joi, 13 martie 2014

Taieri de intretinere, taieri de corectare si taieri de regenerare




Desi, in ultima perioada, exista opinii conform carora,  nu ar trebuie sa intervenim in dezvoltarea naturala a pomilor prin taiere, consider ca taierile bine facute si la timp sunt utile si benefice.
O coroana formata cat mai aproape de forma naturala, completata de o toaletare periodica, nu doar prin taiere ci si prin procedee de educare si  ingrijire a coroanelor (indepartare, arcuire, proptire, etc.), asigura pomilor nostrii o viata mai lunga si bucuria unor recolte bogate.
                Dupa ce am parcurs cateva notiuni cu caracter teoretic, referitoare la ramurile de rod, muguri si formele de coroana ale pomilor fructiferi, voi incerca sa prezint (in limita posibilitatilor) cateva operatiuni, ce se pot efectua in aceasta perioda, prin care putem  sa asiguram aerisirea si luminarea coroanei, mentinerea unui echilibru in structura acesteia, a unei densitati si lungimi corespunzatoare a semischeletului si a ramurilor de rod.
                 Am vazut cat de importanta este formarea coroanelor pomilor fructiferi in primii ani de la plantare dar, marea majoritate dintre noi, care ne-am mutat la curte avem in gradina unu sau mai multi pomi care déjà sunt pe rod si care n-au fost niciodata ingrijiti.
Desi operatiunile de formare sunt tardive si presupun o interventie brutala, uneori cu consecinte imprevizibile si chiar fara sorti de izbanda – la nivelul gradinarilor amatori, putem incerca cateva metode pentru intretinerea, regenerarea, corectarea si chiar intinerirea pomilor pentru a ne bucura de ei cat mai mult timp.
De regula aceste operatiuni se executa in perioada de repaus vegetativ, iar pentru zonele cu temperaturi mai scazute la sfarsitul acestei perioade ( februarie –martie)
Taierile de intretinere
Taierile de intretinere (adica interventia asupra ramurilor de schelet) se fac simultan cu taierile de rodire ( interventia asupra ramurilor de semischelet si de rod.)
Pe parcursul anilor, sub greutatea crescanda a rodului si nu numai,( ploi,zapezi,vant puternic, etc.) ramurile de schelet si semischelet au tendinta de a se apleca iar in punctele de curbura apar noi ramuri ce indesesc si umbresc ramurile principale de semischelet cu care concureaza, ducand de multe ori chiar la uscarea acestora.

            Tinand cont de aceste lucruri inainte de a ne apuca sa taiem trebuie sa analizam putin forma coroanei, locul si unghiul de insertie al fiecarei sarpante si subsarpante de pe ax, lungimea ei si modul de garnisire cu ramuri de semischelet si de rod, lungimea cresterilor anuale.
Taierile de intretinere se vor concretiza in:
-       Reechilibrarea sarpantelor cu verificarea directiei de crestere si  lungimii lor;
-       Rarirea ramurilor cand acestea sunt prea dese si umbresc interiorul( suprimarea ramurilor de semischelet cu varsta de peste 3 ani epuizate;
-       Substituirea axului, ce creste foarte viguros in detrimentul ramurilor laterale, cu o ramura subterminala de vigoare slaba (de regula la speciile cu crestere accentuata);
-       Se vor suprima ramurile arcuite, cele viguroase ce indesesc coroana aflate sub sau deasupra  sarpantelor, ori intre etaje;
-       Ramurile lacome cand nu se retin pentru completarea unui gol.
Taierile de corectare
            Au drept scop  aducerea unui pom netaiat la o forma rationala sau refacerea coroanei unui pom distrus de diverse fenomene( vezi caderile abundente de zapada din aceasta iarna care pur si simplu au dezbinat unii pomi) si se efectueaza atat in coroanele rare cat si in cele dese.In urma analizei facute, gradinarul va stabili care este forma cea mai rationala de coroana pe care o va putea obtine in urma interventiilor.
             La coroanele dese
Formarea unei coroane  piramidale ( forma cea mai apropiata de coroanele natural si cel cea mai des intalnita in gradinile familiale):
-       Se aleg 3-4 ramuri pentru primul etaj, respectandu-se distantele de insertie si de ramificare pe sarpante;
-       Celelalte ramuri din primul etaj se suprima la inel;
-       Se aleg ramurile pentru etajele 2 si 3 ;
-       Toate ramurile cu diametrul sub 2 cm se orizontalizeaza sau se scurteaza in vederea garnisirii cu formatiuni de rod;
-       Suprimarea ramurilor in plus se poate face pana la grosimea de 8cm. pentru speciile samantoase si 6 cm. pentru cele samburoase;
-       Cand  ramurile depasesc aceste dimensiuni nu se vor suprima ci se vor scurta, deasupra unor ramuri laterale cu grosimea amintita;
-       In urma taierilor pomul va ramane cu 6 -9 ramuri de schelet, functie de forma coroanei, si ramificatiile  de semischelet si de rod urmarindu-se obligatoriu si refacerea echilibrului vertical.
Taierile de regenerare
Sunt taieri ce se aplica atat pomilor tineri cat si celor batrani si de regula sunt mai mult folosite in gospodariile familiale, nefiind eficiente economic in sistemele de cultura.
Pentru pomii tineri:
-       Stabilim forma reala functie de specie si soi, alegem sarpantele si subsarpantele ce corespund formei alese;
-       Sarpantele suplimentare se elimina de la inel;
-       Se  tine cont ca subsarpantele sa fie distantate intre ele la 40 -80 de cm.
-       Se taie la inel ramurile plasate pe 10cm.deasupra si sub punctual de insertie al subsarpantelor;
-       Ramurile anuale care au peste 60 de cm. cu exceptia celor care asigura prelungirea scheletului se taie complet, indiferent de locul lor de insertie;
-       Ramurile anuale de vigoare mijlocie cu lungimi de 40-60cm. se taie complet numai daca sunt inserate la partea superioara a sarpantelor si subsarpantelor;
-       Ramurile anuale de 40-60 de vigoare mijlocie inserate lateral se raresc la 15-20cm.
-       Ramurile anuale de vigoare mica 15-40 cm se raresc la 7 -15 cm.
-       Ramurile de semischelet se raresc la 20-25 cm. si se suprima cele slabe si epuizate;
-       Ramurile de schelet si semischelet care raman, daca sunt insuficient garnisite se scurteaza cu ½ sau 1/3 deasupra unei formatiuni mai tinere;
-       Ramurile de rod, daca sunt prea dese, se raresc la 5-10cm.
Pentru pomii batrani:
Scopul acestor taieri este de a stimula cresterile vegetative si mentinerea ramurilor de rod cat mai aproape de ramurile de schelet pentru a fi bine hranite,
Se executa urmatoarele operatii:
-       Daca cresterile anuale sunt de 1-12 cm se taie in lemn de 3-4 ani;daca cresterile sunt mai mici se taie in lemn de 5-6 ani;
-       Sarpantele si subsarpantele se scurteaza deasupra unor ramuri laterale;
-       Ramura asupra careia se face scurtarea nu trebuie sa formeze cu ramura mama un unghi mai mare de 550, iar diametrul ei sa nu fie mai mic de jumatate din diametrul ramurii mama.
Metoda clasica consta in scurtarea ramificatiilor coroanei cu 75-150cm. de la periferia coroanei de obicei sub zona activa a cesteia.
Pentru scurtare se foloseste o sfoara ce se leaga (in cazul coroanelor cu ax) la 75 cm. sub varful acestuia. Sfoara se roteste in jurul coroanei sub un unghi de 600 cu axul, mentinand de obicei o distant de 75 cm de la periferia coroanei la sfoara.
Reantinerirea coroanei prin metoda scurtarii ramurilor dupa aprecierea varstei,
(experimentata cu bune rezultate de Cornelia Parnia) consta in scurtarea ramurilor principale in lemn de 6-8 ani, celelalte ramuri ce garnisesc ramurile principale se scurteaza pe lemn de aceesi varsta.

Scurtarea se efectueaza deasupra unei ramuri laterale si are rolul de a asigura cresterea ramurii scurtate. Cand ramificatiile si ramurile lacome lipsesc scurtarea se poate efectua si in zona mugurilor dorminzi.
Grosimea ramurilor de schelet in punctul de scurtare nu trebuie sa depaseasca 7-8 cm la samantoase si 5-6 cm. la samburoase.
Efectuaind odata cu reintinerirea coroanei si o reintinerire a sistemului radicular se obtin rezultate si mai bune.
Lucrarea consta in efectuarea unui sant de aproximativ 80 cm adancime si 60 cm latime pe proiectia coroanei, portiune in care sistemul radicular este taiat si care se va umple cu compost si mranita sau  6 kg de materie organica si 10-12 g NPK la m2
Cam acestea sunt cateva dintre metodele de taiere pe care le putem folosi  pentru toaletarea pomilor din gradinile noastre in perioada in care pomii sunt in perioada de repaus vegetativ.


8 comentarii:

  1. Foarte bine venite materialele, chiar la moment. Îl voi invita pe 'mnealui să se documenteze și va fi bucuros.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Multumesc pentru vizita si ma bucur daca va este de folos, sunt colaje facute dupa insemnarile din ultimii 4-5 ani, din materialele citite, de cand ma tot chinui sa descifrez, cate ceva din tainele taierii corecte a pomilor.
      Cand am ajuns la Valcea pe terenul care l-am cumparat de la bunica sotiei erau vreo 12 pomi ( intre timp am ajuns la 23) care mai de care mai falnic si mai frumos din care am reusit sa culegem in primul an cred 3 -max. 4kg. de fructe.
      Anul trecut fara nici o exagerare, am avut pe putin 10-15 kg de visine de pom si 25-30 kg de prune, cei 11 pomi plantati de noi, nu i-am last sa fructifice inca, desii la insistentele sotiei n-am rupt florile la un mar si un par duo care aui facut cate 8 respectiv 6 fructe destul de frumoase si in primul rand sanatoase.
      Departe de a fi un priceput in ale taierii consider ca cel mai important lucru e sa iei cartea in mana si sa dai o tura in jurul pomului,sa-l analizezi sa vezi ce i se potriveste ca forma de coroana, cat de aerisit si luminat este spre interior, cum si ce ramuri sunt asezate la locul lor, care se incurca reciproc si care se pot folosi fara sa le tai( mai proptesti, arcuiesti, indepartezi, legi de suporti etc.) apoi iti scuipi in san, pui ,mana pe o foarfeca buna si incepi sa faci ceea ce ai analizat si citit.
      Poti sa citesti o suta de carti, pana nu-ti tremura mana pe foarfeca, nu inveti.
      Apoi, urmeaza ceea ce se intampla de regula in gradinarit, dupa orice operatiune... asteptarea, care-i grea si apasatoare iar la final rezultatul.
      Au fost pruni batrani( avem Tuleu gras si Renclod) pe care i-am taiat aiurea si m-au rasplatit cu cateva prune la inaltimea Everestului si un munte de lastari dar au fost si pruni care m-au rasplatit cu 3-4 galeti de goldane.
      Asa ca ideea mea este sa-i spuneti sotului sa incerce cu toata increderea dar nu ca pentru pomii energetici, ca nu aveti nevoie de masa lemnoasa ci mai cu mila si compasiune.
      O seara minunata si mult spor la taierile de primavara.

      Ștergere
  2. Dar de dezgropări de regenerare ai auzit? :D
    Că noi asta a trebuit să facem în primăvara asta din motiv de neștiință și ghinion.
    Adică, au dat iama niște iepuri sălbatici în livada noastră de la Ibănești (foamea i-a împins, nu pornirile lor antisociale :D) și ne-au ronțăit vreo 15 pomișori plantați anul trecut.
    I-am înlocuit cu alții acum și le-am învelit tulpinile cu o plasă specială.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarut mana stimata doamna si ma bucur de vizita.
      In toate materialele despre pomi si arbusti pe care le-am citit pana acum n-am gasit un asemenea procedeu dar, cred ca merge patentat, dar asta... repede, pana nu se intorc urecheatii sa roada si patentul.
      Nu stiu cum se face dar, daca nu va gasiti singura de munca in gradina, va gasesc altii si taman la munci usoare (numai la sapat).
      O zi frumoasa si un weekend minunat va doresc.

      Ștergere
  3. E bine de stiut cum se taie pomi..daca as gasi si timp ar fi perfect, ca de mult imi propun. Am citit undeva cum ca piersicii si caisii se taie doar in timpul perioadei de vegetatie, cand au frunze si pericolul de ger a trecut. E adevarat, stiti despre asta ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, este adevarat ca se executa si lucrari in verde (in perioada de vegetatie, unii specialisti sustinana ca sunt foarte bine venite) din ceea ce stiu si-am experimentat la piersic cel putin cu cat faci mai multe lucrari in timpul vegetatie cu atat ai mai putin de taiat in timpul perioadei se repaus. Se pot executa lucrari in verde si este recomandat si la cires si visin ca si la cais si piersic dupa recoltarea fructelor. O zi frumoasa si o duminica linistita.

      Ștergere
  4. Foarte utila seria de articole despre taieri. Voiam sa adaug ca voi da sotului sa le citeasca (am observat ca nu sunt singura!)
    Nici noi nu am rezolvat nimic cu mila; pana nu am aerisit coroanele cum trebuie nu am avut roade bogate.
    Anul acesta sotul meu vrea sa-l aduca pe varul lui care este specialist in horticultura sa ne faca o prelegere cu exemplificari la fata locului. Sa vezi atunci recolte!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,
      Va multumesc pentru vizita si aprecieri si ma bucura faptul ca ideile din postari va sunt de folos.
      Exersand an de an si completandu-ne cunostintele teoretice, odata cu trecerea timpului, vom obtine rezultate din ce in ce mai bune.
      Daca vom incerca sa facem si sa respectam, un calendar de lucrari, taieri, hranire, udare, pomii ne vor recompensa cu roade pe masura.
      O zi minunata plina de spor in gradina.

      Ștergere