joi, 13 februarie 2014

Ce sa mai gatim ?

-     
Stanga musafiri, dreapta tata
   Azi e joi( si mai e si 13), deci trebuie sa gatim.
Nici bine nu m-a spalat Dolly pe ochi c-o aud pe Camy:
-       Si azi ce-ti fac azi, sa mananci?
Neinspirat, ca inca nu-mi inghitisem galbenusul, zic si eu..
- Pai mai nevasta daca tot am ramas “ai nimanui ”( din seria HOME ALONE 5), hai sa ne destrabalam ( culinar bineinteles) nitel.
- Destrabalare-ti trebuie tie? Eu mi-am scrintit neuronii( la ea merge la mine nu, ca dupa accident am ramas cu unul, singur si stingher intr-un colt de solar acoperit cu agril sa nu faca febra) sa vad ce-ti pun dinainte sa bagi sub nas si tu vrei destrabalare?
Revenit de pe meleagurile google-itului,imi trag sufletul, si-i zic:
-       Stai asa, Coana mare, ca umbla baiatul in lada de campanie.
     Tre` sa fie niscaiva listute cu bunaciuni pi acolo si-ti alegi ce vrei.
Deschid “ladita comandantului” si ce gasesc… o listuta de meniu taman de cand era bunica( Dumnezeu s-o odihneasca) fata( acu` nu intrebati de care… ca ni-i rusani) adica din 1937. Citesc si zic ca-i destul de buna ca sursa de inspiratie.
In virtutea firii mele ( mai arhaice, cum zic unii…) zic ca daca bunicii nostrii au mancat asemenea bunataturi s-au trait pana la 90-95 de ani poate gasim si noi elixirul tineretii.
Si iata ce se servea la o masa de Craciun in 1937:

Un suras in plina... iarna. Micul designer al familiei...

Lista pentru masa de Crăciun, anul 1937,
Facuta de un domn negustor si sotia sa bacanita care-si asteapta oaspeti de soi
( nu erau cu F1 –  n-aparusera hibrizii ca azi…)
Pe la ora 13,30, în ziua de Crăciun, se strângeau musafirii:
Întâi se servea domnilor care se aşezau la masa uriaşă de 24 de persoane, cu farfurii de porţelan de Bavaria cu două spade, albastre, încrucişate, şi tacamuri de argint sterling, englezeşti, desigur - ei bine, se servea alune sărate şi ţuică de Văleni.
Doamnele se învârteau pe la bucătării, "îşi pudrau nasul" iar copiii deschideau cadourile aflate sub Pomul de Crăciun.
Cadourile de Crăciun erau aduse de Prunc, sau de Cei Trei Crai de la Răsărit!
Apoi doamnele, vesele şi foarte bine dispuse, pentru că la bucătării, erau trei bucătari, era şi puţină, sau mai multă, mastică de Chios - începeau să umple masa.
Ouă umplute, cu o pastă pe bază de ficat de pasăre, unele poate şi cu anşoa, decorate cu frunzuliţe de pătrunjel sau murături;
Roşii umplute cu brânză de vaci de la olteni, mezeluri, neapărat salam de Sibiu, ghiudem, babic, kaizer, trei-patru feluri de brânzeturi, caşcavaluri, Camembert;
Totul aşezat pe platori mari de alpaca argintată
Măsline marinate, nu din cele negre.
Se aduceau sticlele de ţuică, neapărat de Văleni şi Piteşti.
Apoi venea marea salată de boeuf, făcută din maioneză pregătită în casă cu ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special adus din Albania, nu, nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai ştie calitatea în ziua de astăzi! Cu o cruce mare, roşie, din murături roşii, gogoşari, peste maioneză strălucitoare.
Pâine albă şi neagră, de pe Lizeanu.
Master chef-ul familiei si asistentul personal
Erau la rând, tremurând de nerăbdare, piftia de porc şi de curcan cu murături şi felii de ou în aspic.
Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau de afaceri, politică şi curse de cai, iar doamnele despre modă, copii şi actori.
Iarăşi doamnele se ridicau de la masă, evacuau farfuriile şi platourile folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre şi pescărie.
Sigur, erau bucătari şi servitoare, dar la Crăciun şi Paşte tradiţia de două sute de ani a familiei cerea ca doamnele să servească la masa festivă, ca demonstraţie balcanică a dragostei şi a respectului faţă de bărbaţi, capii familiei, cei care aduceau banii în casă.
Icre de Manciuria şi Beluga şi autohtonele icre de ştiucă.  Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele negre se mai adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou.
Pâine prăjită, de la cuptorul de pe Zece Mese.
Apoi urmau şalău cu maioneză în sos alb de lămâie şi somn la grătar. Se servea un vin alb sec, Fetească.
Se mai făcea o pauză, bărbaţii jucau table sau stos, iar doamnele îşi scoteau pantofii cu platformă, înalţi şi periculoşi, ca să încalţe papuci de blană, de la Braşov.
La un moment dat gazda întreba: "Măi băieţi, dar vouă nu vă este foame?" Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci şi trei de sarmale. cu mămăliguţă făcută cu lapte din mălai de moară de piatră şi smântână tot de la olteni.
La sarmale mai apăreau pe masă şi două-trei feluri de muştar, hrean şi alte mirodenii de dres gustul, după poftă.
Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de perişoare sau o supă de pui
 Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile de porc, curcan şi vânat, cartofii prăjiţi pai, franţuzeşte, murăturile de multe feluri, gogonele, castraveţi, gogoşari.
Apoi mici bucăţele de cârnat, ficat, rinichi, şorici, lebăr, caltaboş, mititei, pomana porcului.
In asteptarea cartilor de vizita...pardon musafirilor
Două feluri de vin roşu, sec, Băbească şi Pietroasele. Sigur, toate băuturile se serveau în pahare de cristal.
 Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure şi şniţel vienez!
 Cine voia, comanda o cafea, făcută neapărat din cafea braziliană de la "Armeanul".
Doamnele preferau o ciocolată caldă cu frişcă atunci bătută.
Se mai sta şi se mai discuta preţ de la vreo oră, se puneau la cale logodne şi încuscriri, călătorii şi vacanţe. Undeva, în salonul mic, se auzea un patefon iar domnii invitau doamnele la dans.
 Apoi începeau să fie aduse fructele şi dulciurile, toate odată, ca să aleagă omul şi să se sature numai văzându-le,portocale, mandarine, banane, ananaşi, mere, pere şi un... pepene.
Urmau cozonacii, imenşi, parfumaţi, plini de nucă, stafide şi de cacao. Rahat nu se punea pe atunci.
Vinul se schimba cu dulcele Cotnari.
Fursecuri de multe feluri şi mărimi, prăjituri făcute numai în casă, cu gust fantastic, cum nu se mai fac, două torturi, mereu două.
La desfacut cadouri pe ritm de ... colinde ca-i Craciun
Aşa era tradiţia. Un tort pentru Prunc şi unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria.
Apoi urma dansul, "konga" în toată casa, cadourile trăznite pe care şi le făceu unul altuia mesenii, jocuri de societate, glume, bancuri, păcăleli, "mima" etc.
Oamenii chiar se distrau cât puteau şi râdeau în hohote.
 De Crăciun nu se bea şampanie...  doar de Revelion.
 Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua cafea, semn că musafirii trebuie să se cam ducă pe la casele lor.
A doua zi, prin curier, gazda primea carţile de vizită ale mesenilor cu câte o scrisoare de mulţumire în care se arăta cât de bine s-au simţit...
Si acum e la fel…        
Ei domnu Vasile din toata masa copioasa, eu m-am ales cu ce-am cultivat... salata.
La anu` ma apuc de crescut ratani sa vezi nene fripturi cat China atunci.
Ariciul expandat de piept de pui, mazare, cartofi, morcovi, pastarnac,
castraveti si nu-ti mai insir (nu ca nu vreau, nu le stiu) e pentru musafiri.

Sper ca e suficient cat sa va inspire pentru acest sfarsit de saptamana. 
 Nu-mi ramane decat sa va doresc POFTA BUNA

Si pentru ca maine sunt pe drumuri, va urez un sfarsit de saptamana frumos cu vise implinite.


26 de comentarii:

  1. iooooi.... strâng din dinţi să nu-mi scape "laudele" ce ar lăsa cucuie, de s-ar auzi...
    adicătelea aista-i menu de campanie??? de război, de criză???
    am zis io că mătăluţă eşti ceva rudă cu nenea Creangă vorbăreţul, de la un ceai de muşeţel ai ajuns la masa lui Petru întîi când primea ambasadorul Franţei!!!
    aşa rău am dus-o şi eu, o perioadă! am fost vreo doi ani paznic în deltă. când ne era foame şi nu aveam fasole sau cartofi, mâncam crap sau icre, arăcan de noi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai mai Vasai ce sa fac si eu daca mi-a trimis bunica pachet, trebuia sa impart cu camarazii, nu.
      Oricum trebuie up-datat repede ca deja suna lumea la usa.Ma apuc de treaba. O dupa -masa linistita.

      Ștergere
  2. ..aha ...fac repede socoteala...deci inainte de"Epoca..."chiar asa bine se manca pe vremuri???Atunci de ce nu vrea nimeni sa traiasca "ca pe vremuri"?!?...si ce mai inimerit ca mi-e o foameeee...BOGDAPROSTE...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Acum nu mai pot s-o intreb pe bunica dar cred ca, n-aveau cum sa scrie meniul daca nu-l si serveau.
      In alta ordine de idei, stai nitel Adriana ca asa bunatati chiar ... nu le dau de pomana, adicatelea tu mananci, eu inghit in sec si la sfarsit imi zici sa fie de sufletul... am si niste colacei pentru sufletul celor adormiti dar, mai incolo ca vin Mosii.
      O zi minunata.

      Ștergere
  3. Hee ! Ce vremuri ... ,, mizere '' atunci! Azi meniu sanatos : fructe dezvoltate artificial , pui injectati cu saramura , E -uri multe ( n-spe mii de cifre) , carne de import . Sanatate curata!
    Nu as manca un meniu ca cel prezentat .............. decat zilnic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si ei aveau E-uri ca doar nu scria pe lista MNIU scria MENIU si dacastam bine cam in fiecre fel erau imprastiate e-urile. Pofta buna si o zi minunata cu bunatati impanata.

      Ștergere
  4. :)
    Mi-e foame si mie!
    Frumos articolul ! Silvia l-a vazut oare ?! :D:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trage-o fuga ca avem masa bogata, de la ciorbita de verisoare, piure cu cabanos si castraveciori murati si niste clatite cu branza de vaci si stafide, o berica la rece si chiftelute de orez. Uite Camy te invita la masa. De unde sa stiu eu ce vede Silvia? Poate-o inspira si cum o stiu eu fata harnica se apuca de gatit oarece bunataturi.
      Pofta buna si dupa amiaza linistita.

      Ștergere
  5. Noroc, ca doar ce m-am ridicat de la masa :) Ma intreb, unde incapea atat mancare, eu n-as face fata nici intr-o luna la meniul asta spectaculos. Tot ma socoteam, sa fac o salata de boeuf, acuma gata, mi-ai dat ultimul impuls, sambata e in program :)
    Drum bun !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dani, din ce scrie in lista se spune ca oamenii serveau intreg meniul in 10-11 ore si atunci mai merge. Stau in fata bagajelor si ma tot gandesc ce-o fi la mosie. Tremur de nerabdare sa ajung, maine seara fac poze.
      O seara frumoasa si spor la salata sambata, sa nu faci si tu un arici expandat ca fie-mea.

      Ștergere
  6. Drum bun, Vasile!
    De mancare nici nu vreau sa vorbesc; sunt la cura de slabire ca mi-am cumparat niste haine cu doua numere mai mici, intentionat, asa ca in cuptor e oala cu sarmale, in frigider tocanita de pui si iahnie de fasole, eu ma gandesc, insa, la supa de vaca asa, din rasol :D Tu ai inceput, nu io :lol:

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarut mana doamna, multumesc de urari, tremur nu mai am rabdare sa ajung la Valcea, ce sa-i faci "Glasul pamantului".Multumesc dar sa stiti ca o chinuiti pe Cami ca ea saraca trebuie sa faca preparatele. O seara minunata.

      Ștergere
  7. In mijlocul saptamani asemenea festin cred ca ai gresit data, lasa ca e buna si supa de fasole cu ciolan afumat si niste pogacele cu jumari . Salutari Silvia Satu Mare

    RăspundețiȘtergere
  8. Silvia, n-am ce face daca sotia m-a luat la rost cu ce sa faca de mancare, eu care-s capul ( bine-nteles ea e gatul) am cautat dupa idei. daca au iesit mai pompoase asta e, dar vine imediat Pastele si nu-i rau sa ai idei dinainte. O seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
  9. La mâncare, mă abțin. Rămâne valoarea istorică a relatării sărbătorilor de iarnă din acele vremuri. Articolul este, fără îndoială, interesant. Auzi la ei, icre negre de două feluri! Un învățător se putea duce măcar o dată pe an la Paris, cu familia, dacă voia, și nu făcea foame sub nici o formă. Sau putea să dea mese în oraș prietenilor, de două ori pe săptămână, fără să-i afecteze prea mult nivelul de trai, afară doar de cazul în care avea investiții de făcut. Parfum de viață interbelică. Fain.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si aprecieri. Apropo de modul de trai din acea perioada, sa-ti dau un exemplu din domeniul meu - sa nu vada Camy ca ma abonez la... impinge tava. Am avut o prietena a carui bunic a fost general in armata regala. Si ca orice elev de liceu militar( asta s-a intamplat in 1980) cand ieseam in invoire duminica mergeam sa ne vedem prietenele - normal la varsta noastra. Ma duc eu, ca un gentleman (pe atunci se spunea cavaler dar intre timp ne-am romglezit) cu un buchet de flori ca trebuia sa invit fata la discoteca. Pana aici, toate bune si frumoase, ajung la poarta, imi iau inima in dinti si zdranganesc belciugul din gura leului si apare un nene de vreo 2m care ma intraba c-o voce suava (initial am zis ca-i sirena de pe Titanic) - Ce vrei tinere?
      Baigui un Buna ziua dar din gura nu-mi iesea mare lucru si spun. Stiti vreau sa vorbesc si eu cu ...
      - Dar dumneata nu stii sa te prezinti ca doar te vad militar?
      In fine, ma prezint in fata halatului, in spun ce si cum , si cum sant eu asa cu mai mult lipici ii cad cu tronc mosului si ma baga in casa.
      Primesc scurt, o lectie de politete ca de, eu baiat mai simtitor am vrut sa ma decalt ca era curat si veneam in ghete. Trec si peste lectia de istorie ca, mosu` fusese in statul major de la Iasiu in primul razboi, lucrase putin si cu maresalul Antonescu si ajunge brusc la mainile mele.
      - Pai cum tinere astia nu v-au dat manusi albe ca eu de cand ma stiu purtam manusi albe si iarna manusi negre de piele.
      - Nu, sa traiti!
      Am auzit un offf, adanc de tot dupa care a trebuit sa-i ascult povestea. si daca tot m-ai ascultat am ajuns la ce spuneai in comentariu despre... invatatori,
      Spunea mosu` ca daca unui ofiter ii cadea din buzunar o bancnota, indiferent de valoare, pe jos nu se apleca s-o ia ca se considera o chestie sub demnitatea rangului si onoarei militarului.( Bine ofiterii erau cu caschete- cascheta se primea in urma absolvirii unei scoli militare si de regula se facea la Saint-Cyr - nu cu bonete ca in unele perioade ( adica dupa 44 sunt membru P.C.R. si dupa 90 sunt din FSN- frati, surori si nasi.)
      Deci la asa oameni, asa ospete.
      In speranta ca nu te-am plictisit iti urez noapte buna si un sfarsit de saptamana rodnic.

      Ștergere
    2. mi-ai amintit de-o faza faina: vine domnul meu la noi, eram prieteni, el terminase armata de mai bine de-un an. si i se adreseaza tata, in stilul lui, ferm. reactia domnului meu cand si-a auzit numele? "ordonati!" :)

      Ștergere
    3. @ Vasile: ei, cum Dumnezeu îți închipui că mă poți plictisi cu astfel de povești? :) E drept că pentru armată nu am nici o apreciere, din motive bine întemeiate, dar pentru istorie și tradiții e total opusul. Când spun armată mă refer la armata pe care am făcut-o eu și chiar cea de azi, care nu mai e nici măcar ca aia de dinainte de 1989. De vină, în primul rând, e calitatea oamenilor, capitol la care suferă cea mai mare parte din societate românească, dar asta e altă discuție.
      Acum, aș avea unele rețineri și față de armata regală, dar deh. Hai să nu fiu foarte critic. :)
      P.S. Te rog să mă scuzi dacă ți-am rănit sentimentele, înțeleg că ai fost ofițer de armată. Nu am intenționat acest lucru. Am doar marele defect de a spune (ori scrie, după caz) întotdeauna ce gândesc. Nu e deloc diplomatic și periodic mi-o iau peste ochi, dar așa sunt construit.
      @ Simona: super hazoasă faza. :))

      Ștergere
    4. @Simona. In sfarsit m-am adunat de pe drumuri si daca stau sa ascult mai bine parca-l aud pe Igor, da am ajuns in Ramnicu Valcea aseara si azi a fost zi de sclavie, iti dai seama dupa 5 luni in care n-a intrat nimeni in casa ca au inceput sa se strice toate. Ma duc la camin si deschid apa. Se aude un urlet din casa. Inchide ca ne inundam. Bun coboara iar inchide repede, fugi in casa. Ce s-a intamplat, s-a fisurat racordul de la apa rece, fugi cumpara altul vino si schimba-l, treci la camin deschide. verifica apa, mai curge ...da...s-a umplut pe joe. Pai de unde, de la scurgere ca de la frig s-a fisurat. Reia ciclul in fine am reusit la 19.00 sa terminam , ne-am dusulit si tusti pe net.
      Bravos doamna pai tu inainte sa-l aduci acasa pe domnul tau nu i-ai facut un instructaj, ca de... militarii mai raman cu unele sechele. Si mie mi s-au intamplat unele chestii nostime dar astea le discutam noi. O seara frumoasa si o duminica de vis.

      Ștergere
    5. @ Scutaru Se prea poate sa fi existat anumite probleme, mai mici sau mai mari pe parcursul satisfacerii stagiului militar dar asta nu inseamna ca putem sa catalogam o institutie care, de bine de rau, a facut si inca face cate ceva pentru amarata asta de tara.
      Nu ma deranja daca scriai despre mine, chiar de loc, suntem oameni, nu ne cunoastem decat din cele 10-15 comentarii reciproce si puteai sa spui ce voiai despre mine dar am rugamintea sa nu faci aprecieri, cel putin pe blogul meu, la adresa armatei in general pentru ca tu o privesti din exterior si este destul de dificil sa cataloghezi o institutie in care n-ai fost decat, in calitate de militar in termen.
      Toata stima si respectul pentru ceea ce faci dar asta nu-ti da nici un drept sa vorbesti de armata in general. Ca in orice institutie exista si genii si lepre si oameni draguti si morocanosi si harnici si lenesi dar, una peste alta, nu cred ca putem judeca un intreg sistem prin prisma unei experiente nefericite sau din auzite.
      Hai s-o incheiem ca nu-mi place sa discut asemenea chestii in public, poate ne intalnim la "Bolta Rece" la o bere si atunci o sa discutam.
      Nu mi-ai ranit sentimentele, asta e un fel finut de a spune, dute-n....
      In fine am fost si injurat si scuipat si ridicat pe brate dar pana la urma daca nu era armata in 89, noi acum nu ne permiteam sa ne dam cu parerea pe o pagina de internet.
      Si cu asta am incheiat.
      Daca mai doresti, ramanem linistiti amici de blogareala si de gradinarit virtual iar faptul ca ai scris exact ce gandesti pentru mine este un gest de apreciat in primul rand pentru ca in ziua de azi, cameleonismul e la mare pretuiala.
      Decat sa am 10 prieteni libidinosi , mai bine unu cinstit si onest care-mi spune franc ce gandeste( nimeni nu-i perfect)
      Asa ca, daca-ti face placere, te astept cu drag sa ma vizitezi si sa-ti spui opiniile dar, referitor la mine si activitatea mea, nu la institutia din care am facut parte( mai ales ca de la 14 ani mi-am dedicat viata armatei si acestei tari, fara sa am prea multa adolescenta find supus unor privatiuni pe care mi le-am asumat singur, cand am imbracat haina militara.)
      Inchei aici, nu inainte sa va spun ca AM ONOAREA SA VA SALUT.
      O seara frumoasa si o duminica minunata.
      Cu aceeasi stima si respect,

      Ștergere
    6. Cred că ai dreptate. Mai bine lăsăm discuția despre armată. Putem trăi și colabora și cu vederi diferite în unele domenii și în același timp să ne respectăm reciproc. Scuze dacă am ofensat, nu asta a fost intenția.

      Ștergere
    7. Multumesc pentru intelegere si ramanem prieteni de gradinareala si bloggereala,( ca o gluma - eu nu puteam sa ma leg de ingineri, amandoi copii au terminat Politehnica si-s ingineri asa ca... oricum numai de foarte bine), dar berea o dau eu la " Bolta Rece".
      Cu stima si respect,

      Ștergere
  10. Crunta-i soarta tastaturii cititorului! :))
    O seara frumoasa va urez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si multumesc pentru urari, acum ce sa facem, o lasam asa cum este.
      O seara minunata.

      Ștergere

  11. Domnule Vasile Rosciuc,
    Va cerpermisiunea de a va intreba pentru a ma lamuri.
    Pe blogul dlui Voinea Traian la postarea din sâmbătă, 25 ianuarie 2014 Invaţă Să Faci Un Test Simplu De Germinare Cu Seminţele Tale De Roşii la rubrica comentarii ati amintit de o procedura de verivicare a semintelor(?):"Inainte de a le pune in servetelul umed le pun intr-un pahar cu ceai de coada calului si urzica. Cele care plutesc sunt eliminate din start - raman la test numai cele care se lasa pe fundul paharului."
    Ma intrereseaza ce rol are ceailu astfel preparat.
    Va multumesc Dle Rosciuc

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnul meu nu-i necesara nici un fel de permisiune ceaiul de coada calului este dezinfectant si un foarte bun produs antifungic in timp ce cel de urzica are proprietatea de a stimula imunitatea.Combinatia celor doua este foarte benefica pentru micutele seminte. Se foloseste pentru dezinfectare si aloe - vezi http://gradina-mirela.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere