marți, 11 martie 2014

Forme de coroana ale pomilor fructiferi

In functie de particularitatile de crestere ale fiecarei specii si  soi, in perioada de tinerete pomii formeaza coroane piramidale, conice sau globuloase.
Coroanele pomilor crescuti liber au, de regula, un schelet simplu si bine dezvoltat si un semischelet complex, garnisit cu ramuri de rod, fapt ce determina o fructificare mai timpurie, temperand astfel ritmul  si extensia cresterilor.
Pe baza acestor observatii practice specialistii au conceput si construit, functie de vigoarea pomilor  coroane semi-libere de diverse talii.
Pentru  soiurile viguroase au fost ceeate coroane cu volum mare (piramidale, sub forma de vas)
Pentru soiurile de vigoare mijlocie si mica s-au realizat coroane aplatizate,dirijate pe spalier, conice, fara suport de sustinere.
Sunt de asemenea concepute si realizate asa numitele coroane  artistice palisate.
Coroanele pomilor se diferentiaza intre ele prin volum si contur, prin numarul, vigoarea si orientarea ramurilor de schelet si semischelet, dar si prin modul de taiere de formare si intretinere.
Se urmareste ca structura coroanei sa fie preponderant tanara, alcatuita din ramuri de semischelet purtatoare a unui mare numar de ramuri de rod. despre care puteti citi aici
La formare se are in vedere:
- eliminarea zonelor neproductive din jurul axului si baza sarpantelor;
-  sporirea elementelor productive in cadrul aceluiasi volum de coroana;
- simplificarea tehnologiei de formare pe baza particularitatilor biologice ale soiului;
Forme de coroana cu volum mare si ax
Piramida etajata rarita
            Se foloseste frecvent in gradinile familiale la speciile cu tendinte accentuate de crestere etajat (cires, par, unele soiuri de mar, prun, visin).Este caracterizata de :
-       Trunchi de aproximativ 80-90cm continuat cu un ax;
-       2-3 etaje distantate, functie de soi, la 80 - 100cm;
-       Etajul este format din 3-4 ramuri la distanta de 7-15 cm.;
-       Pe fiecare sarpanta sunt 3-4 subsarpante bilateral altern la 40 -60cm;
-       Fiecare subsarpanta este ganisita cu ramuri de semischelet si rod;
Piramida neetajata(Leader)
Folosita pentru speciile viguroase – mar, par, unele soiuri de prun si visin – fara a forma etaje. Caracterizata de:
-       Truchi de 60-80 cm continuat cu ax de care se prind in  5-6 sarpante in spirala la distanta de 30-45 cm.
-       Pe fiecare sarpanta sunt 3-4 subsarpante distantate la 30-40 cm. de la insertia sarpantelor pe ax  amplasate bilateral altern;
Datorita numarului mare de sarpante si inaltimii pomului aceasta forma a fost imbunatatita cu piramida neetajata modificata sau piramida neetajata intrerupta (Leader modificat) care are:
-       Trunchi de 60-70cm. continuat cu ax pe care se retin 4-5 ramuri in spirala distantate la 25-40 cm.
-       Fiecare sarpanta are 3-4 subsarpante dispuse bilateral altern distantate la 30-40 cm.
-       Axul se suprima dupa a 4-a sau a 5-a sarpanta;
-       Inaltimea pomului ajunge la 3 -3,5m
-       Cand ramane la 4 ramuri in spirala poarta denumirea de vas intarziat
-       Se foloseste des in plantatiile intensive de mar, par, prun, cais, cires, visin chiar nuc;
Piramida mixta
Forma utilizata de regula pentru pomi izolati cu vigoare mijlocie sau mare (prun, cires, visin, unele soiuri de mar si par). Se caracterizeaza prin:
-       Truchi de 80 -85 cm , la inaltimea caruia se gaseste un etaj din 3 ramuri distantate la 7 - 15 cm. egal repartizate in plan orizontal;
-       Deasupra acestui etaj la 60-70 cm.se retine o ramura, apoi inca doua distantate la 30-35 cm.
-       dupa consolidarea celei de-a treia ramuri in spirala axul se suprima;
-       pe fiecare sarpanta se formeaza 2-3 subsarpante distantate la 30-40 cm. amplasate bilateral exterior;
Forme de coroana cu volum mic si ax
Fusul tufa(Spindelbuch)
Se foloseste la soiurile de mar, par cu portaltoi si soiuri de vigoare mica, pentru culturi intensive si este caracterizata de:
-       un trunchi de 40-50 cm  continuat cu un ax pe care se prind 10-14 sarpante distantate la 12 – 30 cm si conduse la un unghi de crestere de 60 de grade pentru primele sarpante si 85 – 90 de grade pentru ultimele;
-       sarpantele nu prezinta subsarpante fiind garnisite direct cu formatiuni de rod si ramuri de semischelet;
-       inaltimea pomului este de  2,5 -3 m.
Coroana Pillar
-       trunchi de 30 -35 cm continuat cu un ax pe care se prind direct ramuri de semischelet si de rod aduse la orizontala cu agrafe. Se poate utiliza pentru mar, par si chiar piersic cu vigoare mica;
Forme globuloase fara ax
Vasul clasic
            Trunchi de 40 - 60 cm pe care se prind 3-4 ramuri de schelet. Pe fiecare sarpanta se formeaza doua subsarpante prin sistemul de bifurcare.
Datorita distantei mici dintre punctele de insertie ale sarpantelor si a posibilitatii de dezbinare s-a cautat o forma mai buna si s-a trecut la vasul ameliorat.
Vasul ameliorat
Se utilizeaza la cais, piersic, gutui dar si la unele soiuri de mar, prun , visin, chiar cires.
Trunchiul are 40 -60 cm. la inaltimea caruia pe un ax scurt se retin 3 ramuri distantate la 10-15 cm.
Sarpantele impart planul orizontal in parti egale si sunt conduse la 45 de grade. Fiecare sarpanta este garnisita cu 3-4 subsarpante dispuse bilateral altern  si conduse la un unghi de 50-60 grade cu verticala.
Forme de coroana aplatizate cu ax
Palmeta etajata cu brate oblice ( Baldassari)
Utilizata in plantatiile de mar, par, prun, piersic, cais, cires, visin caracterizata de
-       pomi cu trunchi de 40-60 cm continuat cu un ax pe care se prind 3 maxim 4 etaje;
-       fiecare etaj are doua sarpante opuse cu directia pe rand;
-       distanta dintre etaje de 60 -120 cm. functie de vigoarea soiului, iar distanta dintre sarpantele aceluiasi etaj este de 8 -12 cm.
-       unghiul de ramificare a etajului 1 este de 45 de grade si creste cu 5 grade pentru fiecare etaj;
-       fiecare sarpanta este garnisita cu 2 subsarpante amplasate bilateral altern;
-       pentru realizare este necesar spalier cu 3 sarme;
-       pomul are inaltimea de 3 -3,5 m..
Palmeta neetajata cu brate oblice
            Sistem folosit in plantatiile de mar, par si piersic de vigoare mijlocie sau mica si este caracterizat de:
-       trunchiul are 40cm. si se continua cu un ax pe care sunt inserate 8 -10 – maxim 12 sarpante;
-       distanta dintre doua sarpante vecine este de 25 -30 cm iar dintre doua sarpante pe aceeasi parte a pomului de 50 -60 cm.;
-       unghiul de ramificare al sarpantelor este de 50 -60 grade;
-       sarpantele sunt garnisite cu ramuri de semischelet si de rod;
Palmeta simpla
Sistem de coroana utilizat pentru plantatiile de piersic fara mijloace de sustinere
-       trunchi de 40 cm;
-       coroana formata din 2 sarpante garnisite cu ramuri de semischelet si rod, orientate pe directia randului si dintr-un ax usor oblic;
Palmeta etajata cu brate orizontale(palmeta Haag)
Sistem folosit pentru soiuri de vigoare mica de mar si par ce se caracterizeaza prin:
-       trunchi de 40 cm continuat cu un ax pe care sunt inserate 5 -6 etaje de sarpante orizontale situate la 50 - 60cm. unul de altul, garniste cu ramuri de rod;
-       inaltimea pomului este de 2,5 -3m. si este necesar un spalier cu 5-6  randuri de sarme.
Palmeta libera
Specifica culturilor de cais, cires, piersic, prun, visin de vigoare mica ale carei caracteristici sunt:
-       trunchi de 40 -50 cm. continuat cu un ax pe care se gasesc 8 -10 sarpante asezate fie in etaj fie la distante si unghiuri de ramificare diferite;
-       toate sarpantele sunt orientate pe directia randului;
-       ramurile de schelet sunt garnisite cu ramuri de semischelet si ramuri de rod;
-       inaltimea pomului este de 2,5 – 3,5m iar grosimea la baza coroanei este de 1,5 – 1,7 m. scazand spre varf.
Forme de coroane aplatizate fara ax
-       Tripla incrucisare ( Tricroissillon Delbard);
-       Sistemul Tatura Trllis;
-       Vasul intarziat aplatizat;
Forme de coroane artistice palisate
-       Cordonul vertical;
-       Cordonul oblic;
-       Cordonul orizontal;
-       Forma U dublu;
-       Palmeta Verrier;
-       Palmeta candelabru cu brate verticale;

-       Sistemul Cossonet;

15 comentarii:

  1. Buna seara domnule Rosciuc. Va citesc de ceva timp, dar n-am apucat sa scriu pana acum.
    Vreau sa va multumesc pentru tot ce-am invatat de la dvs. si pentru rabdarea cu care prospectati si adunati informatiile necesare gradinaritului. De asemenea, imi plac foarte mult si comentariile pe care le lasati pe blogurilor doamnelor - colege de gradinarit. Cat priveste postarea aceasta, va pot spune ca ii voi arata sotului meu cum ar trebui sa arate ciresii din curtea noastra, ciresi care au iesit din niste samburi aruncati de muncitorii care ne-au construit casa. :) Sa aveti spor in tot ce faceti si multa sanatate! MihaelaT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Va multumesc pentru vizite si aprecieri. Sunt foarte bucuros sa stiu ca ceea ce studiez si impartasesc cu cititorii acestui blog este folositor chiar si numai unei singure persoane.
      Va multumesc pentru urari si va doresc o primavara minunata.

      Ștergere
  2. Acest articol mi-a fost foarte util astazi,cand am toaletat pomii de primavara...sper ca am facut o treaba mai buna decat anul trecut,cand de mila,erau mici 2-3 ani,i-am lasat mai stufosi,si ,ca urmare 2 pomi nu au rodit.Un prun de 3 ani,pe care mi-am exersat tehnica mai temeinic ne-a rasplatit cu 3 prune delicioase.Maine urmeaza stropitul cu ulei de neem,desi mi s-a spus ca nu ar fi folositor in aceasta etapa.Eu il aplic in locul Confidorului.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze...prunul a facut 13 prune....pe numarate-pe cuvant....mancam cate o pruna pe zi-impartita in doua(jumatate eu,jumatate sotul meu)....din calicie...cred....

      Ștergere
    2. Va multumesc de vizita si apreciere si ma bucur ca va folosit postarea dar, cred ca in primii ani este mai bine sa lasti pomii sa se dezvolte fara sa fructifice( stiu ca-i dureros si sotia ma certa cand le rupeam florile la ai nostrii). Din al 5-6 an puteti sa va bucurati de fructe, pana atunci deja definitivati forma coroanei. Astep sa-mi spuneti care a fost rezultatul folosirii uleiului de neem, fiind un produs natural, nou, sper sa-si dovedeasca calitatile. O seara minunata.

      Ștergere
  3. Buna ziua,

    Am o intrebare scurta, ce forma de coroana este mai potrivita pentru soiurile de prun Anna Spath si Stanley ?

    Multumesc,
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, pomii sunt de vigoare medie, Pentru Stanley o coroana conic rasturanta iar pentru Anna Spath o coroana sferic turtita. Weekend placut.

      Ștergere
  4. Buna seara . Daca nu deranjez . Ce forma de coroana sa le dau la niste peri soiul Cure . Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, soiul Cure este un soi cu crestere viguroasa la care puteti sa-i dati o forma conica. N-am cultivat acest soi si de aceea nu stiu foarte multe lucruri despre el.
      Weekend placut

      Ștergere
  5. Buna ziua,

    va rog daca ma puteti indruma si pe mine in legatura cu forma de coroana potrivita pentru urmatorii pomi : Cires - soi Stela si Early Lory, cais Dacia si prun Andreea. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, nu cred ca voi reusi sa va dau un raspuns care sa va satisfaca aici, ar trebui sa mai scriu un areticol ca, comentariu asa ca va dau adresa de email si astept solicitarea dvs. Va spun de la inceput ca eu nu am decat soiul Stela de cires pentru celelalte raspunsurile vor fi generaleexemplificate cu materiale de studiu, pentru specia pomicola( prun, piersic, ciresetc.Email vasilerosciuc@yahoo.com. O seara minunata

      Ștergere
  6. Foarte bine structurat formarea coroanei, păcat ca am tăiat ieri taieri la un cires și astăzi v-am descoperit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si apreciere. O saptamana cu spor si succes sa aveti!

      Ștergere
  7. Credeți că dacă v-as trimite o poza la ce ,,nenorocire" am făcut, m-ati putea îndruma sa mai repar ceva?
    Tăierile au fost făcute sub îndrumarea unui asa zis ,,specialist"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nevoie de poze. La samburoase visin, cires, cais, piersic puteti sa corectati anumite grseli prin executarea taierilor in verde, ce le puteti face cel mai bine imediat dupa recoltarea fructelor. O zi buna va doresc!

      Ștergere