marți, 18 februarie 2014

Pariu cu... gradina

Nu va speriati nu-i vestitul serial de la PROTV este o chestiune personala intre mine si gradina care... dupa ce s-a simtit neglijata 4 luni a raspuns cu propriile arme numai ca , nu si-a gasit nasul. Sunt mai incapatanat decat un... nu vreau sa-mi fac singur reclama asa ca am spus, "Daca mataluta te-ai umplut de balarii si arati ca o ciumafaie( si asta spus frumos ca sa raman in limita limbajului gradinaresc) ia sa vezi ce pot face pardon ce poate face( ca-i numai o mana si jumatate) neica in acest inceput de primavara.Pentru cei care au vazut imaginile din zilele trecute din gradina imi cer scuze daca o sa ma repet. Si iata ce m-am apucat de facut:
Asa aratau straturile de floricele de dimineata cand m-am hotarat sa fac pariul...

Nimic nu se pierde... totul se primeneste, de la pamantul din ghivece la trandafiri si pomisori.

Asta mi se trage din 1986 cand popa mi-a zis ca se cununa robul lui Dumnezeu cu roaba... Aveti grija cei necasatoriti ca asa ajungeti dupa 28 de ani de casnicie.

Prima parte din pariu castigata, tuns, ras si barbierit ca la "Nunta lui Figaro".
Noroc ca n-a fost "Lacul lebedelor " ca trebuia sa  caut undita.
Incepem curatenia in dinig room -ul de vara.


Tara arde si... lumea face fotografii.
Cat stai sa te odihnesti ...planteaza si tu ranunculus-ul ca tot mi l-ai luat de Valentine`s day si-i pacat de el.

Si sa mai spui ca nu te-am ajutat.

Frumusetea asta se numeste popular piciorul cocosului.
Va dati seama ca in momentul in care am vazut-o am si
cumparat -o mai ales ca in casa  mea cinta... cocosul.
Gaina da doar repertoriul.
Experimentul barabula inflorita...urmeaza imediat.


Si cand aproape sa se termine ziua aud un glas suav ...ca tobele de la galere.
- Bine tata dar pe duo al meu nu-l tunzi?
Si uite asa mai sta omul oleaca sa-si traga... foarfeca in mana si sa tunda un mar duo.In sclavagism era exploatarea omului de catre om acum e invers.
Cam acestea au fost...( nu pot spune in mare ca-s la Goranu, daca eram la Constanta mergea) primele confrumntari cu gradina in speranta ca pana sambata voi castiga PARIUL.
O seara minunata si nu lasati gradina sa-si faca de cap, ca-i vai de capul vostru dupa aceia...
Haideti la culcare ca maine e o noua zi si pariul continua.


31 de comentarii:

  1. Am ras cu lacrimi la faza cu robul cununat cu roaba :))). Va doresc ani multi-multi, sanatosi si fericiti impreuna :).
    E frumoasa gradina, abia astept s-o vad inverzita, iar plantuta aceea, piciorul cocosului, e superba. Habar n-aveam de ea, dar acum cam aflat-o, trebuie s-o am.
    Mult spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita si comentariu, daca inca nu gradinaresc de-adevaratelea macar sa mai glumim dar cu roaba nu-i de glumit.Plantuta este cu adevarat minunata si exista in mai multe culori, portocaliu, rosu, alb. Se planteaza in genul gladiolelor, bulbii ii scoti toamna si ii plantezi in primavara. Unii spun ca rezista si peste iarna cu protectie. Vad eu la anu. O sera minunata.

      Ștergere
  2. Vasile, dar ce gentil plimbi tu roaba :))
    Si cum ziceai ca e cu repertoriul?
    M-ai amuzat
    Si cu muschii cum stam dupa o zi de tras? Toti la locul lor, prezenti toti, urla careva?
    M-as incumeta si eu sa intru in gradina, dar astept sa dispara zapada :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai n-ai vazut ca-s obisnuit cu roaba si dac-o hurduc s-a terminat cu hrana calda, mai ai ceva conserve prin magazie, ma abonez. Pai asa ne dam noi cocosi dar cantam dupa repertoriul gainii. De 28 de ani sunt sluga dar sa stii ca mi-a mers nemaipomenit. Ma asez la masa si incep" Mama sluga vrea o tarie, mama ce-mi dai de mancare ca sluga-i flamanda, mama da sluga nu bea si ea un vin ori o bere. Si uite asa cateodata e mai bine sa fii sluga decat stapan.Imi pare bine ca va intoarceti pe pagina mea si ma bucur si mai mult cand plecati binedispusi, in fond viata-i prea scurta sa stam tristi.Pai nu vezi ca trag de fiare, stau bine cu muschii, ei nu prea stau bine pe mine.Eu sper ca pe la mine sa nu mai apara zapada, in rest trebuie sa castig pariul cu gradina ca-i vorba de orgoliu masculin si pe urma o sa-mi zica... ratoi nici macar cocos. O seara minunata.

      Ștergere
    2. Minunat articol!Eu cred ca am sa pierd pariul cu gradina ca deocamdata nu sunt in tara,dar totusi sper intr-un miracol:))desi nu ne cunoastem articolul acesta m-a facut sa ma simt mai aproape de acasa.Felicitari pentru articol si de abea astept sa pot sa incep si eu cu,,,pariul cu gradina mea.

      Ștergere
    3. Diana`s multumesc pentru vizita si aprecieri, daca tot trebuie sa facem cate ceva si ne ocupam timpul cu gradinaritul de ce sa nu fie si bunadisapozitie. Prea suntem suparati, incruntati, ne ploua si ne ninge, sa vina soarele si pe strada noastra. O seara minunata si astept sa vad si eu pariul tau ( am vazut seminte, straturi inaltate,inceput promitator, sfarsitul in gradinarit este in oala sau cratita, acolo se masoara maiestria gradinarului.

      Ștergere
    4. Buna seara!da aveti dreptate mai trebuie sa uitam de griji ca imbatranim prea repede:) ei,eu sunt inca la inceput nu am nici pe departe cunostintele si experienta dvs. dar incerc sa ma mentin si eu macar pe linia de plutire,si am si ajutor bineinteles,o armata de vecine binevoitoare care ma sfatuiesc ori de cate ori sunt intr-o dilema..dar imi place sa ma documentez si de pe bloguri cu acest profil,sa mai fur si eu o idee ceva sau macar sa am senzatia (placuta) ca acum sunt mai stiuta in treburile astea.Sa aveti o seara placuta si multa sanatate va doresc.

      Ștergere
    5. Multumesc de vizita, cred ca in gradinarit important este sa pui mana si faci ceea ce citesti. Exista foarte multa informatie pe internet, exista o gramada de carti de specialitate, forumuri de discutie si multe altele dar fara sa pui mana si sa aplici ce citesti chiar cu riscul de-a face greseli. O seara minunata.

      Ștergere
  3. gaina face repertoriul si dirijeaza, ii asigura cocosului conditii optime sa cante, cum e si normal:)
    arata cam bine "dupa", dar nu-i devreme? eu ma tot intreb daca n-o sa mai dea vreo zapada - am patit-o 2 ani la rand, asa ca pana la finalul lui martie nu curat, nu desfac trandafirii. dar tot nu m-am putut abtine si am greblat cam o treime de curte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata, Ce sa-i faci sunteti si voi un rau necesar. Simona poate sa vina si taifunul ca n-am ce la face este singura posibilitate sa aranjez gradina, pomii si trandafirii. Daca nu vor asa sa inghete, traba lor. O zi frumoasa si felicitari pentru concurs.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna dimineata si mult spor la gradinarit si azi ! Am sa cer niste meditatii privind taierea boltei . Se poate ? Imi place dinigul vostru iar pe al meu il astept 3 ani sa creasca , insa am probleme de nestiinta cum sa-l dirijez sa rodeasca .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, nu stiu ce meditatii sa dau ca nu-s prea priceput in ale taierii la vie. IOn afara de bolta am 2 butuci de vie cu struguri de masa si cam atat. Pot sa-ti spun cum fac eu si daca se potriveste poti sa incerci. Deci eu tai la doua noduri toate coardele de un an din care vor da lastari care sunt purtatori de rod.Via rodeste pe coardele de un an. ( Caracteristica biologică a butucului de viţă de vie este că la majoritatea speciilor şi soiurilor coardele de un an sunt coarde de rod purtătoare de lăstari fertili atunci când sunt inserate pe coarde de doi ani. Coardele de un an situate pe tulpină, braţe sau cordoane vor avea în timpul perioadei de vegetaţie numai lăstari sterili. - sper sa te ajute, desigur exista explicatii mult mai detaliate daca vrei lasa-mi o adresa de email si-ti trimit materiale. Pentru dirijare se foloseste legatul, e simplu ii dai forma dorita legand lastarii de bolta, si asta inca in verde. O zi minunata si multumesc de vizita.

      Ștergere
    2. Multumesc mult ! Prompt ca totdeauna! Am nevoie de materiale asa ca las mailul
      caticati1973@yahoo.com . Apreciez mult ajutorul ! O zi cu mult spor!

      Ștergere
    3. Vezi ca ti-am trimis niste materiale, daca-ti sunt de ajutor citeste-le iar daca vrei ceva anume trimite-mi un email. O seara frumoasa.

      Ștergere
    4. Multumesc mult ! O seara minunata!

      Ștergere
  6. Buna dimineata!Demersurile si scopul in sine sunt laudabile,gradina sigur o sa aiba timp sa-ti multumeasca !O primavara frumoasa si blinda !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita si urari,
      Sa te auda Dumnezeu ca, la cum am barbierit eu prin gradina, o saptamana de ger inseamna dezastru. Acum, nu stiu daca o sa-mi multumeasca ori ba, important e sa ma simt eu confortabil si ea usurata de cojoacele de peste iarna.
      Pamantul mai trebuie sa si respire, florile sa scota capusorul din sol si sa se dezvolte, daca stau sub mormane de frunze nu-i prea bine.
      O zi minunata.

      Ștergere
  7. aşa da, mi-a plăcut, de mic mi-a plăcut să citesc cărţi cu poze, aici e plăcerea mai mare, şi pozele au explicaţii! :)
    dacă îmi aduc aminte, în vremea uniformelor doar sâmbăta era program administrativ-gospodăresc, aici e mai rău, muncă tătă ziua! :)
    în ce constă pariul? dacă totul este ok, primeşti învoire? :)
    frumoase imagini, frumoşi grădinari, despre text m-am mai pronunţat, parcă-parcă aş pune şi eu un pariu, ai făcut româna cu Jebi ori cu Mon-cher (Giurgincă)???
    bună dimineaţa şi spor la grădinărit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, multumesc de vizita si ma bucur ca-ti plac cartile cu poze, o sa mai postez, cat despre programul administrativ asta-i de nevoie, daca nu stau decat putin aici, trebuie sa termin cam tot ce inseamna curatenie de primavara( aici e pariul - pana acum o faceam cam intr-o luna acum vreau sa termin ijntr-o saptamana- sper sa si reusesc, bine cu retusurile ulterioare.Daca te referi la profesori nu n-am facut cu ei am facut cu Latis, un fel de balaurel in miniatura care ne dadea extemporale gen - "In ce zi a cumparat Ion sapa din targ? Cocosul de pe conacul Soimarestilor era orientat spre..., Intr-un cuvant spuneti ce voia Blaga sa exprime in aceasta strofa..."- de morti numai da bine.
      Deci cam acestea au fost experientele mele la romana in liceu.
      O zi minunata si sa fie spor la toate lumea.

      Ștergere
    2. balaurel? ai fost norocos, Văsălie! Jebi era balaur cu acte, când ne întreba "cum începe a şaptea strofă din Noapte de decembrie" transpiram instant, sau cum se numea căţelul din capitolul IV din Ţara de dincolo de neguri... :)
      dar nu-i port ranchiună, dimpotrivă, RESPECT!
      apăi pariul tău e aplicaţie cu trageri de noapte, după cîte văd! :)
      No vă ţin pumnii şi am o idee, nu mai pierdeţi timpul cu mâncatul şi beutul, voi munciţi şi de astea mă ocup eu! :))
      Sara bună!

      Ștergere
    3. Bag seama ca nu esti tocmai nevricos la ale militariei, grsesc. Oricum la final dam o masa... pe cea din dining ca-i in plus.La un pahar de tuica de Valcea te invit cu drag oricand ai drum prin partile astea asa ca... invitatia-i lansata, astept musafiri. O seara linistita.

      Ștergere
    4. :) dacă masa aceea e pliantă, stau cu ochii pe ea! :))
      dacă în perioada Paştelui încă lupţi pe frontul grădinii, ne batem în tării! palinca de Cugir e nelipsită din porthart! :)
      încep să cred că blogul tău maschează un cenaclu! Mi se pare mie sau Vasile Cârlova a scris "Grădina lui Rosciuc pe lângă Cozia"?
      odihnă plăcută, după o zi de... pariu! :)

      Ștergere
    5. Sa speram ca sunt la Valcea de Pasti (nu depinde de mine- trebuie sa stau la C-lung Moldovenesc unde o am pe mama paralizata). Nu mai am porthart dar magazia ne ajunge.
      Saracul Carlova a murit prea repede si cand sa vina de la Craiova la Valcea sa scrie a sasea poezie a plecat in lumea dreptilor. Multumesc dar trebuie sa fac intai apelul de seara pe blog.Daca lumea vrea sa schimbe pariurile nu?

      Ștergere
  8. Ce frumos si placut e....! Abia astept sa incep si eu operatiunile rurale imediat dupa sarbatorile de primavara. Va fi aventura vietii mele. O sa am nevoie de mentor ca tine si ca multi ca tine de pe blogurile de profil. O sa cer sfaturi, o sa imbin idei. Din fericire sau din pacate eu inca depind de serviciu si nu pot face ruperea definitiv, Este destul de greu sa locuiesti mereu in doua locuri si sa nu reusesti sa fii cu mintea si trupul in acelasi loc, dar nu este imposibil. In ritualul meu matinal, la serviciu, la oras, beau cafeaua alaturi de voi si ca prin minune ma teleportez spiritual la 40 de km unde este casa mea unde am copilarit, casa care mi-a devenit proprietatea dupa ce nu mai sunt parintii, proprietate batrana rau dar cu acte in regula. Pentru asta si pentru aventura programata am nevoie de tactul meu si toate sfaturile voastre. si sa nu imi uit ideea: ma bucura si ma fascineaza ce faceti voi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Te astept cu drag si in masura in care ma pricep o sa-ti dau idei, eu nu sunt inca in masura sa dau sfaturi. O seara frumoasa si multumesc pentru vizita si comentariu.

      Ștergere
  9. Pana la urma te-ai molipsit de nerabdarea gradinarilor si ai intrat in actiune :) Vremea tine cu tine si ai soare din belsug, asa ca, treaba merge struna, dupa cate se vede in " reportaj ". Bravo, harnicutilor !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, asta-i ca-n bancul cu Bula, "Sariti ca ne mananca pe toata lumea". Daca tot tine vremea cu noi am zis sa dam startul oficial sezonului de gradinareala. Oricum sunt enorm de multe lucruri de facut, taiat pomi, curatenie, pregatit compost, mulci,facut solar, rasaduri. Da ce le mai insir ca le sti mai bine ca mine. Multumim de urari si te asteptam cu drag.

      Ștergere
  10. Ce frumos si cald e la tine Vasile! Eu m-am bucurat ieri ca a fost soare, dar azi am avut o zi tare mohorata. Iti doresc sa ai spor in noul sezon.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De sambata de cand am ajuns la Valcea a fost o vreme splendida cu temperaturi pozitive( ziua15-16 grade, noaptea 5-8 grade). Multumesc pentru vizita si urari.

      Ștergere
  11. Dar vad ca ati inceput activitati de primavara, desi inca e iarna...
    Si mai ziceai ca in zona la voi e mai frig decat in restul tarii!
    Spor la treburi, ca de-abia sunt la inceput!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna seara, deci ca sa lamurim problema. sunt 3 locuri diferite. Campulung Moldovenesc unde primavara vine in mai, Ramnicu Valcea unde avem gradina si acum suntem intro minivacanta si domiciliul il avem in Constanta unde locuim de 29 de ani. Multumim de urari si va dorim o seara minunata.

    RăspundețiȘtergere