodul adăugat artificial să nu interacţioneze negativ
cu ingredientele naturale.
Nu în ultimul rând, este important ca legumele sau
fructele puse la murat să fie proaspete, de bună calitate, obţinute din
agricultura tradiţională şi nu din cea chimizată.
Unii specialişti consideră că murăturile puse toamna
târziu, îşi păstrează mai bine calităţile curative, dar mai mult contează
calitatea şi felul de combinare al ingredientelor decât acest detaliu.
Acrirea murăturilor apare printr-un proces natural
de fermentaţie care are loc în butoiul sau borcanul cu murături, culturile de
bacterii transformând zaharurile din legume şi produ-când nenumărate substanţe
nutritive şi aromate.
Murarea fiind un proces intens de fermentaţie, este
total contraindicată folosirea recipientelor de plastic în locul celor de
sticlă, ceramică sau lemn, deoarece acizii naturali formaţi pot extrage cu uşurinţă
substanţe toxice din masele plastice, rezultând murături mai degrabă toxice
decât cu efecte terapeutice.
Tratamente cu murături
Secretul eficienţei acestei categorii de alimente nu
este doar calitatea lor, incontes-tabilă prin prisma studiilor ştiinţifice, ci
şi cantitatea. Fiind un aliment care poate fi consumat zilnic, cu foarte multe
feluri de mâncare, murăturile sunt unul dintre medicamentele cel mai uşor de
administrat.
O cantitate de murături suficientă pentru întreţinerea
sănătăţii este de 300g/ zi, consumate în timpul meselor principale. În timpul
curelor cu murături, se vor consuma minimum doi litri de apă pe zi, aşa încât
rinichii să nu fie deloc afectaţi de surplusul de sare pe care trebuie să-l
elimine.
Castraveţii muraţi - antidiabetici
şi digestivi
Dintre toate murăturile, castraveţii muraţi au cele
mai puţine zaharuri, motiv pentru care sunt un extraordinar remediu pentru cei
care au abuzat de dulciuri, de alimente supra-rafinate, bogate în amidon. Mai
mult decât atât, coaja lor conţine substanţe care stimulează puternic digestia
şi metabolismul, ajutând la procesarea mai uşoară a proteinelor şi a grăsi-milor,
chiar şi a celor cu potenţial toxic ridicat.
Acesta este şi motivul pentru care organismul
consumatorilor de carne sau prăjeli cere aceste murături ca adaos pe lângă
fripturi şi alte alimente bogate în proteine sau grăsimi.
Dar să vedem câteva afecţiuni în care aceste legume
murate au un efect terapeutic puternic:
Digestie
dificilă, dispepsie; -Tripsina,o enzimă
conţinută în coaja castraveţilor muraţi, ajută organismul să digere şi să
asimileze cu uşurinţă proteinele. Apoi, bacteriile prie-tenoase din aceste
murături normalizează flora tubului digestiv, prevenind indigestiile, balonarea,
disconfortul abdominal după masă.
Persoanele care întâmpină probleme în asimilarea
mâncărurilor bogate în proteine sau grăsimi, precum şi cele care au frecvent
indigestii ori probleme biliare, ar trebui să consume la mesele principale
castraveţi muraţi.
Diabet
zaharat - castraveţii muraţi în apă cu sare conţin o cantitate infimă de zaharuri,
dar în schimb au în componenţă substanţe stimulatoare ale activităţii
pancreasului, precum şi din cele care măresc receptivitatea organismului la
insulină.
Consumul lor este un adevărat tratament pentru
prevenirea şi tratarea diabetului, ei putând fi mâncaţi fără niciun fel de
restricţie cantitativa
Consumaţi constant, vreme de măcar trei luni, minimum
300 de grame pe zi vor scădea valorile trigliceridelor şi ale colesterolului sunt adevăraţi inamici ai
grăsimilor şi colesterolului în exces din sânge
Gogonelele murate -
hepatoprotectoare şi anticancerigene
Consumate verzi, tomatele proaspete sunt toxice
pentru organism, o substanţă pe care o conţin afectând ficatul şi sistemul
nostru nervos. În schimb, atunci când sunt murate, o adevărată alchimie se
petrece cu gogonelele, substanţele toxice fiind inactivate, iar cele cu
valoare terapeutică fiind potenţate. Studii făcute în ultimii ani au arătat
că există principii active cu un potenţial fantastic de vindecare în coaja
şi pulpa gogonelelor, substanţe fără echivalent în lumea plantelor medicinale
sau a medicamentelor.
Hepatită
virală - un studiu german a demonstrat că în gogonele sunt secretate sub-stanţe
(numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatitici, blocând
în special proliferarea virusului C.
Gogonelele sunt atât de active terapeutic încât,
în combinaţie cu frunzele de vâsc, sunt administrate cu succes persoanelor
care nu au răspuns la cele mai avansate tratamente pe bază de interferon.
Boală
canceroasă - o cercetare făcută în anul 2010, în Coreea de Sud, a arătat că
tomatele verzi conţin citostatice naturale, care determină auto-distrugerea
anumitor formaţiuni tumorale. Cele mai receptive la acest tratament s-au
dovedit a fi cancerele pulmonare, precum şi cancerul de col uterin.
Efort
fizic - gogonelele sunt printre cei mai buni susţinători de efort. Ele cresc
rezistenţa la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la creşterea masei musculare,
fiind mult mai sănătoase şi eficiente pe termen lung decât steroizii (substanţe
hormonale toxice) folosiţi de amatorii de culturism. Ele sunt utile şi
pentru copiii sau adolescenţii cu o dezvoltare fizică întârziată, cu o constituţie
firavă.
Conopida murată - reglator hormonal
şi protector nervos
Conopida conţine o categorie de substanţe cu un
efect antioxidant foarte puternic, numite sulforafani. Din fericire, aceste
substanţe nu se degradează decât în foarte mică măsură în procesul murării,
calităţile terapeutice fiind menţinute la cote extrem de ridicate. Adăugaţi
apoi faptul că această legumă conţine mari cantităţi de vitamina C, vitamina
B6 şi potasiu, şi veţi obţine o imagine mai exactă a virtuţilor sale de medicament,
în următoarele boli:
Chisturi
ovariene, dismenoree, tulburări de menopauză - conopida murată este un excelent reglator al
activităţii ovarelor, fiind din acest punct de vedere un ajutor natural mult
mai eficient decât multe din medicamentele hormonale de sinteză. Se consumă în
cure de lungă durată, alternativ cu varza murată, cu care este înrudită şi
care are proprietăţi terapeutice similare. Consumul acestor două legume din
familia cruciferelor înlătură durerile menstruale, previne fenomenele extreme
de la intrarea în menopauză şi protejează organismul în timpul menopauzei.
Prevenire
Alzheimer, Parkinson, boli nervoase degenerative - principiile active din conopidă sunt un
veritabil protector al sistemului nervos în faţa proceselor degenerative.
Persoanele care consumă mari cantităţi de conopidă sau broccoli murat se bucură,
la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare neuromotorie mai bună. De
asemenea, ele au un tonus psihic mai bun, putând rămâne active mental şi fizic
până la vârste foarte înaintate.
Boli
cardiovasculare - conopida conţine mari cantităţi de potasiu, mineral care reglează ritmul
cardiac şi tensiunea arterială. Pe urmă, această legumă murată împiedică
oxidarea grăsimilor şi colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiacă
şi tulburările circulatorii cerebrale. Nu în ultimul rând, conopida murată
previne formarea şi migrarea cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un fluidifiant
sanguin.
Varza murată - imunoreglator,
remediu anti-obezitate
Este un fel de regină a murăturilor, efectele sale
vindecătoare sunt numeroase şi complexe,
Secretul verzei murate este cantitatea foarte mare
de antioxidanţi pe care îi conţine, corelată cu un conţinut enorm de fibre şi
cu un număr incredibil de mic de calorii. Frunzele sale sunt folosite intern
şi extern în peste o sută de afecţiuni, dintre care am selectat, în continuare,
doar câteva:
Infecţii
respiratorii, tratamente cu antibiotice - un studiu făcut în Coreea de Sud a arătat că animalele de experienţă
hrănite cu varză murată, după ce au fost infectate cu celebrul şi temutul
virus al gripei aviare (alias H5N1), au supravieţuit într-o proporţie mult
mai mare decât cele tratate prin metode alopate.
Cum este posibil acest lucru? Prin calităţile imunostimulatoare
ale verzei, date de conţinutul de vitamina C şi complexul B, dar şi de
bacteriile prietenoase pe care le conţine. Acestea din urmă sunt un ajutor
preţios şi în timpul tratamentelor cu antibiotice, deoarece previn instalarea
candida şi deficienţele imunitare care apar frecvent după această terapie
medicamentoasă.
Astm,
alergii cutanate - persoanelor cu sensibilitate alergică puternică, tradusă prin
astm bronşic sau urticarie, li se recomandă zilnic salata din varză murată,
preparată cu ceapă şi hrean. În curele de lungă durată, varza murată reglează
reacţiile sistemului imunitar, diminuând intensitatea proceselor alergice şi
ameliorând, gradat, bolile produse sau potenţate de acestea.
Supragreutate,
obezitate - două castroane mari cu salată de varză acră conţin mai puţine calorii
decât o felie de pâine cu unt sau câteva pătrăţele de ciocolată. Mai mult,
varza are o cantitate impresionantă de fibre alimentare - substanţe
nedigerabile, care constituie o adevărată capcană pentru grăsimile şi
zaharurile din alimente. Nicio persoană cu supragreutate sau obezitate nu ar
trebui să ignore varza murată în timpul sezonului rece, când hrana este mai
bogată în calorii şi săracă în legume şi fructe proaspete. Pentru cei care nu
suportă varza murată sau care vor o variaţie în dietă se recomandă şi folosirea
castraveţilor, gogonelelor şi a pepenelui murat.
Varza roşie murată - vitaminizant şi
anticancerigen
Diferenţa de culoare dintre varza albă şi cea
roşie este dată de o categorie de substanţe numite pigmenţi antocianici, care
sunt printre cele mai puternice anticancerigene cunoscute până în prezent.
Apoi, varza roşie conţine de aproximativ opt ori mai multă vitamina C decât
cea albă, fiind cea mai bună sursă naturală din această vitamină, în timpul
iernii. Ca atare, această murătură are câteva calităţi terapeutice
inegalabile, care o recomandă în afecţiuni altfel foarte greu tratabile:
Boală
canceroasă - varza roşie murată este o adevărată pavăză contra cancerului pentru
întreg traiectul digestiv. Ea previne şi ajută în tratamentul cancerului bucal,
esofagian, de colon şi de rect. Zeama sa (moarea de varză roşie) este un
adjuvant în cazul cancerului hepatic, pulmonar şi de prostată. Trebuie ştiut şi
faptul că antioxidanţii pe care îi conţine ajută la neutralizarea, chiar şi
la mai mult timp după ingerare, a unor agenţi cancerigeni puternici, cum ar
fi aditivii sintetici din mezeluri, pesticidele din legume şi din apă, ori
gudroanele din fumul de ţigară.
Boli
autoimune - pot fi ameliorate prin cure de minimum trei luni cu varză roşie murată.
Conţinutul uriaş de vitamina C şi pigmenţii din această legumă ajută
sistemul imunitar să se auto-regleze, diminuând intensitatea proceselor
auto-distructive.
Parodontoză - se tratează cu salată de varză roşie murată,
tăiată foarte fin, aşa încât să nu solicite suplimentar dentiţia. De asemenea,
se fac clătiri ale gurii, de trei ori pe zi, cu moare de varză roşie. Clătirea
se va face vreme de câteva minute, plimbând cu presiune moarea prin toată gura,
după care zeama de varză se înghite. Tratamentul durează 6-12 luni, iar
efectele sale sunt de multe ori surprinzător de puternice în această
afecţiune, altfel, aproape imposibil de tratat.
Precauţii şi contraindicaţii
Toate studiile făcute până în prezent
arată că efectele adverse la consumul de murături sunt foarte rare şi reduse
ca intensitate, fiind cel mai adesea deranjamente digestive: diaree,
balonare, uşoare colici abdominale. Pentru cei care au contraindicat
aportul de sare, din cauza hipertensiunii sau a anumitor afecţiuni renale, se
recomandă desărarea prealabilă, în multă apă, a murăturilor.
Sursa: email.
Ati murat vreodata vinete? As incerca
RăspundețiȘtergereBuna ziua, nu am incercat dar cred ca sunt bestiale. Multumesc pentru sfat si nu strica sa le trec pe "to do list in 2017". O seara minunata si o duminica de vis.
ȘtergereCel mai mult imi lipseste varza murata ...
RăspundețiȘtergereBuna ziua, nu ai posibilitatea sau nu se obisnuieste sa se puna la murat varza in Grecia?Cateva capatani pot fi puse si intr-un borcan de 15 kg.
ȘtergereO seara minunata si duminica plina de lumina sa aveti.
Buna seara, foarte interesantă şi utilă postarea. Multumim. O seară plăcută.
RăspundețiȘtergereBuna ziua, multumesc pentru vizita. Ma bucur ca v-a placut. Weekend cu spor si liniste sufleteasca.
ȘtergerePai, daca ar fi asa, am fi cel mai sanatos popor din lume!
RăspundețiȘtergereIn zona noastra, cel putin, e sportul preferat in aceasta perioada. Toata lumea cara saci si umple zeci de borcane si bidoane. Nu am niciun cunoscut care sa spuna ca nu pune muraturi.
Buna seara, sunt de acord cu ce spuneti cu un amendament, noi nu stim masura in tot ce inseamna viata sanatoasa si avem cea mai rea zicere" Lasa ca merge si asa!, de aceea sanatatea noastra ca natie lasa de dorit ca sa nu mai spun de tonele de plastice si E-uri ieftine pe care le ingurgitam. O seara buna si o noua saptamana minunata.
ȘtergereDe fapt se mureaza in toata Europa de mii de ani si in toata lumea unde e si sezon de iarna (nu la tropice sau ecuator sau in desert unde nu au ce). Grecii mureaza masline, marocanii mureaza si lamai, francezii mureaza tot felul de chestii, varza murata in tarile germanice este un must, la nordici e influenta rusa la murat etc. Niste retete minunate si explicatii gasii la francezi: www.nicrunicuit.com/ (astia stiu sa faca arta culinara si din muraturi :D, parca is facuti sa faca din orice rahat o minune gastronomica).
RăspundețiȘtergereEu pusei castraveti si gogonele (mix de ele). Varza imi voi mura pe loc: toc si pun intr-un borcan de 2l cu apa si sare, las la cald 2-3 sapt. si iese fix cat mananc eu. Zeama o voi refolosi (cat iese) pt a forma alt borcan (ideea e de promovare de bacterii) si din anii trecuti tin minte ca a 2a tura s-a murat mai repede.
Rolul il au bacteriile de acolo. De ceva ani tot citesc despre permacultura, bacterii si se pare ca noi oamenii purtam cu noi cu veselie mii si mii de tipuri de bacterii (si inauntru si pe noi), iar echilibrul lor e echilibrul nostru. Fac glume ca in casa mea avem o supa de bacterii, 3 sunt cele mai mari: bipezii :). Uneori ma intreb daca noi coordonam bacteriile sau ele pe noi, in ultimul timp citind si ca dezechilibrul de bacterii poate duce la dezechilibru de "stari emotionale".
Foarte interesant mi se pare de mentionat fiecare casa va avea altfel de muraturi, si fiecare borcan e altfel. Totul porneste de la ce bacterii avem prin casa, ce temperaturi, si se dezvolta cum vor.
Eu visez niste harbuji murati, nu am unde pune si ... regret. As putea mura in bidoane de plastic dar refuz sa marinez plastice, raman de moda veche: lemn si sticla. Si cand eram in Ro primeam cadou des muraturi ... era risipa!
Hai sanatate!
Buna seara, multumesc pentru vizita si comentariu. Aveti dreptate, se pare ca nu suntem nici unicat , sau macar printre putinii care pun muraturi nici cei mai rafinati dar, cu toate acestea, suntem cautati la export pentru muraturile noastre traditionale si in special pentru varza eco murata. Este foarte adevarat ca aceasta contine probiotice in cantitate mai mare decat alte alimente si ajuta atat sistemul digestiv cat si flora intestinala cu milioanele de bacterii benefice ce ne imbunatatesc viata.Exista o legatura dovedita intre bacteriile din corpul nostru si diverse sisteme si organe in special sistemul nervos care este influentat de actiunea bacteriilor benefice. O seara minunata va doresc.
Ștergere