marți, 11 octombrie 2016

Despre banane - recoltare si impachetare

Un filmulet interesant despre recoltarea si impachetarea bananelor. Vizionare placuta.


Un clip filmat in Costa Rica la un renumit producator de talie mondial ne arata ce se intampla cu bananele de cand sunt culese.
1. Fructele sunt culese cand sunt inca verzi, dar dupa ce au fost masurate si verificate ca indeplinesc toate criteriile.
2. Dupa ce muncitorii, bananeros, s-au asigurat ca fructele sunt protejate, cu bucati de cauciuc si plastic impotriva loviturilor si a altor factori, ramurile sunt taiate cu macheta.
3. Frunzele ramase apoi sunt lasate pe pamant, printre bananieri si servesc pe post de ingrasamant.
4. Bananele sunt transportate apoi, printr-un sistem de cabluri tras cu magarii, in locul din ferma unde sunt ambalate. Dar inainte sa ajunga in cutiile imense pe care toti le cunoastem, mai au de parcurs cativa pasi. Bananele recoltate sunt inregistrate in sistem, se stie foarte bine cine sunt cei care le-au cules si de unde.
Daca nu corespund standardelor, fructele sunt trimise inapoi.
5. Bananele sunt apoi spalate cu o combinatie de apa cu clor.
6. Apoi sunt taiate in manunchiuri si bagate in apa, pentru a fi curatate si mai bine si pentru a fi protejate, in acelasi timp.
7. Sunt verificate din nou, sunt taiate in “ciorchine” de cate 5 sau 7 si lasate sa pluteasca din nou, pana la urmatoarea zona din fabrica. Acolo, sunt cantarite si marcate cu celebrele etichete.
8. Li se aplica apoi o substanta care pastreaza prospetimea fructelor. Ajung imediat la ambalat, unde sunt puse in cutii speciale, cu gaurele, pentru a permite o buna ventilatie si pentru a le permite fructelor sa se coaca. Cutiile din carton sau din materiale reciclate trec prin inca un punct de control, dupa care sunt pregatite pentru transport.
Tot acest proces dureaza cam doua-trei ore. De atata timp au nevoie bananele de cand sunt culese pana cand ajung in cutii, ambalate frumos si gata de drumul spre alte tari, supermarketuri, apoi la tine in cos.
Sursa: http://viatasisanatate.com/te-ai-intrebat-vreodata-care-este-drumul-parcurs-de-catre-banane-pas-cu-pas-din-jungla-pana-in-supermarket-iata-cum-video/

6 comentarii:

  1. Nu stiu cat de sanatoase sunt bananele. Am observat in schimb ca sunt banane care sunt injectate, efectiv nu au gust de banane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si comentariu. Procesul de conservare si pastrare al bananelor presupune o serie de operatiuni care numai "bio" nu se pot numi asa ca, indiferent de proprietatile curative eu prefer traditionalul mar cules din gradina mea. O seara linistita va doresc.

      Ștergere
  2. Buna ziua! Ma numesc Denisa, stiu ca sunt off-topic, dar am o rugaminte, pentru ca sunteti mult mai priceput decat mine la gradinarit. As vrea sa va intreb daca stiti de ce incep sa cada frunzele ardeiului iute dintr-o data, masiv, de cateva zile. A fost insamantat de mine la jumatatea lui aprilie, din seminte cumparate, iar acum are peste 1 m inaltime si ii mergea minunat. Il tineam la geam, in apartament, 4 ghivece alaturate cu cate 2 ardei fiecare. Recolta nu prea, doar 3 bucati pana acum. Au dat drumul la caldura in apartament si i-am mutat, dar deja incepusera ca cada frunze de 1-2 zile. Sunt verzi, par sanatoase (poate doar par), dar ardeii mei aproape au chelit. Ii ud la 2-3 zile, pun ingrasamant 1 data pe saptamana in apa. Vreun sfat, va rog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, n-am crescut ardei in casa dar cred ca exista o explicatie generala pentru toate plantele de apartament. Schimbarea locului plantei si modificarea temperaturii ambientale provoaca schimbari metabolice si uneori procese negative ca absenta florilor pentru o perioada indelungata. In speranta ca raspunsul a reusit sa explice sumar, cauzele caderii frunzelor ardeiului dumneavoastra, va doresc o seara minunata si va mai astept in gradina mea virtuala.

      Ștergere
    2. Multumesc foarte mult pentru raspuns! Am descoperit ulterior ca ardeii mei se infestasera, dar nefiind multi daunatori la inceput nu se vedeau. S-au inmultit rapid si in 2 zile se umplusera frunzele de purici. Le-am dat cu pulverizator si schimbarea a fost vizibila rapid. Cumva, am reusit sa salvez toti ardeii. Nu le mai cad frunzele, ba au inceput din nou sa creasca la loc. :)
      Va multumesc mult si va doresc o zi placuta in continuare!

      Ștergere
    3. Buna ziua, eu va multumesc pentru vizita si comentarii si va astept ori de cate ori veti avea placerea sa veniti in gradina mea virtuala. O saptamana minunata.

      Ștergere