sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Calendarul lunii Decembrie

DECEMBRIE
chiar daca este prima luna, calendaristic, de iarna in gospodarie activitatea continua. Sa vedem cam ce activitati se efectueaza in aceasta luna
·       

DECEMBRIE

·         temperatura medie    0 - 1 grad C
·         media precipitatiilor 70 - 90 mm/mp
·         Lucrari:   
·         GRADINA DE LEGUME
·         culeg legumele de iarna (varza, varza de Bruxelles, prazul);
·         recoltez din solar salata, spanacul, cicoarea de gradina;
·         verific depozitele de pastrare a legumelor;
·         arunc o privire asupra uneltelor de gradinarit, le consolidez, le repar daca este nevoie (sa ascut sapa, sa schimb manerele uzate, ung drujba,ascut foarfecii,etc);
·         amestec compostul;
·         depozitez semintele in locuri uscate;
·         incep planificarea lucrarilor din anul urmator.
·         revizuiesc spaţiile de produs răsaduri;
·         întocmesc planul de culturi;
·         încep aprovizionarea cu seminţe pentru anul viitor;
·         fac controlul legumelor depozitate in beci si magazie pe care la nevoie le sortez.
·         controlez seminţelor depozitate
·         controlez cartofii din depozit
·         controlez cultura semănata în toamnă
·         corectez reacţiei solului prin aplicarea amendamentelor cu calciu
·         transport în câmp întreaga cantitate de gunoi de grajd
·         in lunile de iarnă, insectele dăunătoare şi rozătoarele continuă să se hrănească, şi deci, să consume şi să deprecieze produsele depozitate. De asemenea lângă pereţi pot să apară necazuri datorate diferenţelor de temperatură şi umiditate, deci pot să doarmă liniştiţi numai aceeia care săptămânal îşi verifică starea produselor depozitate.
·         păstrarea cartofilor trebuie controlată permanent temperatura în depozitele de cartofi pentru consum trebuie să se menţină între 3-4oC; la temperaturi mai mici se îndulcesc iar la -1oC îngheaţă. La temperaturi mai mari încolţesc, şi dacă umiditatea aerului este mai scăzută se zbârcesc, ca urmare a deshidratării.Păstraţi la lumină, tuberculii se înverzesc, devin amari şi toxici pentru om şi animale.Pentru cartofii destinaţi consumului sunt substanţe cu care se pot pudra, în vederea evitării încolţirii, tratamente interzise la tuberculii destinaţi pentru sămânţă.
·         aplicarea amendamentelor cu calciu  in zonele colinare cu soluri acide este o măsură obligatorie. Numai pe solurile cu reacţia corectată, astfel ca valorile pH-ului să se situeze între 6 şi 7, plantele îşi formează un sistem radicular sănătos, capabil să asigure necesarul de elemente nutritive.Limitele valorilor pH între care cresc şi se dezvoltă principalele culturi de câmp de primăvară sunt: porumb 6,5-7; sfecla de zahăr; trifoi 6,5-7,4; mazăre 6,5-7; lucernă 7-8; cartoful şi ovăzul 5,3-6,4. Ca materiale se pot folosi carbonatul de calciu (piatra de var), hidroxid de calciu (var nestins), spuma de defecare de la fabricile de zahăr, zgură de furnal, tuful calcaros, reziduurile de la fabricile de îngrăşăminte chimice, molozul ce rămâne de la demolarea clădirilor. Din aceste materiale foarte bine mărunţite se aplică 3-5 t/ha, sub arătura de bază.Efectul amendamentelor este de lungă durată (6-8 ani)şi deci cheltuielile efectuate se reîntorc, cu mari beneficii.
·         fac fertilizarea de bază cu gunoi de grajd a terenului. Se administrează gunoi de grajd doar pe parcelele unde nu se vor cultiva legume rădăcinoase sau bulboase. Fermentat , gunoiul de grajd trebuie dus în câmp şi asezat ca pat de protectie.  Prioritate se va acorda suprafeţelor care se vor cultiva cu cartof, sfeclă şi porumb, nefertilizate în ultimii 2-3 ani.Decât să aplicaţi în cantităţi de 40 t/ha, câştigaţi mai mult împărţind cantitatea în două şi aplicând câte 20 t/ha, fertilizând astfel două hectare.
·         in zilele geroase recoltez varza roşie şi varza creaţă.
·         in zilele blânde pot tăia şi salata.
·         iau probe de sol pentru a determina conţinutul de agenţi nutritivi. Dacă valoarea pH-ului este prea mică, atunci mai trebuie adăugat calciu.
·         in solar pot semăna andive, conopidă, gulie, broccoli, ardei şi roşii, iar sub folie salată.
VIA SI VINUL
·         transport aracii, stalpii, sarmele pentru instalarea mijloacelor de sustinere si, eventual pot planta stalpii si ancorele;
·         continui transportul gunoiului de grajd si aplic gunoiul de grajd bine fermentat;
·         butucii conduşi clasic jos, vor fi îngropaţi înainte de venirea îngheţului. Însă înainte de a le îngropa, nu uitaţi să adunaţi frunzele care sunt căzute, pentru că aceste pot purta spori de boli criptogamice care vor infecta anul viitor.
·         Butucii care au prezentat infecţii puternice de mană, ii stropesc cu sulf muiabil sau sulfat de cupru.
LIVADA

·         fac primele evaluări privind rezultatele de producţie ale anului. Totodată analizez rezultatele acţiunilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor şi, în funcţie de acestea, voi lua măsuri de procurare a unor pesticide mai eficiente şi, eventual, completez echipamentele pentru administrarea acestora.
·         pregătesc pomiilor şi arbuştiilor fructiferi, pentru a putea trece peste iarnă fără pierderi si previn pierderile produse de rozătoare şi alte animale. În acest scop,  împrejmuiesc pomii sau repar imprejmuirile stricate;
·         fertilizez cu gunoi de grajd acolo unde nu am executat această lucrare;
·         dacă timpul permite se pot începe tăierile de fructificare;
·         în depozit verific periodic starea de păstrare a fructelor făcând o sortare, ori de câte ori este nevoie;
·         pot efectua primul tratament de iarnă;
·         protejez trunchiurile folosind tulpini de floarea soarelui sau de porumb, împletituri din paie, stuf, trestie, nuiele de alun, salcie, soc, plasă de sârmă subţire tip rapiţ, hârtie cerată sau folie din polietilenă perforată. De asemenea, pot folosi un amestec din humă şi nisip grosier, în părţi egale, cu care se pregăteşte o mocirlă de densitatea smântânii, la care se adaugă balegă de porc, eventual sânge alterat, un adeziv (lapte de capra sau vaca) şi un insecticid ecologic. Cu pasta obţinută se acoperă tulpinile şi primele ramuri de la bază.
·         nu uitaţi sa stropiţi pomii şi arbuştii fructiferi cu sulfat de cupru (piatră vânătă) 2,5-3% concentraţie. Tratamentul se face în zilele călduroase de iarnă, când temperatura este mai mare de +5 şi nu plouă.
·         văruiesc trunchiul şi fertilizez organic cu gunoi de grajd.
·         încorporez gunoiul de grajd ca să nu se piardă azotul din el.
·         La pomii mai în vârstă, fertilizarea organică o fac la periferia coroanei în şanţuri. De ce la periferie, pentru că acolo se află rădăcinile absorbante.
GRADINA ORNAMENTALA

·         verific cantitatea materialelor pentru protectia impotriva inghetului si  completez stocul;
·         acopar plantele perene proaspat sadite,sa nu inghete.
·         pe vreme uscata ud plantele perene erbacee si plantele vesnic verzi (cimisir, prunus laurocerasus, rododendron).
·         verific plantele la ghiveci (rozmarinul, agava).
·         scutur stratul gros de zapada de pe conifere si foioasele cu frunze persistente.
·         planific lucrarile de plantare din anul viitor.
·         mai pot sa plantez in gradina sau rasadnite, semintele si bulbii plantelor ce incoltesc la rece (Helleborus, Cyclamen).
·         daca este cazul, pot sa transvazez arborii mici, arbustii. ii disloc cu balotul de pamant si ii las afara peste noapte, ca sa inghete, iar a doua zi ii plantez si ii sprijinim cu pari.
·         ordonez si curat uneltele folosite de- a lungul anului la gradinarit
·         proiectez noua gradina; Atunci cand porniti la realizarea unei gradini, este bine sa NU lasati lucrurile la voia intamplarii. Inainte de a ma apuca sa aranjez lucrurile, nu este deloc o idée rea sa realizez un plan a ceea ce vreau sa fac. Planul nu depind de starea vremii, il pot realiza si cand afara este ger cumplit si nu avem nici un chef sa ies din casa ; pot sa ma gandesc la gradina pe care vreau s-o obtin. Chiar daca nu am cunostinte de designe, trebuie sa incerc  
·         primul pas este acela de a desena un plan al gradinii pe o bucata mare de hartie.
·         pasul al doilea va veni imediat, fiind reprezentat de marcarea pe plan a punctelor si lucrurilor care nu pot fi schimbate. Pozitia casei, ferestrele vecinilor, care dau catre gradina dumneavoastra, pentru ca nu trebuie sa subestimati nici influenta pe care o are gradina vis-a-vis de lucrurile ce inconjoara.
·         al treilea pas este acela de a aseza pe o alta bucata de hartie lucrurile pe care ati dori sa le vedeti in gradina dumneavoastra, dar incercati sa fiti cat mai realist cu putinta.
·         al patrulea pa este acela de a lua planul gradinii si pe cel al lucrurilor pe care va doriti sa le gasiti in gradina si de a va gandi unde le veti aseza pe fiecare.
·         pregatirea este cheia succesului in ceea ce priveste realizarea unei gardini frumoase.
·         inainte de a va grabi spre magazine si florarii in cautarea bulbilor sau semintelor necesare conform listei de plante, analizati atent terenul unde intentionati sa-l realizeti gradina cu flori.
·         majoritatea plantelor supravietuiesc intr-o varietate mare de tipuri de sol, dar regula generala este ca acesta trebuie sa fie usor drenabil.
·         pentru a testa calitatea solului din gradina, udati din abundenta un petic de pamant, asteptati 24 de ore dupa care strangeti in mana putin pamant; daca se formeaza un bulgare care nu isi pierdee forma dupa ce ati deschis palma, dar se faramiteaza daca il loviti usor cu degetul, atunci calitatea solului este ideala. daca pamantul nu isi pastreaza forma cand e strans in palma, atunci probabil este prea nisipos. Daca bulgarele nu cedeaza usor cand il loviti cu degetul, atunci pamantul este prea lutos. Oricare ar fi cazul, puteti imbunatati calitatea solului daca adaugati materie organica precum compost sau turba.
·         pregatirea locului de plantare este un moment bun de a imbunatati calitatea pamantului prin adaugarea de materii organice pe care trebuie sapate adanc.
·         nu amestec substante fertilizatoare in sol decat daca este nevoie, deoarece substantele fertilizatoare in exces fac mai mult rau dacat bine.
·         dupa ce locul a fost eliberat de buruieni sau gazon, sap adanc si amestec cu materii oganice,  ud din abundenta si las asa cam o saptamana. In acest timp, semintele de buruieni care au mai ramas vor germina si le veti putea indeparta cu usurinta.
·         protejez trandafirii altoiţi pe un trunchi înalt.
·         după o tăiere de uşurare care constă în îndepărtarea vârfului ramurilor prea lungi, am legat acele ramuri care aveau o creştere cu un unghi prea deschis, care ar încurca protejarea trandafirului. Pe urmă peste aceste ramuri aşez un sac de hârtie care-l leag foarte bine la bază.Nu se foloseste sac de plastic sau de rafie pentru ca nu are proprietăţi la fel de bune pentru izolare termică.
·         vasele din teracotă care rămân afară iarna trebuie  sa le aşez pe scânduri sau pietre, astfel încât apa să se poată scurge deoarece în caz contrar aceasta ar putea să le spargă prin îngheţ.
GRADINA DE APARTAMENT

·         continui butasirea la pelargonium, fucsia, saintpaulia, etc.
·         plantele au nevoie de puţină apă şi nu trebuie fertilizate.
·         când aerisesc camera, am grijă ca plantele să nu stea în curent.
·         dacă am o Crăciuniţă, aşez ghiveciul într-un loc ferit şi nu-l mai mut, ca să nu-şi piardă bobocilor
·         aerisesc in timpul zilei pentru a evita gerurile mari.
·         pun la lumina ghivecele in care bulbii au inceput sa lastareasca.
·         maresc umiditatea aerului.
·         In perioada de iarna cand plantelor le este cel mai greu, trebuie sa le asigur o temperatura mai scazuta noaptea.
·         Poinsetia  Poinsetia sau Steaua Craciunului este o planta originara din Mexic. Ceea ce se cheama "floare" este de fapt un buchet de frunze numit "bractei"; ele pot avea culoarea rosie, roz, galben sau alb.Dupa inflorirea din perioada de iarna are nevoie de doua luni de repaus. Udarea trebuie sa se faca cu grija pentru ca atunci cand este insuficienta planta se usuca, iar atunci cand este in exces frunzele cad. Atunci cand sunt temperaturi ridicate, planta se va pulveriza din belsug. Inmultirea se face prin butasi, din aprilie pana in septembrie; butasii trebuie luati de la o planta sanatoasa. Acestia se planteaza in nisip vreme de o luna, apoi se muta in ghivece mici, de 8 centimetri. Planta trebuie ferita de curentii de aer si de diferentele mari de temperatura pentru ca isi va pierde frunzele.
·         viata plantei este conditionata de prezenta apei in tesuturile ei. Fara apa, celulele vegetale nu au presiune si putere de absorbtie, nu pot prelua substantele nutritive din pamant, transpire-tia se micsoreaza iar supraincalzirea care se produce poate cauza moartea plantei.multe flori sunt distruse din dragoste excesiva manifestata prin administrarea peste masura a apei. Deci supradozarea apei are aceeasi efect distrugatoare. excesul de apa elimina oxigenul necesar radacinilor, iar acestea se asfixiaza si incep sa putrezeasca. Se intampla asa zisul fenomen de umezeala blocata care constituie una din cauzele principale ale pieirii plantelor de camera.in timpul perioadei de vegetatie active care incepe primavara si dureaza pana spre sfarsitul lunii august, toate plantele necesita sa fie udate des, astfel ca pamantul din ghiveci sa nu se usuce complet niciodata. dimpotriva, iarna, cand plantele trec printr-un repaus, marcat de incetinirea sau incetarea cresterii, apa se aplica rar si numai atat cat sa nu se usuce prea tare pamantul. plantele care nu prezinta cresteri noi se uda mai putin. Unele specii, in perioda de iarna si in conditii de temperature scazuta, se multumesc cu simpla afanare a stratului de deasupra a pamantului din ghiveci.o planta care este pusa intr-un loc insorit sau intr-o camera incalzita, evident, ea necesita mai multa apa decat una asezata la umbra sau intr-o camera neincalzita.daca substratul este prea uscat datorita unei perioade indelungate in care nu s-a udat (situatie intalnita pe timpul iernii), prima udare (de primavara de exemplu) se executa profound pin scufundarea ghiveciului intr-un vas mai mare cu apa.
PLANTE MEDICINALE
Brad, Catina (pana la primul inghet), Cimisir, Iedera, Ienupar, Lichen de prun, Matreata bradului, Molid (cetina), Pin (cetina), Urechelnita, Vasc

 

2 comentarii:

  1. Frate, da le ai cu scrisul ,eu de abia ma descurc. Eu am o agenda in care mai notez cate ceva.Ce parere ai se mai pot tunde pomi luna asta,s-au e tarziu ?multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si apreciere. Nu cred ca aceasta luna este propice pentru taieri in schimb sa pot face primele tratamenbte bine-nteles daca vremea o permite. O zi buna si grija mare la ghetute ca vine Mos Nicolae. Cu stima,

      Ștergere