joi, 6 februarie 2014

GRADINA SI LUNA


Stau in fata unei coli albe( nu de hartie ca iubesc natura), un A4 cum zice word-ul si-mi chinui “neuronul”( lipsit de inspiratie in ale compunerii acum), ce pot scrie, despre un blog,  o gradina minunata plina de fel de fel de atractii gustoase dar si inmiresmate si-o gradinareasa intotdeauna incepatoare, cum se autocaracterizeaza  ( daca vizitati blogul o sa va dati imediat seama ca lucrurile nu stau chiar asa).
Daca aveam talentul unor amici de blogareala, scriam o poezie.
Cam dificil cu rimele ca nu prea vor sa se imperecheze, nici sa se incruciseze darmite sa se imbratiseze. Monorima nu prea merge asa ca, voi incerca rima specifica sezonului,deci sa fie rima alba, la fel ca puritatea zapezii de afara si a gandurilor bune pe care le nutrim pentru ea.
In urma cu doi ani, inainte de Craciun (ca puteam si eu s-adun, o seminta cat de mica…), in minunata lume a blogosferei apare (ca o boare)… o urare, pe un blog cu un nume care, numai la gradinarit nu te facea sa te gandesti.
Inceput promitator cu urari din …toate partile de unde am bagat eu seama ca distinsa doamna nu-i tocmai novice in ale gradinaritului (vorba lui Phlox – cand te intampina veterani in gradinarit si blogareala, Vasi Gioni, Dani,  Mihaela Radulescu).
Inceputul promitator, sfarsitul… apoteotic pentru  cititori ca alde mine… dornici de  inovatii, idei si experimente gradinaresti.
Asa ca, am pasit cu sfiala pe aleile din gradina minunata si plina de “ne- prea vazut”-     (cred ca-I inventive proprie ca dex-ul da eroare) prin alte gradini sa-mi clatesc oleaca ochii  si sa vaz ce fac si altii.(mai nastrusnici decat mine).
Si ce sa vezi…primul articol iti taie respiratia la propriu ca, doamna s-a apucat sa strice bunatate de peisaj, pe care cei ca mine, veniti de la oras, il umpleam mintenas cu gazon, pe ce credeti… pe ceapa si usturoi – poate io fi fost frica de strigoi si vrea femeia sa-si faca talisman din funia de usturoi, dar ce ma bag ( ce-s mecanic.)
Privesc la locul destul de sinistru, demn de un film de Hitchcock, din gradina, si-mi spun – Doamne iarta ca astia nu stiu ce fac? Nu credeti convingeti-va singuri
Dar uite ca, omul sfinteste locul, si nici nu rasare Luna, ca decorul infloreste ca-n basme, apare si vrejul de fasole, dar nu oricum ci din rasad( ehee, la multe ma gandisem dar rasad de fasole n-am facut – asta-i boala luata de la o gradinareasa priceputa tare, din Targu Jiu).
Ei abia acum sa va tineti ca, gradinareasa noastra prinde puteri 

, precum Fat Frumos, si incepe sa-si dea in petec, dar finut cu paravan…de la  solarul vecinului ca sa-si planteze rasadurile de castraveti si de aici sa te tii ca-ncepe bucatareala in gradina.
Ca un adevarat Master Chef, doamna pregateste un blat de cenusa (ca turtitele fermecate din povesti) cu coji de oua si foi de ceapa.
Cred c-a fost tare gustos…pentru castraveti, care au crescut mari si voinici.
Dupa atata treaba, in gradina-I sarbatoare. Oare pe cine sarbatoreste?
Minigradina plina de regi si regine cu arome diafane de trandafir care implinea un an.
Bine ca nu le-a facut si tort dar ceva bun la radacina tot le-a dat ea sa pape.
Daca vreti sa scapati de stres si pentru o clipa sa va aduceti aminte de anotimpuri mai calduroase vizitati minigradina rozelor (http://gradina-mirela.blogspot.ro/2012/12/ trandafirii.html#more).
Numai ca doamna nu sade ghinisor sa-si vada de treaba si se apuca – bine-nteles la sfaturile maestrului (distinsa doamna Svetlana, ce ne-a umplut de… gradinarit, facandu-I pana si cei de la Dumont  “individiosi” pe zicerile ei ), de umblat cu minisere, pamanturi si seminte dar, nu oricand, numai cand surata ei Luna. este in crestere ca sa incolteasca si sa se dezvolte mici rasfatate vegetale.
Si dupa ce mai surubaieste putin pe la lumini si temperatura, ca un DJ la pupitru, ne tranteste un porsor (capita) de flori fosnitoare si frumos mirositoare, de ti se umple inima de voie buna si bucurie si ca sa ne sature sa mai privim cu coada ochiului  pe la… vecine, chiar in fata aseaza  gratioasele clematite.
La sfarsit de an nu uita sa-si felicite cititorii si ne ureaza , dintre inimioare portocalii      (cinstit sa fiu… de cand cu piticul de la Cluj, altfel toata stima pentru minunatii locuitori ai urbei, nu prea –mi place culoarea) un An Nou care sa ne aduca liniste( s-o credeti voi ca dupa ce va voi povesti ce-a mesterit ea in noul an o sa mai aveti liniste…), bucurie, sanatate si impliniri.
Deci asa precum vedeti, desi a blogarit doar in ultimele zile ale lui 2012 s-a pus pe treaba si ne-a dat informatie cat altii in 5 ani (de fapt, la fel cum i-a crescut si gradina).
Nici nu s-a terminat bine piftia  de Revelion ca doamna incepe in forta anul 2013.
Cocotata in varful unui strat inaltat se ia la bataie (ecologic… of course) cu doamna cartita si-i gaseste ac de blanita.
Cu blana la palarie, ca vestitul Old Shatterhand,  cu tolba plina de seminte si pe teava pustii cu idei nastrusnice trece la semanat, ca pe grau, loboda si pune-n strat morcovii (a scapat de cartita si vrea iepuri – ce sa-i faci fiecare cu placerile lui mai mult sau mai putin vinovate),
Obisnuiti cu lucruri clare si concrete privim la asiaticul doamnei care-i cica un Feng Shui (vad ca-I sui, dar nu ma baga in chestii din astea ca mi-am zapacit neuronul cu cartea “Feng Shui pentru casa si gradina” de aveam impresia ca, cu cat citesc mai mult, cu atat ma zapacesc mai tare – fie pentru ei acolo, broaste peste elefanti in acvariul cu pestii pus dupa usa de intrare din sud-vest… sau in Asia ( vorba cantecului…)
Ei si daca pana, aici a fost cum a fost,asezati-va la locurile voastre (vorba cui nu mai este) ca incep experimentele in alchimie.
Se supara pe vinete cand vine perioada rece si ploioasa si le trateaza cu… nu, nu indiferenta ( asta-i pentru carcotasi…) cu bor, dar, cum este foarte grijulie si nu vrea ca ele sa raceasca le incalta cu conduri (n-a gasit ceva mai ieftin decat Condurul Doamnei. Da ce un condur de taranca cu greieri in talpi nu mergea).
Da ce-mi place, a terminat cu ploile si condurii si bine-nteles se ia de rivalul ei Soarele - cica ii  strica rosiile.
Nu sade nici un minut si se apuca de schingiuit bietele fapturi cu piele rosie ca sa-i faca pe plac unui baiat (parca Maslov) care n-are si asta treaba si pune rosiile sa se culce, taman in mijlocul zilei (bravo dom`le, chinuiti voi plantele ca “ma duce” eu la astia cu protectia…plantelor ca daca “delfinii este simtitori precum oamenii” rosiile de ce n-ar fi si ele ca…delfinii).
 V-am zis eu ca trebuie data pe mana celor de la protectia plantelor pai, dupa ce-a incaltat vinetele ghiciti ce face doamna, pune cercei la rosii – pai bine doamna dar cu ruj cand la dai – da stai ca ma luat gura pe dinainte, astea  se rujeaza natural.
Noroc ca n-am apucat sa plec s-o denunt, ca uite a revenit la sentimente mai pasnice si ne bucura privirea cu tot ce poate primavara sa etaleze din alaiul ei de flori si ca sa ne inchida definitiv gura ne serveste o smochina zemoasa  si –o capsuna care-i pe…vine, (dupa ce suratele de anul trecut s-au incapatanat sa  nu “rodeste” - cel putin nu-si ascunde esecurile ca sa fim sobrii… nu tot ce plantam ne si fructifica).
Intr-un moment de  liniste isi despleteste parul inflorit, din fundul curtii si pleaca  sa-si desfete simturile cu oarece rodii, lamai, maslini, rozmarini si dafini, ca de…, leusteanu-i statea in gat ( te vad eu ce pui la  ciorba de miel de Paste)  pe o insula pitoreasca. 
Ajunge, asa cum ne-a obisnuit – seara cand rasare Luna si ne trimite multe, multe illustrate sa ne saturam si noi… cu privitul.
Da ce credeti ca insula a potolit-o, nicicum doamna isi ia in picioare ghetele si urca muntele , la doi pasi de capitala, la Sarmizegetusa  sa afle secretele ascunse ale gradinarilor citind  calendarul solar.
Ati avut un moment de respiro, perfect ca se-ntoarce cu forte proaspete si ne povesteste despre gustul si savoarea unui numar impresionant de soiuri de rosii pe care le-a cultivat si mai vrea sa le faca rasaduri  (Doamne feri` nici vestitele sere de la Popesti Leordeni –sa le fie tarana usoara, n-au cultivat atatea).
In februarie e cuminte, normal  ca doar e varsatoare nu-si tradeaza cea mai buna prietena si ne delecteaza cu muscari, plimbari dar si gustari apetisante ca de ( are profesorul personal – striga si Silvia ii face sau ii da reteta la tot ce vrea “muschiul” ei).
Noroc ca a fost an de criza ca faceam scandal – pai cum mai doamna nu tu sampanie, nu tu tort, ne dai asa… o placinta cu curmale.
Incepe primavara si ne plimbam prin gradina inflorita,dar nu inainte de a ne dezinfecta, stimula si cali intro baie de macerat de urzica.
Iar daca nu va ajuns baia semintelor poftiti la un spa de aloe, printre catargele rasadurilor care danseaza (v-am zis ca-i DJ legumicol).
Mai apoi ne face cunosteala cu buruienile ei de leac si ne pudreaza cu “alifiile” din retetele-i ecologice pentru ba – bau de gradina.
Cand va spuneam ca este o gradinareasa deosebita, nu m-ati crezut. Sa vedeti numai ce bob si mazare Ambrozie a plantat si mai vorbim.
Credeam ca fata asta nu sta de loc si in timp ce sta isi dezmiarda frumusetile din gradina se joaca cu cateii sau pisicile, se bucura de fiecare muguras care rasare si gaseste pentru toti si toate o vorba buna.
Luna martie se sfarseste in sonete de rosii Pelerin, salvie , rozmarin, bob, pansele si sonatele caisului si rubarbei. O luna plina de poezie pe ritmuri de tril.
 Da ce spun eu, ca n-a cazut bine Cortina lui Martisor ca apar artistii lui “Traista-n bat” sau Florariu(cum vrea fiecare…)
Sa vedeti ce artiste cu toalete de seara se etaleaza prin gradina, craii de cupa roiesc prin pomii infloriti, conasii ardei stau cu cupele de ceai de coada calului in fata de s-au invinetit de ciuda saracele patlagele vinete.
Si ca totul sa fie in armonie o micuta papadie s-a indragostit de-o cotofana.
Ca orice gospodar doamna pregateste barabulele de batuceala si le sucaleste cu alchimicalele ei.
Cand citeam articolul am crezut ca din gradina m-am teleportat in pizzerie.
Stiti cum se numesc la ea capsunii?
No comment… Quattro Stagioni.
Dar sa trecem la oile, pardon culturile noastre. Printre multe calitati mai sunt si defecte. doamna este ischititoare( ispititoare in variant moldoveneasca), ca a bunghit un mic paianjen rosu si gata, toate compoturile si cenusariile sunt in capu` lu`ala micu saracutul , pe care un om normal nu-l prea vede fara “ochilari” cu lentile cat fundul sticlei de sampanie.
Nu stiu de la ucidat ori ba dar, va spui, ca are si-o urma de sadism pe langa atata bunatate. Inainte sa-l exterminizeze voia sa-l boteze…auziti oameni buni Hose sau Ion.
Ca sa ne faca sa uitam aventura bietului Ionica Arahnidel, se apuca doamna si vine cu potop de flori de magnolie, pai cine sa-i mai duca dorul lu` Ionica  dar stati in garda… din teaca scote palosul si se ia la lupta cu chifteritele( coropisnitele) pe care le cafteste bine,pe tot arborele genealogic (a gasit si larvele). Dupa batalie rasufla usurata fiind martora idilei dintre o gargarita si-o lalea.(cred ca s-a lasat cu nasit dupa, dar e secretoasa si nu vrea sa ne spuna)
Hoinarind prin gradina ne povesteste, cu mult farmec si umor, despre peri si meri,liliac, ciresi si cafea( nu Jacobs,Doncafe, Mocca un parlit de bob de cafea).
Nu, nu sunteti inca invitati la cafea ca doar ce-a reusit experimentul cu bobul de cafea care s-a transformat intro plantuta dragalasa,  bine-nteles in urma indicatiilor pretioase  date de Botosel( pisoiul) care-a supravegheat intregul proces tehnologic.
Aprilie, se incheie intr-o nota optimista cu doamna noastra multumita de rezultatele muncii inscriind in jurnal,  bine-nteles tot ce-i fac dragalaseniile si cat de frumos a inflorit gutuiul.
Dupa ce-a  terminat teribilul leac minune bun si pentru oameni si pentru plante, coada calului. din care, se pare ca, plantele ei au baut mai mult decat bunica-mea in toata viata ei ( si a trait vreo 94 de ani), simpatica noastra doamna pleaca sa culeaga niscai-va planta proaspata, de ici… din muntii Rodnei de la Cascada Cailor ca daca-s cai musai sa aibe si coada.
Nu stiu cum s-a intors dar bag sama c-a fost cam suparata  si s-a razbunat pe patlagele ca, le-a pus langa padure, dar se calmeaza cu o sedinta de aromoterapie la poalele Fiului Soarelui( trandafirul galben catarator urias).
Luna Mai e un amestec de mustar, facelia, condurasi, condimentat cu parfum de trandafir, glazurat cu cireasa  de pe tort, la care se cam dau graurii si pe care o salveaza in final micutul Pak Choi  cu tehnicile lui de luptator aikido.
La sfarsit de Mai, ca un pescar adevarat pregateste momeala pe alese (o tarta, dulceata si pandispan de visine) si cine credeti ca-i cade in nada.
Taman maestrul Phlox, care, de voie de nevoie,isi  sufleca manecile si trece la treaba.
Bine-nteles cu soapte mestesugite si descantece de druizi, Phlox pune repede pe picioare dovleceii si castravetii iar gazda noastra, ca nu care cumva sa se infrupte vre-un vecin mai pofticios, da drumul la caine.
Simtitoare, cum o stiu, n-a lasat sa se treaca uitarii toate minunatiile lui Ciresar si le-a  inserat in albumul ei de gradina.
Dar stati asa oameni buni, la inceput plangeam ca-i foaia lba si acum ma las purtat de val… Cred ca cel mai bine este sa…cititi singuri Enciclopedia gradinaritului de pe blogul doamnei Mirela pe care-l gasiti aici
Discutii si comentariile le puteti posta unde doriti.
Si daca tot citim acest frumos blog sa ne aducem aminte, parca trecusem mai sus ca autoarea este Varsator si daca nu ma inseala neuronul este putin, ziua ei asa ca frumos este sa-i uram … simplu dar din inima LA MULTI ANI ! Sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate, fericire si bucurii si o gradina cu roade asemeni sufletului tau, pe care sa ni le arati pe minunatul tau blog.
Pentru prietena noastra draga,
Cu deosebita stima si respect,
Familia Camelia si Vasile Rosciuc

Apropo, de mine ai scapat cu sampania (doctorul mi-a spus ca mi-am baut portia pe lumea asta si cum alta inca nu astept, m-am abonat la tort)

39 de comentarii:

  1. :)))
    Druizii lui Phlox, micutul Pack Choi, muschiuletul lui Silvia, Vasilestrelul..
    le-ai gasit pe toate !!
    Va multumesc pentru cadouri CAmelia si VAsile, sunt onorata !
    Spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multa sanatate, fericire, prosperitate si implinire sufleteasca. LA MULTI ANI!
      Si o urare stramoseasca "Mergeti cu bine, cu sanatate, in vremurile care vor veni."
      Distractie placuta alaturi de cei dragi.

      Ștergere
    2. Va multumesc !
      Frumos scris: ironie caldă, prietenească, autoironie, întrețeseri de teme, postări, aluzii, amintiri, de toate, felicitari!

      Ștergere
  2. Imi aduc aminte cand am descoperit blogul Mirelei, nu stiam ce sa citesc mai intai, m-am gandit sa iau notite ca ma depasea avalansa de informatii, am ratat sfaturile despre tratarea semintelor pentru rodire si cerceii de cupru pentru ca rasadurile erau deja erau plantate in gradina si destul de maricele, nu-i nimic, le am in agenda pentru anul asta. Si ceea ce m-a impresionat cel mai mult, desi nu ma cunostea, a cautat informatii despre problemele cu care ma confruntam si a venit personal sa-mi aduca acid boric si cateva seminte deosebite din colectia ei. Iti multumesc Mirela! La multi, multi Ani, frumosi, sanatosi si fericiti!
    Felicitari pentru postare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Multumesc de vizita si aprecieri. Este intr-adevar un om deosebit care face tot ce poate ca sa-si ajute prietenii si sa nu mai vorbim de dragostea si pasiunea pentru gradinarit. Weekend placut,

      Ștergere
    2. Multumesc Auras, multa sanatate si numai bine va doresc!

      Ștergere
  3. Pentru a o sarbatori pe frumusica noastra Mirela si pentru a fi pe gustul tau Vasile , trasmit pe langa imbratisari si multi pupici Mirelei, o felie din bunatatile Silviei- un tort de iaurt cu afine. Fii fara grija Vasile, sampania o beau eu! :)))

    https://lh5.googleusercontent.com/-f2Ne3NJj1VY/UvSkRJW3hdI/AAAAAAAAAlI/ZBknHXClthE/w590-h787-no/tort.jpeg

    La Multi Ani frumusica mea Mirela!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravos natiune, halal sa-ti fie. Daca mai fac rost de 2 prieteni ca tine nu-mi mai trebuie dusmani, ha, ha, haaa... La munca nu vine nimeni sa-mi sara in ajutor, cum pun si eu o gura de sampanie( ca mai mult n-am voie) cum, gasesc prieteni buni care-mi beau paharul. Hai sa te iert, de data asta,ca ai compensat cu salatele si tortul, beau eu uleiul de masline cu frunza de busuioc... si bea tu sampania mea( asa merge?), dar la tort sa nu te bagi ca... fac moarte de om. Sunt mai pofticios decat aia micii si cum aud de dulce,sunt precum catelul lui Pavlov.
      Weekend placut cu multa sampanie si putine dulciuri...

      Ștergere
    2. hahahahhah
      o sa ma gandesc la niste dulciuri f gustoase si fara calorii multe si-ti pregatesc!
      si intre timp, ca sa nu te mai supar :), voi pregati niste retete apetisante cu max 200 cal pe portie. Mai bine? Iertata?
      Un sfarsit de saptamana minunat! Toate cele bune!

      Ștergere
    3. Multumesc Silvia !! :)
      Primesc urari pe blogul lui Vasile, asa cadou cine nu si-ar dori! :))

      Ștergere
  4. Hai ca esti tare, pai tu crezi ca-s de ala suparaciosul si, daca ma supar imi trece, mai ales ca pe prieteni nu prea te poti supara (decat in momentul in care-ti beau sampania si iau si... tortul)
    Pai link-ul de mi l-ai trimis imi arata o tava cu ceva alb si masline( salata de bezea).
    De la un Master Chef aveam pretentii, m-ai dezamagit total, nu te mai speli cu toata apa din Dambovita cu asa tort dar, hai sa te iert si de data asta ca, mi-ai dat salatele si trec cu vederea.
    Astept retele de prajituri ca sa mai indulcesti situatia.
    Sprituri prelungite (cred ca doamna ti-a facut o invitatie la sampanie, nu?) si weekend placut
    (voiam sa scriu cu zeama de varza).

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumoase cuvinte , La multi ani sarbatoritei si felicitari tie Vasile pentru cuvintele asternute pe hartia virtuala si sa nu spui ca romanul s-a nascut poet( apropo sa nu uitam din ce parte a tarii esti ,vecin cu Ion Creanga, Mihai Eminescu ) inca odata felicitari Sanatate Silvia Satu Mare.
    PS Citesc si eu cu interes blogul sarbatoritei dar nu reusesc sa pun in practica toate minunatiile pe care doamna le impartaseste cu noi,probabil la pensie dar pana atunci mai e cale lunga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, nu cred ca merit chiar atatea laude, poate ca ceva din harul celor doi titani a trecut gardul si la mine... dar nu prea mult si mai ales ca pana acum ... n-am incercat sa pun pe hartie ganduri personale.
      Da, MireLuna are un stil aparte in gradinarit, adica mai mult experimente horticole (ca doar a avut profesori renumiti - VasiGioni, Phlox, Mihaela Radulescu) , pigmentate cu multa dragoste si pasiune pentru natura si nu in ultimul rand, o doza de poezie combinata cu pricepere oratorica.
      Weekend minunat, plin de ritm si poezie iti doresc.

      Ștergere
    2. Multumesc Silvia, ma bucur ca citesti blogul meu !
      Multa sanatate si mult spor in toate iti doresc !

      VAsile, inca o data , eu va multumesc si port in suflet bucuria pe care mi-ati facut-o.
      Tin ravasele langa mine...aproape le-am invatat pe toate:))

      Ștergere
    3. Traditia spune ( si eu care-s mai...arhaic, tin la traditii) ca asa, intre prieteni, e bine sa-ti aduci aminte de momentele placute din viata ( mai ales de-o zi de nastere) si daca poti, sa faci un dar( pentru implinirea sufleteasca a fiecaruia,recunostinta si darul sunt elemente fara de care nu vei atinge niciodata fericirea... iaca ce de filosofie zace-n neuronul meu).
      Dar sa sedem ghinisor.
      Daca memoria nu-mi joaca feste, cam tu ai inceput cu surprizele asa ca... e ca-n gradina "ce-ai plantat aia culegi".
      O zi minunata si continua distractia!

      Ștergere
  6. ..inca bajbai cu blogul dar sper sa-mi iasa...Am revenit cu o intrebare despre folia profesionala..dupa ce 2 zile m-am straduit S-O CANTARESC PE DIMENSIUNILE SOLARULUI:)...acum...problema..GROSIMEA!!!..Care este cea mai potrivita?150...170...180...??/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, nu-s mare specialist dar cred ca fiecare are avantaje si dezavantaje. O folie mai groasa este, credm mai rezistenta dar mai putin permeabila la lumina asa ca poti face un compromis si cumperi undeva la jumate deci nici 150, nici 180 cumperi de 170 dar vezi ca pe site-urile de specialitate sunt indicatii date de specialisti si daca ai timp poti sa intrii aici http://iulianai.blogspot.ro/ si o rogi pe Iuliana sa-ti spuna cum e cu grosimea foliei , ea are solar profesional si stie mai bine, poti sa vezi si cam ,cum arata un solar aranjat.
      O zi buna,

      Ștergere
    2. Nu conteaza de care este folia,toate tin fix o vara,poate si mai putin daca sunt intemperii ciudate.
      Noi am incercat si scumpe si ieftine,galbene,verzi,mai subtiri,mai goase,toate au rezistat fix cateva luni.
      Cea care a rezistat mai mult a fost o folie care toti ziceau ca nu este buna ca este de la turci si era cea mai ieftina,ea a rezistat cel mai bine,iar cea care avea reclama de cea mai buna a rezistat cel mai putin.
      Acum fiecare vede in practica.
      Acum noi am acoperit solarul cu fibra de sticla.
      Numai bine!

      Ștergere
  7. Ieri am vazut postarea si datorita ei nu m-am putut opri din citit blogul Mirelei din scoarta in scoarta. I-ai descris atat de frumos activitatea, incat am stat astazi de la 5 dimineata pana acum si am rasfoit postarile :). Multumesc ca m-ai ajutat sa gasesc un alt blog inspirational si felicitari Mirelei pentru minunile din gradina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      Uite Oana raspund eu, ca Vasile m-a lasat gazda...
      Am un coleg care mi-a povestit despre oita si mieii care s-au nascut acum cateva saptamani. I-am aratat blogul tau si al Brandusei Neagu. Coincidenta sau nu .. nu stiu, dar iata ca ne intalnim... Imi pare bine!

      Ștergere
    2. Asa si sa continui : mieii i-a hranit cu biberonul pentru ca oita nu a putut sa le dea lapte. si acum mieii sunt ca la ei acasa , in casa . nu mi-a venit sa cred, dar mi-a aratat poze. o sa incerc sa ti le trimit:D
      Cu drag,

      Ștergere
  8. Ei citind ca nu ai voie sampanie m-am gandit sa cauti Vinifructul de demult( de pe vremea raposatului)Silvia Satu Mare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu prea am voie dar acum se gaseste sampanie pentru copii, asa ca ma scot eu cumva, daca nu ma multumesc cu tortul.O duminica minunata.

      Ștergere
    2. Vezi tu, Văsălie, daca era vodka si nu șampanie, alta era treaba, asa, te las sa savurezi șămpănica liniștit, eu una nu atentez la ea (oricum ce se poate intelege dintr-o butelcă, neică Văsălie?! :D :D :D).
      Cat despre text n-am a zice nimic. Ce sa mai zici? Mai bine tac, ca luași tu, repede, toate vorbele si verbele si cuvintele, si intelesurile, si ideile, si simtirile si hazurie, si hazurile-de-decazurile, si dibaciile...si....si..., da stii ce? nu-i bai, acu sa vadă lumea ca are de ce sa ma zavisticească !!! Dar eu mi-s larga la suflet si doresc tuturor si oricui asa prieten cum e Mirelun ;)

      Ștergere
    3. Buna seara si va multumesc ca ati avut placerea sa intrati in mica mea gradina.
      In primul rand sunt foarte bucuros ca pot sa dialoghez cu un gradinar adevarat, preocupat de pamant si plante dar, in acelasi timp sunt mahnit ca nu mai postati( n-o sa uit trilogia tomatelor dar si multe, multe alte bunaciuni de pa blogul lui Huny)
      In afara de porsorul de informatii, stilul era inimitabil.
      Va doresc tot binele din lume si poate ma revansez eu cu vodka daca Mireluna nu are grija de musafiri - halal ospitalitate.
      O seara minunata va doresc.

      Ștergere
    4. :)
      Frate Vasile, vodka n-am, am doar tuica de caise...
      si am vin fiert pentru cine-i racit...:)

      Ștergere
    5. Bine soro, da macar cand ii zi de praznic pune si tu pe masa ce vrea oaspetii ca doar de asta-ti trec oamenii pragu` sa troscaneasca, sa imbuce ceva si sa se desfete.
      Las ca scot eu o vodca de la naftalina daca n-or mancat-o moliile.
      Salvez onoarea familiei ca doar asa e intre frati nu?

      Ștergere
    6. Am intarziat... asta e defectul meu... lasa sa ne afle lumea :D

      Ștergere
  9. Vasile,zici ca nu le ai cu compunerea,dar vad ca ti-a iesit ceva extraordinar,m-ai emotionat teribil cu acest remake,este cel mai frumos cadou ce il putea primi Mirela la "majorat"si noi cititorii tai.
    Mirela este genul de gradinar care a fost chinuit o vreme intr-un balcon,iar acum si-a vazut visul cu ochii si nebuniile au inceput,au explodat...
    Eu ii zic Cobaiul meu,am seminte,dar nu am avut vreme si ea a pus in practica experientele care mi le doream si chiar mai mult.
    Stai sa vezi ce nazbatii o sa faca anul asta,numai eu i-am pregatit ceva noutati in seminte,plus ce o mai gasi prin alte parti,sa vezi nebunie,deja a inceput,au mancat-o palmele rau,deabea astept noul an cu experiente si rezultate grozave.
    Daca stam si analizam,seful vrajitoriilor este Phlox,ea ne-a invatat cum sa vrajim gradina ca sa aibe roade bune si ii multumesc!
    Nici eu nu prefer sampania,asa ca impartim ceva tort,mai ales ca a facut tortul preferat,tort de mere cu frisca,cred ca felia mai mare e a mea?
    La multi ani,multa sanatate si succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Va admir pentru multitudinea de informatii pe care ni le furnizati si pentru cunostintele enciclopedice, sincer neuronul meu nu are atata rabdare.
      Pai v-ati hotarat sa puneti artileria grea pe mine - voi doua si eu singur. Una da seminte si am vazut ca sunt pe acolo cateva ( zeci de mii de soiuri), si cealalta le experimenteaza asa, na in ciuda celor de stau la bloc, basca scoateti din maneca asul de pica...lumea, cand vede ce stie doamna Svetlana ( pacat ca nu mai scrie sau nu mai gasesc eu pe unde posteaza).
      Si cu tunurile din Navarone hai sa scufundam o barca care acum pluteste in deriva.
      Bravos natiune...
      Multumesc pentru urari si aprecieri si va doresc o duminica minunata.

      Ștergere
    2. :)
      Atilerie grea, seminte adica, nu?! Pai tu de ce sa nu experimentezi?
      Mihaela iti multumesc ! Uite ce zi am avut, tine trei zile si trei nopti!

      Vasile nu mai ai alte episoade din serialul Fratii Bros?

      Ștergere
    3. Pai bine soro cin te puse( asta-i limbajul de adoptie - de la Valcea) sa-ti cati frate in Moldova tu nustiai ca astia-s cu ospete ca-n povesti, trei zile si trei nopti... da cine-s smecherii ca zau nu ma ajuta neuronul in seara asta.

      Ștergere
    4. A! nu Fratii Bros. MGM parca ai zis !?
      e i-am incurcat !
      :D:D:D

      Ștergere
    5. Da, mi-am adus aminte, asa este... am fost la o nunta in Targu Neamt, care a durat trei zile si trei nopti. Ce imi amintesc acum : cand ma prindeam in hora, intre doamne inalte si frumoase, nu mai simteam podeaua si nici peretii nu se mai vedeau...
      Cam asa imi aduc aminte:D !

      Ștergere
  10. Pfiu, că pe mine m-ați inhibat de tot cu priceprea voastră. Nu-mi rămâne decât să mă specializez în... gazon. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita( stai ca nu-i bine), va multumesc ca ati avut placerea sa intrati in gradina mea si va mai astept , cu drag, ori de cate ori aveti un ragaz si vreti sa va delectati. Cat despre pricepere... ma inclin dar... sunt altii mult mai dibaci ca noi, dar nu "stie sa se exprimeze organizat sau nu vrea sa arate succesurile".
      Cu specializarea in gazon e mai dificil ca sunt englezii super meseriasi si nu cred ca le facem fata.
      O duminica minunata va doresc.
      Cu stima si respect,

      Ștergere
    2. Hei Vasile, stai usurel!
      Doamna imi place si mie... cu sau fara gazon :D

      Ștergere
  11. Iaca poznă!
    Deși sunt doar vizitator prin grădinile voastre, încep să cred că nu am citit atent la prima vedere...
    blogul Mirelei mi-a plăcut și prin măiestria împletirii cuvintelor, nu numai prin fotografii și plăcerea de a arăta tuturor cum se grădinărește!
    dar se pare că aici mi-am găsit... nănașul! aici e Creangă în grădină, bre, nu aruncând cu pietre în Ozana cea frumos curgătoare! aici e o nuvelă, un roman biografic! frumos, felicitări, sunt invidios pe lumea voastră de prieteni, lumea grădinarilor, prin care am intrat sărind gardul în grădina cu balauri!
    zic și eu "la mulți ani" sărbătoritei, deși încă mai cred că e 1 aprilie, pe blogul ei nu mișcă nimic!

    nelămurirea mea mai veche prin etichetarea vasile1 sau vasile2 amu' s-o clarificat! unu-i văsălie și unu-i văsâi! :)))
    dar să se știe, aldi văsălie îs oameni faini! no așe!
    bună dimineața!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna dimineata, mai asa pe la amiaza( scuze da azi e luni si-s o gramada de facut la casa omului, cara apa, sparge lemne, fa foc, ca la mine-i iarna - nu ca la atii... rasaduri si cate si mai cate trebi de te uiti la ceas si nu-ti vine sa crezi ca... a cantat cocosul de amiaza.
    Ma bucur ca ti-a placut glasuirea, dar sa stii ca m-au cam trecut naduselile pan` ce-a iesit postarea.
    Nu-mi ramane decat sa salut gestul tau sa-ti multumesc pentru aprecieri si sa te astept cu drag ( si c-un pahar de zaibarel oltenesc - ca nu-s calic ca sora-mea...sic) ori de cate ori ai placerea sa intri in gradinuta.
    O saptamana minunata plina de inspiratie iti doresc.

    RăspundețiȘtergere