marți, 5 martie 2013

Taierea pomilor fructiferi


Dupa plantare, in functie de forma pe care dorim s-o obtinem la coroana, facem taierile pentru formarea acesteia. De regula, formarea unei coroane se obtine in primii 3-4 ani de la plantare, prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor prin : taieri propriu-zise, scurtari, suprimari de ramuri dar si aplecarea sau arcuirea acestora etc.
Dupa ce s-a format coroana, ea trebuie mentinuta prin taieri de intretinere si fructificare.
Experienta a stabilit ca nu toate anotimpurile sunt propice taierilor. Functie de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp, dar si de faza de dezvoltare vegetala a plantelor, intr-un moment dat, putem vorbi de taierile de iarna (in uscat) si de taierile de vara (in verde).
Agrisul si coacazul pot fi taiati inca din ianuarie sau februarie. Chiar daca vor urma geruri serioase, acestea nu le vor provoca daune mari.
Murul este sensibil la ger si nu i se vor aplica taieri mai devreme de inceputul lunii aprilie. Tot la inceputul lui aprilie se pot scurta nuielele purtatoare de rod ale zmeurului care au crescut prea mult.
In cazul pomilor fructiferi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri mari. Inceputul lunii martie poate fi favorabil inceperii lucrarilor de taiere in uscat, in livezile de pomi. Executate mai devreme, taierile  pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot urma. 
Sensibilitate sporita la ger au urmatoarele specii: piersic, cais, par, prun. Marul este si el sensibil la ger.
Taierile anuale
Aceste taieri le facem pentru reducerea incarcaturii excesive cu muguri a pomilor fructiferi, pentru a se stabili marimea ramurilor, alungirea si intrepatrunderea lor.
In coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se vor dezvolta mult mai repede iar stropirile se fac mai greu si de regula, solutia  cu care se stropeste,  nu poate fi aplicata pe toate ramurile.
Prin taierile de intretinere urmarim echilibrarea vegetatiei intre baza si varf.
Este important sa retinem ca taierile sunt masuri de stimulare si nu de limitare a cresterii indiferent cât de drastic am tăia. Cu cât  vom  taia mai mult cu atât creşterea va fi mai vigoroasă.
Tăierile se efectuează la temperaturi de peste peste -5 C
De regula la toaletarea anuala vom urmari sa:
eliminăm ramurile uscate, rupte sau rănite
îndepărtăm ramurile afectate de boli ( când taiem ramuri taietura o vom face cat mai aproape de inelul acestora( baza ramurii) fara sa ranim scoarta
indepartam ramurile care se ating sau se intercaleaza.
indepartam ramurile care se indreapta spre interiorul coroanei
intotdeauna taiem la o ramificatie inlocuind lastarii batrani cu lastari tineri.
in cazul in care nu avem ramificatie (in general la taierile de formare) se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de el:
ranile produse in timpul taierilor cu diametrul mai mare de 2 cm se acopera cu solutie speciala de obicei pe bază de ceară pentru  prevenirea infecţiilor şi stimularea vindecarii.
Dupa o taiere severa s-ar putea sa avem in primul an o recolta slaba sau chiar de loc care insa va compensa cu recolta din anul urmator.
Taierile de fructificare
Mentinerea pomilor, timp indelungat, intr-un echilibru fiziologic necesita efectuarea taierilor de fructificare. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi.
Taierile elementelor de rod au drept scop dimensionarea convenabila a acestora, formarea de noi elemente de rod, repartizarea uniforma pe ramurile de schelet (pastrarea unui raport de 2 :1 sau de 3 :1) intre elementele de rod florifere si cele neflorifere
Taierile elementelor vegetative au ca scop ramificarea acestora si formarea de noi productii florifere.
In cazul pomaceelor, pintenii si tepusele nu se taie niciodata, ci se raresc eventual la o distanta de 10-15 cm.
Smicelele se taie la 2-3 muguri bine dezvoltati numai cand acestea depasesc 20-25 cm lungime.Acest lucru nu este valabil si in cazul nuieluselor.
Mladitele nu se taie niciodata.
In cazul gutuiului, ramurile vegetative de 1 an se scurteaza doar cand sunt foarte slabe, iar maciuliile se raresc.
In cazul drupaceelor  taierile de fructificare se fac mult mai restrans.
La cires si visin ramurile buchet nu se taie, ramura mijlocie se scurteaza pentru a stimula formarea de noi formatiuni de rod.
Ramurile pleata necesita o taiere mica, la varf.
La prun si la cais ramurile buchet si ramurile mijlocii neramificate si ramificate nu se taie, doar cand sunt batrane se scurteaza deasupra primei ramificatii.
La piersic aceste taieri de fructificare se fac in fiecare an. La aceasta specie nu se taie buchetele de mai ; ramura mixta se scurteaza la 6-8-10 muguri (1-3 vegetativi la baza, 4-5 floriferi) intotdeauna ultimul mugure va ramane vegetativ pentru a se asigura o buna circulatie a sevei.
Taierile elementelor vegetative se fac asemanator la toate speciile cu exceptia piersicului. Se taie ramurile vegetative la 2-3 muguri, cand are diametrul de 2,5 cm ; se taie la 4-5 muguri cand are diametrul de 4-5 cm ; se taie la 6-7 muguri cand are diametrul mai mare de 6 cm.
Ramurile vegetative la piersic se scurteaza la 2 muguri bine dezvoltati, aceasta operatiune avand drept scop stimularea formarii de noi elemente de rod.
 O data cu trecerea timpului, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe precum si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv se aplica la acesti pomi taierile de intinerire.
Taierile de intinerire
Dau rezultate bune atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate. Se recomanda ca taierea pomilor fructiferi sa se efectueze in perioada de repaus. Taierile se pot face si primavara tarziu dar doar atunci cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger. Toamna se scurteaza radacinile pomilor batrani pentru a le prelungi viata.
O lucrare care da bune rezultate la pomii batrani carora li s-au aplicat taieri de regenerare este si intinerirea radacinilor.
Aceasta lucrare se face fie in toamna premergatoare regenerarii, fie primavara, inainte de intrarea pomilor in vegetatie, si consta in saparea unui sant circular in dreptul proiectiei coroanei pe sol, adanc de 60-80 cm si lat de 60 cm.
Toate radacinile se taie cu fierastraul de pomi si se scot.
Apoi santul se acopera cu pamant amestecat cu ingrasaminte. Pentru un pom se socotesc 150 kg gunoi de grajd bine putrezit, santul se umple pe trei sferturi, se toarna 10 caldari de urina de grajd subtiata cu apa (1 parte urina si 3-4 parti apa). 


Dupa udat santul se umple definitiv cu pamant. La pomii batrani se face o scurtare foarte puternica a ramurilor de schelet astfel incat jumatate din lungimea lor se taie. Trebuie insa sa respectam cateva reguli la taierea de intinerire:
1) punctul din care se face scurtarea ramurilor trebuie sa se afle deasupra unor ramuri lacome sau a unei ramuri laterale;
2) in locul unde se face taierea, ramura nu trebuie sa fie mai groasa de 8-10 cm.
3) pentru asigurarea unei incarcaturi normale de fructe pe pom, este bine sa se faca si rarirea ramurilor de rod, stiut fiind ca distanta normala intre ele este de 10-20 cm. Trebuie pastrate ramurile de rod cu pozitie laterala, acestea fiind considerate cele mai bune.
Urmeaza sa discutam despre taierile in verde

41 de comentarii:

  1. ei, aici cred ca am o problema. in toamna lui 2007 am plantat primii pomi fructiferi: 5 meri, 2 ciresi, 3 pruni, un nectarin si nu mai stiu ce. cert este ca am aplicat taieri de formare( dupa indicatiile persoanei de la ferma de unde proveneau pomisorii) si in anii urmatori, ca la carte, adica primavara devreme (valabil pt meri) am aplicat taieri anuale. cu merii am probleme. din toti doar unul a rodit. cred ca primavara tai exact crengile care nu trebuie. am citit pe undeva, ca, nu toti merii formeaza muguri florali in acelasi loc(sper ca ai inteles ce vreau sa zic). cred ca anul acesta trebuie sa apelez la un specialist. le mai dau o sansa, daca nu..zeama de topor :) irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina cred ca trebuie sa-ti cumperi o carte in care ai descrierea si pozele cu ramurile si formatiunile de rod pentru fiecare pom in parte si sa faci ca mine.Te duci in livada si le studiezi dupa care iei foarfeca si tai ce zice ca tebuie taiat. Dupa 3-4 ani nu mai ai nevoie de carte deja stii ce ai de facut. Vezi sfatul Elisei ca-i foarte bun. Lasa=i anul acesta si vezi ce se intampla. Daca i-ai pus din 2007 inseamna ca au coroana formata asa ca poti sa sari un an. si daca nu vrei poti sa faci taieri in verde la vara. O seara frumoasa.

      Ștergere
    2. Am cumpărat și eu în toamna anului trecut cartea dl-ui Schmidt (de la librăria din curtea Fac. de Agronomie din București). Mi-a plăcut că explică destul de bine teoria din spatele schemei de tăieri. În afară de unii meri nici eu nu obțineam producție de la restul de pomi fructiferi pentru că îi tundeam prea agresiv.

      Ștergere
    3. Ca bibliografie pentru cultivarea si intretinerea pomilor si arbustilor fructiferi eu am citit:
      -Paradisul meu - Heinz Erven
      - Cultura pomilor in gradinile familiale- Florea Lupescu:
      -Pomi fructiferi - Adrian Chirita:
      - Pomi si arbusti fructiferi- Heiner Schmid:
      - Cultura arbustilor fructiferi - Lenuta Chira:
      -Lucrari de taiere la pomii fructiferi - Uwe Jakubik
      Cam astea pana acum plus bloguri si interesan YouTube.
      O zi frumoasa va doresc.

      Ștergere
    4. uf! cam lunga lista. zic si eu ca baietii mei: da' ceva rezumate nu gasim? :) irina

      Ștergere
  2. Daca-mi permiti, Vasile :)
    @Irina, marul poate fi taiat cand deja se vad bobocii de floare (bobocii se vad si acum, mult timp inainte de a inflori), eu asa am facut anii in care merii mei erau mai tineri. Vazand bobocul de floare care este diferit de mugurul de frunza, nu mai tai din ramurile cu rod. Intelegi?
    De obicei ramurile mai lungi si tinere sunt de frunze( mugurii de frunze sunt alungiti) iar cele mai scurte sunt de flori( mugurii de flori sunt mai turtiti si usor albiciosi).
    Apoi mai este o treaba, merii pot fi lasati si netaiati mai ales daca anul trecut a fost toaletat, adica aranjata coroana, nu-i musai in fiecare an, mai ales ca la tine nu a avut rod anul trecut. Eu l-as lasa asa anul acesta.
    Scuze, nu m-am putut abtine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de sprijin si ajutor, oricum taierile sunt ca moda -cate bordeie atatea obiceie si pana la urma tot cum ne pricepem facem. Daca a iesit bine continuam daca nu incercam alta metoda.
      Azi am incheiatsi eu tratamentul la picior si joi plec la gradina la Valcea. Abia astept.

      Ștergere
    2. multumesc, elisa. am sa renunt la taiat anul acesta. oricum nu am gasit pe nimeni prin zona care sa mi-i taie. incercarea moarte n-are. si am sa-mi iau si o carte, ca asa dupa ureche, cum am facut eu pana acum nu e ok. va multumesc si sa aveti o zi minunata. irina

      Ștergere
    3. O sa incercam si rezumate dar acum suntem in pregatiri si pana duminica nu cred ca mai gasesc timp asa ca va doresc o sseara placuta.

      Ștergere
  3. Asa cum zice si @Vasile, cu taierile e ceva gen "vazand si facand"
    Nici eu nu-i tund in fiecare iarna-primavara din lipsa de timp, uneori comoditate
    Functie de soi(ex. soiuri diferite de prun) si varsta, unii se pot tunde si de doua ori pe an iar altii nu necesita corectii decat la cativa ani
    Eu i-am format de la stadiul de creion, cu cartea in mana si acum arata destul de bine
    Doar niste meri "de spalier" mai fac figuri si nu rodesc decat cand au chef, cu taieri sau fara
    Mai ingheata primavara, e seceta si fructele cad, pamantul e ba galben ba negru...deci "bordeie si obiceie"
    La fel cu sapatul, daca n-am fact-o in toamna, mai bine las asa, decat sa sap in primavara si sa vina un an secetos. Pe testate, prunele s-au facut la fel de multe si de frumoase, ba mai bine decat la vecinul care a sapat primavara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca taierile la pomi pentru incepatori ca noi sunt ca fengshui-ul, cu cat citesti mai mult, cu atat intelegi mai putin,iar in minte ai un amalgam. Daca urmaresti insa cu cartea in mana sau ai norocul sa te invete cineva priceput( deci nu unul care zice ca se pricepe) atunci te poti apuca linistit de toaletare. Eu fiind adeptul ideilor din permacultura am observat ca de regula cei care practica permacultura folosesc taierile numai in situatii deosebite( inbolnaviri, ruperi de crengi sau uscare) si asa ca o sa tai doar pe ici pe colo prin partile esentiale. Acum 2 ani mis-a pus pata pe un dud din curtea pasarilor si i-am taiat vre-=o doua ramuri care ma incurcau. Nu va spun ca a lastarit dudul de l-a ajuns pe al batran din gradina si s-a umplut si de fructe - deci se poate si asa. O seara frumoasa va doresc.

      Ștergere
  4. Eu am o alta problema decat Irina, marul face prea multe fructe si nu le poate duce, pica foarte multe pe jos si cele ramase sunt subdezvoltate.
    Ce sa fac? Sa apuc sa le rup de verzi pe cele mai subdezvoltate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si bine ati venit in gradina mea.
      Sa incerc sa va dau cateva idei.
      Pornind de la faptul ca, natural orice pom va incerca sa faca cat mai multe fructe( seminte nu pulpa) trebuie sa interveniti prin taieri de normare a rodului lasand ramificatiile fructifere la distante de 8-10 pana la 12 cm. unele de altele spre exemplu.
      - daca dintr-un punct de crestere au crescut 2-3 ramuri roditoare lasati una singura,
      - puteti suprima o parte din mugurii floriferi ,
      - daca numarul de tepuse este mai mare decat cel al pintenilor( la mar) o parte din tepuse le suprimati sau le suprimati mugurii floriferi de la varf,
      scurtati smicelele si nuielusele la 2-3 muguri
      in momentul fructificarii puteti sa rariti o parte din fructe si chiar este indicat sa faceti acest lucru ( de multe ori in gradina "mai putin" inseamna" mai mult" la recolta.
      Caderea fructelor poate avea si alte cauze in special lipsa "hranei" si aici se poate interveni prin gunoiere in toamna, lipsa apei si la fel tine de dumneavoastra.
      In speranta ca v-am putut ajuta( in limita cunostintelor si experientei nu prea mari) va astept cu drag sa reveniti si va doresc o seara frumoasa si un weekend plin de spor in gradina.

      Ștergere
    2. La mere când se face multe trebuie rărit...Asa am văzut la unguri când am lucrat..

      Ștergere
  5. Buna ziua! Noi avem un mar si un par in curte. Sunt destul de tineri, dar in nici un an nu au facut flori. Nici anul asta nu au nici o floare. Care o fi problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, cred ca inca sunt prea tineri daca n-au facut muguri floriferi. Tendinta oricarei plante este sa se inmulteasca si de aceea este practic imposibil sa nu faca flori, doar daca inca n-a ajuns la maturitate.
      Nu sunt specialist dar cred ca aceasta a-r fi explicatia logica, exista soiuri care se maturizeaza, florifica si fructifica foarte repede , mai repede decat este normal si atunci e bine sa inlaturam primele flori pentru a lasa copacul sa se dezvolte mai intai ( pentru a nu-si epuiza energia in fructificare in dauna dezvoltarii si a unei imbatraniri premature), dar exista si soiuri care ajung la maturitate mai tarziu.
      Sunt foarte multi factori care concura la procesul de maturizare, inflorire si fructificare ( conditiile de mediu, sol, apa, nutritie, taieri incorecte, etc.) asa ca ideea mea este sa-i lasati sa se dezvolte normal si odata ajunsi la maturitate vor fructifica.
      O zi buna.

      Ștergere
  6. Buna ziua, am plantat si eu in luna mai anl acesta 2 pomi: un prun si un cais. Problema este ca nu stiu cum sa-i tund sa le formez coroana. Cred ca ar trebui sa tai lastarii mai de jos (in prima faza), sa dea 3 crengi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Pentru prun cele mai raspandite forme de coroana sunt: vasul ameliorat, vasul suprapus, vasul aplatizat, piramida intrerupta, piramida etajata rarita, piramida mixta, palmeta cu brate oblice şi fusul subtire. Pentru formarea cat mai rapida a coroanelor la prun, trebuie valorificata creşterea rapida din primii ani şi capacitatea de emitere a lastarilor anticipati.
      Formarea unei coroane implica efectuarea catorva lucrari succesive: alegerea ramurilor de schelet, proiectarea acestora şi a ramurilor de semischelet. Pentru aceasta se vor retine ramurile de prun plasate in pozitiile cele mai corespunzatoare pentru forma de coroana aleasa. Aceste ramuri se vor scurta cu 10-12 cm, mai sus de locul in care dorim sa se formeze viitoarele ramuri de schelet. Celelalte ramuri, cu pozitii incorecte, se vor suprima la inel, iar cele de semischelet se scurteaza cu 1/3 sau 1/2 din lungimea lor.
      In primul an nu aveti de facut nimic decat sa asteptati. In primavara urmatoare tăierea e fără bătăi de cap: se scurtează la 60-80 cm, în funcție de soi și de înățimea lăstarului, deasupra unui mugure, dupa pornirea in vegetatie se vor plivi toti lastarii de prisos, cand aceştia au 2-4 cm. La sfarşitul primaverii – inceputul verii, cand lastarii au 15-25 cm, se vor alege alte ramuri de schelet, functie de ce forma va doriti sa dati pomului dintre cele recomandate.Pentru cais formele recomandate sunt cele de vas ameliorat, palmeta etajata si palmeta neetajata. Functie de ce doriti din anul al doilea incepeti taierile de formare.tendinta caisului este sa-si formeze natural o coroana piramidala.Pomii cu o astfel de coroana vor intra repede pe rod dar tot la fel de repede se vor epuiza, partea inferioara a sarpantelor se degarniseste iar fructele vor ramane mici.
      O zi buna si un inceput de saptamana cu spor.

      Ștergere
  7. Se spune ca radacina este asemanatoare ramificatiei pomului. Curiozitatea mea legata de pomul fructifer, in special marul este: nu ar fi bine ca si radacina sa fie "curatata/pregatita" pentru ca pomul sa extraga din sol mai productiv substantele necesare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Este adevarat se pare ca radacina este foarte asemanatoare ramificatiilor aeriene. In momentul in care se fac taierile se pierde o parte de radacina deci se produce o intinerire, puteti vedea acest lucru exemplificat in filmuletul lui Geoff Lawton, "Solurile permaculturii" si exista chiar o forma de intinerire prin curatarea radacinilor, este descrisa pe blog. O saptamana buna va doresc.

      Ștergere
  8. Ziua buna. Problema mea ar fi urmatoarea; am plantat anul trecut in primavara cativa pomi intr-o livada, s-au prins toti, am fost sfatuit sa ii tai dupa plantare la 60-70 cm lasand de fapt in bat din tulpina. Am fost sceptic dar am facut asa. S-au dezvoltat, au facut ramuri, unii chiar au facut floare si cate un mar razlet. Problema este ca in toamna a fost scapata o turma de capre si au mancat toate frunzele si ramurile formate in acel an, ramanand doar batul gol cu cateva cioate. Anul acesta in primavara nu am mai avut ce taieri sa fac de formare a coroanei. Au crescut din nou, dar au fomat alte ramuri si alea rare si mici. Ce pot face si care sunt urmarile pe viitor? Specific ca pomii au fost puiet de doi ani un pepiniera, i-am plantat anul trecut iar anul acesta ar fi al doilea an in pamant. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. In functie de ce specii pomicole si soiuri aveti puteti sa interveniti prin taieri si in verde iar forma coroanei o stabiliti dumneavoastra in functie de spatiul la dispozitie, ce fel de cultura doriti sa obtineti si ce se preteaza pentru fiecare soi in parte.
      O zi buna si o saptamana cu spor si inspiratie va doresc.

      Ștergere
  9. asa sa zici ''tepusa nuelusa cep smicea '' este greu de inteles fara un desen cat de cat VA ROG RECOMANDATI O CARTE BUNA CU TAIERILE VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, ca bibliografie pentru cultivarea si intretinerea pomilor si arbustilor fructiferi eu am citit:
      -Paradisul meu - Heinz Erven
      - Cultura pomilor in gradinile familiale- Florea Lupescu:
      -Pomi fructiferi - Adrian Chirita:
      - Pomi si arbusti fructiferi- Heiner Schmid:
      - Cultura arbustilor fructiferi - Lenuta Chira:
      -Lucrari de taiere la pomii fructiferi - Uwe Jakubik
      Cea care m-a luminat cel mai bine "Lucrari de taiere de la A la Z" de Czaka Sarolta si Vallo Laszlo.
      Gasiti multe aspecte si pe blogurile specializate in pomicultura dar si flmulete pe YouTube.
      O seara frumoasa va doresc.

      Ștergere
  10. In primavara 2016 am facut scurtari masive la un mar de vara si la doi pruni de Bistrita, intrucat erau prea inalti si nu aveam cum sa ajung sa fac taierile anuale si nici sa culeg fructele. Am tuns practic toate ramurile care depaseau 5 m.
    La acesti pomi in aceasta primavara ma confrunt cu o problema deosebita. La capetele taiate au crescut vertical 2 sau mai multi lastari, unii destul de lungi, intre 40 si 60 cm., asa numitele furci sau maturoaie. Acesti lastari nu au ramificatii ca sa le dau treceri spre orizontala. Nu stiu cum sa le fac taierile.
    -Daca tai toti acesti lastari la inel, portiunea de creanga veche pana la aceasta taietura se degarniseste complet, nu-i mai creste pe ea nici-un lastar purtator de rod (orizontal) pentruca este batrana si nu are muguri dorminzi.
    -Daca las un singur lastar fara sa reduc din lungime, acesta imi ridica iarasi inaltimea coroanei si oricum nu este lastar care fructifica fiind vertical.
    -Daca las un singur lastar si reduc 2/3 din lungime la primavara viitoare ma confrunt iarasi cu lastari verticali, maturoaie sau furci!
    Cine ma poate ajuta cu un sfat logic ?
    Multumesc,
    Teodor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, ce sa spun fiecare pom se toaleteaza functie de specie si soi, taind la 5m tot ati taiat mugurele apical( terminal) care are proprietatea de a tine sub control in stare latenta mugurii dorminzi. Deci taindu-l ati dat drumul mugurilor dorminzi sa dezvolte lastari. Lastarii verticali au de regula o tendinta de dezvoltare mult mai mare decat ceilalti lastari asa ca este de preferat sa ii orientam oblic sau chiar orizontal mai bine decat sa-i taiem. Asa o sa potoliti din crestere dar sa nu aveti pretentia sa-i tineti sub control la o anumita inaltine pentru ca este foarte dificil. Conduceti intr-o pozitie oblica sau chiar orizontala lastarii verticali puternici si incercati pe cat posibil sa-i scurtati doar cu 1/3. In speranta ca am reusit sa va ajut cu aceste sfaturi va doresc un weekend cu spor si inspiratie in tot ce faceti.

      Ștergere
  11. Domnule Rosciuc, observ ca ati raspuns si in 2017. Ma asez dar sa va salut si sa va intreb una alta. Am mai scris si in alti ani pe acest fel de bloguri si nu am primit raspunsuri. Doresc deocamdata sa va intreb daca la caisi trebuie curatati tepii, smicelele si nuielusele. A venit la noi ieri cineva si pentru ca aveam nevoie de ajutor (caisii sunt foarte inalti si bogati) a cbarbierit cu manusile sale toti tepii si smicelele pana la o inaltime de 2,5 m. Ce am avut noi de taiat, am taiat fara semne de intrebare, pentru ca anul trecut au inghetat fiind in floare, nu am avut de loc fructe si acele ramuri s-au uscat. Daca primesc raspuns, va voi mai ruga sa imi raspundeti si la alte intrebari. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si bun venit in gradina mea virtuala. Sper ca nu ati pus intrebari sau comentarii pe acest blog si n-ati primit un raspuns. Daca da imi cer scuze si sper sa nu se repete. De regula raspund cititorilor in limita cunostintelor si experientei acumulate. Sa revenim la caisii nostrii sau mai bine zis la ai dumneavoastra. Din cunostintele specialistilor (Conf. dr. ing.Lenuta Chira - Caisul si Piersicul pg27) rezulta ca la cais avem spinul, pintenul,buchetul ramificat, smiceaua, ramura mijlocie ramificata, ramurile anticipate ca ramuri de rod. Acestea au scoarta brun roscata cu lenticele galbuisi prezinta grupuri numeroase de rod.( intre 2 si 10 muguri in grup). Deci pana la 2,5 m nu o sa prea aveti rod daca au fost rupti spinii,pintenii si smicelele. O seara frumoasa va doresc si un weekend cu spor si inspiratie.

      Ștergere
  12. Teodor 21 martie 2017
    In ce consta forma de coroana DUBLU EPSILON la par care ajuta in cazul atacului de foc bacterian?

    RăspundețiȘtergere
  13. Am 2piersici si 2 nectarini .anul trecut au facut fructe anul acesta nu au nici o floare.mentionez k sunt plantati de 4ani.care ar fi problema???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, nu-mi pot da seama ce se intampla, nu cred ca-i alternanta de rodire si n-am nici toate datele referitoare la modul in care i-ati ingrijit. Sper sa nu va suparati dar nu sunt specialist sunt doar pasionat de gradinarit si daca am citit sau m-am lovit in activitate de probleme asemanatoare va pot ajuta daca nu... imi pare rau.

      Ștergere
  14. Buna ziua .am o intrebare .am pus anul trecut in toamna o livada de 50 pomi de toate soiurile .meri peri ciresi nuci etc .dupa taierea din privara adica scurtati nau mai dat muguri pe trunchi decit de jos din radacina .ideea este ca sau prins si au frunze dar coroana lor este din pamint in sus si trunchiu este aproape uscat spre virf .ce sa fac ? Datimi o idee multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. Cred ca taierile pe care le-ati facut n-au fost tocmai cele mai potrivite si pomii s-au transformat in tufe. Sincer sa fiu n-am intalnit o asemenea situatie la mine, am si eu vreo 20 de de pomi soiuri diferite. Ce a-si face eu ar fi sa aleg cel mai viguros lastar si sa-l conduc cu ajutorul unui tutore in pozitie verticala iar pe ceilalti i-as reteza de la inel, operatiunea cred ca se poate face si in verde, dupa care a-si suplimenta udarile mai ales in perioadele caniculare. O zi buna si sper sa va fie de folos ideile( nu sunt specialist, invat si aplic in gradina mea si impartasesc rezultatele cu cititorii acestui blog).

      Ștergere
  15. Buna seara! As vrea sa va intreb daca tai acum o creanga la un mar,se va usuca tot marul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, in mod normal puteti sa taiati si in verde fara sa aveti probleme, cu conditia ca rana sa nu fie prea mare. Dupa taiere este bine sa folositi un dezinfectant( sulfatul de cupru este bun).
      O seara buna si spor la gradinarit.

      Ștergere
  16. Multumesc pt raspunsul promt,o seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua! Am si eu o intrebare.Am plantat anul trecut 2 meri ,dar nu i-am scurtat,iar prima ramura porneste de la 1,30m.Pot sa ii scurtez anul acesta?sa ii tai de la 80cm? Multumesc.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. In primul an dupa plantare puteti sa scurtati lastarul la 80-90 cm.

      Ștergere
  18. Buna ziua,
    As dori sa stiu daca se pot taia ramurile pomilor fructiferi deja inforiti, fara a se compromite pomul. Este o livada batrana pe care dorim sa o curatam si improspatam. Multumec

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, cred ca este tarziu acum dart puteti sa incercasti dupa recoltare la samburoase(cires.visin, cas, piersic,nectarin)la mar si par doar cele bolnave sau rupte, o toaletare in verde.Weekend placut si spor la gradinarit.

      Ștergere