joi, 4 iulie 2013

Combaterea ecologica a pirului


 
In incercarea de a scapa de una dintre cele mai dificile plante care ne afecteaza culturile –pirul, am cautat metode cat mai ecologice posibil.Cele pe care vi le prezint sunt cele mai pasnice si cu cele mai bune rezultate.

Pe portiunea afectata de pir se planteaza amestecuri de seminte care intra in vegetatie inaintea acestuia (pirul intra in vegetatie cam prin aprilie) Un amestec ce se poate folosi este cel format din lolium(reigrasul peren), festuca, trifoi, ghizdei .In primul an de la plantare  coexista,dar prin iulie-august pirul face saminta,si pierde din putere (la partea aeriana ma refer). Peste iarna pajistea a ramas verde,iar in martie -aprilie a avut o crestere puternica si a sufocat pirul.

O alta metoda folosita de catre cei afectati de pir este cultivarea trifoiului pitic. Acesta se foloseste si ca ingrasamant verde imbogatind terenul cu azot, folosit pe interval pentru mulci verde, are proprietatea de a innabusi buruienile si nu necesita taiere.In primul an pe suprafata insamantata cu trifoi vor mai exista cam 15-20% din bburuieni dar in anul urmator acestea vor fi inlocuitte de trifoi in proportie de 95%singura planta care se pare ca poate convietui bine cu trifoiul este papadia.

Sub stratul de trifoi , pamantul se pastreaza mult mai mult timp umed , fapt care atrage ramele care, se sti,e ca sunt foarte benefice pentru sol , produc humus , afaneaza solul prin micile galerii pe care le sapa ,

 
Dusmanul natural al pirului este floarea soarelui deci  solele infestate cu pir, se ara adanc de toamna – nu sunt adeptul araturii si mai ales a celei adanci dar situatiile deosebite impugn masuri deosebite - (asta ca sa scoti rizomii la suprafata, sa ii distruga inghetul intr-o oarecare masura), primavara, se trece cu grapa cu colti (nu cu discuri) . Coltii grapei mai culeg rizomi, si ii aduc la capete, de unde ii strangi si le dai foc. Discurile, le taie si astfel se inmulteste si mai tare prin diviziunea rizomilor . Apoi se seamana floarea-soarelui, care concureaza pirul (si orice alte buruieni). Este rapace, are radacina pivotanta foarte adanca, consuma resursele si apa pe o adancime mai mare decat orice alta buruiana. Este un erbicid natural, lasa solul curat de buruieni... dar si de resurse .  De aceea in orice asolament cu rotatia pe pe 4 sau 5 ani, unde sunt probleme cu pirul, se pune floarea-soarelui, apoi leguminoase care readuc solul la fertilitatea dinainte de floarea soarelui.

Cea cu care am reusit eu sa elimin pirul este plantarea de trifoi alb, pitic.

Alta metoda ce poate fi folosita pe suprafete mici, este acoperirea suprafetei de teren cu carton udat cu apa si amenajarea de paturi de pamant ridicate ( raised beds ) deasupra cartonului.  Se preteaza mai ales pentru cultivarea de legume; din toate sursele consultate reiese ca
1. buruienile nu reusesc sa treaca de stratul de carton si
            2. cultivarea in patul de pamant creste productivitatea. Evident, patul de pamant trebuie acoperit ( mulcit ) cu fan, iarba uscata, frunze uscate pentru a impiedica semintele de buruieni sa ajunga pe sol. In plus, orice buruiana care reuseste sa treaca de stratul de mulci poate fi usor jumulita, solul din patul de pamant fiind afanat.

195 de comentarii:

  1. Cand ati semanat trifoiul? Primavara devreme?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La sfarsitul lui februarie inceputul lui martie am prins cateva zile frumoase si am semanat.

      Ștergere
    2. Eu am pus și primăvara și vara.

      Ștergere
  2. Ar fi fain daca ai pune foto cu trifoiul din gradina.Ai avut rezultate pozitive,pirul si celelalte buruieni nu au mai iesit?
    In toamna as vrea sa seman trifoi in toata gradina,imi place pe post de mulci natural si ingrasamant.
    Cum ai semanat trifoiul ,cum ai pregatit terenul pentru semanat?
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru primul an sunt multumit de rezultat, adica inca coexista trifoiul cu celelalte buruieni dar numarul lor este mult mai mic. Sper ca de la anu` sa nu mai am probleme deosebite. Plantarea am facut-o in genul gazonului, adica am afanat la suprafata solul in portiunea puternic afectata si l-am imprastiat ca pe gazon dupa care am udat bine, in 6 zile a rasarit un covor verde dar si fire de buruieni. O zi frumoasa va doresc.

      Ștergere
  3. Va salut cu respect,
    Indraznesc sa va cer o mana de jutor in sensul ca detin o suprafata de 5 arii cu vita de vie. Problema este oarecum delicata, jumatate din aceasta suprafata este infectata cu pir. Cred ca l-am intins prin operatiile de intretinere efectuate an de an. Cum as putea scapa de el?. Cineva mi-a spus sa-i dau cu cenusa. Dar nu a avut nici un efect.

    Considerati ca daca seman acest trifoi printr-e intervalele din vita de vie pot ajunge la un rezultat pozitiv?
    Va multumesc anticipat si va felicit pentru ca impartasiti experientele dumneavoastra cu noi. Experiente pe care la gasesc extrem de utile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din experienta celor de la care am invatat si eu rezulta ca folosirea trifoiului alb in combaterea pirului este o solutie benefica mai ales in cel de-al doilea an de la insamantare. Puteti sa insamansati in toamna trifoiul alb dupa o prelucrare superficiala a terenului(discuire) si veti avea atat masa verde, din primavara dar mai ales veti combate mai eficient pirul. In primul an rezultatele sunt promitatoare dar nuduc la eradicarea buruienilor. Din al doilea an se estimeaza o scadere cu aproximativ 80% a buruienilor din cultura. Trifoiul alb puteti sa-l folositi fie ca masa verde pentru animale fie cosit si lasat pe loc ca ingrasamant( bogat in azot). O duminica placuta va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am gazon invadat cu pir. Pe o porţiune am săpat, cules rizomii şi reînsămânţat gazon. După un an pirul este mai voinic în acea porţiune. Ce este de făcut? Al. Pîrv, 09.09.2013

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am avut probleme cu pirul si cu cat il culegeam mai tare si rupeam rizomii cu atat rasarea mai puternic, asa ca am renuntat la o portiune de gazon si am insamantat trifoi alb. Pana acum rezultatul e multumitor. Aentie ca si trifoiul este o planta inaziva. O toamna bogata va doresc.

      Ștergere
  6. ...toate googarelile ma trimit tot la...Vasile (d-le..nu ma pot abtine...) PIRUL...o alta problema indentificata in 10arii de vie (nemuncita de vreo 5ani deh...."fuga la oras"..tineretea asta!) pe care doresc sa o scot in primavara asta butuc cu butuc si pe care doresc s-o combat printr-o metoda ecologica..TRIFOIUL cum bn spui ca da rezultate DAR ..CE CANTITATE DE SEMINTE SA IAU?CE LUCRARI PREMERGATOARE MAI PUTIN INVAZIVE SA FAC?PERIOADA CEA MAI BN DE INSAMANTARE AR FI?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai hai sa lamurim treburile pe rand.- 10 ari inseamna cam 1000 m2 ceea ce nu-i tocmai mult. daca scoti via poti sa faci initial o aratura casa scoti toate resturile de la butuci. Odata cu aratura poti sa aduni si ceva telefoane de pir. Daca terenul nu-l folosesti imediat poti face o cultura de secara care sa-ti rareasca din pir , sau ari adanc in toamna, treci cu grapa in primavara si pui floarea soarelui. dupa ce recoltezi floarea poti pune trifoi( ATENTIE - este o planta invaziva - fuge prin gradina dar se stapaneste usor prin cosire si straturi inaltate. Cantitatea de regula este inscrisa pe ambalaj. cam o mana pentru un metru patrat. O seara buna,

      Ștergere
  7. Te abordez pe toate subiectele:)si cred ca ma zapacesc si eu...GANDIT EU:scot via in primavara asta fac o aratura pui ceva sa dea fratele de mancare la 1buc.magar.4buc.iepuri 1buc caprita+iada proaspet fatata(cica cadou pt mine de proaspat mutata:))si apoi plantatie zmeur mur ce se adapteaza mai bn la marginea satului...asta la primavara cealalta sau toamna 2015...deci E BINE SAU BAT CAMPIA BARAGANULUI:)))??? ...Iar la Calendarul lunii Ianuarie te intreb legat de curte1700m...'alta Jungla'...De precizat ca fratele meu este un EXTERMINATOR...rade cand ii spun despre Permacultura,Agricultura Sustenabila...el ma ameninta cu SAPA=BABAU...altfel cica nu se poate si eu sunt"FLOWER-POWER":)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata sau... pentru generatia voastra (ca asa-mi scrie fie-mea) Buna dimi... hai in gradi(na). Vezi ca nu tot ce creste natural sunt balarii. O parte din plante pot fi comestibile sau poti sa le folosesti ca furaj - iar zona voastra stiu ca beneficiaza de un sol excelent asa ca trebuie intai sa vezi ce ai ca sa stii de unde pleci.
      De regula, se spune ca este bine sa incepi o gradina dupa un an de observatii( dar cine are rabdare..noi cand am ajuns la Valcea am scos intro luna cam 9 tone de moloz, din martie pana-n aprilie si la inceputul lui aprilie, am cultivat deja primele verdeturi).
      -Fa-ti o schita a terenului si vezi :
      - ce sol ai si cat de obosit sau odihnit este;
      - vezi pH-ul solului ca sa-ti faci o imagine a plantelor pe care le vei cultiva;
      - stabileste ce vrei sa faci cu acea curte ( noua ne-a placut sa avem un loc de relaxare, de stat la umbra sau la soare, de facut un gratar, de admirat florile si bine-nteles doamna a vrut langa casa ierburi aromatice asa ca am plantat cativa copaci de talie mica, trandafiri, plante cu bulbi si anuale, o mini bolta de vita de vie si nelipsitul strat de aromatice cu ceva busuioc, rozmarin, tarhon, cimbru, leustean,salvie, printre care am strecurat bulbi de ghiocei, lalele, branduse, narcise, o pergola cu clematite si cativa arbusti de gutui japonez + thuja, langa gard am gasit loc pentru un strat de capsuni si fragute.)
      - vezi zonele insorite si cele umbrite functie de ce obstacole sunt in apropiere( case, garduri, pomi, stalpi etc);
      - pozitia gradinii in functie de miscarea soarelui si ce zone sunt favorizate de lumina solara, zonele de penumbra si umbra - atunci poti stii exact ce si unde poti sa pui;
      - uita-te si la vecini ce cultiva ( mai putin cum cultiva) si vezi cam ce plante sunt specifice zonei;
      - vezi ce surse de apa ai si ce posibilitati de udare, captare si refolosire a apei de ploaie( in cazul in care ... ploua, ca vei avea nevoie de apa - poate vrei sa-ti faci o instalatie de udare de la o sursa permanenta, poate ai zone in care stagneaza apa si trebuie sa drenezi;
      - stabileste-ti culturile functie de perioada de plantare si dezvoltare in asa fel incat sa poti folosi la maximum spatiul de cultura;
      - vezi care sunt cele mai eficiente combinatii in asa fel incat plantele sa se protejeze intre ele ( morcov-ceapa, rosii - usturoi - salvie, menta - limba mielului;etc)
      - ce probleme sunt in zona cu daunatorii ( vezi ce spun vecinii);
      - ce ajutoare ai in gadina( pradatorii - pasari, arici, broaste, serpi si soparle, rame, cartite,etc)
      -fa-ti un necesar de seminte si incepe sa le procuri( de preferat sunt cele romanesti) dar daca n-ai merg si cele la pliculete ( iar din vara, pune mana si aduna seminte...gata cu boieria de la bloc, vrei gradina... asta este)
      Iar despre barbaria cu sapa sa stii ca sunt si metode mai usoare si mai eficiente decat sa-ti omori salele si sa distrugi straturile de sol care deja sunt formate.
      Cam atat pentru azi ca... se raceste cafeaua.
      O zi minunata, plina de planuri( se spune ca o ora de planificare desteapta, te scuteste de 8 ore de munca, dar si daca nu le pui in aplicare, n-ai facut nimic)

      Ștergere
    2. Cum pot inlocui barbaria cu sapa??? Ce alte metode sunt?Va multumesc!

      Ștergere
  8. Iti multumesc o sa copiez totul pe hartie si am sa bifez fiecare punct(sper si cu poze) ca o eleva bn pregatita ...si ma rog sa NU SE FI RACIT CAFEAUA....:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna dimineata, cred ca cel mai bine este sa-ti faci un dosarel sau un jurnal cu tot ce crezi de cuviinta ca te va ajuta in gradina. in fata pui planul si calendarul si te apuci de treaba. Weekend placut cu liniste si armonie sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,

    Am si eu o intrebare simpla cred...:) am gazon in curte insa dupa iarna asta a iesit destul de shifonat, uscat, putred...etc...Ideea e ca as vrea sa dau cu trifoi peste el, ma rog...printre el mai bine zis. Intrebare e...daca doar arunc samanta de trifoi iar apoi trec cu o grebla pentru "a-i face loc printre iarba" are vreo sansa sa si iasa ceva? daca nu, cum ma sfatuiti sa fac?

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, acum daca tot esti un om necajit nu vreau sa te mai necajesc si eu asa ca o sa-ti spun cam care-i ideea mea, dai cu grebla, aduni toata iarba uscata, frunze si alte buruieni, iei cate o mmana de trifoi de regula alb ( cel rosu este mai inalt) si semeni prin imprastiere pe o portiune de cam un m2 , asa poti calcula si cam ce cantitate ai nevoie functie de marimea gazonului. Atentie la pana de vultur, trifoiul este o planta invaziva dar daca ai curcani te scapa de el in doi timpi si trei miscari. Multumesc de vizita si te astept cu drag ori de cate ori consideri ca ai nevoie de relaxare intr-o gradina. O seara minunata.

      Ștergere
    2. Multam fain pt raspuns...curcani...nici in frigider nu mai am :))) si de invaziva....invaziva sa fie. Eu vreau sa fie verde si sa nu am mare grija de el :)) gazon frumos sa fie pe Wembley.
      Seara buna,
      Madalin

      Ștergere
  11. Si cultura de topinambur merge. care in paranteza fie spus seamana cu floarea soarelui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, perfect de acord cu tine dar si cultura de topinambur este invaziva. Daca n-o stapanesti faci o gradina de topinambur( napi porcesti cum le zice popular). Stiu ca am pus intr-un col de gradina sa avem pentru iarna si in 2 ani a cuprins o suprafata de vreo 20m2.
      Multumesc pentru sfat( mai ales ca esti in domeniu) si te astept cu drag ori de cate ori ai timp si chef sa stam de vorba in gradina, nu-mi strica niste sfaturi, idei si cat mai multa critica ca asa am de unde invata. O seara frumoasa si un weekend minunat.

      Ștergere
  12. Buna ziua,
    De unde ati luat seminte de trifoi alb pitic? Am si eu o gradina de 250 m2 si vreau sa pun!
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, l-am luat din Constanta de la un magazin specializat in gradinarit din piata Grivitei( imi cer scuze dar nu-mi amintesc numele) dar, am vazut si la Dedeman in zona cu semintele de gazon. O zi buna,

      Ștergere
    2. daca sunteti din Bucuresti din piata de la Obor

      Ștergere
    3. Multumesc, la Constanta caut si eu! O sa incerc la Dedeman intai!

      Ștergere
    4. Buna ziua, daca nu gasiti la Dedeman in piata Grivitei, pr coltul din dreapta cum intrati dinspre magazinul Tomis, este un mic magazin cu diverse articole de gradinarit, flori si seminte. Acolo cred ca gasiti sigur trifoi alb daca nu, vorbiti cu fetele si va aduc la comanda. O zi minunata.

      Ștergere
  13. Am gasit intamplator acest articol si vreau doar sa confirm cele scrise mai sus. Am semanat trifoi pitic anul trecut in primavara. Pot spune ca am fost cam dezamagit, anul trecut cand pe o portiune in loc de trifoi au iesit doar buruieni si spanac de radeau de mine prietenii (in zona cu spanac a fost un strat cu un an inainte). Dar... in aceasta primavara am avut placuta surpriza sa constat ca trifoiul pitic a invins in peste 80% din suprafata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si pentru faptul ca ati relatat propria experienta.
      Weekend placut.

      Ștergere
  14. Gazonul cu trifoi cred ca e cea mai veritabila metoda. Am testat-o pe o gradina de 100mp si nu mai exista nici fir de pir.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Multumesc mult ca mi-ai confirmat ceea ce eu reusisem in gradina cu o precizare(pentru cei care folosesc metoda - nu veti scapa din primul an de pir, va fi eficienta dupa un an- multumesc).
      O seara frumoasa si un weekend minunat

      Ștergere
  15. Buna ziua,
    Sa inteleg domnul Vasile, ca sunteti in Valcea !? In ce zona ?
    Si eu sunt valceanca si am un teren in Daesti !
    Va respect mult pentru sfaturile dv. dar si pentru rabdare !
    Cu mult respect, Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara.
      Momentan nu sunt in Valcea sunt in Constanta dar in primavara ma intorc , daca starea sanatatii imi va permite, la Goranu in Valcea.
      Multumesc pentru vizita si aprecieri si va astept sa discutam.
      Cu stima,

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns si va urez multa sanatate !
      Cu mult respect, Teodora

      Ștergere
  16. Astazi 13 februari 2015 am semanat trifoi alb pitic in gradina mea din Timisoara pe o parcela de aproximativ 150 mp intr-o mica livada intre pomi. Afara erau 5 grade si mi-e frica sa nu fie prea frig in aceasta perioada si sa se aleaga praful de el. Ce sanse credeti ca am sa rasara ceva? Va fi vreodata trifoi de aici sau nu? Va rog sa ma lamuriti daca am facut vreo prostie sau nu. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, ca sa ne intelegem azi este 12 februarie 2015 si nu 13, n-are importanta si sincer cred ca v-ati grabit putin trebuia asteptat pana temperatura in sol ajungea la 8-10 grade. Nu pot sti cat va germina si cat nu dar, sa speram ca n-ati muncit in zadar. O seara buna.

      Ștergere
  17. Da, mi-am dat seama dupa ce am postat ca am gresit data. Cred ca asta e cea mai mica problema in ecuatia asta, nu? Curiozitatea mea era ce s-ar putea intampla cu samanta pana cand pamantul ajunge la temperatura de 8-10 grade, cat spuneti ca e nevoie ca sa germineze. Care ar fi diferenta intre o samanta semanata toamna si care sta toata iarna in pamant pana cand germineaza primavara si cea pe care am semanat-o azi, 12 februarie? ;-)
    Multumesc, o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dl Ovidiu ce sa zic pe undeva aveti si dvs dreptate dar se pare ca semanat la sfarsitul verii si inceputul toamnei el germineaza si reuseste sa inradacinezedar, se recomanda si semanarea primavaras devreme asa ca n-ar trebui sa fie vre-o problema. Sa speram ca nu vor fi probleme si ca trifoiul semanat va rasari si va reusi sa inabuse buruienile. Asteptam sa vedem rezultatele, sper sa fie bune. O seara buna.

      Ștergere
  18. Ok. O sa va tin la curent cu derularea evenimentelor. Daca voi avea la ce, voi face si ceva poze. Sper sa se aleaga ceva de trifoiul meu. Eu va multumesc pentru incurajari si va urez toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, deci nu sint singura care s-a grabit cu insamintarea trifoiului.... La mine in gradina am vazut ca semintele sint deja un pic umflate. Iar miine si poimiine se anunta temperaturi de -6 grade!

      Ștergere
  19. Ovidiu Pecican, de unde ai luat semintele de trifoi? Si eu sunt din Tm si caut sursa. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gasit seminte de trifoi amestecat cu gazon, ambalat la 1 kg, la un magazin din P-ta Badea Cirtan. Peste drum de cofetaria Codrina, un magazin specializat in seminte, cu preturi ok.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru vizita si informatie. O seara buna.

      Ștergere
  20. Multumesc pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua. Am o plantatie de catina, anul 2 acum, pe o suprafata de 1 ha, distanta intre randuri 3,5 m, am vrut sa pun lucerna intre randuri, ca sa scap de aspectul urat al buruienilor si sa scot un profit minim, dar mi s-a spus ca lucerna sufoca radacinile catinei si ii este un concurent direct... Mai nou m-am gandit la trifoiul alb, ce parere aveti ? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.Cred ca puteti semana fara probleme pe intervale trifoi alob in conditiile in care este o planta fixatoare de azot si se foloseste si ca mulci verde deci nu vad nici un inconvenient din contra plantatia de catina va beneficia de azotul provenit de la trifoi. Este si o planta melifera asa ca daca aveti albine veti avea un avantaj in plus.Multumesc pentru vizita, o zi buna si o primavara minunata.

      Ștergere
  22. Buna ziua.Am si eu o bucata de livada mica cu citeva pomi si vita.Si eu vreau sa scap de aceasta buruiana.Am cumparat seminte de trifoi alb si in zilel astea as vrea sa la seman.Am sapat adinc in februarie si toata iarna din soba am carat cenusa si am raspindit pe toata suprafata.Asi dori sa stiu daca cenusa dauneaza trifoiului alb pomilor si vitei si daca da,cu ce pot sa remediez situatia?Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Cenusa este un foarte bun fertilizant si chiar un protector impotriva unor boli si daunatori daca este folosita cu intelepciune ( un bun exemplu aveti aici http://hobbygradina.ro/ 2012/03/22/cenusareasa-printesa-ograzii-cum-folosim-cenusa-gradina/). Puteti sa semanati fara probleme. Efectul asupra pirului il veti vedea abia in anul urmator O seara buna si spor la munca.

      Ștergere
  23. Buna ziua!
    Am o suprafata de 250 mp pe care as vrea sa o plantez cu trifoi alb pitic (Trifolium repens). Am pregatit terenul, urmeaza sa fac insamintarea. Ce cantitate de saminta imi recomandati ptr 250 mp? Magazinul de unde cumpar saminta imi recomanda standardul ptr furaj, dar banuiesc ca in cazul in care vreau ca acest trifoi sa fie un inlocuitor de gazon ar trebui sa fie mai des.
    Multumesc anticipat, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. La suprafata pe care-o aveti cred ca 200/300g sunt suficiente. O seara frumoasa si o duminica placuta.

      Ștergere
  24. Buna ziua,

    Credeti ca fiind in luna mai, este prea tarziu sa mai incerc sa insamantez trifoi pitic? Ma lupt de ceva vreme cu pirul (si papadiile) si as vrea sa scap de el, macar asa pe vreo suprafata de 250 mp. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Cred ca nu este prea tarziu sa semanati pentru ca, temperaturile sunt inca destul de mici, mai ales cele nocturne, iar daca nu doriti sa semanati acum puteti semana la sfarsitul verii inceputul toamnei pentru ca trifoiul alb sa se inradacineze pana la sosirea iernii. Rezultatul in primul an n-o sa va satisfaca dar, incepand din anul al doilea, radacinile de trifoi vor inabusi radacinile buruienilor si in special ale pirului.
      Rata de reusita este de aproximativ 80%.
      O zi minunata.

      Ștergere
    2. Multumesc inca o data de sfat, sa stiti ca am sa fac incercarea. O zi frumoasa si spor la gradinarit!

      Ștergere
  25. Am si eu doua intrebari, va multumesc anticipat pentru raspunsuri:
    1. daca seman trifoi alb pitic in gradina, pentru a scapa de buruieni, cand ma pot apuca din nou de gradinarit si cum scap de trifoi.

    2. Curtea este in panta si dupa fiecare ploaie pamanul aluneca, am lasat iarba sa creasca dar nu este suficienta. Daca pun trifoi alb pitic printre iarba, solutie de moment, ca sa opresc spalarea terenului, cum procedez cand va trebui sa pun gazon.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata si imi cer scuze pentru intarziere. . Cel mai simplu mod este sa-l acoperiti cu cartoane sau sa-l tundeti foarte des si scurt cu toate ca se pot cultiva legume si prin covorul verde de trifoi, care va aduce un plus de azot in sol. Puteti sa incercati sa stabilizati terenul cu trifoi dar si cu lucerna. O duminica minunata. Cu stima,

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspuns si doresc sa mai imi spuneti, daca trifoiul alb si lucerna arata bine intr-o curte, pot ele sa inlocuiasca gazonul? Va intreb pentru ca alunecarea terenului este o problema si vreau, in acelas timp, sa imbin, utilul cu frumosul.
      Va doresc multa sanatate.

      Ștergere
    3. Buna ziua, depinde de gusturi, in general trifoiul arata foarte bine, bine-nteles intretinut corespunzator( daca gazonul nu este intretinut nici el nu arata bineasa ca...), lucerna creste putin mai inalta si trebuie mentinuta la o inaltime convenabila ceea ce presupune tundere, in plus ambele plante vor imbraca curtea intr-un covor minunat de verdeata si flori, pe langa faptul ca vor da stabilitate si terenului. O zi buna va doresc.

      Ștergere
  26. Buna ziua, am semanat trifoi alb pitic cumparat de la un magazin de seminte din Piata Obor/Bucuresti, l-am semanat pe 20 iunie 2015 iar acum este un covoras verde deschis de toata frumusetea! Ideea am preluat-o de aici......
    Mentionez ca am udat semintele in fiecare dimineata la ora 07:00 iar acum trifoiul creste frumos....
    Multumesc si va doresc sanatate si sa va bucurati de trifoi.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Va multumesc pentru vizita si urari si va doresc o duminica frumoasa. Rezultatul il veti vedea abia peste un an. Cu stima,

      Ștergere
  27. Buna dimineata!
    Va adresez o rugaminte.
    Am citit comentariile dumneavoastra referitoare la trifoi. Vreau sa insamantez zilele acestea. Fac o greseala? Ar trebui sa aștept pana in septembrie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Functie de conditiile meteo puteti sa insamantati si in August, grija mare la seceta. O zi buna sa aveti.

      Ștergere
    2. Va multumesc. Zile frumoase!

      Ștergere
  28. Bună seara, D-le Rosciuc! Ce părere aveți, ar trebui efectuată arătură inainte de iînsămânțarea trifoiului alb pitic? Menționez ca pe teren ( cam 1000 m2) a fost cultură de porumb anul acesta, cam nelucrat pamantul, iar după recoltare au rămas buruienile(pir, mohor, costrei, volbură pe alocuri...). Terenul se dorește a fi transformat intr-o mică llivadă și spațiu verde. Mulțumesc, o toamna liniștită! (Laurențiu, Malu Alb-Vl)

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna seara, va rog sa-mi spuneti de unde se poate cumpara trifoiul alb pitic.Multumesc.[sunt din Bucuresti ]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Nu cred ca pot sa va indic de unde puteti achizitiona trifoi alb pitic in Bucuresti, eu sunt din Constanta si gradinaresc la Ramnicu Valcea dar pot sa va spun ca am gasit si in Praktiker si in magazinele de specialitate( seminte si plante). O seara buna.

      Ștergere
  30. Buna dimineata! Sunt o tanara iubitoare de livada si gradina. Recent m-am mutat la casa, unde gandeam eu ca o sa am doar gazon, insa ajunsa aici mi-am facut o mica livada unde intampin probleme cu pirul. Am tot sapar si scos cu mana pirul, dar e o munca grea. Sotul a ierbicidat cu "total". Tot crestea pirul. In dimineata asta servind cafeaua si privind pe terasa livada cu pir am intrat pe net si am dat de dvs. Mare bucurie. Am gasit solutia. Dam cu total, adum pamant de gradina si semanam trifoi alb pe care nu va trebui sa il si tundem ca si pe gazon. Am zis bine? Dvs sunteti bun de luat acasa la noi, tinand cont de cate mai avem de facut pe aici si nu ne prea pricepem. Noroc cu netul. Sunt buni pasii care vrem sa ii urmam pt a starpi pirul? Va multumim din suflet pt sfaturi!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si aprecieri, ma bucur sa aud ca recomandarile mele va ajuta si va astept cu drag in gradina virtuala cu orice problema de gradinarit ca sa o discutam.
      O seara frumoasa si o noua saptamana plina de spor si inspiratie sa aveti.

      Ștergere
  31. Buna ziua! Am preluat si eu metoda dvs si am plantat trifoi alb pitic prin curte si in gradina unde am 3 nuci. La mine insa trifoiul a crescut de a trebuit sa-l cosesc de vreo 3 ori anul trecut. Acum ma gandesc daca e bine sa pun trifoi pe langa zmeura.Oare o va sufoca si impiedica iesirea drajonilor? O zi frumoasa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, puteti planta linistit trifoi daca zmeurul este pe rod,eu am in gradina si nu s-a intamplat absolut nimic,drajonii s-au dezvoltat bine poate mai bine decat cei din zonele in care nu este plantat trifoiul( probabil si datorita aportului de azot pe care-l aduce trifoiul). O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  32. Buna ziua ,cum pot scapa de pirul de prinre bulbi de lalele ,narcise si bujori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, incercati sa semanati trifoi alb pitic dupa ce scoateti bulbii de lalele adica in jurul datei de 15 iunie. O seara buna.

      Ștergere
  33. Bună seara ,pe 1 Martie am semănat trifoi pitic in amestec cu gazon ,miercuri noaptea se anunță temperaturi de -4 grade ,crede-ti că il va afecta.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. semintele au germinat, daca n-au germinat nu cred ca va fi vre-o problema. O seara frumoasa.

      Ștergere
  34. Buna seara si felicitari pentru postarile pline de invataturi!
    Ce intrebari am eu:
    Daca pun trifoi pitic acum dupa ce aerez gazonul, in timp trofoiul va "omori" gazonul (momentan am 50 m de gazon si il tin cam la 10 cm cu un trimmer, iar pe viitor s-ar putea sa trebuiasca sa imi cumpar o masina de tuns iarba, care din pacate nu tunde decit la maxim 6 -7 cm).
    Si a doua intrebare daca pun trifoi pitic intr-o zona a curtii si totusi nu imi place asa mult cum arata se stirpeste usor cu un ierbicid total sau este un fel de pir si el? Am cam 5-6 metri patrati de pir pe linga poarta si pe vreo 4 i-am sapat pina aproape de jumatate de metru adincime cred si am tot scos radacini de pir (asta dupa ierbicid total).
    Daca suprafata cu gazon este alaturata cu cea in care seman trifoi, am sanse sa se intinda peste gazon trifoiul?

    Sanatate multa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,multumesc pentru vizita si apreciere.Este mult mai usor de scapat de trifoi decat de pir, iar pirul cu cat il taiati mai mult cu atat veti obtine o "recolta" mai bogata.Trifoiul coexista, pana la un moment dat cu iarba dupa care veti avea un covor verde cu trei sau patru foi care se poate inlocui nu neaparat folosind ierbicide ci prin sapare si plantat gazon sau mai simplu se inabusa cu cartoane( acoperiti suprafata cu carton sau folie neagra pentru 1-2 luni. Weekend placut.

      Ștergere
  35. Revin cu o intrebare poate stiti ce termen de valabilitate au semintele de trifoi alb pitic.Am cumparat si plantat acum un an si anul acesta vreau sa plantez si in gradina.Samanta asa cum am spus am cumparat-o in 2014 iarna .O mai fi buna ca pe eticheta nu scrie nimic de termen valabilitate?
    Multumesc si sa aveti un weekend f placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, nu stiu ce sa spun referitor la valabilitate, sunt foarte multe variabile functie de modul in care au fost pastrate, umiditate, temperatura etc, cel mai bine este sa puneti intr-o cutie de plastic cateva seminte la preancoltire, pe un strat de hartie de toaleta umezit, daca vor incolti le folositi daca nu puteti sa incercati sa le imprastiati prin gradina poate mai sunt totusi si seminte bune. Duminica linistita.

      Ștergere
    2. Mi-a rasarit trifoiul au fost bune semintele! Acum ma gandesc ca o sa-mi fie frica sa merg prin el ca totusi, creste destul de inalt si f des.Oare nu se ascund serpi prin el ca in fundul gradinii este un paraias uneori cu apa alteori fara.Am gasit unul sub un mar la umbra anul trecut.stiu ca nu sunt veninosi dar tot e mare frica cand dai de el!!!!

      Ștergere
    3. Buna ziua, n-ar trebui sa fie mai inalt de 10 max 15 cm. inaltime, daca ati pus trifoi pitic alb. cat despre serpi sunt excelente ajutoare in gradina ecologica, nu-i indepartati daca nu-i calcati nu va fac nici un rau si de regula fug cand aud zgomote asa ca semnalizati-va prezenta in zona . O dupa amiaza placuta.

      Ștergere
    4. la mine probabil ca ii place mai mult fiindca creste si la 20_25 cm. Ieri l-am cosit deja. Week-end placut si spor la gradinarit', d-le Vasile!

      Ștergere
    5. Asa se pare cu toate ca nuprea-i normal, poate n-a fost samanta de trifoi pitic alb. oricum efectul este acelasi. Weekend minunat cu spor la gradinarit.

      Ștergere
    6. Buna seara. Va urmaresc cu interes. Am patit si eu ceva de acest gen. Am semanat trifoi alb cumparat din 3 surse diferite, am semanat in martie iar acum are o inaltime destul de mare (de la 10 la 30 cm) si este foarte des. E drept ca este inca plin de buruieni: palamida, cornuti, cucuta foarte multa, musetel salbatic, tot felul de ierburi, menta, urzica s.a. mai putin :) Initial imi era teama ca nu iese, mai ales ca este o zona plata, cu relativ multa apa, in conditii de precipitatii abundente. Nu ma deranjeaza inaltimea mare, credetio insa ca dupa prima coasa este posibil sa creasca la 10-15 cm, asa cum ar trebui sa fie trifoiul pitic? Inca nu are flori, ca sa imi dau seama ce fel este. Ma sfatuiti si pe mine, va rog, cum pot scapa de buruienile mentionate din trifoi? O seara placuta!

      Ștergere
    7. Buna ziua,s-ar putea ca dupa prima coasa inainte de inflorire sa nu mai creasca asa inalt ,totusi depinde de soi( si eu am avut experienta trifoiului inalt cumparat ca trifoi pitic). Eficienta trifoiului o veti vedea abia in anul al doilea de la planytare cand va reusi sa inabuse majoritatea buruienilor.Weekend placut cu spor la gradinarit.

      Ștergere
    8. Buna seara, dle Rosciuc. Ati avut dreptate, dupa dupa prima coasa a rasarit ceva mai mic, are flori albe (deci e trifoi alb pitic), iar buruienile sunt mult mai rare. In prezent, jumatate din curte este ca o pajiste, e drept ca trebuie sa mai smulg din buruieni, manual, dar musai sa dea o ploaie sa le pot scoate cu radacina. La sfarsitul lui august voi semana toata curtea, cca 1200 mp. E superb, este aproape o oaza de verdeata. Pana acum, a crescut singur, nu am inca posbilitatea sa il ud. Va multumesc pentru sfaturi.

      Ștergere
    9. Buna ziua, multumesc pentru vizita si pentru faptul ca ne aratati cate ceva din experienta dumne\avoastra. Eu am inceput sa cultiv trifoiul alb pitic pe straturile de legume initial cu gandul de a avea ingrasamant verde dar, vazand ca pastreaza umiditatea si nu permite prea multor plante nedorite sa rasara l-am plantat ca strat de mulci verde. Anul viitor astept sa vad rezultatele. O zi buna cu spor in tot ce faceti si va astept cu drag ori de cate ori aveti placerea sa-mi vizitati gradina virtuala si de ce nu si pe cea reala.

      Ștergere
  36. nu are cum sa iese pe sub rulouri!

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna ziua, multumesc pentru ajutor, aveti dreptate, de sub rulourile de gazon nu mai apare trifoiul.

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna ziua, am insamantat cu trifoi pitic anul trecut tarziu in toamna trifoi pitic pe o suprafata de 300 mp in idea de a obtine o zona de joaca pentru copii. In aceiasi perioada am insamantat si in zona de langa gard ptintre trandafiri. Initial a iesit frumos si uniform in ambele zone, dar acum in primavara cel de la trandafiri are peste 10-15 cm, iar cel din zona de joaca e foarte rar, mic, galbejit, plin de ierburi si daca are 3 cm. Ce pot sa fac? Cum sa reglez treba, unde am gresit? Ajutati-ma va rog cu un sfat. Eu pot sa va spun ca in zona cu trandafiri nu a calcat nimeni pe el, iar in spatiul de joaca am dus copiii de cateva ori la acest teren, sa fie atat de sensibil la trafic? Acum sa o iau de la capat cu semanatul parca nu ma indur ca totusi a iesit, as prefera sa-l indes cumva dar nu stiu daca semanat asa pe deasupra se prinde si iese. Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, imi cer scuze pentru intarziere dar abia acum am gasit un moment de respiro. Referitor la trifoiul dumneavoastra chiar nu stiu ce ar putea sa aiba. Cred ca ar fi bine sa scarificati putin zona si sa completati cu trifoi zonele in care este rar. Efectul trifoiului dupa cum ati citit il veti obtine in anul al doilea. Chiar semanat pe deasupra si udat bine se prinde, nu este o planta pretentioasa. O seara frumoasa.

      Ștergere
  39. Daca seman acum trifoi printre lalele si alte flori, la anul nu voi mai avea lalele? Mentionez ca nu le scot in august. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, nu cred ca vor fi prea mult afectate,poate unele ingropate mai adanc, dar nu cred, sunt destul de rezistente si puternice la rasarire chiar daca nu le scoateti( eu am invatat o regula simpla la plantele bulboase de primavara- se scot cand se termina scoala adica mijlocul lui iunie si se planteaza cand incepe scoala adica mijloc de septembrie.
      O duminica frumoasa.

      Ștergere
  40. Buna ziua, ca sa va spun cinstit eu nu folosesc folie pentru eradicarea buruienilor mi se pare mai simplu si economic cu cartoane de ambalaje sau hartie tocata peste care pun compost si astfel contribui si la eradicarea buruienilor si la atragerea ramelor in zona respectiva dar si la fertilizarea solului. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua,
    Am semnata gazon si nu mi-a ajuns si am luat completare samanta ieftina agrosel care era mai mult pir decat iarba de gazon. Cum pot elimina acum pirul din gazon fara erbicidare totala? Multumesc tare mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, incercati, pe portiunea cu pir,sa semanati trifoi alb pitic.
      In primul an nu o sa aveti rezultate senzationale dar din al doilea an trifoiul va sufoca pirul sau, vedeti ca in articol sunt prezentate si alte plante care nu se impaca cu pirul.
      O duminica frumoasa.

      Ștergere
  42. Buna ziua,
    Avem o livada de aprox. 40 de pomi fructiferi infiintata in toamna anului 2014, unde am cultivat trifoi alb in primavara anului 2015; in prezent sunt extirpate in proportie de 90-95% buruienile si avem un covor gros, dens, verde viu de trifoi alb cu multe flori albe ce atrag si albinele.
    Intrebarea este daca strict in jurul pomilor trebuie lasat pamantul liber de trifoi? sau, eventual liber de trifoi, dar mulcit cu trifoi cosit?
    Trifoiul cosit l-am folosit pe post de mulci si la capsuni, coacazi, mur, zmeur.
    As aprecia mult raspunsul dvs.
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si scuze pentru intarziere, puteti sa lasati covorul de trifoi sub copaci si sa-l faceti mulci inainte de inflorire. O seara minunata.

      Ștergere
  43. Florin Popescu1 iunie 2016 la 09:25

    Buna ziua,

    am semanat trifoi pitic alb în combinație cu gazon park în luna aprilie, am acum un covor foarte frumos din acest amestec.
    Ieri am observant, nu stiu din ce cauza, porțiuni de cca 2-3 mp care erau culcate.Să fie oare nevoie să-l tund?Unii zic că trifoiul pitic nu necesită tundere alții din contra că este necesară tunderea la 6-8 săptămani.
    Ce mă sfătuiți?Dacă trebuie tuns este OK să fac operațiunea cu mașina de tuns?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, domnule Florin nu sunt specialist dar eu tund gazonul care este impanzit cu trifoi alb pitic si nu am nici un fel de problema asa ca va recomand sa-l tundeti iar fanul obtinut sa-l folositi la mulcirea gradinii de legume, in cazul in care aveti. O zi minunata va doresc

      Ștergere
  44. Buna ziua,
    doresc sa vin cu cateva precizari,in ajutorul cititorilor dvs.:
    -am cultivat trifoi pitic de la SC.Morami,am depasit cantitatea recomandata pe mp,respectiv 10g,eu am pus 33g,prea mult,a iesit f. des.Cred ca 20g/mp este suficient.Pamantul a fost ierbicidat, lucrat cu motosapa,bolovanii sfaramati,greblat,samanta amestecata cu nisip si turba si presarata manual pe teren,apoi udat temeinic de 2-3 ori pe zi.L-am insamantat pe 27.04.2016,ia acuma are peste 10 cm,este f.des si cred ca trebuie sa-l tund,cu toate ca pe cutie spune ca nu se tunde?!Nu regret alegerea,nu am buruieni pe teren (au fost),sper sa fie ok si in continuare.La Morami au si trifoi super pitic,dar nu aveu pe stoc cand am facut eu comanda si nu am avut timp sa astept!Poate acela chiar nu necesita tunderea?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,va multumesc mult pentru faptul ca impartasiti cu noi experienta dumneavoastra. Mult succes in continuare si o vara minunata va doresc.

      Ștergere
  45. Buna ziua,constatarile mele ref.trifoi alb pitic.
    Semanat in martie (cf. unor indicatii de pe net, astfel: in randuri/santuri la distanta de 15 cm- a rasarit tarziu desi a plouat mereu;
    semanatul prin imprastiere in zonele in care nu a rasarit este de succes cu o prealabila scarificare a solului cu grebla,apoi usor acoperit. Am exclus tasarea cu un rulou fiindca acolo unde am tasat solul, trifoiul nu a mai rasarit deloc.
    Pirul a fost inabusit partial, dar pe unele portiuni trifoiul a fost inabusit de multa papadie, troscot si patlagina ceea ce nu aveam deloc in toamna trecuta pe terenul pregatit prin raderea /barbierirea de orice buruiana si apoi insamantat in primavara cu trifoi Fie ca samanta de trifoi NU a fost curata fie vantul este de vina. Ce am remarcat este ca in zonele cu trifoi, troscotul, cu radacina lui destul de greu de smuls)precum si alte buruieni sunt mai firave.
    Azi, 06.07 am udat sa pot smulge indaratnicul troscot si patlagina si am semanat trifoi.
    Nu cred ca trifoiul poate ingheta si nu germineaza cand e semanat in lunile reci fiindca semintele de rosii, ardei, pepene, ramase intamplator in gradina mea au rasarit in anul urmator.E drept ca semintele de trifoi sunt mici DAR trifoiul se si poate auto- insamanta.Acum doi ani nu aveam decat pir in gradina unde (vantul) poate, mi-a adus ceva trifoi alb (nu-l prea remarcasem daca nu calcam o albina)
    Din comentrii am retinut ca exista specia de trifoi alb foarte mic (pitic). Cat creste de inalt?
    De ce nu trebuie cosit( macar o data, de doua ori) daca este mai inalt de 10 cm? mai ales dupa precipitatiile abundente.
    Va multumesc pentru un raspuns,
    Constantina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna sseara si multumesc mult ca impartasiti cu noi experienta dumneavoastra referitoare la trifoiul alb si modul in care ne poate scapa de unele buruieni si in special de pir. Exista trifoi alb pitic care nu creste mai mare de 10cm si se poate tunde. Eu am aleile din gradina semanate cutrifoi si l-am tuns cu trimmerul.N-au fost probleme pana acum a crescut la loc, dar eu nu-l las sa infloreasca,cand creste mai mare 8-10 cm tund si cu trifoiul rezultat mulcesc legumele.
      O seara frumoasa si spor la gradinarit.

      Ștergere
  46. Buna ziua, in primul rand felicitari pentru acest articol si pentru ca va faceti timp sa ne raspundeti!
    Vin si eu cu o situatie personala...din lipsa se informatii corecte am semanat acum 2 ani in livada (o zona de aprox 1.000 mp) lucerna, ea a crescut nimic de zis dar inteleg acum ca am facut o eroare, ea concurand arborii pentru apa. Acum ce mai pot sa fac? Sa scap cu ierbicid total de lucerna si sa plantez trifoi alb la toamna - nu sunt prea incantat tinand cont ca sunt copaci...Sa o tund scurt si la toamna sa greblez terenul si sa supraplantez cu trifoi - am sanse sa imi iasa si sa sa inabuse usor usor lucerna? Sau sa ma apuc la toamna sa ar (e cam greu tinand cont ca e livada) apoi sa discuiesc si sa plantez trifoi? - e cam cea mai complexa varianta dar poate cea mai sigura? Eu personal as prefera a doua varianta, dar am sanse? Dvs ce imi recomandati?

    Similar am o alta zona de 500mp de iarba amestecata cu trifoi rosu care cam creste inalta...cum pot sa plantez trifoi in toata aceasta zona?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,multumesc pentru vizita si apreciere. Eu cred ca cea mai buna varianta este sa tundeti atat lucerna cat si trifoiul rosu, sa afanati putin solul cu grebla sau plantatorul( chestia cu 3 dinti ascutiti) si sa plantati trifoiul alb pitic. In primul an cele doua culturi vor coabita, incepand din anul; al doilea trifoiul alb va incepe sa acapareze terenul si sa predomine.Nu cred ca lucerna si trifoiul rosu dauneaza livezii (va spun din experienta proprie)mai ales daca le tundeti inainte de inflorire si imbunatatiti calitatea solului cu aceste ingrasaminte verzi care fixeaza azotul in sol, asa ca nu vad de ce trebuie neaparat sa le inlocuiti. Sa stiti ca si trifoiul alb pitic chiar daca vine de hac multor buruieni este infrant de papadie de exemplu, asa ca e mai simplu sa folositi cele doua culturi ca ingrasaminte verzi si poate sa suplimentati putin cantitatea de apa in perioadele caniculare pentru a asigura pomilor necesarul de apa. O zi buna.

      Ștergere
    2. Am inteles, multumesc frumos pt sfaturi

      Ștergere
    3. Indraznesc sa va mai intreb ceva: care este speranta de viata ca sa ii spun asa a trifoiului alb? 5 ani? Dupa aceasta perioada trebuie sa reinsamantez? Sau daca il las sa faca flori si nu il tund el se va autoinmulti si nu mai am grija cu el? Deasemeni, am vazut ca exista trifoi alb si trifoi alb pitis sau superpitic...e vreo diferenta? Recoamndati o anumita specie? Am vazut ca exista specia Avalon care ar fi superpitic? Multumesc frumos inca o data pentru amabilitatea dvs

      Ștergere
    4. Buna seara si multumesc pentru vizita. De regula trifoiul se autoinsamanteaza si rezista 5-7 ani cu conditia sa infloreasca si sa faca samanta. Soiul pitic este bun pe cel care-l indicati dumneavoastra (Avalon) nu l-am incercat. Noapte linistita.

      Ștergere
  47. Buna ziua,dl.Vasile ,am parcurs aproape toate comentariile din acest post.Apreciez disponibilitatea in a sfatuii pe cei mai putin avizati.Din tot ce am citit nu am regasit o situatie cu ,,,care m am confruntat in incercarea sa creez un strat de trifoi printre pomi.Am pregatit din toamna trecuta terenul sapand manual suprafata de cca 800mp.Spatura a fost geruita in iarna,asa ca primavara am putut maruntii cu usurinta terenul .In luna aprilie-mai am semanat manual din abundenta trifoi alb,dupa care am tavalugit .Germinarea a fost un succes insa cand trifoiul a incercat sa se "ridice" nu a reusit deoarece petalele ereau perforate de ceva si disparea ,se topeau.Zona e destul de umbrita de coroanele pomilor (pruni).Am renuntat si am intors pamantul cu moto sapa inclusiv si o zona repezetand 5% din total suprafata in care trifoiul reusise sa rasara.Mentionez ca aceasta suptafata fussese insamantata de doua ori din suspiciunea ca printr o greblare ulterioara insamantarii initiale,necesara indepartarii bulgarilor mai mari ,samanta sa nu fi suferit?!!
    Ce oare a produs perforarea care sigur a dus la disparitia totala a trifoiului ,o boala micotica sau vre "un daunator?! Am osevat ca foarte multe mici gauri au aparut concomitent cu acest fenomen in pamant?!
    Am sa reisamantez acum la sfarsit de vara ,stiind ca e posibil ca trifoiul sa poata lupta cu mai mult succes cu buruienile in primavara viitoare.
    Va multumesc anticipat in speranta ca voi primii un sfat pertinent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si scuze de intarziere ( un mic concediu). Nu stiu ce daunator sau boala a afectat trifoiul dumneavoastra si nici nu m-am confruntat cu asemenea boli dar eu am probleme cu limacsii care rod tot ce prind. Sa aveti o saptamana frumoasa si bogata.

      Ștergere
  48. Buna ziua, am citit si eu ce s-a discutat pe acest forum deoarece ma intereseaza sa scap de buruieni. Am o casa de vacanta cu gradina de 1500 mp plina de buruieni, care mi-au taiat toata bucuria de a sta la aer curat. M-am hotarat sa aplic metoda cu trifoiul alb pitic si am gasit o firma care se ocupa cu amenajarea gradinilor. Mi-a cerut o suma pe care nu o am. Imi puteti spune si mie care sunt operatiile si cand ar trebui facute, ca sa ne apucam sa facem asta singuri, desi cred ca ne va luat foarte mult timp. Ma gandesc sa semanam pe bucati de cateva sute de mp. Va multumesc mult pentru sfat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, nu cred ca este necesar sa aelati la o firma specializata daca doriti sa va semanati curtea cu trifoi alb pitic chiar daca suprafata este destul de marisoara. Daca situatia meteo va permite adica temperatura este intre 10-15 grade puteti sa semanati du ce curatati si pregatiti putin locul prin aranjare cu sapa si grebla( nu este necesar sa sapati cu cazmaua in adancime decat daca aveti chef de "sport extrem")Dupa o perioada cu umiditate mare, ca cea din prezent,puteti sa smulgeti cu tot cu radacina mare parte din buruieni, pe celelalte le puteti taia cu sapa. Dupa inlaturarea buruienilor afanati putin stratul de la suprafata cu grebla. Apoi puteti semana semintele de trifoi(.eu am gasit mai ieftin la Dedeman). Daca temperatura si umiditatea sunt bune in maxim 10 zile germineaza si pana la sosirea iernii, daca stati intr-o zona mai sudica, va creste suficient incat sa nu fie afectat. Daca conditiile actuale nu permit semanarea veti face aceste operatiuni in februarie( - curatatul de buruieni care se usuca peste iarna). In primul an trifoiul nu va reusii sa suprime toate buruienile dar, din al doilea an, veti avea un covor uniform verde de trifoi care ajuta si solul imbogatindu-l cu azot.
      O seara buna si o duminica minunata.

      Ștergere
  49. Foarte interesant subiectul acesta. Am cumpărat o casa cu gradina la tara, sute de metri pătrați plini de diverse buruieni. Sunt super-fericita ca am descoperit permacultura și pot spune adio săpatului. Voi folosi trifoiul pitic, pe aleI și în orice zona pe care nu o acopăr cu cartoane sau ziare. Voi afana cu furca, în martie, gazonul care creste grozav și voi încerca să intercalez trifoi pitic, în speranța că înlocuiesc gazonul și nu mai trebuie sa cosesc mult. Sper sa reușesc sa împrăștii samanta cât de cât uniform. As avea doua intrebari:
    1. Cunoașteți o metoda de răspândire uniforma a samantei de trifoi pitic?
    2. Are cineva experiența în combaterea ambrozie cu trifoi pitic?
    Mulțumiri anticipate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si comentariu. Eu n-am o suprafata asa de mare asa ca n-am folosit decat metoda treditionala de imprastiat cu mana. Dupa ce germineaza si rasare trifoiul se dezvolta si nu va dura prea mult pana va ocupa intregul spatiu pus la dispozitie care este liber, in primul an rezultatul este satisfacator dar, abia in al doilea an el isi ara capacitatea de a inabusi buruienile desi are si el un "preten" papadia care nu se lasa rapusa de trifoiul alb pitic. Ambrozie n-am avut in gradina si nici nu-mi doresc am inteles ca este o planta alergena si eu am avut ceva probleme cu alergiile asa ca nu stiu ce sa spun despre trifoi dar se poate smulge planta care este anuala si se autoinsamanteaza. Ruperea de cateva ori inainte de inflorire va scuteste de efectele polenului de ambrozie si duce la disparitia plantei. O dupa-amiaza placuta va doresc.

      Ștergere
  50. Buna seara, dle Rosciuc. Sunt inca la nivelul amenajarii si imprejmuirii livezii mele incipiente, avand probleme cu stagnarea apei pe cca 1/2 din teren. Doresc sa va cer o parere, va rog. Terenul este argilos, impermeabil si la topirea brusca a zapezii sau la ploi violente apa balteste. Primavara trecuta am semanat trifoi alb pitic, s-a dezvoltat bine si desi s-au mai format balti, pana in toamna nu am avut probleme. Nu mai am pic de buruieni. Acum cateva zile s-au format cateva balti destul de mari, care nu se vor usca mai devreme de o saptamana. Credeti ca exista posibilitatea ca trifoiul sa fie distrus? Oare vor rasari buruieni in locul lui si ma lupt cu morile de vant? Stiti cumva cat rezista trifoiul alb sub apa? Imi e cam teama de acest lucru... Nu e nicio problema, voi aduce pamant fertil sa mai ridic nivelul terenului, dar trebuie sa fac un drenaj pana la urma. M-am impacat ca in acea zona nu crestre niciun pom in afara salciilor, insa macar "covorul" verde sa reziste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, chiar nu stiu cat rezista trifoiul sub apa si-o sa va rog sa-mi spuneti cum evolueaza situatia.In cazul in care dispare trifoiul faceti o reansamantare, se dezvolta repede si nu creds ca veti avea probleme cu buruienile. Pentru solul lutos, ca solutie, puteti sa-l imbogatiti cu compost si putin nisip cu o granulatie mai mare, dar trebuie bine dozat. ca altfel devine beton. O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. Multumesc, m-am gandit ca pamantul pe care il voi aduce progresiv sa il amestec cu un nisip grosier, dar terenul va trebui sa aiba o usoara panta. Solul vegetal are o grosime relativ mare, e negru, e un pamant bun, de campie. Problema este ca la cca 1 m incepe o argila relativ impermeabila pana la cca 5 m, unde sunt nisipuri si pietrisuri. Apa foarte multa din precipitatii nu se poate infiltra, m-am gandit sa fac cateva drenuri verticale, insa cu timpul cred ca se vor colmata. Solutia este sa fac santuri carora sa le dau panta si sa le umplu cu pietris (dren), dar cu timpul voi imbina mai multe idei. Pe mine ma bucura trifoiul alb, ca efectiv a sufocat buruienile, nu mai exista. Astept cu nerabdare venirea primaverii, dar am asa o nemultumire cu apa care stagneaza, mi-au murit 20 butasi de zmeur, pusi unde nu trebuie si vreau sa observ cativa pomi de 1-2 ani, daca au rezistat. Nu am casa pe acel teren, daca as fi avut timp, rezolvam pana acum. Va tin la curent, multumesc pentru sfaturi. Oricum, mai am 2,5 kg trifoi pe stoc. :)

      Ștergere
    3. Buna seara, multumesc pentru vizita si pentru ideile si practica pe care o impartasiti cu noi. Cand voi ajunge la Valcea( sper in jurul datei de 11-12 Martie) sa discut situatia ta cu un specialist care s-a ocupat multi ani de ameliorarea solurilor in special infestate cu diverse substante toxice, cred ca o sa-mi dea o solutie cu care sa poti face ceva bun pe teren fara sa fie nevoie de un efort deosebit. O seara frumoasa.

      Ștergere
  51. Bună seara! Cărțile de specialitate spun ca specia gutui rezistă în terenuri inundate și până la 25 de zile. Dar trebuie plantați toamna, să nu-i apuce inundațiile de primăvară nepregătiți. Ce vreau să spun este că dacă terenul băltește nu este bine să plantați gutuii acolo primăvara.

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna ziua, dle Tudoran. Va multumesc pentru informatii, asa voi face la toamna. Nu stiam decat ca gutuii sunt sensibili la focul bacterian, n-aveam idee ca sunt asa rezistenti la apa. Am de gand sa pun 1-2 salcii dar acestea cresc foarte mari, din pacate, si 2-3 corcodusi. Nu vreau productie de fructe, ci umbra si relaxare.

    RăspundețiȘtergere
  53. Se pare ca trifoiul alb rezista eroic. Dupa cca o saptamana, zona care a fost sub apa pare sa isi revina fara probleme, e de un verde putin mai palid fata de restul curtii, dar e ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Ma bucur ca a rezistat cultura si va doresc o saptamana cu spor si rezultate bune.

      Ștergere
  54. Buna seara,

    Ma puteti ajuta va rog cu un sfat.

    Am o livada pe anul 3 de aproximativ 1 hectar , primii ani mi-a fost frica sa erbicidez si m-am chinuit cu buruienile foarte tare doar cu coasa.

    In toamna am arat tot terenul dupa ce s-a uscat buruiana, acum am doua optiuni :
    1. astep sa creasca buruiana, erbicidez apoi discui si platez trifoi pitic Rivendel.
    2. nu mai erbicidez, doar discuit, si maresc norma de semanare la trifoi la 20-25 kg/hectar.

    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, cred ca optim ar fi(parerea mea de nespecialist si cu o livada de doar 25 de pomi) sa nu erbicidati ci sa cultivati un amestec de lucerna si trifoi care printre avantaje va elimina parte din buruieni si va adauga un surplus de azot in sol. O seara buna.

      Ștergere
  55. Buna ziua,am rondouri de flori care au fost invadate cu pir din spatiul de gazon, pe care in urma cu 2 ani l-am semanat cu trifoi pitic si care acum este multumitor din punct de vedere a eradicarii pirului.Va rog sa ma sfatuiti cum sa eradic pirul din spatiul floricol avand in vedere caci am plante perene,trandafiri,ilex,lalele si doresc sa mai plantez flori.Va doresc o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Nu sma pricep la gradinarit, dar din experienta mea pot sa va spun ca in acest an narcisele mele au inflorit, nu au avut nicio problema cu trifoiul pitic, plantat anul trecut. Pana in acest moment convietuiesc. Il voi lasa pe dl. Rosciuc sa ne lamureasca.

      Ștergere
    2. Buna dimineata, eu nu sunt specialist sau gradinar profesionist dar, pasiunea pentru gradinarit,m-a determinat sa deschid acest blog,pentru a reusi sa gasim,impreuna cu alti pasionati,solutii la problemele cu care ne confruntam.
      Este normal ca cele doua plante vor convietui (radacinile bulboase nu sunt foarte mult influentate de lăstari târâtori, numiţi stoloni, de la nodurile cărora,în contact cu solul se formează alţi lăstari erecţi şi rădăcini ceea ce permite înmulţirea vegetativă a trifoiului alb creand o plasa de radacini care pot inabusi buruienile cu radacina asemanatoare, mai putin bulbi,rizomi sau radacinile pivotante lungi ca cele papadiei sau hreanului care apar an de an in covorul de trifoi).
      Tinand cont ca putem folosi trifoiul pitic ca mulci verde rezulta ca acesta nu este un concurent acerb pentru plantele noastre cultivate Trifoiul alb este de fapt un ajutor, imbogatind solul cu azot preluat din aer, pe care-l fixeaza in pamant cu ajutorul bacteriilor fixatoare de azot,de pe radacini.
      Weekend minunat sa aveti.

      Ștergere
  56. Buna ziua. V-am gasit blogul cautand informatii despre trifoiul alb.
    Am un teren de 12 ari parloaga. A fost parloaga. Toamna trecuta am ierbicidat total. In primavara am ierbicidat din nou in unele zone unde ierbicidarea din toamna nu a fost eficienta. Dupa ce toate plantele s-au uscat am scos cu sapa toate uscaturile, toate radacinile. Apoi am arat superficial, adica pana la o adancime de 5 cm. Acum am o suprafata nivelata, curata, cu pamant maruntit pregatit pentru insamantare cu trifoi alb dar nu mai e primavara devreme. Pamantul este destul de uscat.
    Pe o suprafata de vreo 10 mp perfect curatata nu am arat ci am tras cu sapaliga santulete adanci de 2-3 cm in care am semanat seminte de trifoi alb, le-am acoperit cu pamant si le-am udat. Le-am udat seara. Dupa trei zile au rasarit ici-colo fire de trifoi cu doua frunzulite verzi si tulpinite albe. Le-am vazut dimineata pe la ora 8. Seara am venit de la serviciu si le-am cautat. Nu mai erau. Soarele de peste zi le-a topit fiind prea fragede. Sau le-or fi ciugulit pasarile. (Nu am pasari de curte. Ma refer la cele salbatice.)
    Am muncit foarte mult pentru a igieniza o parloaga urata cu o scurgere de la baile vecinilor si cu un depozit de moloz si gunoaie pe ea. A fost sarbatoare in dimineata cand au rasarit cateva fire de trifoi. Acum sunt disperata. Visam o pajiste de trifoi alb.
    Va rog sa imi spuneti ce parere aveti despre situatia prezentata.
    Ce pot face ca sa am pajistea visata?
    Daca seman acum trifoi alb pe cei 12 ari, oare va rasari si se va usca sub dogoarea soarelui ca trifoiul de pe suprafata mica? Sa incerc sa ud si dimineata pe suprafata mica?
    Dar pe suprafata mare, daca seman se va descurca trifoiul cu ploile ce vor veni nu se stie cand sau trebuie sa-l ud?
    Oare pasarelele mananca plantutele de 1-2 cm inaltime?
    Mentionez ca am acoperit semintele cu pamant de vreo 2 cm dar nu am presat acolo pamantul. Nu am tavalugit. Daca tavalugeam, tot ar fi fost plantutele de 2 cm vulnerabile, nu?
    Am fost o incepatoare entuziasta in ale gradinaritului iar acum sunt o incepatoare deprimata. Ajutati-ma, va rog cu o opinie, o idee, un sfat.
    Va multumesc oricum pentru articolele interesantede pe blog.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Nu are rost sa fiti deprimata.In gradinarit avem si nereusite nu numai "succesuri".Totusi nu cred ca plantele rasarite au fost mancate sau le-a ars soarele, mai ales ca trifoiul nu este chiar asa de sensibil, mai degraba ma gandesc sa nu fie efectul substantelor de ierbicidare. Pentru a curata o suprafata de buruieni in mod ecologic o acoperiti cu folie de mulcire, cartoane chiar buruienile insasi taiate si lasate in strat de 10-15 cm. Eu am greblat bine suprafata pe care am dorit sa o insamantez cu o grebla cu dinti ascutiti ca sa se formeze mici santulete dupa care am imprastiat semintele de trifoi si am udat bine. Nu cred ca-i tarziu sa semanati, in acest an situatia meteo a fost mai diferita de ceilalti ani asa ca aveti inca posibilitatea sa-l semanati, cu conditia sa-l si udati bine, nu baltit dar umed.Incercati pe portiune mica si daca rezultatul va multumeste continuati pe toata suprafata pe care doriti sa o semanati.Spor la treaba si mult noroc.
      O zi cu spor si inspiratie la gradinarit va doresc.

      Ștergere
    2. Alice in Wondergarden27 mai 2017 la 18:06

      Buna ziua, domnule Vasile.
      Ati avut perfecta dreptate in privinta substantei de ierbicidare. Pe suprafata unde am ierbicidat in aceasta primavara, desi am lasat sa treaca mai mult de 30 de zile pana la insamantare (recomandarea era de 21 de zile), trifoiul a rasarit mai greu, mai lung si firav decat pe suprafata pe care am ierbicidat-o in toamna. Tulpinile erau foarte subtiri si inalte, albe translucide si nu au avut putere sa se autosustina. Plantele se prabuseau si fiind foarte subtiri, in cateva ore la soare nici nu se mai vedeau. In cealalta zona trifoiasul a rasarit si apoi a avut o crestere mai lenta dar constanta si fara probleme. Trifoiul semanat dupa ierbicidare pare anemic in comparatie cu celalalt care pare robust.
      In fine, am gresit dar am o scuza: am gasit blogul dumneavoastra tarziu :)
      Acum privesc cu prudenta orice substanta chimica pentru gradinarit si in weekend si in zilele ploioase va rasfoiesc blogul, trec de la un link la altul si aflu multe lucruri interesante care mi-au schimbat modul de gandire. Inca sunt usor dezorientata pentru ca aflu lucruri bulversante. Am crezut ca in aceasta primavara datorita entuziasmului si bunelor intentii voi fi o priceputa gradinareasa. Ha! Ha! Ha!
      Cel putin sunt una aventuroasa.
      Voi reveni ca sa va povestesc si despre o gafa colosala pe care cu mult efort si bune intentii am facut-o.
      Cu multumiri si respect,
      Alice in Wondergarden.

      Ștergere
    3. Alice in Wondergarden27 mai 2017 la 19:04

      Gafa pe care vreau sa declar pe domeniu public ca am facut-o se refera la curatarea si insamantarea unui teren in panta.
      La 11 metri de casa aflata pe teren orizontal incepe o panta abrupta si lunga care da intr-un parau pluvial.
      In toamna am ierbicidat acest teren, in primavara am scos toate buruienile, am nivelat terenul si apoi l-am arat. Dupa arat am maruntit pamantul si am semanat trifoi alb. Dupa arat am remarcat faptul ca bulgarii de pamant se rostogoleau in jos pe panta. Apoi cand am maruntit pamantul am vazut ca aluneca pe panta in jos. Nemaifiind acolo nici o buruiana, nici o radacina si fiind distrusa "scoarta" de pamant de la suprafata, totul vroia s-o ia la vale. M-am speriat. Apoi mi-am spus ca trifoiul pe care-l voi semana acolo va rezolva problema. Am semanat trifoiul si am asteptat. Asteptarile nu mi-au fost zadarnice. Au venit cateva ploi torentiale. Stateam la fereastra si vedeam cum musca ploaia din pamant si-l duce la vale. Am trecut printr-un cosmar. Mi-a parut rau dupa buruienile pe care le-am starpit. Cum se oprea ploaia cum ma duceam sa "repar" pamantul.
      Cum pornea inca o ploaie cum mi-o lua inima razna. Ma rugam sa scap, sa nu se erodeze pamantul si sa puna in pericol casa. Dupa stricaciunile ramase in urma catorva ploi torentiale imi dau seama ca daca s-ar fi produs o rupere de nori ramaneam cu casa in brate.
      In fine, trifoiul a rasarit si a inceput sa creasca pe panta dar mult e adunat in aglomerari mari spre baza pantei si trebuie sa-l iau si sa-l mut cu glii de pamant mai in sus. Nu ma deranjeaza acest lucru.
      Stiti insa care a fost marea mea bucurie? Stiti ce m-a facut sa cred ca am trecut de un mare necaz posibil?
      Eheee...
      Buruienile! Pirul, papadia, traista ciobanului, margarete si alte cateva plante din categoria buruienilor. Nu stiu cum au rezistat in pamant dupa ce am starpit orice urma de vegetatie. Au deja 10-15cm si ele tin din nou pamantul. Acum le respect. Ma gandesc ca panica in care am trait cateva saptamani mi-a scurtat viata.
      Inainte de a ïgieniza" pamantul am cautat informatii pe internet referitoare la curatarea pamantului si semanatul gazonului/trifoiului si am actionat in consecinta. Cand am intrat in panica am cautat pe internet informatii despre curatarea terenurilor in panta. Sunt doua lucruri diferite. Terenurile in panta trebuie tratate cu mai multa atentie.
      Slava Domnului ca pana cand reuseste trifoiul cel dragalas sa-si faca radacini serioase, buruienile isi fac datoria.
      Mi-am inceput cariera de gradinareasa cu doua greseli: ierbicidare totala si curatarea totala si aratul unui teren in panta abrupta. Am scris aici despre aceasta experienta cu gandul ca ar putea fi de folos cuiva care purcede cu bune intentii sa curete si sa modifice totul in jur (ca subsemnata) fara sa tina seama de marile si maruntele legi ale naturii.
      Sa gradinariti fericiti!
      Alice in Wondergarden

      Ștergere
    4. Buna seara. Va multumesc pentru faptul ca v-ati impartasit experienta si greselile cu noi. Vor fi foarte multi cititori ai acestui blog care vor putea evita aceleasi greseli citind informatiile postate de dvs. Ca sa fixati o panta puteti folosi fie salcam fie catina, inradacineaza bine si sustin sanatos solul.
      O seara buna si o duminica minunata.

      Ștergere
    5. Alice in Wondergarden27 septembrie 2017 la 00:48

      Va salut voioasa, domnule Rosciuc! Sunt fericita proprietara a unei pajisti minunate de trifoi alb. Am citit mult despre acest soi de trifoi pana cand m-am apucat de lucru, dupa cum va scriam in luna mai.
      Nu am inteles din cele citite care ar fi diferenta intre semanatul trifoiului pe randuri si cel prin imprastiere. Am decis asta primavara sa incerc ambele metode in paralel.
      Intr-o zona am semanat trifoiul pe randuri dupa ce curatasem perfect terenul. Am tras cu sapaliga pe pamantul nearat facad santulete adanci de 2-3 cm, am presarat in ele semintele, le-am acoperit cu pamantul scos din sentulete si l-am udat bine. Distanta intre randuri am lasat-o de 12-13 cm, dupa cum am citit in niste norme agricole pe net. Am avut grija ca sentuletele facute cu sapaliga sa fie paralele, rezultand un efect optic de ordine si de largire a gradinii (livezii). Odata cu trifoiul au crescut si buruieni din semintele ramase in pamant de pe vremea cand terenul era parloaga dar nu a fost o problema sa le scot pe toate cu radacina pentru ca am avut acces la ele printre randurile de trifoi fara sa-l calc.
      In alta zona, dupa ce am curatat bine terenul, am arat, am maruntit si nivelat pamantul, am imprastiat semintele, am tras apoi cu dosul greblei ca sa acopar semintele si am udat bine. Nu am tavalugit caci nu am avut cu ce. A rasarit trifoiul si aici dar in mod neuniform. Nu am gasit o modalitate de a-l imprastia uniform. Odata cu el au rasarit si buruieni din semintele ramase in pamant de pe vremea cand terenul era parloaga. Buruienile au crescut mai repede si mai mari decat trifoiul si nu le-am putut scoate pentru ca ar fi insemnat sa calc trifoiul abia rasarit. Pana cand trifoiul a crescut suficient ca sa pot calca pe el si sa ajung la buruieni, acestea crescusera foarte mult si-si formasera radacini adanci. Aglomerari extinse de macrisul calului , spini si mohor au sufocat trifoiul. Am scos foarte multe buruieni si in golurile ramase am semanat din nou trifoi. A rezultat o pajiste frumoasa de trifoi in care sunt inca multe buruieni pentru scoaterea carora imi fac zilnic timp in speranta ca anul viitor va fi mai bine.
      In concluzie as vrea sa aduc la cunostinta celor care viseaza pajisti de trifoi alb avantajele si dezavantajele fiecareia din cele doua modalitati de semanare.

      Dezavatajele semanarii pe randuri:
      1. Manopera necesita mult timp, rabdare si efort.

      Avantajele semanarii pe randuri:
      1. Accesul facil in toata zona semanata pentru a scoate buruienile inainte ca acestea sa creasca prea mult.
      2. Acces facil pentru a uda trifoiul.
      3. Aspect ordonat deosebit de placut.
      4. Dupa maturizarea plantelor, aspect de catifea raiata sau plapumioara matlasata.

      Dezavantajele semanatului prin imprastiere:
      1. Aspect neuniform.
      2. Imposibilitatea de a scoate buruienile din trifoiul abia rasarit fara a calca pe el.
      3. Acces greoi pentru a uda trifoiul.

      Avantaje semanare prin imprastiere:
      1. Manopera necesita putin timp si putin efort.

      In zona in care am semanat pe randuri am un covor minunat de trifoi curat iar in zona in care am semanat prin imprastiere am inca buruieni care strica aspectul uniform al covorului verde.



      Ștergere
    6. Alice in Wondergarden27 septembrie 2017 la 00:51

      Am mai citit pe net ca trifoiul se seamana primavara devreme sau in august. Primavara devreme abia ma apucasem de curatat terenul, asa ca randul semanatului a venit abia in luna mai (si asta doar pe o jumatate din teren). Aici trifoiul a rasarit si s-a dezvoltat frumos. In iunie reusisem sa mai curat o zona si am continuat semanatul. Aici a trebuit sa ud zilnic, dimineata si seara pentru ca plantele sa se dezvolte. Rezultatele au fost foarte bune. Am continuat curatarea si semanarea celorlalte zone pana la sfarsitul lunii august. Am sesizat ca in zonele in care am semanat in perioade caniculare, trifoiul a rasarit extrem de greu si s-a dezvoltat foarte incet si putin, fiind ajuns din urma si depasit in dezvoltare de trifoiul semanat o luna mai tarziu.
      Deci din experienta pe care am dobandit-o experimentand cultivarea trifoiului pot spune ca acesta poate fi semanat de primavara devreme pana la sfarsitul lunii august, exceptand perioadele caniculare.

      Si acum, domnule Rosciuc, am ajuns sa am o noua nelamurire. Am citit pe net ca la intrarea in iarna trifoiul trebuie sa aiba 7-8 cm pentru ca planta sa supravietuiasca peste iarna (specificarea era facuta pentru trifoiul rosu/lucerna). Acum, trifoiul meu alb are cam 15 cm. Cea mai mare parte a lui a fost cosita de 2-3 ori pana acum. Ultimul care a fost semanat are cam 2 cm. Stiti cumva cand e recomandat sa se faca ultima cosire?

      Va doresc multa sanatate si o toamna bogata!

      Ștergere
    7. Buna ziua si multumesc pentru faptul ca v-ati impartasit experienta cu noi, cei care citim acest blog. Eu tund trifoiul ultima oara in aceasta perioada, 25-30 Septembrie cam la 2-3 cm inaltime. In primavara covorul isi revine frumos si matasos. Cu resturile obtinute acopar straturile in care am avut fomisti ( porumb, vinete, cartofi, tomate,)pentru un aport de azot.
      O toamna minunata sa aveti.

      Ștergere
    8. Alice in Wondergarden27 septembrie 2017 la 09:36

      Oh, ce harnic ati fost cu raspunsul! Multumesc!!!
      Avand in vedere faptul ca pana acum am in gradina numai pomi plantati toamna trecuta si ca urmeaza sa plantez curand vita-de-vie si zmeura, ce as putea sa fac cu trifoiul taiat? M-am gandit sa-l pun in jurul pomilor, vitei-de-vie si zmeurei dar ma intreb daca nu cumva se vor aduna acolo multi daunatori din cauza caldurii ce o degaja trifoiul cand sta pe pamant dupa taiere. As mai putea sa las trifoiul taiat acolo unde cade ca sa isi ingrase propriul sol. Deocamdata nu am amenajat un loc pentru producerea compostului.

      Ștergere
    9. Buna ziua, nu este nici un fel de problema daca mulciti cu trifoiul cosit, sigur se vor aciua si daunatorii dar si pradatorii acestora isi vor face aparitia si se va realiza un echilibru. Natura isi organizeaza ecosistemele intr-o perfecta armonie, fara a fi necesara interventia umana. Cateva pietre puse pe langa pomi vor atrage si ramele care vor rezolva mare parte din masa verde si nu uitati sa vvaruiti pomii pentru a evita incalzirea tulpinilor in zilele insorite si a elimina o parte din daunatorii ascunsi in scoarta.
      O zi cu spor.

      Ștergere
    10. Alice in Wondergarden27 septembrie 2017 la 22:28

      Sa inteleg ca cei care aseaza pietre in cerc in jurul pomilor nu o fac numai din considerente estetice? Acele pietre au rolul de a atrage ramele? Iar ramele sunt bune pe langa radacinile pomilor?

      Am un vecin care vara trecuta mi-a spus sa nu mai varuiesc niciodata pomii pentru ca stratul de var impiedica respiratia pomilor. Stiam ca plantele respira prin frunze dar l-am ascultat pentru ca are mai multa experienta decat mine. Am spalat varul de pe trunchiuri si apoi am varuit tutorii pomilor ca sa arate bine :))

      Ma intreb ce se intampla daca nu mai cosesc trifoiul. Acum e inflorit si foarte vizitat de albine. Are cam 15 cm. Daca il las asa... in grija naturii, gresesc? Se va intampla ceva neplacut in primavara din aceasta cauza?

      Imi cer scuze pentru insistenta dar pe aici nimeni nu se pricepe la trifoi si sunt intrebari pe care nu am cui le pune.

      Ștergere
    11. Buna dimineata. Pietrele asezate in jurul pomilor au in primul rand rolul de a stimula viata din sol si de la suprafata,oferind locuri de protectie pentru soparle, broscute, diverse vietuitoare, asigura mulcirea locului,deci dispar unele buruieni, ajuta la retinerea apei si umezeliidin condens in zona radacinilor si da, pot avea si rol decorativ. Eu am invatat din cartea lui Heinz Erven - Paradisul meu, ca pentru a avea un pom cat mai sanatos este bine ca la radacina acetuia sa plantez un hrean, un usturoi, o planta de condurul Doamnei( daca este cataratoare si mai bine) si sa mulcesc zona de sub coroana cu pietre. De la Huni(hobby gradina) am invatat ca este bine sa vopsim tulpina pomului cu var alb(in nici un caz lavabil), toamna pentru a preveni in acest mod craparea scoartei in perioada de iarna cand sunt zile calduroase si temperatura creste, precum si a oprii accesul pentru iernat in interiorul scoartei a unor insecte.
      Nu se intampla nimic daca nu cositi trifoiul.Peste iarna partea aeriana se va composta natural aducand un aport de substanta nutritiva in sol si in special de azot iar radacinile vor ierna si in primavara vor rasarii iar.In primavara un greblat bun va aerisi corespunzator solul si va da drumul radacinilor protejate de mulciul viu sa intre in vegetatie.
      O zi cu spor si inspiratie in tot ce faceti, va doresc.

      Ștergere
    12. Alice in Wondergarden29 septembrie 2017 la 23:23

      Va multumesc.
      In curand voi avea si eu cartea "Paradisul meu." O vom citi in familie si sper ca astfel vom deveni mai priceputi.
      Daca ati amintit de condurul doamnei, imediat am incercat sa-mi amintesc unde am vazut recent aceasta planta. In apropiere! M-am dus imediat pana acolo ca sa iau niste seminte. Am vazut cu mai multi ani in urma cum arata semintele acelea. Am cautat mult si degeaba. A venit proprietareasa si mi-a explicat ca planta aceea nu face seminte pentru ca e "din plic". A cumparat semintele din magazin, le-a semanat dar ca sa semene din nou trebuie sa compere alte seminte la plic, pentru ca planta e in asa fel "facuta" incat sa nu faca seminte.
      Sigur ca voi gasi eu undeva seminte de condurul doamnei. Imi imaginez ce frumosi ar fi pomii mei tineri impodobiti cu florile acelea. Am ramas insa cu o mirare: pana si condurul doamnei trebuie sa fie "prelucrat inginereste" in scopuri comerciale.
      Multa sanatate si spor la treba!

      Ștergere
    13. Buna dimineata, ma bucur ca veti citi cartea Paradisul meu,o sinteza a 32 de ani de munca in horticultura care are foarte multe lucruri folositoare dar puteti accesa https://cartidintei.wordpress.com/ si veti gasi o intreaga colectie de carti in format PDF despre permacultura si nu numai. Daca nu se pot recolta semintele s-ar putea ca plantele sa fie hibrizi asta insemnand exemplare obtinute prin incrucisarea a doi indivizi din soiuri diferite gen semintele de legume marcate F1 care nu este totusi un lucru rau.
      Weekend cu spor sa aveti.

      Ștergere
  57. Buna ziua, cand am cumparat terenul pentru casa erau balarii de aproape 2m. Le-am taiat de mai multe ori cu drujba, cu sapa si apoi cu o freza cu tractor. Intre timp am ridicat casa si am vazut ca pirul si ceva buruieni inalte isi fac de cap (nu le stiu pe nume). Ma gandesc sa dau cu un erbicid total (Agro-Glyfo sau CleanUp), dupa ce isi face efectul sa strang uscaciunile (~1 luna) sa mai dau o freza mecanica urmat de insamantarea manuala cu trifoi-alb-pitic. Este buna actiunea mea? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, eu nu sunt de acord cu folosirea erbicidelor care nu reprezinta decat niste substante toxice care omoara viata. O solutie este acoperirea suprafetei cu folie neagra care va atrage razele soarelui ce va duce la disparitia vegetatie sufocate. Dupa curatarea terenului, in toamna semanati trifoiul alb pitic care va sufoca pirul dar abia in al doilea an dupa plantare. O seara buna.

      Ștergere
    2. Alice in Wondergarden12 ianuarie 2018 la 23:58

      Va salut in noul an si va doresc sa aveti sanatate si multe realizari!
      Cartea "Paradisul meu" este minunata. Nu mi-am imaginat ca lectura unei carti despre gradinarit poate fi palpitanta. Multe lucruri aflate din ea m-au inspirat pentru a-mi face planurile pentru dezvoltarea gradinii in acest an.
      Vreau sa va scriu ceva interesant despre trifoi. Incep sa devin expert :))
      Mai intai va reamintesc ca am acoperit terenul gradinii mele (jumatate orizontala si jumatate in panta abrupta) cu trifoi alb. Este foarte, foarte frumos. Uniform. Fara buruieni. Ca o catifea.

      Am observat ceva foarte interesant.
      Radacinile trifoiului matur, cosit de trei ori au ajuns la o adancime de aproximativ 7 cm. Radacinile s-au amestecat intre ele, au format ca o tesatura deasa. La adancimea de cca 10 cm, pe marginile unor santuri de scurgere a apei de ploaie se observa cum sub radacinile trifoiului s-a format o crapatura orizontala in sol, ca si cum pe pamant a fost asternut un strat diferit de pamant plin de radacini. Intre acest strat de suprafata si pamantul de dedesubt pare sa nu fie o legatura deoarece toate radacinile au aceeasi lungime. E normal sa fie cam egale pentru ca este monocultura. Ele nici nu sunt profunde. Se intind mult pe orizontala.
      Pe panta acest fenomen mi se pare ingrijorator. Am plantat acolo mai multi pomi si arbusti fructiferi pentru fixarea terenului dar am inteles acum ca nu e suficient. Ca sa nu mai existe aceasta separare intre stratul de pamant cu radacini de trifoi si pamantul de dedesubt trebuie sa existe niste "ancore" mai profunde, adica niste radacini pivotante. Si cele mai bune in situatia aceasta mi se par papadiile. Sunt si frumoase pe pajiste cand sunt inflorite, sunt foarte bune in salate, sunt medicinale si le plac gainilor. Deci la primavara voi aduna puf de papadie si il voi semana prin trifoiul de pe panta din gradina.
      Aceasta separare a stratului de pamant cuprins de trifoi de cel de dedesubt este periculoasa daca ploua mult sau daca se topesc cantitati mari de zapada. Stratul de la suprafata poate aluneca pe pamantul de dedesubt. Deci... si buruienile sunt bune.
      Pentru stabilitatea solului e important sa cultivam plante a caror radacini impaslesc terenul pe orizontala dar si plante a caror radacini pivotante patrund adanc in sol, ancorand stratul ca de pasla format de radacinile firoase.
      Ma bucur ca am inteles acest lucru si ca stiu ce am de facut pentru a stabili echilibrul in gradina. Si ma bucur ca am unde sa las aceaste informatii care pot fi de ajutor cuiva. Caci echilibrul pare sa fie mereu pe cat de important, pe atat de greu de obtinut iar ponturile in acest sens sunt pretioase.
      Va multumesc pentru ponturile pe care ni le dati tuturor pe acest blog si va doresc succes!

      Ștergere
  58. Buna ziua si La multi ani in 2018!
    Am plantat o suprafata relativ mare cu trifoi pitic alb si de doi ani nu prea mai am probleme cu buruienile, nu mai apar decat pe margine si dupa o coasa se rezolva. Terenul meu este ingrijit de un vacin, care lasa gainile sa ciuguleasca, credeti ca este posbil ca in timp trifoiul sa fie "ras" de aceste pasari? Sa ii spun sa nu le mai lase sau trifoiul se regenereaza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alice in Wondergarden18 ianuarie 2018 la 08:25

      Buna ziua. Cand eram copil ma revolta faptul ca gainile erau inchise in curtea lor saraca in vegetatie si priveau cu jind prin gard la verdeata din jur. Bunicii mi-au explicat doua lucruri.
      1. Gaina prefera sa ciuguleasca mijlocul crud al plantei, adica partea prin care planta se dezvolta. De aceea, lasate in voia lor, treptat vor distruge plantele.
      2. Gainatul nepreparat, adica nemacerat si nediluat apoi in multa apa, arde plantele.
      Argumentul lor suprem a fost aspectul arid al curtii gainilor. Si acolo fusese vegetatie compacta dar gainile au redus-o la cateva buruieni lemnoase si niste troscot amarat.
      Eu nu pot ignora ceea ce mi-au spus bunicii atunci. Sunt si eu curioasa ce va spune domnul Rosciuc despre problema dumneavoastra.

      Ștergere
  59. Buna ziua! Vreau sa pun și eu trifoi alb pitic! Sunt din București, de unde sa cumpăr, soi și de care? Pot cumpăra și de pe net, de unde și de care soi? Cum să-l pun, prin imprastire, amestecat cu nisip, alte detalii?
    Menționez a am un teren de 500-600mp, cât îmi trebuie? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,cred ca gasiti raspunsurile citind materialul si comentariile. EU am luat de la Dedeman. O zi buna.

      Ștergere
  60. Mulțumesc! Cel din dedeman este....pitic?????

    RăspundețiȘtergere
  61. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  62. Na belea cu pirul asta...
    Il observasem in gradina inca de anul trecut unde a mai fost jumulit de sotie.
    Cum nu am facut arataura de toamna si o oarecare curatare si-a cam facut de cap.
    Pana sa vina frigul si zapada am zis sa bag in gradina motocultorul la arat, fiind si nou, ii mai faceam si rodajul, imbinam doua treburi.
    Prima data am arat frumos cu el dupa care am bagat discurile...si l-am intins in toata gradina, uscat fiind.
    Ieri am plantat niste trandafiri cu radacina nuda si a trebuit sa mai iau pamant din gradina, am facut o gropa si nu mica mi-a fost mirarea sa dau de radacini de par si la 50cm in pamant.
    Gradina este impartita in doua, prima jumatate este pentru legumele ce necesita araci si a doua jumatate de gradina pentru celelalte legume.
    Acum intrebare de 10 puncte, cum sa fac sa pun trifoi alb pitic...ma gandesc sau ma intreb daca acesta nu-mi va afecta legumele, fie ca vorbesc de cele pe araci sau celelalte, pentru ca as imprastia gradina numai de trifoi.
    Daca ar merge aceasta varianta care ar fi regula de baza?mai intai puse legumele si celelalta iar apoi trifoiul, astfel incat legumele sa nu razbata prin el? sau sa astept sa iasa legumele dupa care sa pun trifoi.

    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,cred ca aici gasiti cel mai bun raspuns insotit si de fotografie http://www.agriculturae.ro/index.php/gradina-de-langa-casa/1320-trifoiul-alb-mulciul-viu-dintre-randurile-de-legume.html . O duminica frumoasa.

      Ștergere
  63. Buna ziua,in primul rand va felicit pt ca ne ajutati cu raspunsurile dvs.Am si eu o nelamurire,in toamna aceasta vreau sa plantez trifoi alb pitic si un vecin mai inaintat in varsta sa oferit sa ma ajute.Este bine cum procedeaza el dorind sa amestece trifoiul cu nisip si sa il imprastie dupa ce am dat cu motosapa.Am citit toate comentarile de mas sus si nu am gasit acest procedeu.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Procedeul amestecarii semintelor cu nisip sau zat de cafea se foloseste de regula pentru o imprastiere uniforma a unor seminte foarte mici(morcov de ex.).Nu este gresit si s-ar putea sa ajute la o imprastiere uniforma a semintelor dar nu este nici obligatorie asa ca, puteti sa optati pentru procedeul mai convenabil.
      O duminica frumoasa va doresc

      Ștergere
    2. Buna ziua. Eu asa l-am insamantat, prin amestec cu nisip.
      Sunt fan trifoi pitic, este foarte rezistent, chiar si acolo unde a stagnat apa, s-a refacut rapid.

      Ștergere
    3. Buna ziua. Va multumesc pentru confirmare. O saptamana cu spor si roade bogate sa aveti!

      Ștergere
  64. Buna ziua,insamantarea trifoiului imi da mari batai de cap,unii spun ca se planteaza la inceputul lui august altii la sfarsit,pe terenul unde vreau sa plantez am sa discui, il seman prin imprastiere si dupa discui din nou sa il acopere cu pamant,trebuie si udat dupa semanat,mai trebuie discuit dupa imprestiere?intr o livada as sa il seman pe santuri ca este mai putina suprafata.Scoteti ma din impas ca nu stiu ce sa mai iau de durere de cap.Multumesc anticipat O zi frumoasa va doresc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Cred ca mai indicat este la sfarsitul luniii August casnd temperaturile sunt mai potrivitesi sansele de ploaie mai mari.Curatati locul prin greblare si semanati prinimprastiere dupa care udati bine.Nu necesita discuire.Se poate semana si pe santuri pentru suprafete mici dar aveti grija sa nu-l ingropati prea adanc. Daca se uda bine suprafata semanata dua imprastiere trifoiul va rasari daca samanta este de calitate.Sa aveti o dupa amiaza de duminica minunata.

      Ștergere
  65. Buna ziua, eu nu recomand folosirea nici unei chimicalepentru ierbicidare si nici aceasta operatiune care nu face decat sa distruga solul.Daca aveti posibilitastea sa acoperiti cu folie de mulcire sau carton suprafata este bine, daca nu, curatati prin greblare foarte bine suprafata si apoi semanati prin imprastiere trifoiul alb pitic. udati bine si asteptati sa rasara.Rezultatele se vor vedea din al doilea an.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  66. Nu cred ca este nevoie de ogor negru intre pomi.O cultura de trifoi si putina lucerna poate aduce multe beneficii de la imbunatatirea solului la atragerea insectelor benefice.Pt prevenirea bolilor puteti planta langa pomi hrean, usturoi si condurul doamnei.Sunt plante care in timp vor preveni diverse boli in special pe cele fungice.O zi buna sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Avem in curte 2 parcele:una de aprox 300mp cu pomi fructiferi si cealalta de aprox 200mp. Am avut gazon(sau mai degraba muuuult pir amestecat cu ceva gazon) pe ambele. In aceasta primavara ne-am hotarat sa scoatem gazonul si sa punem trifoi pitic. Intrebarea ar fi daca este indicat sa ebicidam inainte de plantarea trifoiului sau sa-l plantam direct(nu as vrea totusi cu chimicale in pamant, dar parca nici nu as mai vrea sa iasa mai multe buruieni decat trifoi).
    Multumesc aniticipat pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.Nu v-as indica sa erbicidati este necesara o greblare insistenta cu o grebla cu dinti ascutiti dupa care semanarea trifoiului.Poate ca in primul an suprafata cu btrifoi nu va fi foarte bine dezvoltata dar, din al doilea an veti vedea rezultatele.Inlocuirea gazonului cu trifoi pitic aduce cateva avantaje:
      -inlatura o parte din plantele nedorite;
      - econom iseste apa;
      - infloreste si atrage insecte benefice;
      -imbunatateste solul prin aportul de azot.
      O zi buna si cu spor va doresc.

      Ștergere
  68. Va multumesc tare mult pentru raspuns! As mai avea cateva intrebari: avand in vedere ca avem suprafata asa mare, cum recomandati semanarea: pe rand sau prin imprastiere pe teren. Avem un carucior special pentru imprastierea uniforma a semintelor. Pentru semanarea prin imprastiere se procedeaza la fel ca la gazon? Adica se tavalugeste dupa semanare. Multunesc tare mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.Metoda pe care o alegeti este cea care vi se pare cea mai convenabila bine-nteles ca semanatul pe vranduri va avea avantajul unui design mai ordonat si uniform. La imprastiere se procedeaza ca la gazon, e bine sa treceti cu tavalugul peste pentru uniformizare si o aderenta superioara. O zi minunata si mult spor la semanat.

      Ștergere
  69. Multumesc tare mult pentru sfaturi! Toate cele bune si o primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere,in limita cunostintelor si a experientei dobandite, va voi raspunde la toate neclaritatile pe care le aveti legate de acest subiect.
      O primavara minunata va doresc!

      Ștergere
  70. Buna ziua

    Am pus în primăvară trifoi alb și, cred din cauza pământului, a crescut foarte greu. Acum prin el sunt diverse soiuri de buruiana care a început să facă și semințe. Încă nu a dat floarea la trifoi deci nu e încă de tuns, credeți că trebuie să smulg buruiana sau chiar dacă face semințe ele vor fi anul viitor înăbușite de trifoi?
    Pe instrucțiuni scrie ca trebuie tuns dupa ce să floarea, daca voi tunde mai repede nu o să mai crească sau care sunt urmările?

    Va mulțumesc anticipat pt răspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, din cate stiu si am experimentat cu trifoiul singura planta ce-i rezista cu brio este papadia de aceea e bine sa fie inlaturata manual. Nu cred ca este totusi benefic sa lasati buruienile sa faca seminte chiar daca in portiunea semanata cu trifoi nu vor avea sanse de reusita la anu, ele se vor raspandi in restul gradinii deci, cu cat mai putine seminte cu ata mai putine plante nedorite.Trifoiul e bine sa-l tundeti dupa inflorire ca sa-i dati posibilitatea sa se regenereze.O duminica frumoasa.

      Ștergere
    2. Mulțumesc pentru răspuns, o să smulg buruienile care au semințe, așa m-am gândit și eu dar am zis ca e mai bine sa intreb. Seară liniștită va doresc!

      Ștergere
  71. Buna ziua!

    Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, va rog?
    Este vorba despre un teren de 2500 mp infestat cu costrei si ambrozie. Acum, in februarie, este plin de resturi vegetale. Am incercat anii trecuti sa cultiv legume fara a ierbicida, dar de fiecare data am fost infrant de costrei, mai nou am si ambrozie. As dori sa pun trifoi alb pitic pe toata suprafata. M-am gandit sa insamantez acum, la sfarsitul lui februarie, manual direct in miriste,fara aratura, fara discuire, in santuri de cc. 2cm adancime, la cc 10-12cm intre randuri. Am vazut in Dedeman 2 tipuri de trifoi alb: unul scump(30lei/500g) si unul ieftin (17 lei/500g). Este bun cel ieftin? Trifoiul trebuie udat dupa insamantare? Credeti ca trifoiul alb va avea succes? Costreiul, in anii trecuti depasea inaltimea unui om in perioada verii. As dori sa nu folosesc deloc ierbicide.

    Multumesc,
    O zi buna!

    Costin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,multumesc pentru vizita. Nu stiu care este diferenta intre cele doua tipuri de trifoi de la Dedeman dar presupun ca de calitate. Cititi eticheta si optati pentru cel ce va satisface necesitatile.Trifoiul alb pitic are calitatea de a tese o padure de radacini ce nu permit altor plante sa se dezvolte. Daca lupta eficient impotriva pirului cred ca va face fata si costreiului cu conditia sa rasara inaintea acestuia. Cu seceta din aceasta iarna cred ca inainte de plantare e necesar sa udati zona de insamantare. Spor la treaba si o zi frumoasa va doresc. Daca nu e zapada si sunt 6-8 grade puteti trece la treaba.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru raspuns!

      Costin

      Ștergere
    3. Bună ziua!

      Revin cu noutati: am arat și frezat suprafata de 2000mp după care am însămânțat trifoiul prin imprastiere în amestec cu nisip. Am folosit 10 kg samanta trifoi; nu știu dacă am procedat corect în ceea ce privește proporția trifoi/nisip (1/5) dar am acoperit toată suprafata destul de des cu semănătura. În instrucțiuni erau 10-12 kg/ ha. Am avut noroc și a plouat după semanat. Credeți ca mai este necesar sa trec cu grebla peste toată suprafata sau îl las asa și aștept sa crească?

      Multumesc!

      Costin

      Ștergere
  72. Buna dimineata,nu mai e nevoie de grebla acum asteptati sa creasca. O primavara frumoasa va doresc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos, o primăvară minunata va doresc și dumneavoastră.

      Costin

      Ștergere
  73. Buna seara! As dori si eu in primul rand sa va multumesc pentru informatiile foarte utile pe care impartasiti aici.
    Am o curte de 100mp la casa in care m-am mutat recent in chire, curte care nu a fost deloc intretinuta, am gasit multa iarba si foarte multe buruieni de aproape jumatate de metru. Mi-am propus sa o fac cat pot de frumoasa desi timpul imi este limitat pentru ca in septembrie probabil ca ma voi muta de aici. Am experienta zero in gradinarit dar m-am documentat mult despre cum sa fac o suprainsamantare de gazon. Problema a aparut azi cand am descoperit ca 25% din gradina este plina de pir. Am inceput sa sap cu spor si am scos din radacini insa multe dintre ele s-au rupt, ramanand adanc in pamant. Eu as dori sa merg inainte cu gazonul si as avea doua intrebari: mai bine sa tai acum doar tulpinile de pir cat mai jos si apoi la il tai la tunsul regulat al gazonului, sau sa continui munca nebuna de a scoate (mai degraba sparge) radacinile? Care actiune afecteaza mai putin viitorul gazon? Si a doua intrebare, va creste de fapt gazonul pe locul unde s-a imprastiat aceasta buruiana nebuna? Acum pe portiunea cu pir este foarte putina iarba. Mentionez ca nu as vrea sa pun acum trifoi pitic alb deoarece perioada mea de sedere aici e limitata. Multumesc frumos si sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  74. Buna ziua,Hristos a inviat! Ruperea sau scoaterea radacinilor de pir nu fac decat sa-l indeseasca.Gazonul nu prea il limiteaza pirul revenind mai viguros din el.Solutia,pe termen mediu si lung 2-5 ani este trifoiul pitic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat! Multumesc mult pentru raspuns!

      Ștergere
  75. Bună ziua!
    Acum toamna cosim trifoiul sau îl lăsăm așa peste iarnă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.Lasati trifoiul pe loc,natura stie exact ce sa faca.In primavara veti vedea urmatoarea paturica verde mai deasa si mai vioaie, cu conditia ca in timpul iernii sa nu stagneze apa prea mult pe loc -3-4 saptamani, zapada ajuta. O zi buna va doresc cu spor in toate!

      Ștergere
  76. Buna ziua, dle Vasile!
    Am o curte de aprox 500 mp, napadita de buruieni; un intreg atlas botanic de balarii, de la cele mai pitice la cele mai inalte (chiar si peste 2 m). Parte din aceasta curte am sapat-o si curatat-o, facand cu succes straturi de legume: tomate rosii si vinete, ardei, gogosari, castraveti, ceapa, usturoi. Straturile au fost ingrijite si am avut recolte bogate. Restul curtii este "jungla" de buruieni. Capsunii, vita de vie si zmeurii au fost sufocate si aproape omorate de pir, iar in rest nu mai intra nici cazmaua din cauza celor tepoase (ex., ciulinele albastru)... Ce sa fac? Vreau sa cultiv legume in continuare pe jumatate de curte, iar in cealalta, partial sa pot pune flori: trandafiri, lavanda etc. Cum sa procedez?
    Curtea e in Bucuresti. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  77. Buna ziua, cred ca puteti sa curatati buruienile si sa plantati trifoi alb pitic pentru 3-5 ani pa na va scapa total de buruiei dupa care va aranjati rondurile de flori. Este doar o metoda s-ar putea sa gasiti si altele.O zi buna si spor la radinarit!

    RăspundețiȘtergere
  78. Multumesc pt raspuns! Ca sa ma lamuresc: Daca pun trifoiul pitic in locul napadit de pir, unde erau capsunii, mai am sanse sa supravietuiasca capsunii (iesind si pir si trifoi in jur)?
    Intrebare similara si pt vita si pt pepeni. Speciile nu concureaza pt acelasi loc pe pamant?
    Inca o data multumiri si multe aprecieri pt tot efortul de a ne lamuri pe noi, profanii si incepatorii in gradinarit.
    Pt tot ce am citit, inteles si aflat, multumesc si tuturor celor care au postat comentariile si feedback-urile lor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,Vita de vie si zmeura nu vor fi afectate,in locul in care aveti capsuni nu cred ca trebuie sa dati.Eu am folosit trifoiul dupa ce am curatat locul de buruieni si n-am avut nici o planta cultivata,suub vie si zmeur sigur functioneaza. Din observatiile personale a rezultat ca trifoiul n-a dat voie pirului sa se dezvolte dar a lasat papadia sa apara. Sa aveti o zi cuspor la gradinarit!

      Ștergere
    2. Alice in Wondergarden21 noiembrie 2020 la 04:48

      Buna ziua. In 2017 am semanat trifoi alb si am scris despre "aventurile" mele intr-ale gradinaritului pe blogul dumneavoastra. Acum sunt intr-o alta etapa. M-am bucurat de covorul de trifoi timp de trei ani. In anul patru am lasat florile de trifoi sa-si coaca samanta, apoi l-am cosit si am lasat totul pe pamant. Am fost incantata sa vad cum rasar plante noi din florile uscate de pe pamant. Din pacate noile plante nu au rezistat. Trifoiul s-a rarit treptat. Pentru ca inainte de prima insamantare terenul a fost foarte bine curatat, ma astepatam ca in urma raririi trifoiului si pana la urmatoarea insamantare care credeam ca va trebui facuta dupa 4 ani, locurile ramase libere vor ramane goale. Nu s-a intamplat asa. Se pare ca natura are mare grija sa acopere orice loc lasat liber cu diverse plante si dansa, mama natura, are alte gusturi in materie de peisagistica decat mine. Doar pe ici pe colo mai este trifoi, ratacit printre buruienile fericite. Daca mai vreau trifoi alb asa cum am avut, trebuie sa seaman din nou. Problema este ca trebuie din nou sa curat terenul de buruieni... s.a.m.d. Ooof! Partea buna a cultivarii trifoiului in covor verde este ca plantele pe care le-am cultivat inconjurate de el s-au simtit foarte bine. Pomii au fost atat de incarcati de rod cum nici nu am sperat. Doar capsunilor nu le-a placut prin trifoi. Aspectul covorului verde de trifoi este minunat.
      Acum, dupa un experiment de 4 ani cu trifoiul alb am ajuns la urmatoarea concluzie: daca vrei covor permanent de trifoi trebuie sa faci lucrarile de reinsamantare o data la 3 ani, adica inainte sa se rareasca, ca s-o iei inaintea buruienilor care-l vor napadi in anul 4. Cu siguranta este bine pentru celelalte plante pe care le cultivi si este si foarte aspectuos.

      Ma framanta totusi o mare nelamurire. De ce piere trifoiul dupa 4 ani? In natura exista trifoi care creste spontan. Acela ar fi trebuit sa dispara de mult timp daca acesta e comportamentul lui natural. Nu cumva e o problema cu samanta? Este samanta cumva programata pentru o durata limitata de viata? Samanta pe care am folosit-o provine din Danemarca si am cumparat-o din Dedeman dar si dintr-un magazin specializat.
      Daca as avea o curte mica as incerca sa transplantez trifoi alb din natura si sa-l las sa se inmulteasca. Dar covorul meu de trifoi avea 20 de ari. Nu stiu cum as putea sa-l acopar cu trifoi din natura.
      Acum detin o nostalgie de 20 de ari dar pana la primavara este timp sa ma hotarasc ce sa fac.
      Domnule Vasile, ce parere aveti despre trifoiul alb adus din natura? Ar putea avea un alt comportament decat cel din magazin?
      Va salut si va urmaresc in continuare postarile!

      Ștergere
    3. Buna dimineata Alice si multumesc mult pentru experienta reusita impartasita cu noi. Daca se adapteaza la noul loc s-ar pute ca trifoiul natural sa tina mult mai mult decat cel selectionat eu mi-amadus in gradina diverse plante coada calului,Tataneasa,galbenele,zmeur,etc) Unele s-au adaptat si au devenit perene altele au disparut.Parerea mea este sa incercati,nu are ce sa strice.Sa aveti un week-end minunat plin de spor in tot ce faceti.

      Ștergere
  79. Am citit cu atentie toate comentariile si m-am decis sa incerc acest trifoi pitic. As vrea sa cumpar din timp . Sunt din Bucuresti. Ce ma sfatuiti sa cumpar ? E o suprafata mare si nu as vrea sa gresesc. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata.Depinde de ceea ce doriti sa obtineti? Suprafata mare insemnand cati metrii patrati?

      Ștergere
  80. Buna seara.
    Am semanat si eu trifoi alb pitic, a rasarit cam de 2 saptamani, intrebarea e cat de des sa-l ud?
    Am un sistem cu aspersoare, il ud cam 5 min in fiecare seara, am mai citit ca nu se uda foarte des.

    RăspundețiȘtergere
  81. Alice in Wondergarden9 ianuarie 2022 la 00:47

    Buna seara. In 2017 am semanat trifoi mic alb pe aproximativ 20 ari de teren. A fost o adevarata aventura. Aventura incepatorului consemnata in mesajele postate chiar aici in acea perioada. Trifoiul semanat in 2017 a fost spectaculos de aspectuos timp de 2 ani iar apoi s-a schimbat. M-am bazat pe el in lupta impotriva buruienilor si a uscarii pamantului pe timp de vara. Avantajele au fost reale si am scris despre ele chiar aici. Dupa 2 ani trifoiul a obosit, s-a rarit si a facut loc pe ici pe colo buruienilor, apoi s-a retras de pe suprafete tot mai mari. Vazand asta am semanat din nou in zonele ramase fara trifoi insa buruienile au dominat trifoiul abia rasarit si au invins. Mai am trifoi pe ici pe colo, in special in zonele umbrite de ziduri. Am adus din natura, de pe dealuri trifoi salbatic, autohton, din cel pe care natura l-a ingrijit si l-am plantat in gradina. Ati ghicit? Acela a rezistat. Mai putin aspectuos decat cel semanat de mine, trifoiul neaos nu are nevoie de nimic din partea mea. El rezista pur si simplu. Daca ma voi mai ambitiona vreodata sa-mi refac trifoistea, voi aduce tot trifoiul din natura. In perioada in care trifoiul a fost la putere in livada mea, pomii s-au simtit foarte bine si au dat rod bogat. Dupa ce s-a rarit mult trifoiul, lucrurile s-au schimbat. Poate aportul de azot in sol nu a mai fost acelasi, poate ca nemaivenind albinele in numar mare la florile de trifoi, polenizarea pomilor a fost mai modesta. Acum consider ca daca vrei o pajiste rezistenta de trifoi e bine sa-l iei din natura, iar daca vrei sa-l folosesti ca adjuvant in straturile de legume poti semana si resemana seminte din import. Trifoiul este o planta spectaculoasa si modesta in felul ei, hraneste plantele din preajma lui si ochii dornici de frumusete. Dar daca nu este autohton, din pacate piere in cativa ani iar locul ramas liber este invadat de buruieni inainte sa-ti dai seama. Pamantul are o rezerva inepuizabila de seminte de buruieni. Nu poti scapa total de ele decat daca otravesti pamantul cu ierbicide. Poate ca te gandesti cum am gandit si eu:"Ierbicidez o data sau maxim de doua ori, seaman un covor verde si apoi doar il intretin si adopt o atitudine mai ecologica fata de pamant." Ca sa reusesti sa combati eficient buruienile ar trebui sa ierbicidezi cam din 2 in 2 ani. Asta ar insemna sa-ti otravesti pamantul si sa obtii legume si fructe pline de chimicale. Ar fi pacat. Va doresc sanatate si mult spor la gradinarit in noul an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ati revenit! La multi ani! Va multumesc mult pentru faptul ca va expuneti rezultatele aici. Eu de 3 ani n-am reusit sa ajung la gradina de la Valcea si nici nu cred ca in noile conditii de sanatate ma mai pot ocupa corespunzator de ea,insa pasiunea pt gradinarit nu dispare si incepand din aceasta primavara sper sa reiau activitatea la noua gradinita de flori de la noua mea casa din comuna Cumpana, Constanta. Va doresc sa aveti un An Nou plin de sanatate si realizari cu roade bogate si spor in gradinarit.

      Ștergere
  82. Am 10 ari cu vie, 5 ari ca mostenire de la parinti si 5 pusi de mine dupa 1989. Cele 5ari mostenire erau pline cu pir. In urma cu 8 ani am scapat de pir, in doi ani, sapand la cazma (harlet) rsturnand brazda si scotand la suprafata rizomi rezultati lasati in bataia soarelui. Asa am scapat de pir in acelasi timp dau mereu cu motosapa pe hatul (hotarurul) dintre vecini de unde pe sub pamant se furiseaza cate un fir de pir. Merita incercat si aceasta solutie care, la mine a dat rezultate. In prezent nu mai am niciun fir de pir in vie.

    RăspundețiȘtergere
  83. Buna seara !Am si eu un teren de 850m2 pe care vreau sa plantez trifoi pitic.Pe teren exista foarte multe buruieni...mai ales papadie.Nu vreau sa folosesc ierbicid pentru pregatirea terenului,ce metode mai pot exista?Multumesc!

    RăspundețiȘtergere