joi, 31 ianuarie 2013

Calendarul lunii Februarie


A mai trecut o luna de iarna si ne indreptam, incet dar sigur, spre anotimpul cel mai asteptat de gradinari – primavara. In ultima zi a lunii analizez ce am facut din ceea ce mi-am propus, ce am amanat sau n-am reusit sa fac, dar si ce mai poate fi replanificat si-mi fac agenda pentru luna urmatoare. Cu cat ne apropiem mai mult de deschiderea sezonului de gradinarit cu atat si numarul activitatilor creste. Am selectat in calendarul lunii Februarie cateva din cele mai importante activitati pe care le vom derula.
FEBRUARIE
·         temperatura medie multianuala 30C
·         media precipitatiilor lunare 20-30 mm/mp
·         Lucrari:
GRADINA DE LEGUME
·         termin planificarea gradinii si planurile pentru acest an:
·         verific si curat recipientele pentru hrana si căsuțele pasarilor:
·         controlez si ingrijesc semnanaturile de toamna
·         pe straturile de langa casa pun gunoi de pasari si cenusa pentru ingrasarea pamantului.
·         procur seminţele ;
·         Incep sa pun semintele de legume la incoltit. Semintele le pun in saculeti de panza rara si le introduc in apa calduta, unde le tin un timp diferit in functie de specie:
    • 2-3 zile la ceapa, praz, telina;
    • 1-2 zile la ardei, vinete, tomate;
    • maximum 1 zi la castraveti, pepeni, dovlecei;
    • 2-4 ore la varza, conopida, gulie
    • Semintele care le tin in apa mai mult de 24 de ore le scot o data pe zi si le aerisesc 10-15 minute. Dupa ce scot saculetii din apa, ii mai tin la caldura camerei 2-3 zile pana cand observ ca tegumentul a inceput sa se fisureze. In acest timp semintele le stropesc zilnic cu apa pentru a nu se usca.
·         Incep sa pregătesc spaţiile pentru producerea răsadurilor ;
·         In jurul datei de 15 Februarie imi pregatesc pamantul pentru rasaduri si peste 1-2 zile daca pamantul s-a incalzit suficient, incep sa seman. Primele seminte de legume vor fi cele de varza timpurie,gulie, ardei gras, capia si gogosari(au perioada de germinare mare aproximativ 30-40 zile), apoi urmeaza rosiile, vinetele, etc.
·         aerisesc, repic, ud, plivesc, fac tratamentele necesare la răsadurile plantate in Ianuarie:
·         asigur o temperatura optimă si pregătesc solarul .
·         după câteva zile pot sa fac primele însămânţări ( ridichi, ardei, roşii, broccoli, gulie şi salată.)
·         pot planta chiar şi răsadurile tinere însămânţate în ianuarie.
·         Inainte de a incepe plantarea nu uit sa testez solul
·         la sfârşitul lunii, dacă vremea imi permite, pot începe însămânţarea de morcovi, ceapă, salată, creson şi spanac sub tunel de folie,
·         salata, spanacul, loboda, ceapa şi usturoiul verde se caracterizează prin rezistenţă bună faţă de temperaturile scăzute, seminţele acestora pornesc în vegetaţie la temperaturi de 2-3° C. Au insa cerinţe ridicate faţă de umiditate,
·         aceste culturi sunt excelente pentru succesiune, putând fi cultivate atât înainte, intercalate cât şi după culturile de bază.
·      în grădinile noastre,distanţele dintre rânduri pot fi mai mici, ca urmare a faptului că toate lucrările de îngrijire le efectuam manual, pe un strat cu lăţimea de 1 m se pot cultiva cinci-şase rânduri de morcov, pătrunjel, păstârnac, ridichi de lună cu o distanţă de 3-6 cm între plante pe rând.
·         functie de evolutia vremii,morcovul, pătrunjelul, păstârnacul şi ridichile de lună le semăn la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie in gradina.
·         rubarba, hreanul, asparagusul si anghinarea pot sa le plantez in februarie Acestea au în general cerinţe reduse faţă de temperatură dar, umiditatea din sol în perioada semănatului are o deosebită importanţă în declanşarea proceselor de germinaţie , răsărirea rapidă şi uniformă a culturilor.  
·         Cumpar cartofi pentru plantat si,daca va fi timpul bun, adica fara zapada si pamantul mai putin umed,ii voi planta dupa jumatatea lunii:
·             intorc gramada de compost.
·       acopar pamantul in zonele in care vreau sa incep insamantarea timpurie cu folie de polietilena pentru a-l incalzi
·         pregatesc uneltele si le sterilizez cu o solutie de inalbitor si apa (o prepar dintr-o parte de apa la zece parti de inalbitor). Le clatesc cu grija si apoi le usuc.
·         construiesc suporturi de sprijin si ma ingrijesc de araci pentru , tomate, mazare, fasole.
·         controlez cartofii şi legumele depozitate.
·       incep sa seman verdeturi in ghivece amplasate in interior, pentru a ma bucura de ele cat mai repede cu putinta.
VIA SI VINUL
·         daca timpul permite, fac dezgropatul timpuriu, dezmusuroitul sau debilonatul butucilor;
·         verific spalierul, aracii,sarma etc.;
·         controlez starea de viabilitate a mugurilor la vie in forma joasa si inalta;
·         incep taiatul si copcitul vitei de vie;
·         incep dirijarea si legatul coardelor taiate;
·         completez golurilor ;
·         asigur mranita necesara pentru plantatul vitelor de vie;
·         aplic ingrasamintele organice ;
LIVADA
·         in aceste zile pun gunoi sau adun zapada la radacina pomilor:
·         curăţ pomii de frunze şi de crengi uscate.
·         in cazul în care nu este ger, tund pomii fructiferi. Tăieturile rămase de la crengile groase le tratez cu substanţe de protectie.
·         În zilele mai calde fac taieri de rarire, de corectie si de rodire. înlatur drajonii.
·         daca solul nu mai este îngheţat, plantez tufele cu boabe (cu excepţia murelor care trebuie plantate numai în martie).
·         scurtez tulpinile de coacăz şi agriş ,
·         tund murele daca timpul permite:
·         daca temperaturile mai cresc, pentru a nu fi inghetat pamantul voi incepe sa plantez pomi fructiferi,
·         plantez capsunii de indata ce vor fi disponibili in pepiniere.
·         indepartez toate trunchiurile mai batrane de 3 ani la coacaze.
·         la inceputul primaverii trebuiesc facute taierile la arbusti fructiferi – zmeur, coacaz, agris, etc pentru ca pornesc in vegetatie foarte devreme. inlatur ramurile care au rodit in anul anterior. Le recunoasc dupa faptul ca sunt uscate. Mai renunt la ramurile anuale slabe sau prea dese care nu produc. Las cel mult 20 de ramuri pe metru, cam la 10 cm una de alta. Ramurile trebuie sa fie bine dezvoltate si le scurtez la varf pana in dreptul unui mugur bine dezvoltat. Se taie oblic fata de mugur, cu varful taieturii langa mugur. Varful taieturii nu trebuie sa-l depaseasca pe cel al mugurelui.
·         execut taierile la samburoase, care pornesc de asemenea in vegetatie devreme: piersic, cais, cires, etc.
·         piersicul este o specie extrem de delicata la taieri la care se indeparteaza toate ramurile de rod amplasate dedesubtul si deasupra ramurilor de schelet si semischelet si se lasa numai cele laterale, care sa raresc si ele la 12-15 cm una de alta. Astfel pomul va beneficia de lumina, caldura, substante ajutatoare si nutrienti din plin si pe interiorul coroanei.
·         la cais prun, cires si alte specii de pomi vigurosi care dezvolta coroane inalte, acestea se scurteaza la 2,5 – 3 m prin scurtarea ramurilor de schelet. Apoi principiul este cam acelasi: sa eliberam mijlocul de ramuri ca lumina sa poata patrunde. Firesc nu este obligatoriu sa arate pomul ca o cupa de sampanie, cu toate ca la undele specii nu este de neglijat nici aceasta forma, dar este bine ca centrul coroanei sa fie dezgolit cat de cat.
·         dupa taieri indepartez din livada crengile taiate, o parte le maruntesc si le adaug in compost, o parte le voi folosi pentru gratar sau la foc:
·         cand am terminat cu taierile, trec la stropire. Lucrand in aceasta ordine am 2 beneficii, fac economie de substante la stropit si stropirile vor actiona ca un pansament pe taieturile facute impiedicand astfel imblonavirile.
·         la cateva zile dupa aceste activitati varuiesc trunchiurile copacilor. Ajuta nu numai la infrumusetarea livezii, care va arata minunat primavara varuita, dar si la combaterea unor boli. Varul are atat un rol de dezinfectant cat si de regulator de temperatura
GRĂDINA ORNAMENTALA
  pot sa descopar deja  plantele ce infloresc devreme (de ex: Helleborus), dar in cazul aparitiei ingheturilor tarzii sa le acoperim la loc.
  protejez speciile sensibile de razele soarelui ( rododendronii originari din Asia).
  scutur patura de zapada de pe plantele vesnic verzi.
  pe vreme uscata, ud plantele vesnic verzi, daca precipitatiile lipsesc:
  indepartez inca inainte de intrarea in vegetatie ierburile uscate decorative, ferigile, frunzele si lastarii afectati de inghet de pe plantele perene.
  tai partile inghetate ale plantelor vesnic verzi.
  pe o vreme blanda pot sa incep plantarea arborilor, arbustilor, plantelor perene, ierburilor decorative.
  plantez lastarii inmuguriti in alta parte daca sunt in plus.
  In aceasta perioada inmultesc plantele perene vesnic verzi prin despartirea tufelor.
  este momentul sa transvazez speciile de Helleborus,bulbii de cyclamen si sa plantez in gradina butasii din ghivece.
  completez cu amestec de pamant proaspat solul rododendronilor.
  creez noi grupe de plante vesnic verzi si le pun la punct pe cele vechi.
  administrez compost proaspat plantelor perene.
  acoper spatiile goale dintre plantele vesnic verzi cu un strat de mulci (daca este posibil tocatura de scoarta).
  aerisesc mai des spatiul de iernare (pot sa scot afara deja plantele mai rezistente).
·         daca este prognozata o vreme exceptional de rece, protejez plantele care infloresc devreme sau cele delicate, prin acoperirea lor cu un material textil. Indepartez acoperitoarea de indata ce vremea devine mai calda.
·         Imi organizez magazia. Curat si repar mobilierul de exterior.
·         construiesc suporturi de sprijin si aracii pentru bujori.
·         ma pregatesc pentru transplantările de primăvară şi încep să cumpar de pe acum ghivece, compost şi bulbi.În felul acesta, nu vei face un efort financiar mare când va veni vremea replantărilor.
·         sterilizez ghivecele vechi pe care o să le refolosesc;
·         daca solul nu este îngheţat trebuie sa ud coniferele şi rododendronul. Dacă nu sunt bine udate, frunzele coniferelor se roluiesc.
·         plantele cu rădăcini adânci trebuie fertilizate, astfel încât substanţele nutritive să ajungă în timp util la rădăcinile crescute în adâncime.
·         tund arbustii care infloresc vara, dar sunt atent pentru ca cei care infloresc primavara au format deja mugurii florali in toamna, iar tunderea lor poate duce la scaderea numarului de flori. Forsythia, gutuiul, spirea si alti arbusti care infloresc primavara devreme ii voi tunde dupa ce au terminat procesul de inflorire.
·         in cazul în care solul nu este îngheţat, în timpul pauzei vegetative plantez arbuştii.
·         trandafirii căţărători trebuie tunşi.
·         seaman rasaduri de petunii si panselute
·         plantez Crinii hemerocallis, Cerceii-doamnei, Crinii de toamna (Hosta) .
·         tund si modelez plantele agatatoare cu frunze cazatoare, precum caprifoiul;
·         divizez si mut, inainte ca sa inceapa sa dea lastari noi, majoritatea plantelor perene;
·         verific plantele depozitate precum Fuchsia (cercelusul) si Geranium; daca sunt uscate le ud;
·         verific plantele cu bulbi, care infloresc pe perioada verii si care isi pot incepe cresterea daca  nu sunt pastrate corespunzator(uscate si depozitate la o temperatura de 7 0 C).
·         daca bulbii se zbarcesc, ii pun intr-un strat de muschi de turba umed, si ii tin la rece.
·         la sfarsitul lunii plantez in interior seminte de, Ageratum (pufuleti), Lobelia, Petunii,Panselute, Verbena,Viola Vinca (brebenocul) si alte plante cu crestere lenta.
·         Gloxinia va iesi din repaus in aceasta perioada. Cand vad primii muguri, scot bulbul cu grija din ghiveci si il curat de pamantul vechi. Inlocuiesc pamantul in intregime si ghiveciul, daca este cazul si amplasez floarea la lumina.
·         bulbii mari, care au mai multi muguri, pot sa-i sectionez in asa fel, incat fiecare portiune sa aiba cel putin un mugure. Pudrez cu fungicide taieturile pentru a preveni aparitia bolilor produse de umezeala.
·         de asemenea, incep plantatul bulbilor de gladiole si tuberoze pentru obtinerea de flori timpurii;
·         montez adaposturi de polietilena la trandafiri, lalele, bujori, in vederea obtinerii unei infloriri timpurii;
·         despart rizomii de canna si ii pun in ghivece;
BALCOANE ŞI TERASE
·         aerisesc ,in zilele blânde de iarnă, plantele ţinute în loc închis ,
·         verific umiditate şi starea de sanatate..
·         tulpinile lungi şi subţiri care încep să înmugurească trebuie să le tund pentru ca acestea să îşi păstreze forma.
GRADINA DE APARTAMENT
·         indepartez praful de pe cactusi cu o pensula.
·         rotesc ghivecele plantelor verzi pentru a le asigura o luminozitate uniforma.
·         spal frunzisul palmierilor, insistand pe spatele frunzelor pentru a indeparta paianjenii.
·         cumpar primule si ciclame. Ele vor inflori mult daca noaptea in camera in care stau va fi rece.
·         Cyclamen Din cauza tuberculilor din pamant planta trebuie udata cu mare grija. Se va uda in farfurioara, se asteapta 20 minute si apa neabsorbita se va scurge. Se vor aseza pe fundul ghiveciului cateva cioburi de lut pentru a fi un drenaj bun. Apa nu se toarna de sus pentru ca se aduna in cavitatea tuberculului, iar acesta va putrezi. In perioada de inflorire, toamna si iarna, ii trebuie multa lumina si temperaturi de 150 C.Ghivecele cu Cyclamen trebuie asezate la ferestre orientate catre nord care nu sunt insorite. Pentru a inflori in fiecare an, planta are nevoie de o perioada de repaus. Dupa inflorire, udatul se reduce treptat pana la uscarea frunzelor. Nu va ramane decat tuberculul, care nu se va mai uda deloc, iar ghiveciul se va tine la umbra pana prin iunie-iulie.
·         pun in continuare, la fortat, ramuri taiate de arbusti ornamentali;
·         incep butasitul la crizantema, fuchsia, hortensie
·        plantele de apartament au observat, lungirea zilelor si si-au inceput cresterea. Pot incepe sa le fertilizez din nou, dar folosesc un amestec de fertilizanti diluat la 50% pana cand cresterea va deveni mai intensa.
PLANTE MEDICINALE
recoltez :
Alun (scoarta), Anin (scoarta si muguri), Boz (radacina), Brad, Cimisir, Ghiocel (radacina), Grausor, Iedera, Lichen de prun, Matreata bradului, Molid (cetina), Pin (cetina), Plop negru (muguri), Salcie (scoarta), Urechelnita, Vasc.

4 comentarii: