Mancati
pe rupte varza alba si rosie -VARZA ALBA folositi-o mai ales cruda.
Face
cat un depozit intreg de medicamente.
Hepatita, bolile de ficat in general - O substanta
continuta de catre varza, sulforafanul, stimuleaza puternic producerea in
organism a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant al ficatului. De
asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de distructie
celulara la nivelul ficatului, sub actiunea factorilor infectiosi sau a celor
chimici. Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude,
sub forma de salata, de macar 3 ori pe saptamana.
Cancerul - in ultimii douazeci
de ani au fost efectuate nu mai putin de 94 de studii care au aratat ca varza
consumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si
anticancerigene. Principiile active din frunzele de varza induc celulelor
maligne apoptoza (un program de autodistrugere folosit de organism pentru
eliminarea celulelor imbatranite), regleaza actiunea hormonilor steroidieni in
organism (implicati in aparitia a numeroase forme de cancer), regleaza ritmul
de diviziune celulara, induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de
inactivarea si de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamana,
in care consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata,
punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer, despre
care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza:
Cancerul vezicii urinare - sunt diagnosticate
la nivel mondial, in medie, cate 336.000 de noi cazuri in fiecare an, afectand
de trei ori mai multi barbati decat femei. Conform cercetarilor medicilor de la
Universitatea din Texas, care au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al
vezicii urinare, in paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase din aceeasi
grupa de varsta si de aceeasi rasa, consumul de varza reduce puternic incidenta
acestei boli. La persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza
cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli)
incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.
Cancerul de prostata - o cercetare
facuta in Statele Unite pe 1000 de persoane de sex masculin arata ca persoanele
care consuma, la macar o treime din mese, legume in stare cruda, au cu 35% mai
mari sanse sa nu faca aceasta boala. Interesant este ca la cei care consuma, la
macar o treime din mese, in mod special varza cruda si legume inrudite
(broccoli, varza rosie), riscul de aface cancer la prostata scade cu 44%.
Cancerul la san - nu avem spatiu
pentru a rezuma in acest articol toate studiile facute despre efectele de
preventive ale consumului de varza in neoplasmul mamar (in Singapore, China,
Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arata ca femeile care consuma varza
sau varza murata se bucura intr-o proportie foarte ridicata de imunitate fata
de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a imunitatii o
au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data
la 2-3 zile. In multe regiuni din Polonia, de pilda, unde datorita obiceiurilor
culinare, o femeie consuma inca din adolescenta, anual, in medie, 25- 30 kg de
varza, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de
72%, decat in celelalte zone ale lumii.
Cancerul de colon si de rect - intr-un
studiu-gigant facut in Olanda, au fost colectate datele privind
vulnerabilitatea la cancer de intestin, in raport cu obiceiurile alimentare, de
la o suta de mii de persoane, pe o perioada de timp de sase ani. Conform
raportului final al acestui studiu, publicat in anul 2000, la persoanele care
consuma zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de
cancer cu aceasta localizare. Ei bine, la vegetarienii care consuma cu
predilectie legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida
si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai redusa,
fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta teribila afectiune.
Cataracta - salata de varza cu
ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A. Ambele
vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul
de producere al cataractei. Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni, se
recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al verzei proaspete, cate
200 de grame minimum, sub forma de salata.
Tratamente interne
Obezitate - in Statele Unite
si, mai nou, in Europa, curele de slabire pe baza de varza fac adevarate
furori. Cea mai populara este de departe cura cu supa de varza, cu care se
obtin cele mai rapide scaderi in greutate si pe care... nu v-o recomandam. De
ce? Pentru ca hranitul exclusiv cu varza fiarta si, eventual, cu alte mici
adaosuri hipocalorice este o tortura ineficienta pe termen lung. In schimb,
consumul zilnic, macar la pranz si la cina, a cate 200-300 de grame de salata
de varza cruda, poate face minuni in reglarea ponderala, e drept, pe termen
lung. Varza este foarte bogata in fibre alimentare, are putine calorii, multe
vitamine si minerale, ajutandu-ne sa slabim natural. Obiceiul de a consuma timp
de 3-4 zile pe saptamana aceasta salata in cantitati mari are si alte avantaje:
reduce cantitatea de hrana consumata la fiecare masa, curata organismul de
toxine, ne ajuta in regimurile disociate. Mai mult, consumul acestei salate
este un important pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului
de viata, cheia reglarii greutatii corporale.
Adjuvant contra cancerului uterin - un miniexperiment
la care au participat 30 de femei cu cancer uterin in stadiul I (unu) a
presupus consumul unui extract de varza, care contine o substanta denumita I3C
(prescurtarea de la indol-3-carbinol). Dupa 12 saptamani de administrare
analizele au aratat ca la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment
celulele maligne au disparut, neoplasmul inregistrand remisie completa. Prin
comparatie, la nici una dintre pacientele din grupul de control, care au luat
un remediu placebo (fals), nu s-a inregistrat remisia cancerului. Contra
acestei afectiuni se recomanda o cura de 3-4 luni, timp in care se consuma suc
foarte proaspat de varza, din care se beau 600-800 de ml pe zi.
Adjuvant contra cancerului la san - mai multe studii
de medicina experimentala arata ca tratamentele cu compusii pe baza sulf
prezenti in varza determina remisia tumorilor maligne mamare, intr-un procentaj
de cel putin 40%. Ca adjuvant contra acestei afectiuni, se recomanda consumul
zilnic de salata proaspata de varza la macar o masa.
Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani,
in care se consuma cate un pahar (200 ml) de suc de varza, dimineata si seara.
Valori ridicate ale colesterolului,
ateroscleroza
- cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Hawaii , Statele Unite, au
evidentiat faptul ca unii compusi din varza impiedica transportul
colesterolului cu densitate redusa (forma periculoasa a acestuia), catre vasele
de sange si catre tesuturi. De asemenea, varza impiedica formarea placilor de
aterom si sclerozarea peretilor arterelor. Se recomanda consumul de varza sub
forma de salata, cate 300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe
saptamana.
Constipatia - cel mai simplu
tratament este consumul de varza murata, macar 200 de grame pe zi. In varza
murata se gasesc asa-numitele "bacterii prietenoase", care combat
constipatia prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murata este bogata in
fibre alimentare, de unde si efectul ei de "matura" a colonului, din
care extrage prin absorbtie toate reziduurile si apoi ajuta la eliminarea lor
prompta.
Surmenaj fizic si intelectual - consumul de varza
cruda sub forma de salata este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul
muscular si pentru sistemul nervos. Bogata in vitamine si in minerale,
continand substante cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central,
fitohormoni care intensifica procesele de regenerare din organism, varza are
efect adaptogen si anti-oboseala. Se tin cure de trei saptamani, timp in care
se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 de grame) de
salata de varza. Acest tratament este fo arte bun adjuvant si contra depresiei
psihice..
Menopauza - studii preliminare
arata ca un consum saptamanal de varza cruda (200 de grame pe zi,
vreme de macar 4 saptamani) imbunatateste secretia hormonului estrogen si,
important, regleaza raspunsul receptorilor acestor hormoni din organism.
Rezultatul este instalarea mai tarzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de
inceput ale acesteia (bufeuri, transpiratie, nervozitate etc.), prevenirea si
combaterea unor afectiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza,
prolapsul uterin, cancerul ovarian si uterin.
Infectii respiratorii - varza este mai
bogata in vitamina C decat portocalele, are putine calorii si multe substante
cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu, calciu. Toate aceste
caracteristici o recomanda in mod special ca remediu pentru intarirea
imunitatii. Se administreaza proaspata, sub forma de salata, cate 3-400 de
grame pe zi, la bolnavii cu infectii respiratorii, pentru a sustine si pentru a
grabi procesul vindecarii. Persoanelor care iau antibiotice de sinteza li se
recomanda si varza murata, pentru restabilirea florei tubului digestiv si
pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.
Tratamente externe
Arsuri de gravitate mica si medie - se fac spalaturi
si se pun comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat de
varza. Are efect antiinfectios, ajuta la o vindecare mai rapida si estetica,
previne formarea cicatricelor cheloide.
Rani care se vindeca greu - se pun zilnic
comprese cu suc de varza, care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona
tratata sa se usuce la aer inca o ora. Studiile arata ca prin mecanisme inca
prea putin cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale
cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare al ranilor este mult
accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa vindecare sunt
mult mai putin vizibile.
Eczeme infectioase, infectii fungice - frunzele de varza
proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se pun pe zona afectata, apoi se
aplica deasupra un nailon, care se fixeaza cu bandaj sau cu leucoplast.Se lasa
sa actioneze vreme de 4ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se zvante
la aer, macar 45 de minute.Aplicatia se face pana la vindecare.Compusii pe baza
de sulf din frunzele de varza au o puternica actiune antiseptica asupra
bacteriilor si a ciupercilor parazite.
Cancer de piele - se pune zilnic si
se tine vreme de 4-6 ore pe zona afectata o cataplasma din frunze de varza,
identica cu cea prezentata anterior, la tratamentul eczemelor. Foarte multe
persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au beneficiat de uimitoarele
efecte ale acestui tratament simplu, dar care da rezultate acolo unde cele mai
savante si invazive metode de tratament dau gres
Entorsa, luxatii - se pun pe zona
afectata frunze de varza bine zdrobite (cu ciocanul pentru snitele) si se leaga
cu o fasa. Aplicatia se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de la
producerea accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu cuburi de
gheata.. Practica arata ca datorita acestui tratament, timpul de refacere a ligamentelor
se scurteaza, durerile sunt atenuate, in multe cazuri, chiar pungile cu lichid
sinovial care se formeaza sunt mult mai mici.
Dureri reumatice - pe zona afectata,
se pun dimineata si, eventual, seara, frunze de varza bine zdrobite.Se tin
minimum doua ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc proaspat de varza
pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauza. Tratamentul extern si
intern cu varza proaspata are efect antiinflamator articular, incetineste sau
chiar stopeaza procesele degenerative, ajuta la recastigarea mobilitatii
articulare.
FRUMUSETE
Ten incarcat - se sterge vreme de
cinci minute, in fiecare dimineata si in fiecare seara, pielea de pe obraji si
de pe gat, cu un tampon bine inmuiat, din cand in cand, in suc proaspat de
varza. Aceasta aplicatie are un excelent efect de curatare a pielii, previne
tulburarile de pigmentare, da un plus de stralucire tenului astfel tratat.
. Piele imbatranita - bogata in vitamina
A si in vitamine din complexul B, continand substante care imbunatatesc
irigatia cu sange a pielii, avand efect de curatare profunda a tenului, sucul
de varza este unul din secretele saloanelor de cosmetica care obtin rezultate
miraculoase. Se pun comprese cu suc foarte proaspat de varza, care se tin vreme
de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer
alte 15 minute. In final se aplica o crema hidratanta.
VARZA ROSIE
Este, practic, aceeasi specie ca si varza
alba, fiind o varietate a acesteia. Dincolo de infatisare, intre varza rosie si
cea alba mai sunt insa si alte diferente, invizibile cu ochiul liber, dar
extrem de importante. De pilda, spuneam despre varza alba ca are un continut de
vitamina C mai mare decat portocalele.
Ei bine, varza rosie contine de pana la...
6-8 ori mai multa vitamina C decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat
din aceasta vitamina.
Apoi, pigmentii care dau culoarea rosie
acestei legume au un rol foarte important ca medicament. Asadar, tinand cont ca
modalitatile de preparare ale verzei rosii sunt perfect identice cu cele
prezentate la cea alba, sa vedem in continuare cateva recomandari terapeutice
extrem de importante:
Alzheimer - antocianii, adica
pigmentii rosii din aceasta varietate de varza, fac adevarate miracole in prevenirea
si in combaterea degenerarii celulelor 20 din sistemul nervos central. Se
administreaza salata proaspata, cate trei sute de grame pe zi, in cure de 60 de
zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
Inca nu se stiu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varza
rosie de a restabili functiile cerebrale alterate de Alzheimer, insa efectul de
prevenire si de incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul
verzei rosii este cert.
Febra - se administreaza salata de varza
(150 de grame) sau sucul de varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi. Continutul ridicat
de vitamina C al acestei legume ajuta inima si sistemul cardiovascular sa
reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizeaza actiunea sistemului
imunitar, care este principalul "beneficiar" al acceselor de febra.
Alergia - este prevenita de o
cura cu salata de varza rosie cruda (ori chiar murata) pe timpul iernii. Se
consuma 200-300 de grame zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni, urmata de
alte 3 saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Bogatia de vitamina C si
de antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea reactiei sistemului
imunitar la interactiunea cu factorii externi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu