marți, 29 aprilie 2014

Wendell Berry - Ce contează cu adevărat? Economie pentru renașterea unei societăți a bunăstării

Incet, incet TEI ne obisnuieste cu o literatura selecta si selectata cu atentie. 
Astazi a venit randul publicarii celei de-a 20 carti din colectie - W. Berry – Ce contează cu adevărat? Economie pentru renașterea unei societăți a bunăstării - in  colectia Economia alternativa.
Wendell Berry (născut la 05 august 1934) este un romancier american, poet, activist de mediu , critic cultural , și fermier. 
Un autor prolific, el a scris zeci de romane, nuvele, poezii, si eseuri. 
 “Economia totală”, recentă și abuzivă, în care până și apa și aerul nostru au ajuns de vânzare, s-a născut, pe de-o parte, dintr-o rupere de valorile tradiționale ale vecinătății și comunității și, pe de altă parte, dintr-o atitudine care pune valoarea monetară deasupra a orice. Nu putem avea prosperitate economică și speranțe de “dezvoltare” de la un sistem care transferă datoriile și disperarea în viitor.
În viziunea lui Wendell Berry, problemele pe care le avem pornesc de la dezrădăcinarea noastră, de la faptul că nu apreciem locul unde trăim și de la ideea că pământul de pe urma căruia trăim ar fi de fapt o resursă consumabilă. Atunci când credem că darurile pământului nu așteaptă decât să le luăm noi în primire, nu facem decât să ne jefuim propriul viitor.  Atunci când acordăm încrederea noastră planurilor centralizate ale guvernanților (în loc să credem în știința îngrijirii pământului, atât de greu câștigată), ne subjugăm unor viziuni care, de fapt, nu ne includ.” (K. Nenstiel)

 Pentru a descarca cartea apasati aici

Un comentariu:

  1. Are multa dreptate acest autor.Si eu m-am gandit de multe ori cum platim apa raurilor, de parca ar fi produsa de cei ce ne-o ”vand”. Si de cand munca majoritatii populatiei nu se mai desfasoara direct in natura, in agricultura, pescuit, vanatoare, ci in birouri, multinationale si alte institutii care te invata sa muncesti fara sa te murdaresti pe maini si fara efort fizic, cei care exploateaza resursele naturale, ca sa le ofere celorlalti din birouri, o fac la scara industriala folosindu-se de diverse procedee care sa dea rezultate cat mai profitabile .Nu este chiar resursa consumabila, pamantul, dar este exploatat fortat uneori, prin tratamente chimice care nu sunt mereu benefice noua, celor care consumam produsele pamantului.

    RăspundețiȘtergere