joi, 4 aprilie 2013

Dupa 2500 de ani


"Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, și sunt tirani cu profesorii. Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă. Vorbesc ca și cum ei însiși ar ști totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte."(Socrate (470 î.Hr. – 7 mai 399 î.Hr) 

Au trecut 2400 de ani....  URAAAA !!!  Am ajuns !!!.......de unde am plecat !   Puțini știu însa că, atunci când Socrate spunea asta, Atena tocmai se prăbușise deja din cauza acestei realități sociale decadente, moleșita de bunăstare, pierduse toate războaiele și era ruinată. Când Socrate le-a pus în față aceasta oglindă, soluția imediată a fost.......condamnarea lui la surghiun sau sinucidere ! Și astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus vreodata, pun în evidență unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal : prostia comunităților umane. Și s-a rejudecat  procesul......   După 2500 de ani Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocați și apărători ai drepturilor omului, rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis.

5 comentarii:

 1. Socrate merita indiscutabil sa-i fie reabilitat numele, dar cred ca istoria deja si-a facut datoria.
  Ma intreb cati altii ca si Socrate striga acum prin facultati si licee incercand sa readuca tinerii pe drumul cel bun si nu-i baga nimeni in seama?
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o perioada tulbure care, vorba regretatului Lancranjan, a scos la suprafata, ca orice viitura, intai, gunoaiele. Tare ma tem ca la noi viitura va continua cu si mai mare intensitate si va matura cam tot ce-a mai ramas.In conditiile in care un copil are o alocatie de 22 de lei de la stat si un puscarias aproape 2800 lei nu vad de ce invatamantul sau educatiar ar putea reprezenta o alternativa la smecherie, invarteala, descurcare si neam prostia. Sa aveti o seara frumoasa si un weekend placut.

   Ștergere
 2. Daa, nimic nu-i nou sub soare ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se pare ca n -am invatat nimic din lectiile istoriei si pe cale de consecinta, suntem sortiti esecului, repetand greselile.

   Ștergere
 3. Da?asta nu stiam despre Socrate...totusi,ma intreb daca stiu ceva.
  Dar are dreptate in ce spune...inca si cred ca inca va mai avea dreptate.

  RăspundețiȘtergere