Astazi, cand sarbatorim 27 de ani de casnicie, ne-am gandit ca prea mult chef strica si, cum iarna se apropie,trebuie sa valorificam cat mai bine si pe gustul intregii familii rezultatele muncii din gradina. Asa ca am purces dis de dimineata la recoltarea ardeiului capia si la bucatareala.
Reteta nu este foarte complicata, ne-am propus sa facem o portie de zacusca dar, este un deliciu.
Pe scurt, noi facem zacusca din - pentru o portie care ne incape intro cratita de 10 litrii
- 40 de ardei capia mai dolofani;
- 30 de vinete potrivite ca marime;
- 20 de cepe potrivite;
- un litru de ulei;
- 1kg. de ciuperci oparite;
- sare;
-piper;
- ardei iute;
- foi de dafin, toate dupa gust.
Ca mod de preparare :
- Se culeg, se spala si se toaca prin masina capia;
- se culeg, se coc se lasa la racit si apoi se dau prin masina de tocat vinetele;
- se oparesc ciupercile - noi am folosit hribi de la Campulung gata opariti - traiasca biata mama...;
- se curata si se taie ceapa felii sau cuburi functie de gust;
- se pune la incins intro cratita un litru de ulei in care se pune ceapa care se lasa cam 10 min, pana devine moale si aurie;
- peste ceapa se pune capia si se amesteca usor cu o lingura de lemn, se lasa la foc mic timp de aproximativ o ora;
- adaugam ciupercile si le lasam sa fiarba cam 10 minute;
-se adauga condimentele, sare, piper, foi de dafin, ardei iute, dupa gust si se lasa sa fiarba inca 10 minute;
- se pun vinetele si se amesteca bine intreaga compozitie lasando sa fiarba la foc mic timp de o ora - se amesteca pentru ca sa nu se lipeasca;
- se lasa la racit se pune in borcane si se sterilizeaza timp de 45 de minute de la primul clocot.
Va dorim un weekend placut si pofta buna.
Mai multe foto puteti vedea aici
La multi ani!
RăspundețiȘtergereSpor la treburi in continuare :)
Multumim pentru urari si va dorim un weekend linistit plin de roade bogate.
ȘtergereFain mod de-a aniversa, arhivez informatia :) Casa de piatra si multi, multi ani inainte!
RăspundețiȘtergereMultumim pentru urari. Fiecare activitate cu farmecul ei - dimineata cu zacusca, seara la un gratarel si-o berica. Asa trece timpul mai placut dar si mai util.Sa aveti o duminica linistita.
ȘtergereLa multi ani! si spor la conservat. Eu coc si ardeiul capia si gogosarul(pun si gogosar pentru ca este mai carnos si mai dulce). Nu le trec prin masina de tocat, le toc la mana, imi place textura pe care o obtin asa.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru vizita si urari. Sa aveti o toamna frumoasa plina de roade bogate.
RăspundețiȘtergereLa multi, multi , multi si frumosi ani impreuna! ca meritati!
RăspundețiȘtergerecat despre zacusca......imi lasa gura apa!!!! o sa incerc si eu reteta!
va pup!
Mutumim frumos si va asteptam la o zacusca si un pahar de must. O toamnafrumoasa si bogata va dorim.
Ștergere