luni, 18 noiembrie 2013

Amaryllis


Am inceput organizarea gradinii de apartament si dupa cele 2 orhidee a urmat un amaryllis( n-am fost inspirat sa cumpar 2 - dar la frumusetea si starea de bine care ne-o ofera isi merita toti banii.)
Asa ca am inceput documentarea si iata cateva date sintetice referitoare la acesta planta care ne incanta cu florile ei toate iarna. 
In fiecare toamna, europenii cumpara peste o jumatate de milion de bulbi de amaryllis. Si nici nu e de mirare. Amaryllis-ul o planta usor de cultivat, este o minunatie pentru ca produce pe tot parcursul iernii flori spectaculoase, ca nici o alta planta, iar efortul depus din partea cultivatorului este minim.
Chiar si cultivatorii de plante de interior mai neglijenti pot fi foarte buni daca cultiva amaryllis. Sunt plante incanatatoare, fara probleme, rareori atacate de boli sau insecte daunatoare. Vederea florilor lor in forma de trompeta care se deschid este intotdeauna o priveliste invioratoare iarna, cand vremea de afara este rea.
Este o planta tropicala decorativa de interior, in culori vii, apreciata pentru florile sale deosebite. Originara din regiunile subtropicale ale Americii de Sud, Amaryllis este o planta disponibila in numeroase varietati , cu nuante care merg de la rosu la roz, portocaliu si alb sau in combinatii de culori.
Originar din America de Sud, unde creste inca salbatica in anumite regiuni. In anii 1800, bulbii de amaryllis erau rari si costisitori.
Persoane ilustre precum Josephine, sotia lui Napoleon Bonaparte, si fostul presedinte al Statelor Unite, Thomas Jefferson colectionau avid aceste plante. Dar, in ciuda disponi-bilitatii colectionarilor de a cheltui sume mari de bani, nu se gaseau decat putine varietati si toti trebuiau sa se multumeasca cu flori rosu aprins.
Varietati de amaryllis incitante si exotice
            In zilele noastre, florile de amaryllis sunt mai putin costisitoare si mult mai incitante. Creatorii de hibrizi din tari indepartate precum Australia, Israel si India continua sa obtina noi varietati  cu dimensiuni, stiluri si forme foarte diferite, cu culori spectaculoase care variaza pe o scala de la portocaliu de mandarina la verde pal.
Printre favoriti se afla varianta „Picotee”, ale carui flori masive cu petale de un alb desavarsit subliniate cu rosu sunt de o perfectiune sculpturala si varianta H. papi-lio „Butterfly”, care intr-un fel nu isi are locul intre aceste plante pentru ca produce flori care seamana cu fluturii cu petale de culoarea lamaii verzi brazdate cu un maro uimitor.
            Merita, de asemenea, sa vezi modernii hibrizi Cybister, dezvoltati cu patru decenii in urma de catre creatorul de hirbrizi american Fred Meyer. Acestia au tulipinile ca un creion si petale tepoase, ondulate intr-un mod particular, la fel ca florile de orhidee. Ani la randul, hibrizii Cybister au fost cultivati in principal pentru a fi utilizati ca flori de vaza (si inca sunt cultivati in acest scop in Olanda), dar acum apar in centre de horticultura si cataloage de plante cu bulbi. Acesti hibrizi sunt insa mai putin demni de incredere pentru a fi cultivati ca plante de ghiveci decat varietatile de amaryllis care au fost dezvoltate special in acest scop.
Din orice soi ar fi, plantele de amaryllis au nevoi de crestere ridicol de mici: planteaza-le toamna intr-un ghiveci in asa fel incat treimea superioara a bulbului sa fie deasupra nivelului solului. Vor prospera in practic orice amestec de sol, dar este recomandat sa adaugi o lopatica de nisip granulat pentru flori, pentru a imbunatati drenajul. Ghivecele de lut care sunt mai grele sunt de preferat celor de plastic, care au tendinta sa se rastoarne cand se dezvolta tulpinile lungi. Aseaza-le iuntr-un loc bine luminat si uda-le din cand in cand, daca iti mai aduci aminte.
Inalta si gratioasa, Amaryllis este o floare foarte apreci-ata in special iarna, cand se deschide rapid si aduce o pata de culoare in locul in care este tinuta. Planta din genul Hippeastrum se aseamana cu un crin datorita florilor mari, tijei drepte si lungi, precum si a frunzelor subtiri.

Cum plantezi Amaryllis

Odata cumparati, bulbii de floare se depoziteaza intr-o incapere racoroasa, uscata si aerisita. Bulbii trebuie sa fie protejati de inghet.
Pune baza bulbilor si radacina intr-un vas cu apa calduta cateva ore inainte de plantare. Aseaza apoi bulbii intr-un compost in ghiveci si preseaza solul pentru fixare. Bulbul trebuie sa fie ingropat in pamant pe trei sferturi. Din fiecare bulb pot creste mai multe tulpini. Acestea este bine sa fie sprijinite pe un bat fixat in ghiveci.
Aseaza ghiveciul intr-un loc la soare pana cand incepe sa se dezvolte tulpina. Uda floarea cu putina apa. Pe masura ce cresc frunzele si tulpina, adauga apa in mod gradual. Planta se dezvolta complet destul de repede. In unele cazuri, insa, este nevoie de pana la 6 saptamani.

Ingrijirea amaryllisului
            Ca sa faci plantele de amaryllis sa infloreasca repetat, indeparteaza capsulele dupa finalizarea infloririi si lasa frunzele sa se dezvolte normal. Apoi pune ghiveciul afara intr-un loc semiumbrit dupa ce a trecut orice pericol de inghet
Aplica in fiecare luna un fertilizant solubil in apa precum 20-20-20 pentru ca planta sa produca multe frunze sanatoase, verzi.
Pastreaza ghiveciul bine udat, nu il lasa sa se usuce. Un strat protector de mulci aplicat pe suprafata solului, va pastra umiditatea acestuia (dar supravegheaza daunatorii precum melcii Limax - care pot fi pur si simplu culesi cu mana - care se pot instala sub stratul protector).
La sfarsitul lui septembrie, inceteaza ingrasarea si udarea. Cand frunzele devin moi si galbene, taie-le.
Muta ghivecele in interior si depoziteaza-le intr-un spatiu racoros, precum o veranda sau garaj neincalzite; temperaturile nu ar trebui sa depaseasca 17C si sa nu scada niciodata sub limita de inghet. Nu uda.
Dupa aproximativ doua luni, muta ghivece in casa la temperatura camerei. Uda-le doar cand apar lastari noi, dupa aceea uda-le de doua ori pe saptamana pana cand planta reinfloreste.
Intoarce recipientul pentru ca floarea sa fie expusa la lumina din toate partile.
Pentru a te bucura cat mai mult timp de aceasta planta inflorita, aseaza-o intr-un loc cu lumina difuza, unde nu este foarte cald si asigura-i umezeala. Solul nu trebuie sa fie plin de apa, doar putin umed.
Iarna, este recomandat sa tii planta intr-un loc insorit, cum este pervazul unei ferestre orientate spre sud. Foloseste in fiecare luna un fertilizator si ai grija ca solul sa nu se usuce complet niciodata.
In primavara, cand au trecut si ultimele ingheturi iar vremea este stabila, poti muta planta afara. Aseaza-o intr-un loc insorit. Adauga un fertilizator la fiecare doua saptamani.
Poti sa cultivi amaryllis in vaze speciale pentru plante cu bulbi, umplute cu apa, cum faci cu zambilele, dar ai grija sa fixezi bine bulbii si sa mentii constant nivelul apei.
O metoda inovatoare de cultivare a amaryllis, introdusa recent de olandezi, este inflorirea pe  uscat, in care nu este nevoie nici de sol, nici de apa. Inflorirea pe uscat poate fi aplicata oricaror bulbi de amaryllis preraciti.
Soiuri de Amaryllis
1.    Hippeastrum „Lemon - Lime”
Clasificata ca un amaryllis miniatural (tulpinile ating numai pana la 50 cm inaltime), cu flori elegante de un verde pal, brazdate cu verde-lamaie; are nevoie de opt saptamani pentru a inflori.
2.    Hibrizii Cybister
Majortitatea au nume latino-americane precum „Lima”, „La paz” si „Chico”; bulbii sunt mici si mai scumpi ca cei a plantelor de amaryllis obisnuite; produc flori tepoase, cu petale ondulate cu aspect exotic, dar sunt mai putin de incredere ca alte soiuri.
3.    Hippeastrum „Dancing Queen”
Superbe, inalte (60 cm), cu flori duble, cu cu „fustite” spumoase sau plisate vargate cu alb si rosu; infloreste in doar sase saptamani.
            4. Hippeastrum „Lady Jane”
De inaltime medie (35 cm), cu flori mari, duble, de culoare roz-portocaliu, brazdate cu purpuriu si alb; are nevoie de aproximativ opt saptamani de la plantare pentru a inflori.
5. Hippeastrum „Pamela”
O adevarata miniatura (30 cm), cu o sumedenie de flori stacojii care cresc pe tulpini subtiri; poate dura si pana la trei luni pana infloreste. Este foarte potrivita pentru inflorirea pe uscat ( asa cum sunt varietatile „Red Lion” si „Moonlight”).
6. Hippeastrum „Picotee”
Una dintre cele mai inalte varietati (in jur de 60 cm inaltime), de o frumusete care iti taie rasuflarea,  produce flori albe, conturate cu rosu si cu centrul de un verde-lamaie; infloreste in aproximativ sapte saptamani.
            7. Hippeastrum papilio „Butterfly”
O planta despre care ai ce vorbi, cu flori verde-lamaie si maro de forma unor fluturi; infloreste in aproximativ opt saptamani; adeseori formeaza bulbi secundari de-alungul bulbului principal, asa ca oferit-i un ghiveci spatios.
Adesea, Amaryllis constituie un cadou de sarbatori, datorila nuantelor sale de rosu si bogatiei florilor care au un aer festiv. In general, planta este una de interior, insa poate fi plantata si in gradina sau tinuta in ghivece, afara. Apoi, Amaryllis este folosita ca planta decorativa prin taierea florilor si utilizarea lor in buchete si aranjamente florale.


Mituri despre Amaryllis
1.    Le plac ghivecele mici!
De fapt, bulbii de amaryllis cresc mai bine in ghivece mai mari, unde radacinile au loc sa se dezvolte pe lateral
2. Amaryllis nu ar trebui plasat la lumina solara directa cand infloreste
In realitate, este bine sa le expui complet la soare pana in aprilie, cand vremea incepe sa se incalzeasca. Dar nu pune niciodata florile la o fereastra cu expunere sudica, nici macar iarna, pentru ca poate se fie prea cald si sa se usuce.
3. Tulpinile trebuie taiate de la baza dupa terminarea infloririi
Desi nu mai sunt atat de atractive, este de fapt mult mai bine sa lasi tulpinile (si sa tai doar capsulele cu seminte din varf) pentru ca ele trimit hrana spre bulbi.
4.    Amaryllis nu va inflori decat daca le vei pune la intuneric timp de doua luni dupa inflorire
Lumina este nerelevanta. Au nevoie doar de o camera racoroasa in timpul perioadei de latenta in toamna.







2 comentarii:

  1. Am un amaryllis care a fost inflorit in luna martie. I-am taiat tija si frunzele s-au despartit in stanga si in dreapta. Pentru a echilibra ghiveciul am legat usor frunzele la baza. Cand sa replantez bulbul cu frunze? Ce pamant sa folosesc? Pot planta in ghiveci de plastic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Ca sa faci plantele de amaryllis sa infloreasca repetat, indeparteaza capsulele dupa finalizarea infloririi, nu si tija care alimenteaza bulbul si lasa frunzele sa se dezvolte normal. Apoi pune ghiveciul afara intr-un loc semiumbrit dupa ce a trecut orice pericol de inghet
      Aplica in fiecare luna un fertilizant solubil in apa precum 20-20-20 pentru ca planta sa produca multe frunze sanatoase, verzi.
      Pastreaza ghiveciul bine udat, nu il lasa sa se usuce. Un strat protector de mulci aplicat pe suprafata solului, va pastra umiditatea acestuia (dar supravegheaza daunatorii precum melcii Limax - care pot fi pur si simplu culesi cu mana - care se pot instala sub stratul protector).
      La sfarsitul lui septembrie, inceteaza ingrasarea si udarea. Cand frunzele devin moi si galbene, taie-le.
      Muta ghivecele in interior si depoziteaza-le intr-un spatiu racoros, precum o veranda sau garaj neincalzite; temperaturile nu ar trebui sa depaseasca 17grade C si sa nu scada niciodata sub limita de inghet. Nu uda.
      Dupa aproximativ doua luni, muta ghivece in casa la temperatura camerei.
      Uda-le doar cand apar lastari noi, dupa aceea uda-le de doua ori pe saptamana pana cand planta reinfloreste.
      O zi minunata.

      Ștergere