vineri, 30 ianuarie 2015

Sursa inteligentei plantelor

Cum a vrut un roman sa taie un porc de Crăciun în Occident

Pentru ca e weekend si inca n-am inceput sa lucram in gradina cu motoarele la turatie maxima va propun un moment de relaxare deosebit pe care l-am primit pe facebook. Autor este Mircea Enescu. Lectura placuta.
Imagine - jurnalul de drajna.ro

Autorul acestui material este Radu Preduna,
" De criză, de dor și de fițe mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la țară. Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavînd răbdare și nici prea multe prin cămară să-l putem păsui pînă la Ignat.
După ce mi-am ascuțit cuțitele pe gresia de la baie și am procurat doi baloți de paie, decorativi, uitați de un vecin în fața casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunț pe internet că doresc să achiziționez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni, în afară de un sonat care mi-a zis că-i plac ideile mele și, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulți! Eu cred că toți nebunii au fugit din lume și s-au ascuns pe internet! Dar divaghez!
Cînd mi-am întrebat colegii la serviciu dacă știu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioși că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet, că face mizerie multă. Cînd le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cît cepele și m-au luat la rost că de ce. Ca să-l mănînc, de-aia, le-am răspuns, moment în care și ultimele rămășițe de simpatie, toleranță și înțelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut. Cum să omori un animal și să-l manînci, așa, ca un barbar? Eh, cînd am văzut eu că ăștia sunt gata să sune la PETA, am început să le descriu în amănunt operațiunile specifice, insistînd pe secționarea carotidei și colectarea sîngelui într-un lighean, de preferință cu smalțul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sîngeretelui și mai ales a borîndăului. N-am știut eu cum se zice în engleză la borîndău, la fel cum nu știu nici în românește, dar le-am explicat că e un fel de mămăligă din făină de porumb cu sînge în loc de apă. Cred că vreo trei, mai simțitori, așa, au dispărut spre baie, iar restul, că acum deja se strînsese tot compartimentul în jurul meu, să mă asculte, mă priveau cînd cu milă, cînd cu dezgust. Apoi, zic, pîrlim șoriciul cu paie, sau la butelie, dacă stăm la bloc, și tăiem urechile animalului, pe care le consumăm pe loc, cu puțină sare.
Mai trimisei vreo doi la baie, dar i-am dat înainte, fiind conștient că un alt moment în care să mă asculte oamenii cu atîta atenție nu o să mai prind, poate, niciodată. După ce epilăm animalul cu flacăra, continui eu, îl despicăm cu securea sau toporul, ce ne vine la mînă, și scoatem organele, pe care le fierbem împreună cu capul, în vederea preparării caltaboșului. Știți, bănuiesc – le-am zis eu degajat –, că pentru caltaboș se folosește intestinul gros, spălat facultativ și opărit în apă cu ceapă, pentru mascarea miasmelor naturale. S-a plecat cu grupul după fraza asta, și am mai rămas cu vreo trei, cei mai tari de înger și de stomac, cred, de fapt doi, că unul dintre ei era un coreean care nu pricepe engleză și stă toată ziua cu căștile pe urechi, dar se alătură oricărui grup și dă din cap aprobator la orice discuție.
Cu restul cărnii, am zis eu mai departe, facem cîrnați, grătare și sarmale, iar dacă răposatul a fost gras, putem să frigem și o oală de jumări, așa, de poftă, care să mai taie din tăria băuturii.
Eu zic că au scăpat ieftin totuși, pentru că dacă m-aș fi apucat să le povestesc cum se fac hot dogii și parizerul pe care le înfulecă ei la lunch, băgam toată firma-n spital."
Andrei Stoffel (...) "

Ardeiul - fisa cu principalele date

Am considerat de ajutor o sintetizare a datelor referitoare la legumele pe care le cultivam in gradina.In acest sens am incercat o prezentare sub forma tabelara a principalelor date referitoare la legumele pe care le cultivam si ingrijim in gradinile noastre. Sunt constient ca nu am reusit sa surprind toate aspectele dar important este sa incepem si ulterior sa imbunatatim  acest tabel.
Pentru astazi analizam ARDEIUL.   Se apropie momentul startului in gradinarit pentru majoritatea dintre noi. Unii mai harnici deja au inceput asa ca va doresc un weekend placut si spor in tot ce faceti,

CARACTERISTICI
DETALII
Denumire
Stiintifica
Capsicum annuum L.
Populara
ARDEI
Familie
SOLANACEAE
Soiuri
Timpuriu
100 -110 zile
Ardei gras:- BlondyF1,Ceres,De Siria,Feher,FlamingoF1, Galben timpuriu,Galben de Banat, Isalnita 85, Karpatia F1, Miniş27, Ozon,
Ardei gogoşar:
Ardei lung -kapia Lung romanesc,
Semitimpuriu
Ardei gras – Feher,Opal,Export,Galben superior, Urias de California
Ardei gogoşar:Cornel,Globus,
Ardei kapia:Oranj,Siret
Semitardiv
Ardei gras – Yolo wonder,Soroksari,
Ardei gogoşar:Splendid,Superb
Ardei lung –kapia:Lung de Isalnita,Cosmin
Tardiv
·         Ardei kapia: Cosmin,
·         Ardei gogoşar:Titan
·         Ardei iute: Portocaliu, Picant, Iute Delicious
Caractere botanice
Sistem radicular nu foarte puternic.Radacina pivotanta, cu numeroase radacini secundare, exploreaza solul la 30 -50 cm.daca este ranita se reface greu.Tulpina dreapta ramificata simpodial (pe care cresc muguri axilari) cu aspect de tufa
Cerinte
Apa
Pretentios – :cerinte mari fata de umiditate peste 75% in perioada de fructificare
Soare
Pretentios – are nevoie de multa caldura
Sol
cele mai indicate sunt : luto-nisipoase, afânate, permeabile, uşoare, profunde, cu pânza de apă freatică la cel puţin 2 m adâncime, fertile cu conţinut ridicat în humus, peste 5%; 
Fertilizare
gunoi de grajd descompus  3 -4 kg./m2
Ph.
trebuie să fie cuprins între 6 şi 6,6.
Temperatura
de germinare
min.15-160C(20-25 zile)
optima
22-280C-ziua: 18-200C noaptea:
minim
10-120C in aer: - 15-160C in sol: -max 350C: - nu rezista la inghet
Dimensiuni
Inaltime
inalta de 40-200 cm, in funcfie de varietate, soi si tip de cultura
Forma
tufa
Tip vegetatie
Planta anuala
Tip frunzis
Frunze simple, lanceolate, cu pefiol lung. Flori hermafrodite, albe, solitare, dispuse doua cate doua la locul de ramificare a tulpinii. Polenizare autogama, dar si alogama pentru soiurile cu flori erecte. Fruct baca de forme si dimensiuni diferite, colorata verde-inchis, rosu-deschis sau portocaliu. Gust dulce sau picant, in functie de soi. –caduc(Care cade înainte de vreme; care cade în fiecare an.)
Samanta
seminte rotund-turtite, galbene-aurii. Putere de germinatie, patru-cinci ani. Incoltesc la 14 -150C se dezinfecteaza si se umecteaza in apa 48ore sau la preancoltire 4-5 zile:
Cand se planteaza
rasad
Semanatul în rasadnita se face catre sfârsitul lunii februarie (pentru culturi timpurii) sau la mijlocul lunii martie pentru culturile de vara. Pentru culturile târzii de toamna (ardei, gogosari si ardei lungi) semanatul se face în rasadnite reci (pe straturi) la începutul lunii aprilie.
Plantarea rasadului pentru productii timpurii se face catre sfârsitul lunii aprilie. În celelalte cazuri, ardeii se planteaza la începutul lunii mai.
Se seaman in martie mentinand o temperature de min220C perioade de semanat –
ardei gras15-20.02 sau 01–05.03: ardei kapia 05 – 10.03 sau 10-25.03: ardei gogosar 05 -10.03 sau 10-25.03:ardei iute 05 -10.03 sau 10-25.03:

repicat
In cuburi nutritive de 5-7 cm. sau substrat nutritive pt.cultura timpurie cand plantele au 2 frunzulite
Cand se rasadeste

se face când temperatura în sol se menţine peste 120C timp de trei-patru zile, ceea ce coincide, în anii normali, cu prima jumătate a lunii mai ardei gras 01 -10.05: ardei kapia 05 -15.05: ardei gogosar 05 -15.05: ardei iute 10 - 20.05 a plantarea rasadul se uda cu 0,5 -0,6Lapa /rasad
Perioada de vegetatie
100 -150 zile
Perioada propice plantare
Faza lunii
. In primul patrar, Luna actioneaza asupra partilor aeriene ale plantelor, influentand traiectoria sevei.
·         In acest interval, toate vegetalele cresc mai viguros,
·         semintele se dezvolta mai repede,
·         rasadurile se prind repede,
In timpul celui de-al doilea trimestru, sau timpul de la primul patrar la luna plina, se cultiva plante anuale care au crestere mai sus de nivelul solului,cele care produc seminte in interiorul fructului,(fasole, mazare, ardei, rosii, vinete, castraveti.)
Intre luna plina si luna noua se fac lucrari de:
·         Pregatirea solului,  cu efect favorabil in dezvoltarea radacinilor la plante.
·         este o perioada buna pentru insamantari,
·         ingrijirea solului.
·         putem sa profitam de luna in descrestere pentru a recolta:,recoltarea in aceasta perioada ne permitem sa conservam mai bine si pe timp mai indelungat produsele cultivate.
·         In aceasta perioada este bine sa transplantam rasaduri,
In intervalul ultimului patrar, Luna are influenta mai mult asupra partilor vegetative din sol, adica radacinile. Acesta este momentul ideal sa plantezi rasaduri, cu conditia ca acestea sa fi fost extrase in primul patrar.
Zodie
Berbec, Leu, Sagetator – PLANTELE DE FOC- sunt asociate fructelor  si semintelor (patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele). - zodiile favorbile plantelor de foc sunt BERBECULUI, LEULUI SI SAGETATORULUI
ZIUA FRUCTELOR. • Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
• Afaneaza superficial solul.
Plante premergatoare
dă cele mai bune rezultate atunci când este cultivat în primul an după întoarcerea solei înierbate, de obicei lucerniere după doi ani de folosinţă. În asolamentele fără ierburi, se cultivă după castraveţi, dovlecei, varză, conopidă, legume care au fost îngrăşate cu gunoi de grajd în anul culturii.
Urmeaza dupa plante la care terenul este bine prelucrat:ceapa,usturoi, mazăre,fasole sau radacinoase
Nu se cultivă după solanaceae – tomate, vinete,cartofi:
pot reveni pe aceeaşi solă numai după minimum trei ani.
Rotatie
Este indicat ca ardeiul sa nu re3vina pe acelasi loc mai devreme de 3-4 ani:
Plante companion
Ajutata de
arpagicul, busuioc, castraveti, ceapa, dafin, dovleac, dovlecei, galbenele, leustean, mazare, maghiran, morcov, muscate, oregano, patrunjel,petunia, praz,  rosii, rozmarinul, sfecla, usturoi, vinete
Ajuta pe
ardeii iuti elibereaza o substanta care previne putrezirea rada-cinilor si bolile provocate de fusarium(boala foarte periculoasa pentru grâu, ovaz si triticale)
- ceaiul din ardei iute este folosit ca insecticid ecologic
Influenta negativa
broccoli,cais,collard(planta aseman. verzei), conopida, fasole, fenicul,gulia, nepeta, nuc, varza
Distanta plantare
pe rand
a.70 cm                               b.30 cm
Intre plante
a.12-15 cm                          b.20cm
Cand infloreste
 iunie-septembrie.
Cum se inmulteste
Prin samanta si rasad
Ingrijire
Completarea golurilor - atunci când condiţiile climatice nefavorabile după plantare (vânturi puternice, exces de secetă etc.), duc la apariţia unui procent de goluri de peste 5% este necesar ca acestea să fie completate cu răsad din acelaşi soi şi de aceeaşi vârstă cu răsadul iniţial (din rezerva de răsaduri).
Completarea golurilor se face în maxim 10-12 zile după plantare, de obicei înaintea primului irigat.
Irigarea culturii. Irigarea este o verigă deosebit de importantă în tehnologia culturii de ardei, dată fiind sensibilitatea acestei specii, cauzată în principal de superficialitatea sistemului radicular.
Atenţie! Ca toate speciile ce se înfiinţează prin răsad, ardeiul se irigă moderat în momentul plantării. Primul irigat după plantare se efectuează după 10-14 zile, lipsa apei în această perioadă favorizând creşterea sistemului radicular către zonele mai profunde, în căutarea apei.
În timpul vegetaţiei, se va iriga des (săptămânal) cu cantităţi mici de apă, norma de udare fiind de 100-150 m.c. apă/ha. Este preferabil sistemul de irigare pe brazde sau irigatul prin picurare.
Se comit greşeli în următoarele cazuri: când se irigă cu apă prea rece; când prin irigare se crează condiţii improprii, adică oscilaţii mari în ceea ce priveşte regimul de temperatură, de umiditate şi de aerisire din sol. În raport cu aceste aspecte, cele mai mari greşeli se pot comite prin irigare, mai ales când ardeiul este cultivat pe locuri joase şi pe terenuri grele; când se udă abundent în cele mai călduroase ore ale zilei şi mai ales cu o cantitate insuficientă de apă.
Se evită greşelile dacă irigăm în mod corect. Trebuie reţinut că după udarea de la plantare, ardeiul nu se mai irigă deloc timp de două-trei săptămâni, adică după ce frunzele din vârful plantelor capătă o culoare verde închis.
În funcţie de precipitaţiile naturale şi de natura solului, la început udările se fac mai rar, la intervale de şapte-zece zile, astfel încât umiditatea solului să fie constantă, la nivelul de 70-80% din capacitatea de câmp.În schimb, în timpul apariţiei masive a fructelor, când plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apă, adică în mod practic după prima recoltare, udările se fac mai des, la intervale de cinci-şase zile, astfel ca umiditatea în sol să fie în mod constant de 80-85%
din capacitatea de câmp pentru apă.Se evită, pe cât posibil, udarea în timpul înfloririi masive, căci se poate diminua şi chiar com-promite recolta. Norma de udare este de 300-350 m.c apă pe hectar, iar numărul de udări variază în funcţie de condiţiile naturale, de la 10-12 până la 18-20 pe întreaga perioadă de vegetaţie a culturii de ardei.
Prăşitul se face cu grijă deosebită, ţinând seama de particularităţile pe care le prezintă siste-mul radicular al plantelor de ardei.La început se prăşeşte după fiecare udare, iar mai târziu, când plantele au crescut şi umbresc bine pământul, praşilele se fac mai rar.
Deoarece înrădăcinarea plantelor de ardei este superficială, pe terenurile uşoare praşilele se efectuează la adâncimea de 5-6 cm, iar pe terenurile mai grele în jur de 10 cm.
În total, se efectuează patru praşile mecanice între rânduri şi două praşile mecanice pe rând.
Fertilizarea. Sola destinată culturii ardeiului, se fertilizează cu amendamente organice - compost de fermă sau gunoi de grajd bine descompus (mraniţă), în cantitate de 35-40 t/ha, administrate uniform toamna sau primăvara devreme, încorporate superficial, la 10-12 cm adâncime.
Nu se face fertilizare localizată (la cuib) sau pe rând, pentru a evita excesul de azot solubil rezultat din mineralizarea rapidă a materiei organice din sol.
Combaterea buruienilor se face manual sau mecanic, concomitent cu lucrările de întreţinere a solului.
Mulcirea solului. Ca toate solanaceele, ardeiul răspunde foarte bine mulcirii solului cu resturi organice vegetale sau paie, acestea contribuind atât la menţinerea unei umidităţi uniforme şi convenabile în sol, cât şi la realizarea unei activităţi microbiologice pozitive la nivelul stratului superficial de sol. Planta şi mulciul răspund favorabil unui tratament cu infuzie de urzică.
Rărirea fructelor. La unele soiuri există tendinţa formării unui număr foarte mare de fructe pe vârfurile de creştere, urmare a caracteristicii de înflorire şi legare la fiecare ramificaţie pseudodi-hotomică a tulpinii.
Fenomenul se observă la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie.
Pentru a îmbunătăţi calitatea producţiei, este bine să se menţină numai 5-6 fructe pe plantă, îndepărtându-se cele mici, precum şi vârfurile de creştere, încă din a doua jumătate a lunii august.
Boli si daunatori
Prevenire
Fuzarioza: respectarea unui asolament cu revenirea pe aceesi sola dupa o perioada de 4 -5 ani:Verticilioza: respectarea unui asolament cu revenirea pe aceesi sola dupa o perioada de 4 -5 ani:

Combatere
Fainare: - sulf muiabil 0,3 – 0,7%- la aparitia bolii: Afide: rotenone 0,1%: paianjen rosu: piretrina – 0,1%,sulf muiabil 0,3 -0,7%:
Recoltare
Perioada
Ardeiul gras - se recoltează la maturitatea de consum, când are dimensiunile caracteristice şi culoarea verde, galbenă sau galben-verzuie, corespunzătoare soiului. Se poate recolta şi la maturitate fiziologică (fructe roşii), atunci când piaţa o cere.Se incepe in conditii normale la 100 -120 zile dupa plantare si se optin aprox  2kg./10m2
Ardeiul lung - se recoltează de obicei la maturitatea fiziologică, atunci când are forma, culoarea şi dimensiunile caracteristice. Se poate stabili, în funcţie de cerinţele pieţei, şi o maturitate "verde".
Ardeiul gogoşar - se recoltează numai la maturitatea fiziologică; fructele sunt de obicei roşu intens-grena.
Ardeiul iute - se recoltează verde sau roşu, în funcţie de solicitările pieţei.
Ardeiul pentru boia - se recoltează numai la maturitate fiziologică, la supracoacere, când intensitatea culorii roşu este maximă.
Resturile vegetale rezultate în timpul recoltărilor sau după recoltarea finală, se distribuie uniform pe suprafaţa solului ca restituţie organică.

Ce se consuma
fructul
Conservare
Pentru iarna se usuca insirati de codita pe o ata.Se fac conserve pentru iarna sau se pune la congelator.



luni, 26 ianuarie 2015

Cum iti poti produce singur aer proaspat


Cum iti poti produce singur aer proaspat
video


În urma cu aproximativ 17 ani, am devenit alergic la aerul din Delhi. Capacitatea plamanilor mei scăzuse la 70% şi doctorii m-au avertizat că aş putea muri. Cu ajutorul IIT, TERI şi al informaţiilor de la NASA, am descoperit că există 3 categorii fundamentale de plante verzi, obişnuite, cu care putem produce aerul proaspat de care avem nevoie în casă pentru a ne menţine sănătoşi. În acelaşi timp am descoperit că poţi reduce necesarul de aer proaspăt din încăpere fără a afecta însă calitatea aerului.

Cele 3 plante sunt Areca, Limba Soacrei şi Plata Banilor. Denumirile ştiinţifice sunt în faţa dumneavoastră. Areca este o plantă care atrage CO2 şi îl transformă în oxigen. Este nevoie de 4 plante (înalte cam pâna la umăr) pentru fiecare persoană, iar în privinţa întreţinerii lor, trebuie şterse frunzele zilnic în Delhi, şi probabil o dată pe saptamană în oraşele cu un aer mai curat. A trebuit să le creştem în îngrăşăminte naturale care erau sterile, sau în vată minerală şi să le scoatem afară o dată la 3-4 luni. A doua plantă este Limba Soacrei, care şi ea este o plantă obişnuită, o putem numi plantă de dormitor, pentru că pe timpul nopţii transformă dioxidul de carbon în oxigen. Sunt necesare 6 pâna la 8 plante (de cca 1 m înălţime) pentru fiecare persoană. Cea de-a treia plantă este Planta Banilor, din nou o plantă obişnuită, care creşte cel mai uşor în vată minerală Această plantă înlatură formaldehidele şi alte chimicale volatile.

Cu aceste 3 plante, poţi produce tot aerul proaspat de care ai nevoie. De fapt, şi dacă ai locui într-o sticlă închisă cu un dop, tot nu ai muri pentru că ai avea tot aerul necesar. Am încercat aceste 3 plante în propria noastră cladire din Delhi, care are 50.000 mp şi este veche de 20 de ani. Am folosit 1200 de astfel de plante pentru 300 de locuitori. Studiile au indicat că există o probabilitate de 42% ca nivelul de oxigen în sânge al unei persoane să crească cu 1% dacă stă în clădire timp de 10 ore. Guvernul indian a descoperit şi publicat un studiu care arată că aceasta este cea mai sănătoasă cladire din New Delhi. Tot în studiu se arată că, în comparaţie cu alte cladiri, riscul apariţiei unor iritaţii la ochi este mai redus cu 52%, la sistemul respirator cu 34%, a durerilor de cap cu 24%, a afecţiunilor pulmonare cu 12% şi a astmului cu 9%. Acest studiu a fost publicat pe 8 septembrie 2008 şi este disponibil pe siteul guvernului indian.

Din experienţa noastră am observat o creştere semnificativă a productivităţii oamenilor cu peste 20% prin folosirea acestor plante. În acelaşi timp s-a observat şi o reducere a necesarului de energie în clădire cu 15% pentru că e nevoie de mai puţin aer curat. În acest moment replicăm experimentul într-o clădire de 1.75 mil mp, care va avea 60.000 de plante de interior.

De ce este important? Este de asemenea important pentru mediu, pentru că necesarul de energie al planetei este de aşteptat să crească cu 30% în urmatoarea perioadă. 40% din energia lumii este folosită de clădiri şi 60% din populaţia lumii va locui în cladiri în oraşe cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori în următorii 15 ani. Şi există tendinţa din ce în ce mai mare de a locui şi lucra în locuri cu aer condiţionat. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, zicea Mahatma Gandhi. - See more at: http://suntsanatos.ro/cum-iti-poti-produce-singur-aer-proaspat-3305.html#sthash.5YRkT5nE.dpuf
Sursa: http://suntsanatos.ro/cum-iti-poti-produce-singur-aer-proaspat-3305.html