Denumire : Melissa officinalis
Alte nume :Iarba
stupilor, iarba lamaioasa
Partea folosita :Frunzele de roinita (sau iarba stupilor, cum mai este denumita)
sunt folosite drept condiment.
Familia de plante :Lamiaceae (familia mentei).
Mit si legenda: Melissa
este una dintre nimfele care i-au salvat viaţa lui Zeus. L-au ascuns de Cronos,
tatăl lui care îi pusese gând rău şi l-au hrănit cu lapte şi miere. Când Zeus a
devenit stăpânul Olimpului, a făcut-o regina albinelor.
Melissa înseamnă albină în
limba greacă şi nu e întâmplător că apicultorii folosesc şi astazi roiniţa la
prinderea roiurilor şi dezinfectarea stupilor. În limbaj popular, melissa se
mai numeşte şi „floarea stupului”, pentru că mierea din roiniţă are un parfum
aparte şi foarte multe proprietăţi curative.
Ca mai toate plantele medicinale
uzuale, şi melissa a fost supusă cercetărilor medicale de ultimă oră. Ea este
oricum menţionată de medicii greci şi romani, după cum dovedesc scrierile lui
Theophrast sau Varro care au trăit în antichitate, dar şi de celebrul medic şi
chimist Paracelsus din secolul XIV.
Etimologie :Denumirea
in engleza a roinitei este ”lemon balm”. Balm este o prescurtare pentru balsam,
care provine din latinescul ”balsamum”, ce denumea arborele de balsam; termenul
latin era utilizat si pentru a denumi rasina obtinuta din acest arbore (”balsam
de Mecca”). Sursa primara a cuvantului pare a fi ”boshem” din ebraica veche,
care denumea arborele de balsam dar insemna si ”aroma”, sau ”mirodenie”, in
general.
Termenul botanic ”melissa” a fost imprumutat in Evul Mediu din
limba greaca, din ”melisso-phyllon”, care inseamna ”frunza albinei” (planta
fiind bogata in nectar, atragea albinele). Asociatii similare s-au petrecut in
mai multe limbi europene: ”iarba stupilor” in romana, ”bijenkruid” (planta
albinei) in olandeza, ”mezfu” (iarba albinei) in maghiara, ”matosina” (regina
albinelor) in bulgara si, similar cu aceasta din urma, ”medunka” in ceha,
”medovka” in slovaca si ”maticnjak” in croata.
Din cauza aromei de lamaie multe denumiri asociaza termenul
”lamaie” in numele plantei: ”Zitronenmelisse” in germana, ”erva cidreira” in
portugheza, ”citromfu” in maghiara, ”citronkruid” in olandeza, ”erba limona” in
italiana, ”lymonna trava” in ucrainiana, ”rihan al-limun” in araba, toate
insemnind ”iarba lamaioasa”.
Raspandire: Roinita este originara probabil din vestul
Asiei.
Roinița
se întâlnește spontan pe teritoriul României doar pe arii restrânse în
sud-vestul țării în zone ferite de pe lângă păduri și luminișuri în Oltenia (în preajma localității Baia de Aramă) și în Banat. Se cultivă însă în
grădini și așezăminte monahale. O dată ce planta s-a stabilizat este greu de eradicate.
Descriea si compozitia roinitei
In tara noastra, infloreste din iunie pana in
august. Florile au o culoare alba, alb - galbuie sau alb - liliachie si cu
un miros de lamaie.
Roinița crește în tufe dense care nu depășesc înălțimea de 90-100
cm. Fiind perenă, frunzele se veștejesc și cad spre sfârșitul toamnei și apar
din nou de obicei în luna aprilie. Se aseamănă la înfățișare cu urzica (Urtica dioica) deși
aceasta din urmă aparține unei familii cu totul diferite. Frunzele roiniței
sunt însă de un verde mai pronunțat, aproape închis la culoare și ele exud o
aromă plăcut mirositoare asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între
degete.
Se recolteaza frunzele (folium Melissae) in timpul
infloririi.
Cercetarile stiintifice privind melisa incep in secolul al
XVI-lea, cand apare pe piata “apa de melisa”, iar in anul 1582, la Frankfurt pe
Main, s-a obtinut uleiul de melisa (Oleum melissae).
Cercetarile ulterioare evidentiaza faptul ca aceasta planta, in
afara de uleiurile eterice, mai contine urmatoarele substante:
- citralul (o aldehida nesaturata din clasa terpenelor, ce
prezinta o izomerie geometrica);
- citronelolul (un alcool nesaturat);
- taninuri;
- rasini;
- saponine;
- acidul succinic cafeic,
- vitamina C (pana la 15 la suta, din substanta uscata);
- geraniol si un principiu amar.
Descrierea plantei si cultivare :Rizomul roinitei este scurt, tulpinile patrate
si ramuroase, de 30-60 cm inaltime. Frunzele sunt in forma de inima, dantelate,
de culoare verde-inchisa si cu o aroma de lamaie, mai ales cand sunt frecate cu
degetele.
Gustul frunzelor este de asemenea asemanator cu cel al lamaii.
Florile sunt albe sau galbene si apar sub frunze; traiesc din
iunie pana in octombrie.
Planta moare iarna, dar radacina este perena.
Roinita creste liber in orice sol si se inmulteste prin seminte,
divizarea si taierea radacinilor. Ea trebuie plantata nu mai tarziu de luna
octombrie, astfel ca mladitele sa apara inainte de a da frigul.
Radacinile pot fi divizate in bucati mai mici, cu trei sau patru
muguri fiecare, si plantate la distante de 60 cm una de alta.
Nu are nevoie de altceva decat sa fie curatata de buruieni, sa se
taie toamna tulpinile deteriorate si sa se sape pamantul din jur.
Tratamente
naturale pe bază de roiniță
Roinița
reprezintă o plantă medicinală cunoscută pentru efectele ei terapeutice asupra
afecțiunilor stomacului (calmează spasmele stomacale, elimină gazele din
stomac), calmează stările nervoase, înlătură diareea, mărește secreția biliară,
echilibrează digestia, și stimulează pofta de mâncare.
Ceaiul
preparat din frunze de roiniță, dar și cel preparat din flori de roiniță ajută
la calmarea durerilor de cap, tratarea amețelilor, pierderea temporară a
cunoștinței. Pentru o eficiență maximă acest ceai trebuie administrat în
fiecare zi.
Roinița
mai poate fi utilizată și pentru vindecarea rănilor (sub formă de băi) datorită
proprietății acestei plante de cicatrizant, dar și la tratarea diskineziilor
biliare.
Roinita
(melissa officinalis)
Planta medicinala bienala care creste in soluri cu fertilitate ridicata, mai
ales in sud-vestul tarii, dar si in Banat. Tulpinile bogate ale roinitei
formeaza tufe inalte. Frunzele sunt lungi si late, cu peri scurti si albi.
In scop fitoterapeutic se
folosesc frunzele sau planta cu inflorescenta. Florile au culoare alba sau alb
galbuie. Mirosul seamana cu cel al lamaiei, iar gustul roinitei este acrisor.
Funzele contin ulei volatil, vitamina C, saponine,
citronelol, citral, principiu amar, tanin, acid cafeic, acid ursolic, acid
oleanoic, stachioza, saruri minerale. Roinita
infloreste din luna iunie pana in luna agust. Recoltarea se face in timpul
infloririi, din al doilea an.
Planta are actiune spasmolitica, diaforetica, antispastica,
antimicrobiana, sedativa, stomahica, laxativa, carminativa, coleretica. Roinita
se cultiva la noi in tara atat ca planta medicinala, ornamentala, dar si
melifera.
Uz intern:
- frunzele
si planta cu inflorescenta - tulburari
digestive, distonii neurovegetative, colici abdominale, meterorism,
dischinezii biliare, colite, gripa, diaree, varsaturi in timpul sarcinii,
surmenaj intelectual, insomnii, hipertiroidism, astenie, nevralgii, lacune de
moemorie, colopatii functionale, epilepsie, boli de plamani, convulsii,
indigestii, dismenoree, ameteli, anemie - sub forma de infuzie, tinctura.
Uz extern:
- frunzele - ulceratii acute si cronice,
prurit, herpes, atralgii din guta, eczeme, halena bucala, contuzii - sub
forma de bai locale, cataplasme, gargara.
Melissa
officinalis, planta cu efect calmant
Palpitaţiile
şi stările nervoase pot fi tratate fară diazepam sau rudotel. Efecte asemă-nătoare
cu ale lor are planta numită melisă sau roiniţă. Calităţile de sedativ ale
melisei sînt datorate, în principal, componentelor din uleiul volatil.
Melisa
este cunoscută încă din antichitatea greacă şi romană, iar medicii arabi din
Evul Mediu au introdus-o în practica terapeutică apreciindu-i virtuţile de
reconfortare a inimii şi combatere a palpitaţiilor nocturne.
Felul
în care acţionează melisa este asemănător cu al medicamentelor de tip diaze-pam
şi rudotel, dar este lipsit de efectele secundare ale acestora.
Frunzele
de melisă se recomandă, în principal, contra tulburărilor nervoase, cum sunt
insomnia, isteria, melancolia, astenia, greutăţile de concentrare, scăderea
memoriei, emotivitate.
Frunzele
de melisă mai au proprietăţi de echilibrare hormonală în dereglări ale
hipofizei şi tiroidei.
Efecte excelente în
tratarea migrenelor şi insomniei
Melissa conţine o cantitate
mică de ulei volatil ce miroase asemănător cu lămâia şi are efecte
extraordinare în cazul demenţei severe – după cum arată un studiu efectuat pe
70 de oameni cu probleme grave de demenţă, pe durata a 4 săptămâni.
Frunzele de roiniţă au efect
uşor sedativ şi de ameliorare a stării de spirit, de aceea pot fi folosite
pentru a trata problemele de somn, anxietatea, depresiile şi traumele emoţio-nale.
Grecii numeau roiniţa încă
de acum 2000 de ani "elixir de viaţă lungă", datorită acţiunii ei
benefice asupra oboselii intelectuale, a insomniei, a nevrozelor sau pentru
calmarea tahicardiilor. Are efecte excelente contra insomniei şi a migrenelor.
Este un leac natural verificat împotriva asteniei de primăvară şi împotriva
asteniei în general.
Preparatele din roiniţă au
efecte remarcabile în reglarea activităţii sistemului nervos. Sunt recomandate
profilactic pentru afecţiuni cum ar fi pareza facială, boala Parkinson (în faze
incipiente), Alzheimer.
Se dovedeşte eficientă, de
asemenea, în disfuncţii gastrointestinale - flatulenţă, crampe şi greaţă, mai
ales când acestea sunt agravate de stres şi tensiune. În colita de fermentaţie,
roiniţa este unul dintre cele mai puternice remedii vegetale, inhibând
dezvoltarea excesivă a bacteriilor de fermentaţie în colon, eliminând spasmele
şi diminuând inflamaţia.
Menţine tinereţea
celulelor din organism
Roiniţa are şi o acţiune
antivirală. Cercetătorii germani au dovedit că persoanele cărora abia le-a
apărut un herpes pe buze s-au vindecat mai repede folosind o cremă pe bază de
roiniţă, comparativ cu persoanele care au primit un tratament alopat.
Preparate pentru uz extern
au fost folosite şi pentru a trata simptomele inflamatorii provocate de virusul
hepatic, şi au dat rezultate bune.
Cercetări recente au
confirmat faptul că roiniţa are şi un efect antioxidant, ceea ce înseamnă că
menţine tinereţea celulelor din organism prin anularea proceselor de formare a
radicalilor liberi în moleculele din sânge, responsabile de îmbătrânirea
ţesuturilor.
În perioada de tranziţie de
la frig la cald, planta vă scapă de secreţiile nazale sau de gripe. Extern,
frunzele calmează înţepăturile insectelor. Folosiţi-o cu încredere în
tratamentele naturiste.
Roiniţa cu o aromă dulce,
asemănătoare celei de lămâie e folosită în ceaiurile aromate de plante, în
vinuri sau lichioruri, dar şi în unele formule de apă de colonie, cum ar
Carmelite.
Pe vremuri, mobila era
curăţată cu un pumn de roiniţă, al cărei ulei lustruia lemnăria, dându-i şi un
miros plăcut.
Roiniţa e potrivită în mai
toate preparatele la care se adaugă lămâie. Puneţi frunze în ceaiuri, salate,
mâncăruri cu fructe sau în băuturi reci de vară.
Nu folosiţi planta dacă
sunteţi însărcinată sau alăptaţi.
In afara proprietatilor curative roinita este utilizata in apicultura dar
si in gastronomie, ca si condiment al preparatelor culinare. Uleiul volatil se
exploateaza pentru fabricarea parfumurilor.
Utilizare
in apicultura: Roinița este o plantă
meliferă și inflorescența ei este vizitată de numeroase
insecte; de asemenea din cauza mirosului pronunțat care atrage albinele este
folosită de apicultori atunci
când capturează un roi (se freacă pereții stupului) sau când vor să unifice
două familii; de aici și denumirea plantei (de la roi de albine).
Descrierea condimentului :Frunzele de roinita au o aroma proaspata, de citrice. Gustul lor
este asemanator cu al lamaii, mirtului lamaios si lemongrass-ului.
Pregatire si depozitare :Frunzele de roinita se consuma si proaspete, si uscate. Cand sunt
proaspete aroma si gustul lor sunt mai puternice. Frunzele de roinita proaspete
se pastreaza la rece cateva zile; uscate, se depoziteaza la adapost de lumina,
umezeala si aer si rezista cateva luni.
Utilizari culinare : Are valoarea ca mirodenie datorita gustului proaspat, de lamaie,
care o face un substitut perfect pentru lemongrass (cand este proaspata) si
pentru dafinul american (cand este uscata).
In Europa centrala este folosita uneori la aromatizarea bauturilor
dulci. Frunzele de roinita sunt un element decorativ si aromat pentru multe
feluri principale si salate. Se potrivesc cel mai bine cu peste, carne de pui
si salate. Se prepara si un pesto ce foloseste frunze de roinita in loc de cele
de busuioc.
Roinita merge foarte bine si cu fructele, mai ales cu mere. De
asemenea, poate aromatiza perfect oteturile.
un articol informativ excelent.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita si aprecieri. Va mai astept.
RăspundețiȘtergereMinunat articol. Iubesc parfumul si aroma de roinita, descoperite intr-un ulei esential, deocamdata.
RăspundețiȘtergerePlanta in sine nu am gasit-o inca, pe meleagurile natale.
Multumesc pentru vizita si apreciere. O seara minunata va doresc.
Ștergerefrumos scris despre aceasta planta.......eu deja ii simt aroma asa proaspata bagata in limonada cu ghimbir si bineanteles cu miere de albine
RăspundețiȘtergereAici, la Campulung am pus seminte sa obtin rasaduri , la Valcea aveam cateva tufe vara si ne delectam cu limonada rece, este superba.
ȘtergereMultumesc frumos pentru aceste informatii utile. Fiti binecuvantat!
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. Va multumesc pentru vizita si urari. Weekend minunat
Ștergeremi-a crescut spontan in gradina( în UK) si nu stiam ce e.miroase a coaja de lamaie.merçi de info.
RăspundețiȘtergere