marți, 8 aprilie 2014

Gradina prin... corespondenta

Si pentru ca suntem la 500km. distanta de gradinuta, ne bucuram de fiecare data cand primim poze cu gradina noastra dar mai mult ne bucuram ca traditia nu se transmite numai din tata in fiu ci si invers adica microbul pleaca de la ginere si se transmite la socru asa ca m-am hotarat sa va arat cam ce mai este prin gradina mea dupa ce-am parasit-o de 6 luni si cum a evoluat. Vizionare placuta.
Stratul de primavara, s-au trecut zambilele, dar cel mai mandru sunt de Cerceii doamnei (Dicentra) din capatul stratului si sunt dou plante una roz si una alba.Ca sa nu mai spun de domnul Leustean care troneaza sub vie.
Cele doua ajutoare de nadejde, Feliux si Gina sapatorii de arpagic, aici intr-o competitie pentru locul intai la cine strica mai repede stratul de arpagic.
Unde se vede ca nu numai de la tata la fiu se transmit traditii ci si de la ginere la socru. Don Pedro`s ( Tata Petrica) n-a vrut sa-si piarda deprinderile si s-a apucat sa cultive gradina de legume. Nu va spun cat va plati factura la telefon ca, meticulos cum este, a sunat de 5000 de ori sa intrebe cum si ce am avut cultivat si ce poate sa cultive ca sa nu strice asocierile si rotatia culturilor. Toata stima si respectul pentru un om la 75 de ani care-si gaseste linistea in gradinarit . Si chiar o face cu mare placere si multa ambitie. 
Cei doi pomi care se vad in stanga imaginii sunt ciresii mei amari plantati tot de socrul meu si la care... nu vom renunta desi... in toamna am avut o tentativa. Cu putina cosmetizare se vor adapta gradinii de legume.



Minunatiile de gutui japonezi care mi-au rodit anul trecut si acum au inflorit din nou. Fructele sunt foarte astringente dar nemaipomenit de bune pentru compot. Continutul in vitamina C al fructelor,este mai mare decat  cel al lamaiei, se recolteaza dupa prima bruma.


Randul meu de lalele. experimentul din gradina de flori, nu ma asteptam sa reziste dupa ce n-au fost ingrijite niciodata fiind plantate de 4 ani - un demers pentru gradina sustenabila si langa ele in prim plan ceva din cultura de trifoi care trebuie sa combata pirul si ... chiar reuseste.
Din gradina in vaza.Asa bucura pe toata lumea.

Caprifoiul , lonicera sau Mana maicii Domnului care imbraca gardul cu vecinii ... foarte curiosi, Parfumul caprifoiului este divin. 

Si daca tot suntem in curte la Familia Nasture niste... NASTUREI.

Parul duo a inflorit.

Pentru final am pastrat fotografia celei mai frumoase flori din familie, nepotelul nostru TUDOR care  pe data de 9 face 7 luni, LA MULTI ANI!
Multumesc si va astept cu drag in gradina.

32 de comentarii:

  1. Doamne, ce de flori si verdeata ! Nu mai spun de bobocelul din ultima poza :) Sa va traiasca !
    Chiar ma gandeam, daca gutuii astia japonezi fac fructe in gradina cuiva, ca inca n-am vazut asa ceva decat in pozele unei italience pe net :) Ea folosea fructele la ceai si m-am minunat, eu stiam ca fac doar flori :) Noapte buna, Vasile !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru aprecieri. Gutuiul face si fructe, n-am incercat in ceai dar cred ca pot inlocui lamaia sunt acrisoare iar compotul este nemaipomenit. O zi minunata.

      Ștergere
  2. Sa traiasca Tudorel sanatos si voios!
    Asa da poze, in sfarsit vad si eu poze de ansamblu, arata fantastic, imi place la nebunie sa stii! Foarte, foarte frumos, Vasile, minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Multumesc pentru vizita si aprecieri, ma bucur ca-ti plac pozele. O zi frumoasa.

      Ștergere
  3. ma bucur mult pentru domnul nou pasionat de gradinarie, e minunat pentru el, e bine pentru gradina voastra si e (mai) linsititor pentru voi. gutuiul japonez rodeste? ce chestie!
    nepot? ai nepot si nu ne spui nimic 7 luni?:) sa va traiasca, sa aveti sanatea si puterea de a va ocupa de el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Si noi ne bucuram, mai ales ca a fost initiativa lui, ne-am trezit cu un telefon si ne-a intrebat daca poate sa faca el straturi si sa puna cate ceva in gradina. Iti dai seama ce bucurosi am fost, ca cinstit in cei 6 ani de cand am inceput, nu prea a avut initiative in legatura cu gradina si nici nu s-a aratat incantat sa faca prea multa treaba in gradina, nu pot sa spun acelasi lucru despre gaini, unde in fiecare iarna nu ne lasa sa le taiem ca are el grija si muncea de-i sareau capacele dar, era placerea lui asa ca-i lasam cate 25-30 de gaini sa aibe distractie. Cat despre nepot este o dulceata de copil, de-ti vine sa-l mananci, este copilul cumnatalui meu,fratele Cameliei, copii mei, desi au destui anisori sunt din generatia, mai intai realizare profesionala si after baby asa ca mai am de asteptat desi-mi surade ideea sa fiu bunic si sa-mi cresc nepotii.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. doamne, cum influenteaza omul locul! o minunatie ca gradina voastra impune si cere atentie ! normal ca tata Petrica a simtit ca freamata! iar Tudor e o dulceata care uite acus' gradinareste cot la cot cu tataie!
      doamne ajuta!

      Ștergere
    3. Multumesc pentru vizita si urari, va gradinarii cu unchiul si se va ocupa de apicultura cu tatal sau.
      Toate cele bune.

      Ștergere
  4. Felicitari dlui Petrica sl multi ani fericiti nepotelului!
    Si binenteles sanatate multa tuturor!
    PS. Nu stiam ca sunt comestibile fructele gutuiului japonez, merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si urari. Sa dea Dumnezeu sanatate la toata lumea.Da sunt comestibile si sunt foarte bune chiar, acrisoare cam ca, corcodusele verzi poate putin mai tari, dar in compot sunt un deliciu.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
  5. Ai lasat ce e mai frumos la urma.
    Ce manute, ce fatzuca, ce l-as pupa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, de obicei eu las la sfarsit, ca sa savurez, ce-i mai bun asa ca mi-am pastrat obiceiul. Este un copil dulce, totii copiii sunt frumosi dar, sunt copii pe care iti vine sa-i mananci.
      O seara minunata.

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Buna seara, Ma bucur ca ti-a placut, este intr-adevar frumos chiar daca n-am facut decat o mini-curatenie in februarie. Nu-ti spun cat astept sa ma intorc la gradina dar... momentan exista motive mult mai serioase si prioritati mai importante decat mica mea gradina.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
  7. Foarte frumoasa si bine organizata gradina, felicitari! Sa va traiasca nepotelul, sa creasca mare si sanatos! Puteti sta linistiti, gradina este pe maini bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Multumesc pentru vizita si aprecieri, ma straduiesc sa fac tot ce pot, ca sa nu spun tot ce stiu ca nu cred ca voi reusii sa aplic cam tot ce-am acumulat( tinand cont ca starea mea de sanatate nu-mi prea permite sa lucrez la capacitate). Nepotelul este un dulcic pe care-l rasfata toata lumea si de care ne bucuram nespus.
      Pai cum sa nu stam linistiti, gradinarul Sef adjunct, este pe felie si abia astept sa trag o fuga la Valcea sa-i vad roadele.
      O seara minunata.

      Ștergere
  8. Să vă trăiască cea mai prețioasă floare! Să se facă mare și să vă bucurați de el și de succesul lui în viață!
    Mie mi-au plăcut și năstureii. Dar ce spun eu, toate sunt faine, desigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara.
      Multumesc mult de tot, intr-adevar este cea mai frumoasa floare din familie si o comoara de nepretuit, iti dai seama ca asteptam cu nerabdare sa creasca si sa ne bucuram de succesele lui. Pai la nasturei trebia sa pun si poza de familie pentru ca, numele de fata al sotiei este Nasture, cel mic este tot un Nasturel asa ca, sa fie intr-un ceas bun cu noroc si sanatate la toata lumea.
      O seara minunata.

      Ștergere
  9. LA MULTI ANI,pentru TUDOR si pentru toti cei care il iubesc si-l au in preajma!Dupa munca depusa in lunile ce au trecut......., cred ca bucuria si incintarea este nemasurata.Sunt superbe toate florile ce le ai in gradina, insa cea mai pretioasa este micutul TUDOR,sa va traiasca si sa va bucurati de el toata viata .Sa aveti cu totii numai zile senine si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Va multumesc pentru urari si va dorim tot binele din lume.
      O seara minunata.

      Ștergere
  10. Toate florile sunt frumoase ,da ultima le intrece pe toate :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Ultime e inegalabila o specie care infloreste in suflet si te incanta toata viata.
      O seara minunata

      Ștergere
  11. Multi ani sanatosi, frumosi, voiosi voinicului!
    Mie mi-au placut lalelele, preferatele mele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Multumim din suflet pentru urari si al dumneavoastra sa creasca mare si sa va aduca numai bucurii si nepoti pe care sa-i cresteti in tihna si sanatos.
      Lalele sunt pentru mine trandafirii primaverii, le ador si le admir pentru rezistenta, frumusete si delicatete.
      O seara minunata.

      Ștergere
  12. Toate gândurile bune pentru superbețea de Tudor! :-*
    -----------------------
    Uite așa am aflat și eu cum se numește tufa aceea de clopoței roz-ciclam moștenită de la mama soacră. Cred că o să duc din ea și la țară fiindcă, pe cât pare de fragilă, pe atât e de rezistentă și spornică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, Multumesc frumos de urari. Este foarte rezistenta si la boli si la seceta dar si la iernile mai grele si pe deasupra mai face si fructe iar primavara incanta cu florile ei frumoase, o pata de culoare intr-o mare de alb si roz ce predomina in gradina.
      O zi minunata.

      Ștergere
  13. Foarte frumoasa gradina! ajutoarel ce mai...fara ele nu stiu ce v-ati face!! La multi ani lui Tudor si multa sanatate lui DON PEDRO!! sa gradinareasca in continuare! Sofia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari. Felix si Gina sunt ajutoare de toamna, la scos plantele, acum nu prea ajuta, mai mult strica dar, fac parte din familie si asta este...
      O zi minunata,

      Ștergere
  14. Să-ţi trăiască sănătos nepoţelul Tudor, să vă bucuraţi de el!

    Frumoasă grădina.
    La năsturei eu le ziceam bănuţei. :) Am plantat şi eu seminţe aunl trecut, nu a răsărit niciuna, doar n primăvara asta m-am trezit că au ieşit două plăntuţe - nu înţeleg cum de au rezistat două smeincioare peste iarnă şi s-au gândit ele să germineze tocmai acum.
    Şi caprifoiul e minunat.
    Şi toate... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru urari.
      Ma bucur ca va place gradina. Eu le-am plantat in alveole si transplantat in gradina, n-am pus direct semintele in gradina, dar se pare ca rezista peste iarna.
      O zi frumoasa si un weekend minunat.

      Ștergere
  15. Ce frumos! Si eu am aceeasi problema cu ”ajutoarele” de nadejde! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si apreciere. Primavara chiar e o problema cu pisoii in gradina dar ne descurcam. Si la noi mai e o problema cu Felix care e un excelent vanator si aproape zilnic ne doteaza cu soricei, gusteri, cartite marea majoritate vii.
      Weekend placut si o primavara linistita.

      Ștergere