joi, 28 martie 2013

Sfaturi pentru o bătrânețe fericită

CUM POTI AVEA O BATRANETE FRUMOASA?!
Un eseu cutremurator. Materialul este preluat . Autoarea este Liliana si articolul a fost publicat  aici dar, fiecare dintre noi, poate scrie ceva asemanator. Noua ne este frica sa vorbim despre batranete sau despre moarte. Dar ele vin, oricum. Nu-i mai bine sa ne pregatim, sa vorbim despre asta, sa intrebam, sa primim raspunsuri, sa dam sfaturi daca deja am ajuns la o varsta a intelepciunii...
"Cine nu are batrani, sa si-i cumpere"...
Cine nu mai are parinti, i-a venit randul...
Totul e atat de simplu!
Cred ca bine este sa ţin cont în viitor de sfaturile din material şi mă gândesc, că poate vor fi de folos cuiva…sau măcar să invite la reflecţie...
"Ideile sunt de-a valma, aşa cum mi-au venit în minte. Deci, ce am învăţat îngrijind pe Frau Hildegard (82) şi Herr Helmut (87) timp de două luni în Germania :
1. Că trebuie să te ingrijeşti de venitul tău la bătrâneţe încă de pe vremea cănd poţi s-o faci. Cheltuielile, deşi scad la batranete pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai călătoreşti atât de mult, nu mai pleci în concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta parte (medici, medicamente, deplasări, meşteri pentru reparaţii, ajutor menaj).
2. Că trebuie să ai lucruri de calitate în casă şi cât eşti încă în putere să pui totul la punct pentru urmatorii 20 ani (instalaţii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperiş, gard, mobilă etc).
3. Că trebuie să faci eforturi permanente să fii la curent cu tehnologia (pe cât posibil). E greu să ai 80 ani şi să nu ştii să foloseşti un telefon mobil, să butonezi o telecomandă, să foloseşti un bancomat....
4. Că trebuie să te ai bine cu vecinii.
5. Că trebuie să ai prieteni buni şi de nădejde, că trebuie să fii tu un bun prieten. Să-i suni, să vă întâlniţi, să organizaţi acţiuni comune. Să-i feliciţi la aniversări şi să le faci cadouri simbolice.
6. Că trebuie să fii cât mai activ. Dacă laşi garda jos puterile tale vor scădea foarte rapid.
7. Că trebuie să-ţi dezvolţi ai o paletă largă de hobby-uri şi de activităţi extraprofesionale încă de pe-acum, cât eşti încă valid şi trebuie să iei în calcul că bătrâneţea aduce cu ea multe neputinţe pe diverse planuri. Dacă toată viaţa ai citit sau ai privit la tv, dacă ajungi sa-ţi pierzi vederea eşti terminat. Ziua trece îngrozitor de greu privind în tavan.
8. Că e înţelept să te îngrijeşti cât eşti în putere să achiziţionezi aproape de casă o palmă de pământ pe care s-o poţi lucra, să ai un pom, să faci mişcare, să te simţi util, să ai o legumă sau un fruct proaspăte şi sănătoase.
9. Adună amintiri frumoase. Rânduieşte-le frumos în albume sau cutii. Completeză un jurnal cu evenimentele şi scrie câteva rânduri despre ele. Acum nu realizezi ce vor însemna ele atunci.
10.Împacă-te cu copiii tăi . Respectă-le alegerile, încurajează-i mereu şi roagă-te să le fie bine.
11.Fă eforturi permanente să faci să fie armonie şi înţelegere în familie. Respectul şi toleranţa să fie cuvinte de ordine. Vine vremea când doar ele vor mai conta.
12.Îngrijeşte-te de sănătate cât mai bine. Impune de pe-acum un stil de viaţă şi o alimentaţie cât mai sănătoase: cât mai multă apă, cât mai multe alimente neprelucrate termic, cât mai puţină carne, „sare, zahăr şi grăsimi” cu moderaţie, ulei de măsline, miere de albine, mese la ore fixe, bioritm, mişcare, sport, prieteni, activităţi sociale, hobby-uri, curăţenie (trup şi casă), activităţi mentale și lista e lungă. Fă-ţi o dantură de calitate.
13.Descotoroseşte-te de ce nu ai nevoie în casă. Evită să aduni lucruri care nu-ţi vor folosi nicodată.
14.Începe să fii econom. Nu risipi fără rost resursele.
15.Dacă îţi vei construi o casă ia în calcul eventualitatea că poţi trăi cel puţin 90 ani şi că un sfert din viaţă puterile tale nu vor fi nici pe departe cele de acum. N-o fă mare. Copiii cresc repede şi-şi iau zborul. Dacă totuşi vrei o casă mare şi-ţi poţi permite, proiecteaz-o în aşa fel încât, fie să poţi locui cu copiii şi familiile lor (lucru puţin probabil), fie să poţi închiria o parte din casă fără să fii deranjat sau să deranjezi sau, de ce nu, să oferi găzduire contra ajutor menajer. Dacă poţi, mai bine investeşte într-o a doua locuinţă ce poate fi inchiriată sau dăruită copiilor.
16.Nu te gândi să te muţi la pensie la ţară decât dacă ai confort (apă, gaz), căi de comunicaţii bune şi un oraş aproape şi doar dacă ai crescut la ţară. Altfel, o schimbare prea radicală după pensionare va fi greu de asimilat. Primii ani îţi va fi bine dar apoi va începe să-ţi fie greu.
17.Gândeşte-te că la pensie va trebui să ai cu ce-ţi umple timpul. Învaţă să pictezi, să bricolezi, să grădinăreşti…orice îţi poate umple timpul şi, de ce nu, să-ti aducă un venit.
18.Învaţă să acorzi primul ajutor, să faci injecţii şi masaj terapeutic.
19.Fii îngăduitor cu cei vârstnici şi neajutoraţi. Ei nu vor să fie aşa…Nu vor să fie neputincioşi, ursuzi, nefolositori. Dacă nu-i poţi ajuta într-un fel sau altul, măcar nu te mai supăra pe ei când îţi încurcă treburile în goana ta zilnică.
20.Fii cât mai apropiat cu părinţii tăi. Dacă eşti departe de ei sună-i cât mai des, lasă-i să te cicălească fără să te enervezi, ascultă-le aceeaşi intâmplare spusă şi data trecută. Când mergi în concediu nu te du ca musafir, pune în portbagaj trusa cu scule şi pune la punct ce e de reparat, ajută-i, cumpără-le ce le trebuie sau ştii tu că le-ar uşura bătrâneţile.
Lista o poate completa fiecare cu ce mai întâlneşte pe parcurs. Din fericire avem mulţi bătrâni în jur şi multe exemple bune şi rele de învăţat din ele. Nu ne putem plânge nimanui mai târziu spunând că n-am ştiut."
Ideea e simplă…dacă nu începi să faci nimic din toate acestea încă de pe-acum…vei fi condamnat la o bătrâneţe nefericită!
Eu va trimit acest mail, pe care l-am primit, poate va intereseaza ca subiect! Va doresc numai bine si s-auzim numai de bine.
"Father Nicky"
"Ceea ce suntem este darul lui Dumnezeu pentru noi, ceea ce devenim este darul nostru pentru Dumnezeu"
"What we are is God 's gift for us, what we become is our gift to God"

10 comentarii:

  1. Of, domnule Vasile ce-mi faceti... Credeti-ma, in Romania nu exista batranete fericita! Imi pare rau ca trebuie sa spun asta! Poti sa te ingrijesti oricat, daca ai o boala grava, cancer, alzheimer, etc, nu poti decat sa te chinuiesti inimaginabil aici...Degeaba ai muncit o viata, oricand ti se poate lua orice drept si mori cu dreptatea ta pe hartie! Sunt prea multe de spus...Sigur, e bine sa faci tot ce poti si depinde de tine, dar in tara asta nu ti se ofera nicio garantie! Tatalui meu i-a fost taiata pensia, sta la cozi interminabile la policlinica, eu nici nu cred c-o sa vad vreo pensie, desi am muncit o viata! Iertati-ma, sper ca nu v-am suparat, de fapt stiti lucrurile astea... Multa sanatate, din tot sufletul va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru urari in rest nu vreau sa transformam blogul in loc de discutii politice asa ca no comment dar, cred ca suntem vinovati de starea in care suntem.O zi frumoasa va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos articol! Sustin ideile expuse aici.
    Numai bine, sanatate si fericire!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru apreciere.O seara frumoasa si un weekend linistit va doresc.

    RăspundețiȘtergere

  5. Este un mod foarte deosebit in care ati relatat trecerea anilor de tinerete spre batranete cu trairile si emotiile specifice fiecarei varste.Multumesc pentru starea pe care mi-ati transmiso !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si apreciere.Anotimpurile vietii se succed ca si anotimpurile din natura. De cand ne nastem si pana parasim acest pamant parcurgem toate anotimpurile si ne bucuram de frumusetile fiecarei varste.In amurg putem alege sa avem o toamna frumoasa si bogata sau una ploioasa si rece. Totul depinde de optiunile noastre si de modul in care stim sa ne traim viata. O duminica frumoasa plina de soare va doresc.

      Ștergere
  6. Valoroase sfaturi, multumiri!
    Cand aveam 30 de ani pensia mi se parea extrem de indepartata. Acum este la o aruncatura de bat si de cativa ani am inceput sa am o alta privire asupra vietii. Din fericire mult mai intelegatoare.
    Niciodata nu poti sti cum va fi toamna, e bine sa te pregatesti putin cate putin din vreme :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si apreciere. Timpul nu iarta pe nimeni. Important este sa fim pregatiti si sa avem o toamna cat mai lunga si senina iar pentru asta trebuie sa trecem cu seninatate peste anotimpurile vietii. O seara frumoasa va doresc.

      Ștergere
  7. ma bucur sa-mi gasesc articolul (si) aici. L-am scris in perioada cand am ingrijit cei doi bunici din Germania si mi-am zis ca ce-am invatat de la ei ar prinde bine si altora. Gasiti intreg articolul pe http://florinrosoga.ro/blog/sfaturi-batranete-frumoasa/
    ganduri bune
    lilimandi@yahoo.fr

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita. Am facut corecturile de rigoare. O zi buna va doresc.

      Ștergere