sâmbătă, 8 februarie 2025

Taieri la mar: cand si cum se taie marul

 

Taieri la mar: cand si cum se taie marul


taiere ramuri interioare lamar

TTăierea mărului este una dintre cele mai importante operațiuni de cultivare pentru a asigura creșterea luxuriantă și productivă a pomului.
Pentru a acționa corect este important să cunoști câteva elemente de bază ale cultivării marului. De exemplu, condițiile pedoclimatice ale livezii, situația vegetativă a pomului. Și din nou, modelul de plantare adoptat și portaltoiul ales pe soiul nostru de mere.

În acest articol încercăm să oferim o orientare tehnică tuturor cultivatorilor. În primul rând, așadar, vom vedea care sunt obiectivele generale ale tăierii mărului. Și imediat după, vom analiza modul de intervenție în diferitele sisteme de cultivare adoptate.

Când să tăiați un măr

Tăierea se face cel mai bine la sfârșitul iernii, în timp ce copacul este latent, sau la începutul primăverii, înainte de a începe o nouă creștere. Dacă este posibil, evitați tăierea vara și toamna, deoarece acest lucru stimulează creșterea nouă, sensibilă, care poate fi vulnerabilă la atacul insectelor și daunele de iarnă. Cu toate acestea, ramurile evident bolnave sau deteriorate trebuie îndepărtate ori de câte ori le observați.

Pomii maturi vă vor spune când au nevoie de tăiere riguroasă, deoarece producția de fructe începe să scadă. Majoritatea pomilor fructiferi cultivați în grădinile de acasă sunt tipuri stimulatoare. Un pinten este o ramură scurtă de 7 până la 10 cm în care mărul înflorește și dă fructe. Acești pinteni se diminuează atunci când copacul începe să producă lastari și când există prea mult lemn neproductiv pe copac. Îndepărtând lastarii și crengile uscate prin tăiere grea, pomul este stimulat să producă mai mulți pinteni fructiferi. Și tăierea dură deschide, de asemenea, ramurile, astfel încât lumina soarelui și aerul să poată ajunge la toate fructele coapte.

Instrucțiuni

  • Eliminați ramurile rele. Începeți prin a îndepărta orice ramuri evident moarta, deteriorata sau bolnava. Lemnul mort va fi întunecat sau casant, adesea cu scoarța căzând, iar lemnul bolnav are de obicei o culoare diferită față de celelalte ramuri. O rană deschisă pe o ramură este o invitație la insecte și la alte boli, așa că ar trebui să tăiați lemnul mort și rănit în orice moment al anului.
taierea la mar - ramuri uscate
  • Îndepărtați ramurile joase. Scăpați de orice ramuri aflate la aproximativ 1m de pământ. Probabil că vor fi prea umbrite pentru a produce mere, iar ramurile joase doar invită căprioarele și alte animale să ronțăie.
  • Eliminați ramurile cu probleme. Acum, tăiați toate ramurile orientate în jos. Apoi, concentrați-vă pe îndepărtarea oricăror ramuri care se încrucișează sau se freacă de ramurile mai mari. Pe măsură ce acestea cresc, vor deveni mai groase și mai grele, așa că scăpați de ele acum înainte de a deteriora ramurile „schelei” care formează forma principală a copacului.
taiere ramuri interioare lamar
  • Eliminați ramurile principale concurente. Faceți un pas înapoi și priviți din nou copacul. Ar trebui să aibă un lider vertical principal sau un trunchi central. Liderul poate fi puțin curbat dacă copacul nu a fost taiat pe măsură ce creștea sau dacă a fost îndoit de vânt. Nu este nimic în neregulă cu asta, dar ramurile laterale majore care se extind de la lider vor trebui să dispară. Dacă sunt lăsate, vor deveni ramuri concurente care vor distorsiona forma și deschiderea copacului. Tăiați-le înapoi la culoarea liderului principal.
taiere mar
  • Eliminați dezordinea. Acum, concentrați-vă pe subțierea ramurilor interioare, astfel încât lumina soarelui să poată ajunge la toate fructele și astfel încât fiecare ramură să se așeze la un unghi frumos, puternic, mai mare de 45 de grade față de lider. Fiți nemilos în această operațiune, dar cel mai bine este să nu îndepărtați mai mult de aproximativ o treime din masa totală a copacului dacă a fost neglijat. Dacă un copac este tăiat în mod regulat, fiecare sesiune poate implica o reducere de aproximativ o cincime.

  • Inspectați copacul. În cele din urmă, asigurați-vă că ramurile superioare sunt mai scurte decât ramurile inferioare. Rezultatul final ar trebui să arate ca o piramidă cu ramuri orizontale bine distanțate. Există adevăr în vechea zicală care ne spune că o pasăre ar trebui să poată zbura prin măr fără ca aripile sale să atingă o ramură. Rezultatele pot părea extreme când sunt terminate, dar copacul va da în curând fructe mai sănătoase și, ca urmare, va fi mai ușor de recoltat.
taierea marului

Obiective generale ale tăierii mărului

taierea la mar

Tăierea mărului este împărțită în două tipuri: reproducție și producție.
Taierea de „antrenament” a mărului are ca scop darea formei alese de cultivare. În plus, garantează o bază solidă pentru pom, care va avea o formă stabilă capabilă să susțină încărcătura de fructe.
Tăierea de producție, în schimb, are ca obiectiv reglarea productivității pomului de-a lungul anilor, din punct de vedere calitativ și cantitativ.

Mărul produce pe ramuri care au doi sau mai mulți ani, numite lamburde.
Există însă și soiuri de meri care duc producția pe ramuri mixte.
Cele mai bune mere se nasc pe ramurile cele mai tinere, prin urmare tăierea producției servește la garantarea unei reînnoiri în timp. Aceasta se întâmplă prin tăierea ramurilor, eliminarea celor prea viguroase și subțierea mugurilor fructiferi în exces.

Tăierea marului pentru producție

Tăierea de producție se efectuează în fiecare an pe toate plantele. Tăierea efectivă începe din al patrulea an. Asta pentru ca primii trei ani sunt taieri de inmultire a ramurilor, necesare pentru ca planta sa se dezvolte in modul ales.

Cel mai bun moment pentru tăiere

Pentru a continua cu tăierea mărului, cea mai bună perioadă este cea a repausului vegetativ. Acest lucru se aplică atât pentru reproducere, cât și pentru tăierea de producție.
Mărul nu suferă daune cauzate de îngheț și, prin urmare, se poate interveni pe toată perioada iernii. Cu toate acestea, este necesar să așteptați perioadele uscate și să nu tăiați imediat după o precipitație. Termenul limită pentru tăierea mărului este începutul lunii martie.

Tăierea verde a mărului

În sfârșit, un alt tip de tăiere a mărului este foarte important: tăierea verde. Se practică și vara și este utilă, în special, pe plante viguroase. Serveste de fapt pentru a da o iluminare buna frunzisului si pentru a reduce fenomenul de autoumbrire.
Cu interventia taierii verzi este cuprinsa dezvoltarea coroanei la plantele care si-au luat deja forma definitiva.
Prin urmare, cu aceste tăieturi se elimină majoritatea noilor ramuri verzi, începând cu cele care cresc în afara formei alese pentru coroană.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu