joi, 17 ianuarie 2013

LEACURI DIN GRADINA – TRATAREA BATATURILOR



Vorbea in postarea de ieri despre dragostea pentru natura care este unul dintre elementele de baza pentru a incepe sa-ti creezi o gradina.
Dar sa stiti ca aceasta dragoste nu ramane neampartasita. In generozitatea ei natura iti impartaseste dragostea ba, chiar mai mult,darurile ei te ajuta sa-ti depasesti si disconfortul ceat de anumite boli.
Se spune ca Dumnezeu ca sa-l incerce pe om a lasat pe pamant 1000 de boli dar, in marinimia sa a lasat si 1001 plante cu care acesta sa-si trateze bolile.
Plecand de la acest aforism si de la faptul ca, de-a lungul anilor am reusit sa-mi rezolv o multime de probleme de sanatate cu ajutorul remediilor naturiste( nu neg faptul ca am beneficiat si de ajutorul medicinii moderne in multe cazuri) vreau sa discutam astazi de cate remedii naturiste pe care putem sa le folosim, cu eficienta in tratarea bataturilor.
Prin natura activitatii pe care am desfasurat-o, si a faptului ca nu de fiecare data am putut sa am grija de  mine( unul din motive a fost portul bocancilor militari) am reusit sa ma procopsesc cu bataturi la ambele picioare.
Dupa cum bine stiti bataturile sunt acele formatiuni epidermice tari ce se fac pe talpa sau pe degetele de la picioare . Ele devin suparatoaresunt destul de groase, si  apasa prin incaltaminte tesutul existent imediat sub ea.
Cauzele formarii bataturilor pot fi: o incaltaminte prea stramta si mica, statul prea mult in picioare si incaltat(la serviciu, de exemplu) si chiar un ciorap care jeneaza. 
Aseara, in timp ce-mi plimbam cainele prin parc am simtit niste dureri intepatoare in talpa piciorului drept semn ca batatura se reactivase. Si pentru ca am o colectie destul de mare de leacuri de gradina m-am hotarat sa o impartasesc cu dumneavoastra, poate va ajuta pe cineva care are bataturi netratate.
Vedeti aici mai este o problema – eu am facut de-a lungul anilor mai multe tratamente dar, dup ace reuseam sa scot o o parte din batatura si ma simteam bine, nu duceam tratamentul pana la capat.
Deci sa nu mai lungim vorba sis a vedem cum putem sa ne tratam.
Tratamente:
Cea mai simplă metodă de a scăpa de bătături este
Spala picioarele timp de 20 minute, cu apă caldă, pentru a se muia puţin locul. Sterge foarte bine cu un prosop.Ia un leucoplast şi se decupează forma bătăturii cu o forfecuţă, apoi lipeşte-l pe pielea din jur. Faci acest lucru sa protejezi pielea din jur.
Pui apoi usturoi pisat amestecat cu puţin săpun sau cu oţet din vin sau felii de lămâie tăiate şi cu puţină sare, sau ceapă în oţet.( eu folosesc tampoanele demachiante pentru a pune solutia obtinuta). Acopera apoi cu un alt pansament sau leucoplast şi ţine 24 ore. Ei aici e problema.In 2-3 zile deja poti desprinde bucati din batatura si deja dispare durerea – Sfatul este sa repeti aplicarea solutiei atat timp cat este nevoie ca sa elimini batatura definitiv.
Daca sunteti adeptii medicinii naturiste si aveti la dispozitie niscaiva plante medicinale le poti folosi cu succes.Următoarele plante medicinale: ceapă, crin, iarbă mare, iarbă de soldină, iederă, lămâie, măceş, mărar, norocel, nuc (coaja verde), păducel, pătlagină, praz, ricin, rostopască, salcie, siminoc, smochin, stânjenel, urechelniţă, usturoi, te ajuta sa scapi de bataturi
Cum le folosim aceste plante medicinale.
Ceapă (Allium cepa)- Scoate pieliţa subţire de la ceapă şi partea cărnoasă o coaci la cuptorpana se inmoaie. Pune ceapa coapta 5 minute în oţet din vin şi apoi o aplici pe bătătură. Fa acest lucru în fiecare seară până cand dispare batatura.
Crin (Lilium candidum) Marunteste un bulb de crin sipune peste el otet, cât să-l umezească.Il pui pe o bucată de pansament şi il aplici pe bătătură. La 24 ore il schimbi cu un bulb nou, până la dispariţia completă a bătăturii.Este bine ca pielea din jurul bataturii  sa o protejezi cu o cremă grasă.
Iarbă mare (Inula helanium) se poate face doar cu frunze proaspete- striveste frunzele si apoi aplică-le pe bătătură. ?Tine leucoplastul sau pansamentul cu frunze 12 ore sau eventual peste noapte, timp de câteva zile, până la dispariţia bătăturii.
Iarbă de Şoldină (Sedum acre) Marunteste planta si frunzele, adauga putin otet si pune pe batatura. Tine leucoplastul sau pansamentul 12 ore sau peste noapte, timp de câteva zile, până la dispariţia bătăturii.
Iederă (Hedera helix) Frunzele de iederă le macerezi in vin alb timp de 3 zile si apoi le aplici pe locul bătăturii sub leucoplast. Le schimbi la 24 ore. Se face până la vindecare.
Lămâie (Citrus lemon)-Un tratament usor de realizat si cu rezultate eficiente este cel cu lamaie. Taie o feliuţă de coajă de lămâie cu puţină pulpă si pune-o pe locul bătăturii seara cu ajutorul unui pansament. Se face seară de seară până la scoaterea bătăturii.
Masează bătătura cu ulei de lămâie, apoi aplică peste aceasta un plasture şi lasă să acţioneze timp de 30 de minute.
Măceş (Rosa canina)- Pune 2  linguri de ramuri şi frunze tinere de maces bine mărunţite la o cană de apă rece. Dupa ce fierbi timp de 15 minute frunzele lestrecori si dimineata cand va serviti cafeaua faceti o baie calduta la picioare cu acest decoct.Baia se repeta si seara tot timp de 15 minute.Dupa baia de seara poti sa pui o compresa inmuiata in decoct peste bataturi pe care o lasi pana dimineata.
Mărar (Anthum gruveoles) Macini seminţe de mărar cu  râşniţa de cafea şi le amesteci cu oţet pana faci o pasta pe care o întinzi pe o bucată de pânză şi o aplici pe bătătură.Schimbă zilnic pansamentul până la vindecare.
Norocel (Sedum maximum) Maruntesti planta si o amesteci cu oţet. Solutia obtinuta o aplici pe un pansament si o pui pe bătătură pentru 24 ore.Schimbi pansamentul pana la scoaterea bataturii.
Nuc (Juglans regia) Ia coaja verde de la fructele verzi, taie-o şi aplică-o cu o bucata de leucoplast pe batatura. Tine 24 ore apoi schimbă, până la vindecare.
Păducel (Crataegus monogyra) Fierbe intro cana de apa 3 linguri de ramuri şi frunze bine mărunţite timp de 15 minute. Inmoaie apoi un tifon şi pune comprese pe batatura. Poti pune si cataplasme cu frunze şi ramuri din decoct pe batatura..
Pătlagină (Plantago lanceolata)- Seara, inainte de culcare, pune frunze proaspete de pătlagină  peste batatura pe care le fixezi cu un leucoplast şi iei un ciorap peste noapte. Repeta panatrece bătătura.
Praz (Allium porrum)- Taie bucăţi rotunde de praz si le pui în oţet pentru 24 ore şi apoi le scoti şi le aplici pe bătătură. Acopera bucatile cu o bucatica de plastic. Lasa 24 ore după care se va schimba prazul, dacă bătătura nu s-a dizolvat.
Propolis Foarte eficient în bătălia cu bătăturile este propolisul proaspăt. Se ia o bucatica de propolis cat un bob de fasole, se incalzeste la flacara si se lipeste chiar pe batatura, apoi se panseaza cu leucoplast. Propolisul se schimba o data la la 3-4 zile. Dupa 2-3 aplicari, batatura se desprinde singura. Propolisul este bun si pentru negi insa tratamentul este de lunga durata.
Propolisul nu trebuie sa fie mai vechi de un an.
Ricin (Ricinus comunis) Fa-ti o frecţie locală cu ulei de ricin ( cumparat din farmacie sau magazine naturiste), apoi se recomanda sa aplici propolis.
Rostopasca (Chelidonium majus)- Culege o planta de rostopasca si aplica pe batatura sucul din tulpina. Daca ai timp poti face acest lucru de 2 ori pe zi, până batatura dispare complet. La primele aplicari vei simtii o usoara senzatie de usturime in special pe zona de langa batatura asa ca-i mai bine sa o protejezi bu un leucoplast.
Tot cu rostopasca poti sa faci o cataplasma astfel: macină planta fin cu râşniţa electrică de cafea, apoi amestecă pulberea cu puţină apă călduţă, până obţii o pastă omogenă. Pune preparatul într-un tifon şi aplică-l pe batatura.
Rostopasca este cunoscută drept o soluţie eficace în cazul bătăturilor
Salcie (Salix alba)- Salcia este de mare ajutor în cazul eliminării neplăcerilor provocate de bătături, deoarece conţine acid acetilsalicilic, acesta având un puternic efect antiinflamator
De altfel, primul medicament modern, aspirina, a fost obţinută din extract de salcie. Decoctul din frunze de salcie ameliorează durerile şi duce la vindecarea bătăturii. Îl prepari din trei linguri de frunze uscate la o cană de apă. Lasă decoctul la infuzat 10-15 minute, strecoară-l şi, apoi, îndulceşte-l cu miere. După răcire, aplică comprese pe locurile cu probleme.
Siminoc (Helichrisum arenarium) Mărunţeşte planta şi amestecă-o cu oţet apoi pune solutia pe un pansament sau leucoplast si aplica-l pe batatura. Tine 24 ore pansamentul dupa careil schimbi.
Smochin (Ficus carica) Pune peste batatura, fixate cu leucoplast frunze proaspete sau fructe de smochin pentru 24 ore.
Stânjenel (Iris palida) Marunteste si amesteca cu otet o radacina de stanjenel.Solutia obtinuta o aplici pe batatura pentru 24 sau daca poti 48 de ore.
Urechelniţă (Sempervivum tectorum) Se poate face doar cu frunze proaspete pe care le strivesti si le aplici pe bătătură. Tine pansamentul cu frunze 12 ore sau peste noapte, timp de câteva zile, până la dispariţia bătăturii.
Usturoi (Allium sativum) In afara de reteta cu oet poti folosi si cate ofeliuţă de usturoi pe care o fixezi cu un leucoplast, dimineata si seara, peste batatura..
Alte retete gasite pe site-uri de specialitate – n-am incercat dar nu-i tarziu.
O bucată de slănină de la ţărani se taie feliuţă subţire, se fixează cu un leucoplast pe bătătură. Se va schimba la 24 ore cu alta până la terminarea bătăturii.
Profită de oferta extrem de bogată pe care natura ţi-o pune la dispoziţie şi încearcă câteva preparate care vindecă bătăturile şi estompează semnele inestetice ale acestora.
Alifie de tătăneasă
Pentru a prepara unguentul ai nevoie de patru-şase rădăcini de tătăneasă şi 200 g untură de porc. Spală şi taie mărunt rădăcinile. Pune untura la încălzit într-o tigaie şi, când s-a încins, adaugă rădăcinile mărunţite, amestecând bine cu o lingură de lemn. După ce fierbe, acoperă şi lasă amestecul la răcit până a doua zi. Dimineaţa încălzeşte compoziţia până devine fluidă, strecoar-o printr-un tifon, stoarce bine şi alifia obţinută păstreaz-o la rece, în cutii închise ermetic. Unge bătăturile cu alifie de tătăneasă până la vindecare.
Unguent de gălbenele
Pentru a prepara unguentul ai nevoie de 50 g flori uscate de gălbenele sau 100 g flori proaspete, 400 ml ulei de măsline, o lingură de unt sau de untură şi două linguri de ceară de albine. Mărunţeşte bine florile, pune-le într-un borcan şi toarnă peste ele uleiul. Acoperă-le cu un capac şi lasă-le la macerat lângă o sursă de căldură, timp de trei săptămâni. Apoi filtrează uleiul, toarnă-l într-un ibric emailat şi încinge-l în baie de aburi. Adaugă untul sau untura şi ceara, iar când s-a omogenizat bine, ia ibricul de pe foc, lasă-l să se răcească şi freacă bine cu o spatulă de lemn până obţii o cremă. Unguentul astfel obţinut se păstrează la frigider şi se foloseşte, de mai multe ori pe zi, împotriva bătăturilor.
Aspirina
Se zdrobeste o aspirina si se amesteca cu cateva picaturi de suc proaspat de lamaie, pana se obtine o pasta omogena. Se face o baie fierbinte la picioare, iar cand pielea s-a inmuiat bine se aplica pasta pe bataturi. Se acopera cu un plasture, se infasoara piciorul cu o folie de plastic si cu un prosop gros, pentru a mentine caldura. Dupa 10-15 minute se freaca bataturile cu o piatra ponce sau cu o pila de calcaie. Se ung bataturile cu ulei vegetal si se repeta procedeul si in zilele urmatoare daca este nevoie.
            Ca o concluzie personala, cred ca toate aceste remedii au la baza acidul acetilsalicilic care se gaseste in diferite concentratii in plantele folosite si care are un puternic efect antiinflamator.  
In speranta ca bataturile nu vor mai fi o problema pentru dumneavoastra va doresc o zi buna, plina de noroc si inspiratie.

15 comentarii:

  1. Buna ziua!
    Daca veti citi informatiile de pe acest topic
    http://medlive.hotnews.ro/bataturile-plantare-nu-se-trateaza-la-cosmetician-sau-dermatolog-si-nu-se-indeparteaza-chirurgical.html
    sau
    http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalgii,%20boala%20Morton.html
    veti intelege ca batatura este o modalitate miraculoasa de auto-protectie a organismului, ca nu trebuie indepartata sub nici o forma.
    Trebuie doar sa va concentrati asupra cauzelor aparitiei acestui mijloc de auto-protectie, si anume este vorba despre incaltaminte necorespunzatoare, efort fizic exagerat sau o anumita deformatie a ante-piciorului.
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Ante-picior

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si sfaturi. Sa aveti o dupamiaza frumoasa.
      Cu respect,

      Ștergere
    2. Domnule doctor, ma concentrez asupra cauzelor aparitiei acestor bataturi foarte dureroase- deci am schimbat incaltamintea- mentionez ca o am de 8 luni0 am trecut de la incaltamintera de iarna la cea de vara- mai usoara si comoda- dar durerea tot asa de mare este= si mi-am cam pierdut rabdarea- ori o scot ori ma duc la cosmetica.

      Ștergere
    3. Buna ziua!
      Cauzele aparitiei bataturilor sunt relativ simple, logice si au fost descrise pe acest topic
      http://medlive.hotnews.ro/bataturile-plantare-nu-se-trateaza-la-cosmetician-sau-dermatolog-si-nu-se-indeparteaza-chirurgical.html
      In afara incaltamintei, sunt incriminate si alte cauze: efortul exagerat, greutatea excesiva, o anumita conformatie a ante-piciorului.
      Prin urmare, trebuie sa va concentrati asupra acestor cauze. Nu mi-ati precizat esentialul: ce greutate/inaltime aveti??
      Cu stima,
      Marius Uscatu
      Chirurg ante-picior

      Ștergere
  2. Buna seara am si eu o batatura in talpa din sia cu radacini am fost la doctor mia arso cu azot si nimic nu mia reudit nici 5% astept raspuns multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara!
      Cauterizarea bataturi, ca si orice incercare de indepartare a acesteia (dermatologica, chirurgicala, cosmetica etc) este sortita esecului.
      In mod evident si logic, trebuie sa va concentrati asupra cauzelor aparitiei acestei reactii de aparare a organismului
      http://medlive.hotnews.ro/bataturile-plantare-nu-se-trateaza-la-cosmetician-sau-dermatolog-si-nu-se-indeparteaza-chirurgical.html
      Cu stima,
      Marius Uscatu
      Chirurg ante-picior

      Ștergere
  3. Dl doctor,multumim ca va rapiti din timp sa ne raspundeti.
    Problema mea este ca am o batatura la picior pe degetul mare pe exterior.
    Am incercat mai multe tratamente cum ar fii aspirina combinata cu lamaie,sau unguent de galbenele.Am inceput chiar sa port incaltaminte comoda.Nu reactioneaza in niciun fel nici macar dupa aplicarea pietrii ponce..
    E posibil sa fie un neg si sa cer ajutor de specialitate?
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua. M.am pricopsit acum cativa ani cu o bătătură in talpa stanga sub degetul mic ... acum o luna de zile am inceput sa aplic clavusin pt cam 8 zile dupa care am aflat de usturoi si am pus o saptamana numai usturoi simplu cu un plasture si soseta groasa. Batatura pare ca s.a mai tras si as putea incerca piatra ponce numai ca sunt extrem de sensibila in tapli si nu reusesc nici macar sa ating zona respectiva. Ma gadil ffff tare :)))) si pe langa asta talpile mele sunt f sensibile la orice fel de atingere. Ce solutie as putea avea sa nu trebuiasca sa trag eu sau altcineva de straturile moarte formate ??? Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Nu sunt specialist dar va recomand sa cititi si sa solicitati sprijin aici http://medlive.hotnews.ro/bataturile-plantare-nu-se-trateaza-la-cosmetician-sau-dermatolog-si-nu-se-indeparteaza-chirurgical.html
      sau
      http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalgii,%20boala%20Morton.html
      veti intelege ca batatura este o modalitate miraculoasa de auto-protectie a organismului, ca nu trebuie indepartata sub nici o forma.
      O zi buna.

      Ștergere
    2. Multe persoane confunda bataturile cu negii(bataturile nu au radacini, sunt doar piele moarta ingrosata). Negii sunt de mai multe feluri: unii au radacini altii sunt doar o inflamare a pielii sub forma de ridicatura rotunda. M-am confruntat personal cu astfel de probleme si am observat ca daca persoana mananca usturoi consecvent o perioda de timp dispar. In general persoanele care au negi refuza usturoiul din diverse motive(ustura, miroase urat, ma deranjeaza etc), insa motivul adevarat este alimentatie nesanatoasa(DULCIURI, produse de patiserie, lactate in exces, prajeli). O alta metoda care am aplicat-o copilului meu - i-am administrat cate o capsula cu pulbere de pelin si una cu cuisoare dimineata pe stomacul gol(vezi cartea Vindecarea tuturor formelor de cancer de Hulda Regehr Clark) si care a facut minuni in numai o saptamana negii s-au topit. Sanatate va doresc tuturor.

      Ștergere
    3. Buna seara. Multumesc pentru vizita si sfaturi.
      O seara frumoasa.

      Ștergere
  5. Buna ziua, domnul doctor. Ati mentionat ca printre cauzele bataturii se afla efortul exagerat. Eu nu am probleme cu greutatea, dimpotriva, in ulimul timp am slabit mult. Insa merg in fiecare zi la sala si la inot si de atunci mi-a aparut o batatura incomoda pe talpa piciorului. In cazul meu se recomanda reducerea sau incetarea efortului fizic, sa inteleg? Sau sa fie pantafii sport de vina? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua as vrea sa va spun ca am si eu o batatura si o tot curat dat acum de citeva zile am pus plasture special cu o solutie verde incepe sa doara trebie sa continui sau sa ma opresc in a aplica acesti plasturi

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara , am de ani de zile bătături în talpa trei la fiecare picior una chiar la baza degetului mare și doua lateral , când au apărut nu aveam probleme de greutate și nici nu purtam încălțăminte incomoda în schimb mergeam pe jos făceam Multă mișcare , acum am 45 de ani și am luat în greutate , bătăturile îmi fac viața un calvar nu pot merge îmi calc pe suflet cu fiecare pas și din cauza ca încerc sa găsesc o poziție de mers mai puțin dureroasa mă dor și mușchi picioarelor ce pot sa fac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,stiu si va inteleg ca aveti o problema deosebita(de fapt cum o are multa lume). Ce pot eu sa va spun, ca nespecialist, din experienta proprie ca e bine sa consultati un specialist sa va indice ce anume aveti de facut, care sunt cauzele care au generat aparitia bataturilor si cum puteti sa va ameliorati durerea.
      O zi buna cu sanatate.

      Ștergere