vineri, 20 mai 2016

Mai flori,Mai gradina

 O luna capricioasa in care am putut numara pe degetele de la o mana zilele favorabile, ne-a adus si bucurii, desii sperantele erau mult mai mari dar, vorba romanului " Domnul a dat, domnul a luat, Domnul fie laudat". 
Si pentru ca suntem in pragul unei sarbatori importante m-am gandit sa facem o plimbare prin gradina. Sa incepem cu florile...
Bujorii si-au deschis corola.

Magnificul Comet in razele unui soare care s-a lasat atat de mult asteptat.
Si rozul catarator se bucura de clipele insorite.

Daca iubesti serile parfumate petrecute in gradina, cultiva pe langa terasa casei mixandre. Mixandra se simte cel mai bine in zonele de deal si de munte, deoarece in zonele cu caldura excesiva inflorirea este mai slaba. Prefera temperaturile moderate si se va simti cel mai bine in anotimpurile mai racoroase, primavara, toamna. Acesta este si motivul pentru care florile ei se deschid seara. Solul optim pentru cultivarea mixandrei este un sol imbogatit cu materie organica, reavan si bine drenat. Va fi plasata intr-un loc luminos cu umbra slaba.
Hortensia (Hydragea) este pentru vara asa cum este liliacul pentru primavara. Hortensia incepe sa infloreasca la inceputul verii si continua pana toamna tarziu. Cum plantele care s-ar putea incadra in aceasta descriere sunt destul de putine, hortensia merita sa ocupe un loc special in gradina fiecarui iubitor de flori.
Rosa Damascena,viitoarea dulceata si sirop sau trandafirata 
Puritate in soare.
Incet,incet, ne aratam frumusetea 
Cunoscută în India sub denumirea de "regina florilor", iasomia este considerată nu numai o plantă decorativă, ci şi un remediu împotriva stresului şi a altor tulburări nervoase.
Florile de Rumba sunt la inceput galbene, dupa cateva zile incep sa capete o culoare portocalie care se extinde de la margine spre centru, in final portocaliul inrosindu-se. Infloreste spectaculos in inflorescente de 3 pana la 15 flori pe o tija. Este rezistent la vremea rece si umeda dar este sensibil la fainare.
Clematita mai zaboveste,"Parca nu-i asa cald sa iesim in lume"
Sfecla rosie, ceapa si morcovul s-au dezvoltat destul de incet dar zmeura a invadat gradina.
Rosiile plantate acum o saptamana au fost sustinute  iar castravetii si ardeii le tin companie. Sub capacul de solar temperatura este mai blanda.
Marul duo a scapat de sarcinile suplimentare si a fost lasat cu fructele pe care le poate dezvolta fara eforturi.
Tradescantia virginiana sau telegraful de gradina o perena care ne bucura cu florile ei pana in toamna tarziu si supravegheaza mararul, ceapa si aromaticele.

Mazarea va "juca" pe sfoara. Umezeala nu-i face bine asa ca trebuie sa evitam contactul cu solul.
Gutuiul japonez intre floare si fructe, efectul vremii .
Final de lucrare la sustinerea tomatelor ( cred ca nu pot sa le spun rosii cand ele sunt galbene, verzi, portocalii, roz, violet si negre.
In final, tuturor cititorilor acestui blog care-si serbeaza maine onomastica le urez un sincer si calduros  LA MULTI ANI FERICITI! 

10 comentarii:

  1. Multumim mult, pentru imagini de poveste si cuvinte asemenea !
    Cu drag, Teodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multumesc pentru vizita si aprecieri.
      \Weekend minunat va doresc.

      Ștergere
  2. Ce frumosi sunt trandafirii ! Si restul arata grozav, dar eu am ramas sa ii admir pe ei :) Mai ales in ultima poza, unde sunt flancati de bujori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara, multumesc pentru vizita, sunt frumoase toate florile dar, trandafirii au un farmec aparte ca sa nu vorbim de parfum.
    Weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere
  4. O gradina foarte frumoasa si bogata. Se vede ca muncesc aici gospodari priceputi. Multa sanatate si o vara ce vine frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, multumesc pentru vizita si urari. Sa speram ca dupa o primavara anapoda macar vara va fii frumoasa. O duminica minunata.

      Ștergere
  5. Apropos de temperatura mai blanda. La mine in minisolar, azi la pranz, cu usa larg deschisa, soare, 23 grd. afara, au foat 40 grd. M-am ingrozit!
    Spor la gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, in acest an n-am invelit tot solarul, am pus numai acoperisul si atat. O temperatura asa mare nu cred ca face bine plantelor dupa o perioada atat de lunga de stagnare. Multumesc pentru vizita va doresc o noua saptamana minunata.

      Ștergere
  6. Frumoasa gradina ai! sarbatoare frumoasa!

    RăspundețiȘtergere