joi, 11 decembrie 2014

C. Bourguignon – Solul, pământul și câmpurile. Revenirea la o agricultură sănătoasă


 In pragul sarbatorilor un nou cadou din partea inimosului si generosului colectiv de la Traduceri Ecologice Independente, cea de-a 25-a carte tradusă GRATUIT,- Solul, pământul și câmpurile. Revenirea la o agricultură sănătoasă" este una dintre cele mai importante cărți care s-au scris în ultimii ani despre sol și, mai ales, despre imensa comunitate de viață microbiologică din sol. Acea viață microbiologică fără de care n-ar exista legumele, fructele și pădurile noastre. Nu numai o carte bine pusă la punct despre sol, ci o mărturisire de grijă și dragoste pentru omenire. Nu doar o critică atentă a sistemului industrial, ci și o speranță într-un viitor care, cu înțelepciune și măsură, poate fi mai bun.
Câteva detalii despre autor: dr. Bourguignon este un inginer agronom francez, doctor în științe, fondator al LAMS (Laboratorul de Analize Microbiologice ale Solului). Este printre primii care, în anii 1970, a tras un semnal de alarmă asupra degradării rapide a biomasei și asupra abundenței microorganismelor (bacterii și ciuperci microscopice) din sol, precum și asupra pierderii humusului și capacității productive a solurilor agricole din Europa, dar și din anumite zone tropicale și subtropicale. A contribuit la dezvoltarea unor tehnici alternative care s-au dovedit foarte eficace și care presupun o foarte bună cunoaștere a funcționării ecologice a solurilor.
În cadrul laboratorului pe care l-a fondat, dr. Bourguignon a realizat peste 5000 de analize de sol complete.
IMPORTANT! Pentru a putea continua publicarea gratuită a cărților TEI, avem mare nevoie de:
- 2 specialiști în DTP (Desktop Publishing / preferabil InDesign). Dacă sunteți sau cunoașteți DTP-iști care ar dori să lucreze împreună cu noi în regim voluntar la multele cărți pe care le avem în lucru, ne-ați fi de mare ajutor - contactați-ne la: carti.din.tei [a rond] gmail.com .
Fără aceștia, pur și simplu nu vom putea publica manuscrisele pe care le avem deja traduse și aproape gata de lansare - și nu sunt puține, și sunt numai unul și unul! Așa că vă rugăm mult să răspândiți vestea (și nu numai pe facebook).
* În rest, nu ne puteți sprijini decât într-un singur mod - distribuind cât mai mult (și, din nou, nu numai pe facebook) această carte, împreună cu celelalte cărți traduse gratuit de TEI.
Recomandăm călduros printarea cărților TEI pe hârtie.
* Vă rugăm să distribuiți linkul următor copiind întregul mesaj de mai sus.
Mulțumim!
Linkul pentru descărcarea gratuită a cărții SOLUL, PĂMÂNTUL ȘI CÂMPURILE. REVENIREA LA O AGRICULTURĂ SĂNĂTOASĂ:
Peste 85% din produsele agricole suferă o transformare industrială înainte de a ajunge în farfuria noastră, iar acest procent se estimează că va depăși 95% odată cu dezvoltarea produselor semipreparate, cum ar fi salata tăiată bucăți și ținută în vid. Nu se dă înapoi de la nicio metodă, de la conservare până la ionizare, trecând prin deshidratare în vid, decolorare-recolorare și dezodorizare. Alimentația noastră își pierde diversitatea și simbolismul, nu mai este decât un aport de calorii, practic și rapid. Hrana nu ne mai leagă de pământ și de cosmos, putem să o aruncăm și să o irosim fără rușine, pentru că a devenit un simplu produs industrial.
Această modificare recentă a alimentației ia calea inversă față de policultura asociată cu creșterea animalelor, pe care o practicau țăranii: simplifică în loc să diversifice. Nu cultivăm și nu creștem decât speciile și varietățile care acceptă condițiile moderne de cultură și de creștere și care pot intra în lanțul transformării. Nu semănăm decât varietățile adaptate la îngrășăminte, la pesticide, la mijloacele de transport și de stocare, precum și la tratamentele industriale. Nu creștem decât speciile de animale care suportă să fie incredibil de înghesuite și hrănite cu alimente industriale.
[…] Puțini consumatori își imaginează incredibila cantitate de produse chimice consumate de societatea noastră pentru a obține o prăpădită de tartă în culori stridente. Cât timp vom rezista cu o astfel de alimentație? Nimeni nu poate spune. Putem doar constata că scleroza în plăci și cancerul afectează din ce în ce mai mulți tineri, pe măsură ce ne adâncim în această cursă a așa-zisului progres.
Lectura placuta.

2 comentarii: