marți, 4 martie 2014

Treaba putina dar eficienta in luna Martie.

Dupa ce in luniile de iarna ne-am preocupat de pregatirea viitoarei recolte, incepand de la planificarea gradinii, studiul cartilor si revistelor de specialitate, achizitionarea sau trimiterea comenzilor pentru seminte, plante, rasaduri, arbusti, arbori si flori la firmele specializate, iata ca a venit luna Martie si sunt suficiente semnale ca primavara se va instala si pe meleagurile noastre asa ca, marea majoritate a gradinarilor, incepatori sau avansati, diletanti sau profesionisti au inceput lucrarile de primavera (curatenia de primavara, tunderea arborilor si arbustilor, obtinerea rasadurilor, etc.).
            Si daca gradinarii  rutinati, doar aruncand o privire in gradina si stiu ce au de facut, care sunt prioritatile, pentru noi, cei care abia deslusim tainele acestei arte, gradinarim ca hobby, sau gradinarim de weekend   apar diverse probleme, in primul rand cum sa facem treaba cat mai putina dar eficienta in aceasta perioada astfel incat randamentul sa fie cat mai mare.
            Pentru o buna organizare, ideea mea este sa folosim un calendar lunar al activitatilor  (un astfel de calendar , destul de cuprinzator gasiti in aceasta postare) ca  ghid in planificare zilnica a treburilor gradinaresti.
Si daca tot am citit in aceasta iarna cartea bio-gradinarului Karl Plomberger – 12 luni in gradina mi-am propus sa spicuiesc cateva sfaturi din experienta de peste 40 de ani a acestui eco-gradinar, idei completate cu opinii ale unor cercetatori in domeniu.
Deci cum  trebuie sa ne organizam in aceasta luna ca sa facem treaba putina dar eficienta.
Lucrarile in gradina sunt conditionate de starea vremii asa ca o parte din activitati vor putea fi realizate doar  in perioadele propice .
In aceasta luna trandafirii se trezesc la viata asa ca-i bine sa-i dezmusuroim, indepartand orice tip de material de protectie si sa-i tundem. Cea mai buna perioada coincide cu perioada infloriri Forsythiei.
Trebuie curatat gazonul de resturi vegetale pe care le vom composta
Eliminam crengile uscate din arbusti pastrand insa vegetatia de sub acestia care va oferii adapost si protective insectelor folositoare.
Tundem plantele perene, inca inainte de pornirea in vegetatie, astfel noii lastari vor fi mai vigurosi.
Transvazam plantele din ghivece si jardinière, iar daca nu este necesara transvazarea adaugam un strat de 1-2 cm de pamant prospat amestecat cu putin compost maturat;
Imprastiem  compost intr-un strat de 2-3 cm. la toate plantele:arbori, arbusti, trandafiri, straturi de flori pe care-l incorporam in sol cu grebla:
Semanam, in camp mazarea, spanacul , morcovii, ridichiile de luna, ceapa, salata, patrunjelul
Eliminam obligatoriu, ( incercam pe cat posibil sa le scoatem cu tot cu radacina)  buruienile;
Ne menajam plantele adunand primii melci ce apar; Semanam plantele aromatice mai robust - Melissa, leustean, macris;
In a doua jumatate a lunii putem planta cartoful timpuriu, napul, hreanul;
Pregatim straturile pentru legume:
In livada a sosit momentul plantarilor de primavara;
Se pot executa inca lucrari de taiere pentru formare a pomilor;
Curatam capsunul de frunzele bolnave inainte de inflorire si fertilizam cu compost, afanam si mulcim;
Cine planteaza usturoi intre plantele sau stolonii de capsun va avea mai putina bataie de cap cu daunatorii;
Pentru combaterea paduchilor de frunze  la trandafiri se planteaza alaturi de acestia lavanda;
Pentru plantele de ghiveci si jardinière, un bun remediu pentru combaterea paduchilor de frunze, lanosi sau testosi este solutia de sapun cu apa( un litru de apa la o lingura de sapun);
Trebuie prevenita invazia melcilor, daca in gradina peste iarna ati avut pasari de curte este posibil ca acestea sa fi distrus o mare parte din melci, daca ati renuntat la cantatul cocosului veti avea mai mult de munca cu daunatorii;
Folositi-va de dusmanii naturali ai melcilor, soparlele, carabusii sau aricii ce pot primii adapost la dumneavoastra in gradina, fie in gramezile de pietre adunate, in frunzele ramase sub arbori ori in crengile taiate si adunate la capatul gradinii;
O metoda simpla este sa-i adunam cu mana;
Exista plante care nu sunt atacate decat foarte rar sau chiar deloc de catre melci. Dintre acestea amintim: coada soricelului, muscata, caldarusa, feriga, ochiul soricelului, urechelnita, brumareaua, sporul casei, gura leului,condurasii, omagul, astilbe, heuchera, parul Maicii Domnului, Veronica.
Dupa ce ne-am ocupat de dusmanii plantelor noastre este timpul sa incropim un loc de joaca pentru copii.
Lada cu nisip, deliciul oricarui copil se face foarte simplu, prin saparea unei gropi pe care o captusim cu folie si in care aducem nisip.
Odata cu trecerea timpului cand copii au crescut si groapa cu nisip a cazut in desuetudine putem sa o transforman in gradinita pentru plantele care prefera soluri nisipoase;
Intretinerea gradinii de legume nu este, de fiecare data cea mai placuta indeletnicire dar, produsele obtinute sunt un adevarat deliciu, e timpul sa semanam salata si ridichile care vor fi printre primele legume pe care le vom savura din gradina noastra.
Nici mazarea sau ceapa nu cer conditii deosebite.
Daca dorim sa creionam o bordura putem incerca sa folosim ca gard viu cimbrisorul ce ne va binedispune cu parfumul sau;
Daca in aceasta luna realizam o gradina cat mai naturala ne va fi mult mai usor in lunile urmatoare.” Gradinaritul se face cu mintea, nu cu forta”.
Daca plantele perene au inflorit mai putin in anul care a trecut putem realiza o intinerire prin despartirea tufelor sau a lastarilor, plantele se vor regenera mai usor iar in urma reantineririi vor inflori mai abundent.
Pentru a ne usura munca si a evita rutina semanatului bob cu bob putem folosi panglica sau banda de semanat, fie cea cumparata din magazine fie una confectionata prin lipirea semintelor pe hartie. Vom avea certitudinea respectarii distantelor intre plante si nu vom mai lucre atat de mult la rarit (cazul morcovului in care semintele foarte mici fac ca semanatul sa fie anevoios chiar daca folosim nisip sau zat de cafea uscat).
Si daca am vorbit de buruieni, unele dintre acestea  sunt foarte bune pentru consum, papadie, bobocii banuteilor( pot sa inlocuiasca caperele, iar florile confera un aspect placut salatelor, supelor si ceaiului, urzica moarta e buna in ceaiuri, iar veronica, gura leului sau vioreaua au flori comestibile.
O tendinta la moda in amenajarea gradinii este iazul din gradina sau biotopul acvatic. O suprafata de 20m2 de luciu de apa se intretine mai usor decat 20m2 de gazon iar efectul magic al apei provoaca o adevarata placere.
O data cu venirea primaverii apar si primele resturi vegetale pe care le utilizam la compost dar, despre compost si compostare intr-o postare special destinata.

Sa aveti o primavara minunata cu munca cat mai lejera si multa satisfactie in arta gradinaritului.

24 de comentarii:

  1. eu pun in gradina pietre plate, mari, printre legume. pe ele dorm noaptea soparlele si am vazut chiar broaste de toate dimensiunile (broaste care mai vin sa prinda insecte la lampile solare, tot noaptea). pe timp de zi, cred ca si broastele, si soparlele stau sub niste butuci, la umbra nucului - le-am pus si cateva ghivece cu gura in jos, ridicate cat sa poata intra sub ele. doamna arici locuieste intr-un maldar de crengute.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fiecare data este bine sa ne gandim cum putem proteja si aduce in gradina "pradatorii". Cu cat avem mai multa grija de micile fapturi fie ca e vorba de insecte - buburuza, carabide, urechelnite- sau soparle, serpi, broaste, pasari, arici, etc cu atat avem mai putin de luptat cu daunatorii.
      Felicitari pentru modul in care-ti mentii sanatoasa gradina si sa ai parte de recolte bogate si sanatoase.
      O zi insorita si calduroasa iti doresc.

      Ștergere
  2. Excelent, foarte frumos ati organizat straturile ce urmeaza sa fie cultivate cu legume. Spor la munca in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de apreciere, planul gradinii este facut de 5 ani si nu am prea mari interventii anuale. O zi buna

      Ștergere
  3. Eu fiind un gradinar de weekend, de fapt din doua in doua weekenduri, nu particip activ la curatarea si preagatirea gradinii in aceasta perioada, planul este facut din toamna. Pentru mine martie este vremea rasadurilor si este o perioada aglomerata dar si cea mai frumoasa. In fiecare dimineata scormonesc cu privirea recipientele si ma bucur ca tot mai multe seminte au prins a impunge spre lumina.
    O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si comentariu Aurelia. Acest an va fi si pentru noi unul fara gradina dar sper sa ma lipesc in zona si totusi sa gradinarit -intr-un climat in schimbare fata de ce stim si facem noi. La Campulung Moldovenesc temperaturile sunt mult mai scazute decat suntem noi obisnuiti, ploua mai mult si vara este scurta su umeda asa ca presupun ca va fi o experienta interesanta. O primavara plina de caldura si roade bogate.

      Ștergere
  4. Foarte interesant articolul tau ! Suprafata de teren constat ca este generoasa . Nu-mi ramane decat sa-ti urez spor la lucru si sa te urmaresc in continuare . O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua Cati, niciodata nu este suficient spatiu pentru a pune in practica toate planurile. Este o gradina destul de mica de doar 1100m2 in care am vrut sa avem si pomi si gradinita de flori si relaxare, sa crestem si cateva gaini, sa facem si solar si gradina de legume, adica cam tot ce-i posibil intr-o zona in care clima pana acum( adica de 5 ani) ne-a ajutat iar solul nisipos ne-a usurat munca. O zi minunata si te astept cu drag in gradina.

      Ștergere
  5. Asta e cum ar zice draga mea mama: sa gandim inainte sa muncim. Interesante ideile extrase de tine, multumim ca ni le impartasesti. Spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Oana, daca acum sunt in somaj tehnic de gradinareala, ma mai documentez si eu putin si daca tot citesc, de ce sa nu spun si prietenilor ce si cum fac altii care se tin mai abitir decat noi romanii si zic ca ei au traditie in gradinarit. O seara frumoasa si ma bucur ca ti-a placut postarea.

      Ștergere
  6. Parcelele din gradina sunt superbe ! Buna treaba !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, a fost o treaba buna, in acest an, probabil, vor ramane necultivate.
      O zi minunata.

      Ștergere
  7. Multe informații utile expuse concis. Mulțumim că le pui la îndemâna tuturor și spor în tot ce vei întreprinde. Nu știu de ce grădina este în pericol să rămână nelucrată dar mă gândesc că poate s-o găsi o soluție să nu rămână așa.

    Poate sunt și plăntuțe care se vor descurca cu mai puțin ajutor.Știu că într-un an am lipsit două săptămâni și când ne-am întors am avut un sentiment groaznic, crescuse o buruiană foarte deasă și înaltă, până la brâu, în zonă i se spune "coada vacii". Parcă ne crescuseră nouă buruieni pe piept.

    Atunci am hotărât să semănăm lucernă pe suprafața pe care nu o puteam îngriji.

    Toate bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, multumesc pentru vizita si ma bucur daca informatia va este folositoare. Gradina va ramane asa, pentru ca suntem plecati la Campulung Moldovenesc unde avem de rezolvat o problema in legatura cu sanatatea mamei( nu stiu nici cat va dura nici cum vom reusi s-o finalizam).
      Este foarte bine ca locurile nelucrate sa fie pentru o perioada intelenite, cel putin se scapa de buruieni iar solul are posibilitatea sa se odihneasca si sa-si refaca puterile.
      O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  8. Planurile sunt multe si cred ca o lista scrisa cu prioritati chiar ne-ar ajuta pe fiecare sa nu uitam cate ceva. Mie in fiecare an mi-a ramas cate un soi de seminte neplantat pentru ca am uitat de el, lista cu achizitiile facute peste iarna fiind destul de cuprinzatoare si in fiecare an cu cate ceva nou. De exemplu anul asta as fi vrut sa incerc cu cartofi mov, dar nu stiam ca deja din martie se pot planta cartofii, asa cum ai scris aici. Eu i-as fi mai lasat o vreme in beci, deja cu coltii (au incoltit) destul de lungi si cine stie daca nu i-as fi si uitat.:) Spor la treburi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, lista de care spuneti o puteti gasi la acest link http://vasilerosciuc.blogspot.ro/2013/02/calendarul-lunii-martie.html unde, activitatile sunt selectionate pe capitole. Sper sa fie de ajutor. Pentru cartofii extratimpurii plantarea se poate face din martie cu conditia sa fie bine bilonati pentru ca temperaturile mai scazute sa nu-i afecteze, iar la cei mov nu stiu care-i procedura( n-am plantat niciodata).
      Va multumesc pentru urari si va doresc o primavara plina de roade bogate.

      Ștergere
  9. Din tot ce ai scris tu aici, eu am făcut următoarele:
    -am greblat iarba
    -am replantat niște crini, bujori, yucca și ghiocei
    -am renunțat la niște buxuși care crescuseră aproape cât noi și arătau rău deja, fiind foarte lemnoși (am avut ce săpa ca să le scoatem cât de cât rădăcinile)
    -am tuns niște arbuști ornamentali.
    Acum suntem în căutare de trandafiri și levănțică, să completăm golurile apărute.
    Zic că am fost destul de hărnicuți.
    Mai avem de împrăștiat compostul, de replantat salata verde, de curățat căpșunii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, pai inseamna ca ati facut deja o gramada de treaba din calendar, chiar foarte harnici si gospodari. Sper sa gasiti trandafirii pe care-i doriti si sa-i asortati cu levantica pe care puteti s-o faceti din rasad (din 3 incercari am reusit de 2 ori asa ca,merge si a rezistat si peste iarna, surprinzator de bine, fara prea multa protectie)
      Va doresc o primavara minunata plina de bucurii si impliniri si mult spor la gradinarit.

      Ștergere
  10. Totuşi nu e cam devreme să dezmuşuroim trandafirii? Parcă i-aş mai lăsa...
    La noi, iernile-s cam imprevizibile.

    Tot aşa, sunt în mare dilemă dacă să plantez acum o primulă în grădină.
    Nu-i merge deloc bine în ghiveci, nu ştiu ce să-i mai fac.
    Aşa de rău mi-ar părea pentru ea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua Carmen, chiar nu stiu ce idee sa-ti dau, calendarul este facut pentru o vreme normala dar, cum vremea s-a luat dupa vremuri nimic nu mai este normal. Cred ca-i bine sa astepti pana se stabilizeaza putin temperatura in jurul a 10 grade si sa plantezi dupa aceea. O zi minunata cu speranta ca, in curand, va veni soarele si pe strada noastra.

      Ștergere
  11. Ordonata gradina- o zi la fel de buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si apreciere. O gradina ordonata si intretinuta iti da mai putine batai de cap si implicit mai putina munca. Si tie o zi linistita.

      Ștergere