miercuri, 8 ianuarie 2014

Folosirea sarii amare (Epsom) in gradina


Deficienta de magneziu
Daca vedem ca frunzele plantelor din gradina noastra se ingalbenesc sau daca dorim mai multe fructe si flori, putem folosi cu rezultate excelente sarea amara ( denumita si sarea Epsom  - au fost descoperite intr-o salina din orasul Epsom, din Anglia. Acest tip de sare este un mineral compus din magneziu si sulf.. Se gaseste in farmacii si are numeroase beneficii atat pentru gradina cat si pentru sanatatea oamenilor si animalelor..
. De fapt, lipsa magneziului in solul, nu permite radacinilor plantelor sa absoarba mai multe substante nutritive. 
Studiile arata ca magneziul si sulful, doua componente majore ale sarii amare, ajuta plantele sa primeasca o culoare mai verde, sa aiba mai multe flori si productii mai mari. Aceste saruri sunt folosite in Anglia, de sute de ani, nu numai pentru a fertiliza plantelor, dar pentru a trata o serie de boli atat la oameni cat si la animale.
Cateva lingurite de sare amara diluate in cativa litri de apa se aplica, prin udare, plantelor. Are efecte benefice la plante de interior, rosii si ardei, trandafiri, arbusti ornamentali (thuia, azalee, rododenron) si iarba de gazon. 
In gradina de legume inainte de plantare, puteti imprastia o ceasca de sare amara,  pe fiecare 100 de mp.
Pentru a forta infloritul florilor, se pune o lingura de sare Epsom in 4-5 litri de apa si se aplica plantelor la radacina.
Chiar daca efectul ei in gradina nu a fost dovedit stiintific, gradinarii britanici folosesc sarea amara ca ingrasamant de mult timp.
Efectele sarii Epsom sunt insa mai usor de observat la unele plante, cum sunt rosiile, ardeii, dar si trandafirii.
Mineralele din sarea Epsom grabesc dezvoltarea plantelor si le ajuta sa rodeasca mai mult, sustin gradinarii care  o folosesc drept ingrasamant.
Sarea Epsom, este folosita cu rezultate foarte bune pentru relaxarea muschilor, exfoliere, dar si in tratamentul constipatiei.
Ingredientul principal din sarea Epsom este heptahidratul de sulfat de magneziu, compus chimic numit si "epsomit" sau "sare amara". Aceasta sare a acidului sulfuric este bogata in magneziu si sulf.
Magneziul constitutie 10% din compozia sarii Epsom, dar nu este un element necesar pentru cresterea multor plante. Rolul magneziului este de a intari peretii celulari, pentru consumarea nutrientilor necesari. Salata verde si spanacul nu au nevoie de magneziu, dar deficienta acestui element afecteaza rosiile, dandu-le un gust amarui.
Stim ca deficitul de Mg  din sol determină scăderea conţinutului de clorofilă, manifestindu-se printr-o decolorare la frunzele din etajul inferior. Frunzele capătă între nervuri o nuanţă verde deschis, evoluând spre gălbiu, ca în final să ajungă Ia o culoare roşietică-purpurie, nervurile continuând să rămână verzi.Acest lucru il vom observa la frunzele batrane apoi la cele tinere. La pomi se manifesta prin caderea prematura a frunzelor.
 Astfel se inhibă sinteza proteinelor, dereglându-se metabolismul azotului şi ciclul acidului citric, prin creşterea continutului de acid malic.
Plantele sunt afectate, în final, prin întârzierea parcurgerii fazelor de vegetaţie, rădicinile râmânând subţiri şi fragile. La tomate deficient de magneziu  se manifestă prin apariţia unor pete albe, punctiforme, frunzele afectate cad. Descrierea simptomului în literatura de specialitate este de „aspect de mărgele înşirate pe aţă”.
Principalele cauze ale carentei de magneziu sunt:
-       perioadele ploioase de lungă durată spală Mg din sol;
-       excesul de K din sol;
-       deficitul de N si cantitatea mica de humus din sol determină dezechilibrul de Mg;
-       solurile cu un pH-ul mic prezinta si deficit de Mg;
-       cantitatea mare de K în sol crează deficit de Mg.
 Sulful, continut in proportie de 13% de sarea amara, este un element absolut necesar pentru functionarea corecta a plantei. Putine zone au solul sarac in sulf, acesta ajungand in pamant in urma caderii ploilor acide.
Din experienta gradinarilor ca folosesc sarea amara a rezultat faptu ca legumele care apreciaza cel mai mult sarea ca ingrasamant sunt rosiile si ardeii. 
Deficienta de magneziu poate fi observata spre sfarsitul verii, cand frunzele incep sa se ingalbeneasca si productia scade.
Cand plantezi rosiile si ardeii, amesteca o lingurita se sare amara la fundul gropii facute pentru plantare. Foloseste un pulverizator pentru a stropi plantele cu o solutie obtinuta dintr-o lingurita de sare amara dizolvata in 4 litrii de apa, cand dezvolta bobocii si cand incepe formarea fructului pentru rezultatele cele mai bune.
Solutia poate fi folosita si pentru udarea din doua in doua saptamani a plantei, de-a lungul intregului sezon. Pentru a afla daca sarea Epsom are efectele dorite in gradina ta, foloseste-o doar la o parte din plante. Daca observi o diferenta in primul an, o poti transforma intr-un ingrasamant folosit in mod regulat.
Gradinarii pasionati de cultivarea trandafirilor lauda efectele sarii Epsom asupra acestora pentru faptul ca sarea ajuta trandafirii sa dezvolte mai multe frunze dar si mai multe tulpini  florale Acestia o utilizeaza in 2 moduri 
-       prin imprastierea unei jumatati de ceasca de sare in jurul plantei, care apoi este udata generous;
-       dizolva sarea Epsom in apa pe care o folosesc apoi la udarea trandafirilor.
Se recomanda tratarea trandafirilor cu sare Epsom primavara, chiar inainte de deschiderea mugurilor. Poti folosi sarea si ca tratament permanent, dizolvand o lingurita de sare Epsom in patru litri de apa, pulverizata apoi pe frunzisul plantei.
Daca doriti sa va rasfatati florile si legumele, hraniti-le cu o solutie de apa cu sare amara.Plantele iubesc aceasta combinatie.
Pentru exemplificare puteti viziona acest video


33 de comentarii:

  1. Interesant!Si eu am un lamai si un maandarin care sunt tare pricajiti .Poate n-ar fi rau sa caut si eu in farmacie produsul asta si sa incerc un tratament in primavara la plantele care dau semne de paloare a frunzelor :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gasiti la farmaciile veterinare f ieftina . iar pentru vertilizare cautati TERAFERTIL; DE LA DEDEMAN

      Ștergere
  2. Puteti sa incercati nu cred ca va strica. Sarea o puteti gasi in magazinele cu produse naturiste. Multumesc pentru vizita

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant! N-ar fi rau sa incerc si eu, la noi solul este destul de saracacios chiar daca an de an punem dejectii de animale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua si bun venit pe blog. Daca ati citit cu atentie vedeti ca sareea amara nu poate suplinii deficitul major de magneziu din sol. El se foloseste ca ingrasamant fazial pentru imbunatatirea calitatii hranei plantelor.Cred ca cea mai buna solutioe pentru imbunatatirea solului saracacios sunt paturile inaltate care aduc cu ele toate conditiile pentru a cultiva orice leguma indiferent de cerintele fata de sol. O zi frumoasa va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesantă sarea asta amară. Eu am câteva legume şi aromatice pe balcon şi chiar mă gândeam cu ce să le îngraş, gunoi de grajd nu pot pune, nici chimicale nu prea îmi vine... până la urmă cred că Epsom e o soluţie. La fel, auzisem de uleiul de Neem că ar fi un insecticid natural foarte bun. Dar, ce-i drept, până acum n-am folosit decât clasica tinctură de tutun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata si multumesc pentru vizita. Cred ca puteti incerca sa folositi, pe langa sarea amara si putin zat de cafea combinat cu coji de banana pentru aportul de azot, potasiu si fosfor. Eu din cand in cand, pun ceai de tataneasa si ceai de urzica uscata la toate plantele, cam o data la 2 saptamani si nu am avut probleme nici cu dezvoltarea plantelor si nici cu daunatorii. Sa nu uitam ca, pentru plantele aromatice, o cantitate mare de substante organice face ca acestea sa se dezvolte mult prea repede si luxuriant in detrimentul aromelor, asa ca acestea nu au prea multa nevoie de suplimente pentru crestere si dezvoltare. Daca substratul in care le-ati plantat este bun aromaticele se dezvolta normal. La legume aportul de substante necesare cresterii, dezvoltarii, dar mai ales fructificarii,este semnificativ mai mare si aici interveniti in functie de fazele dezvoltarii fiecarei legume si de necesitatile specifice. O zi minunata va doresc si un weekend linistit. Cu stima,

      Ștergere
  6. Caut de mult sarea asta amara, dar in Grecia n-am gasit-o inca. Poate ca solutia e sa-mi cumpar niste provizii in vara, cand vin in Romania. Bine ca stiu, ca se gaseste in magazinele naturiste :) Foarte interesant articolul tau. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Eu am mai gasit in magazinul cu plante medicinale si remedii naturiste din C-lung. Moldovenesc dar cred ca inca se gaseste peste tot. O seara frumoasa si o saptamana plina de bucurii sa aveti.

      Ștergere
    2. OICE FARMACIE VETERINARA are sare amara ieftina

      Ștergere
  7. Ii rog pe cei care gasesc Sare Epsom careia i se mai spune Amara sa faca public unde este, la ce pret si sub ce forma de prezentare,Multumiri anticipate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sare amara găsiți la hornbach la saci de 10kg.sub forma de cristale. Prețul unui sac aproximativ 60 lei. Este super folositoare. Plantele se colorează în verde intens. Desigur doar frunzele.

      Ștergere
    2. Buna seara.Multumesc pentru vizita si informatie. Weekend placut.

      Ștergere
  8. foarte important dar pentru comparatie de pret si calitate accesati de exemplu HORTICOLA MORAMI sau SEMINTE DE PLANTE.ro, MARCOSER, HAIFA etc, pret 60 LEI /25KG, succes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si informatie. O seara buna.

      Ștergere
    2. buna.revin cu precizari ;SARE AMARA sau SULFAT DE MAGNEZIU ,in cea mai pura calitate,HIDROSOLUBILA si diferite concentratii. am raspuns anonim ca nu am cont si nu stiu sa-mi fac dar voi reveni cu nume si adresa.

      Ștergere
    3. Buna seara, multumesc pentru interventiile dumneavoastra. Puteti sa ma contactati la email vasilerosciuc@yahoo.com. Si eu sunt interesat sa cumpar 50 -60 kg de sare amara. Rugamintea mea este sa puneti un link pe care sa-l accesam pentru a cumpara produsul. Weekend minunat.

      Ștergere
    4. din nou buna seara. articolul dumneavoastra m-a dezorientat total,cu regret cuvantul LINK,EMAILsi folosirea lor momentan imi sunt imposibil. mai simplu va pot lasa un nr. de telefon.Tot ce am spus despre aceste ,,chimicale,, sunt dupa stiinta mea pentru agricultura,dar mai puteti folosi si produse pur naturale atat pentru horticultura cat si pentru zootehnie,vaci,vitei pui de gaina, pasari pomi fructiferi etc.mult mai bun si ieftin.Se numeste DOLOMITA AMORFA [DEL-CA-MAG ] dolomita de DELNITA jud.harghita.0721/169 258 dan paun .cu stima.

      Ștergere
  9. Este prima data cand intalnesc ca unitate de masura ceasca la suta de mp
    Puteti fi mai exact?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua, se poate folosi sarea Epsom la orhidee?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca se poate folosi. Exact nu stiu efectul dar presupun ca nu face decat sa contribuie la o buna dezvoltare a plantelor. Eu o sa incerc o udare cu, o lingura de sare dizolvata in 4 litri de apa. O zi buna.

      Ștergere
  11. Sarea amara de la farmacie , nu este buna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, este buna dar este foarte scumpa comparativ cu cea achizitionata din magazinele de gradinarit. Urmariti ofertele pe net si comandati. Sarbatori cu zile senine si lumina in suflet.

      Ștergere
  12. Buna ziua,
    Doamna farmacista din sat spune ca sarea amara este de fapt sulfat de magneziu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are dreptate, rezulta si din continutul articolului,Sulfatul de magneziu este o substanță solidă, cristalină, are o culoare albă, inodoră, higroscopică, cu gust amar. Există mai multe forme hidratate dintre care cel mai important este heptahidratul de sulfat de magneziu MgSO4·7H2O numit și „epsomit” sau „sare amară”.O duminica minunata.

      Ștergere
  13. Eu am sare de mare lichida,care este concentratia sa o pot folosi pentru conifere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.Sunt doua lucruri diferite asa ca nu se folosesc in acelasi mod.O zi frumoasa!

      Ștergere
  14. Casa gospodarului are sulfat de magneziu (sare amară) 2 lei kg trimite oriunde în terapia curierat rapid

    RăspundețiȘtergere