joi, 2 ianuarie 2014

Calendarul lunii Ianuarie.

Desi calendaristic suntem in mijlocul iernii iar astronomic la inceputul ei, luna ianuarie reprezinta pentru pasionatii de gradinarit un bun prilej de analiza, organizare si planificare a activitatilor din gradina si nu numai, pentru anul care tocmai a inceput.Va prezint cateva activitati pe care le putem face in aceasta luna pentru a pune bazele unei bogate recolte viitoare si unei gradini de vis plina de belsug, arome si culoare.
·         temperatura medie multianuala lunara 1 grad C
·         media precipitatiilor lunara 20 mm/mp
LUCRARI:
GRADINA DE LEGUME
·         planific locul straturilor si al culturilor mixte;
·         creez o harta a gradinii si o folosesc pentru stabilirea necesarului de seminte si plante
·         consult  literatura de specialitate;( este o buna perioada de lectura si documentare)
·         studiez site-urile si cataloagele de produse horticole;
·         comand materialul saditor si  verific calitatea acestuia;
·         gandesc o noua strategie de plantari de primavara;
·         controlez semanaturile insamantate in toamna: Prazul şi varza creaţă sunt rezistente la frig şi nu necesită protecţie Salata este sensibilă la frig şi trebuie să o protejez cu un strat de crengi
·         transport  gunoiul de grajd la platforma;
·         verific locul de depozitare al legumelor si consum legumele ramase;
·         transport gunoiul necesar pentru răsadniţe;
·         cumpar folie de plastic pentru rasadnita si verific daca am destule materiale pentru confectio-narea acesteia cadru din metal sau lemn pentru rasadnita, balegar proaspat( pe asta il voi auce chiar in ziua in care fac rasadnita), folia de plastic, materiale pentru fixat folia pe pamant in jurul rasadnitei(bare de metal, caramizi
·         încep amenajarea răsadniţelor
·         cumpar  si pregatesc plantele din care voi face solutile pentru stropit rasadnita si rasadurile  urzica, coada calului, galbenele, coji de ceapa, tataneasa, etc)
·         procur semintele necesare pentru plantarea mirodeniilor in ladite;
·        însămânţez  în răsadniţa caldă timpurie la sfârşitul lui ianuarie guliile, salata şi conopida. le  aşez în dreptul unei ferestre luminoase.
·         pe soluri ferite de ger, cultiv varza, salata, prazul şi ţelina
·        daca pamantul se poate lucra catusi de putin, acum e momentul sa -l intorc pamantul - asta pentru cei care doresc. Eu consider ca este mai natural sa las pamantul acoperit pana la dezprimavarare ca viata din sol de la mica adancime sa-si continue cursul.
·         amestec compostul
·         ma ocup de uneltele de grădinărit: curățat, reparat, fixat cozi, ascuțit lame
·         nu uit sa hrănesc păsărilor din grădină, ma vor răsplăti prin participare activă în combaterea dăunătorilor din grădină
VIA SI VINUL
·         procur materialele necesare ca araci sau bulmaci, sarma etc;
·         repar principalele unelte necesare lucrarilor viti-vinicole;

·         pritocesc la vin si umplu golurilor in vasele cu vin;
·          inlatur bobitele stricate si se iau masuri pentru a nu ingheta strugurii de masa, pusi la pastrat;
·         controlez rezistenta vinului la aer si in caz ca se brunifica il tratez cu bioxidul de sulf necesar;
·         controlez sticlele cu vin puse la pastrat;
·         transport gunoiului la plantaţiile de vii.
LIVADA
·         incerc sa asigur un optim a celor cinci factori de producţie: aer, căldură, lumină, apă şi hrană. Luna ianuarie este una geroasă, cu zăpadă pe sol, dar livezile pregătite din toamnă nu vor avea pierderi, deoarece gerul nu distruge mugurii pomilor din livezile unde s-au realizat tratamentele adecvate. Este vorba în special de aplicarea îngrăşămintelor naturale în toamnă, Perioada în care alternează zilele calde şi nopţile reci, care poate prelungi repausul, este favorabilă călirii, fiecare având nevoie de un anumit număr de ore de frig.
·       Continui sa aplic îngrăşămintelor organice, după deviza fertilizării pe 1/3 din suprafaţă în fiecare an. Dacă este posibil, voi continua săpatul în jurul pomilor. Lucrarea ajută la aerisirea solului întrucât rădăcinile lucrează şi iarna în zilele calde. 
·         in zilele cu temperaturi ridicate şi fără nopţi prea geroase continui lucrările de tăiere, de regenerare, de rod la speciile măr şi prun. Se respectă la tăierile de rodire principiul treimii , care a revoluţionat acest domeniu în ultimii 10 ani: raportul între grosimea lăstarului şi ax , între ramuri de gradul doi şi unu trebuie să fie de 1/3. Tăierile le fac numai la cep.
·         la măr  elimin la cep lăstarii fără formaţiuni de rod, lăsând NUIELUŞELE şi MLĂDIŢELE.
·         toate speciile până la vârsta de zece ani suferă de atacul rozătoarelor, care poate fi combătut prin învelirea pomilor cu coceni de porumb şi colţare din plastic, precum şi prin badijonarea cu produse repelante.
·         cumpar solutii pentru stropit pomii : sulfat de cupru si var pentru zeama bordeleza, dupa care va trebui sa stropesc cu ulei alb sau alt produs uleios pentru a fixa solutiile pe pomi si stropesc pomii;
·         dacă zăpada abundă în grădină o adun în piramidă la baza pomilor fructiferi (când se topește, va ajunge direct la rădăcini)
·         inaintea primelor zile însorite din iarnă, când la creşterea temperaturii scoarţa poate crăpa, pomii fructiferi trebuie daţi cu o vopsea de protecţie.
·         in zilele însorite, negeroase, tund pomii fructiferi (cu excepţia CIREŞILOR, PIERSICILOR ŞI CAIŞILOR). La pomii ai căror fructe au sâmburi tari nu îndepărtez mai mult de o cincime din ramuri  
·         curăţ pomii prin răzuirea scoarţei, îndepărtarea drajonilor şi lăstarilor de pe colet;
GRĂDINI ORNAMENTALA
·       
  după ninsori mari, scutur coniferele din când în când de zăpadă, pentru a uşura crengile acestora şi a evita ruperea lor.
·         raspund la urmatoarele intrebari: Ce si unde plantez?, Cum vreau sa ma bucure gradina mea anul acesta?
·         incep sa intocmesc planul gradinii. In primul rand trebuie sa stiu ce fel de plante vreau sa-mi impodobeasca gradina si de ce au nevoie acestea, in ce loc s-ar simtii cel mai bine.
·         curat gradina de uscaturi, tai crengile de la tufanele si crizanteme, pregatesc suporturile de flori si mai fac niste carlige pentru ghivecele de petunii si muscate curgatoare
·         zăpada de pe alei nu trebuie aruncată pe gazon deoarece din cauza lipsei de aer se pot forma pete galbene.
·         rup crengile uscate de pe arbustii si arborii de foioase.
·         verific la straturile de flori existenţa protecţiei contra frigului iar în cazul în care aceasta este deficitară o îmbunătăţesc.
§  In zilele fără ger, arbuştii şi plantele care înfloresc vara târziu (inclusiv trandafirii în tufe şi căţărători) trebuie tunse din nou.
§  tufele şi florile cu pregătire mai lungă a culturii (care încolţesc în perioada geroasă, de ex.: primula, genţiana, cerceii doamnei, aconitum, carduncellus) le semăn mai întâi în vase şi le expun la o fereastră luminată.
§  cenusa o pastrez pentru a o folosi ca ingrasamant pentru iris sau alte plante alcaline.
§  plantele permanent verzi (brad buxus (cişmir), laur, rododendron) le ud permanent dar numai pe sol ferit de îngheţ.
§  la plantele permanent verzi care le-am  plantat in toamna  trebuie să acoper suplimentar solul (cu paie, de ex.) contra frigului.
§  protejez si umbresc cu crengi de brad plantele perene cu frunze persistente si arbustii sensibili la ger.
§  protejez plantele vesnic verzi din zonele cu expozitie sudica, de razele puternice ale soarelui.
§  aleg si comand puietii si materialul saditor.
§  pe vreme blanda pregatesc locurile de plantare.
§  aerisesc din cand in cand locul de iernare al plantelor sensibile la inghet.
§  fac o analiza a solului inainte de plantare.
§  seman petunia,muscatele si alte seminte de flori in perioadele cu luna in crestere
BALCOANE ŞI TERASE

·         la plantele din ghivece, care petrec iarna în aer liber, îndepărtez zăpada umedă pentru ca pelicula de gheaţă să nu le rupă. Le controlez săptămânal şi verific ca frunzele să nu fie atacate de dăunători şi ciuperci.
·         Ud mai rar plantele fără frunze si mai des pe cele cu Frunze
·         daca iarna este aspra, iau masuri suplimentare de protejare a plantelor din gradina sau a celor care ierneaza in balcon (clematita, trandafiri, etc.);
GRADINA DE APARTAMENT
·         incep inmultirea pe cale vegetativa (prin butasi) a unor plante de apartament:, coleus, colocasia, filodendron, monstera, saintpaulia,;
·         seman samburii de curmale (palmierul phoenix);
·         spal cu apa calduta periodic, frunzele mari ale plantelor de apartament  pentru curatarea de praf;
·         incep altoirea vitei japoneze (parthenocissus tricuspidata) pe butasi de vita de vie de canada (parthenocissus quinquefolia);
·         seman rasadurile de petunii si panselutele.
·         pot pune la fortat  ramuri taiate de arbusti ornamentali (forsythia, syringa, etc.), pentru obtinerea unei infloriri timpurii (le introduc in apa rece si intr-o incapere racoroasa 2-3 zile, apoi la caldura, pana la inflorire).
·         pun la fortat bulbii de CRIN, NARCISA ALBA ZAMAMBILA sa infloreasca in interiorul casei, intr-un vas de apa sau in ghivece
·         reduc cantitatea de apă şi las pământul să se usuce între două udări.
·         pastrez si o anumita umiditate constanta a aerului, mai ales in perioadele de iernare, prin umidificarea aerului si nu a solului
·         in această perioadă, nu fertilizez plantele.
·         aerisesc zilnic încăperile, dar nu las aerul rece să bată direct pe ghivece.
·         verific bulbii puşi la iernat şi, dacă au încolţit ii scot la lumină şi încep să-i ud progresiv.
·         cactusii si semenii sai necesita temperature scazuta, chiar 2-5 °grade C.
·         In perioada de iarna cand cactusii sunt in perioada de repaus, cantitatea de aer este mai mica, fiind necesara din cand in cand o aerisire, deoarece un aer inchis este favorabil raspandirii bacteriilor.
·         in general se recomnada sa avem o actiune directa a luminii solare in cultura de cactusi. S-au constatat si greseli in iluminarea plantelor: o planta iluminata insuficient se deformeaza si capata o culoare galben-verzui, cu o slaba putere de sustinere.
·         modificari datorate unei cantitati prea mari de lumina nu se observa la cacutsi, dar pot aparea cand schimbam locul de asezare.
·         pentru plantele din zonele insorite, trecerea brusca de la iarna posomorata la primele zile insorite, constituie un soc neobisnuit. Pentru a evita acest lucru trebuie sa-mi ocroteasc plantele; sa le aclimatizez treptat cu lumina puternica a soarelui .
·         pot influenta perioada de inflorire a cactusilor, prin aplicarea conditiilor impuse de fotoperiodism. In timp ce plantele de zile lungi au nevoie de 12-15 ore de iluminat pentru o dezvoltare normala, plantelor de zile scurte, din care fac parte si cactusii, le sunt necesare doar 8-10 ore zilnc de iluminare.In perioada de plina vegetatie, care corespunde lunilor de vara, cactusii au nevoie de multa caldura, in timp ce in perioada de repaus, care corespunde anotimpului secetos, plantele au nevoie de mai putina caldura. Nerespectarea ritmurilor biologice ale plantelor, prin mentinerea lor in vegetatie continua, influenteaza nefavoarabil formarea bobocilor florali in timpul primaverii. Temperatura optima in sere sau in camere de iernare, pentru majoritatea cactusilor este de 8-10 garde C, dar pot sa suporte si temperature mai scazute de 2-5 grade C. Temperaturile scazute au un rol mult mai important in viata cactusilor decat se presupune in general, deoarece fara acesta perioada cu temperaturi mai mici nu este indicat inflorirea cactusilor.
·         examinez plantele pentru a depista din vreme parazitii si bolile.
·         Kalanchoe Este o planta suculenta si cu frunze carnoase, care poate creste pana la 40 cm inaltime. Face flori in forma de steluta de diferite culori: rosii, galbene, portocalii, roz si mov.Florile apar in anotimpurile reci si tin aproximativ 2 luni de zile, timp in care se succed mai multe randuri de boboci. Este o planta perena si se inmulteste prin butasi. Acestia trebuie sa aiba 5 - 7 centimetri si 2 perechi de frunze. Se pun direct in pamant dupa ce 1 zi sau 2 au fost lasati sa se deshidrateze. Kalanchoe nu suporta lumina directa, iar solul trebuie sa fie foarte bine drenat si aerisit. Udarea se face dimineata, iar pe timp de vara planta trebuie sa stea la umbra.Dupa inflorire se taie varfurile lastarilor, se tine planta la intuneric si se opreste udarea. Dupa aceasta perioada se scoate si se uda.
PLANTE MEDICINALE

recoltez Brad, Cimisir, Iedera, Lichen de prun, Matreata bradului, Molid (cetina), Pin (cetina), Urechelnita, Vasc.


22 de comentarii:

  1. Bine v-am regasit!
    Un an nou cu sanatate si bucurii va doresc! La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si urari. Sa aveti un An Nou plin de impliniri si realizari cu multa sanatate, liniste si armonie sufleteasca. LA MULTI ANI! Cu stima,

      Ștergere
  2. La multi ani, VAsile!
    Anul 2014 sa va aduca numai bucurii si tot ce va doriti sa vi se implineasca dublu :)!
    Si cu ocazia zilei numelui, urari de bine si sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru urari si vizita si va doresc sa aveti satisfactie in arta gradinaritului. Cu stima,

      Ștergere
  3. La multi ani! Sa aveti un 2014 plin cu sanatate, bucurie, spor si liniste sufleteasca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru vizita si urari. Fie ca 2014 sa va indeplineasca toate dorintele, asteptarile si sperantele si sa fie un An minunat. Cu stima,

      Ștergere
  4. La multi ani, domnule Vasile Rosciuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si urari. Noul an sa-ti aduca sanatate, fericire,prosperitate, succese si satisfactii. Cu stima,

      Ștergere
  5. La Mulți Ani vă urez și aici. Foarte fain articolul, ca de obicei, lucru ce tinde să devină o ”marcă a casei”. Un an nou plin de împliniri și satisfacții, atât Dvs. cât și tuturor celor dragi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru urari si aprecieri si ma bucur ca pot fi de folos. O zi minunata va doresc.

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si apreciere. Fiind incepator in ale gradinaritului am incercat sa-mi ordonez cat de cat activitatile si mi-am facut un jurnal de activitati in gradina pe care il completez cu informatiile pe care le gasesc din diverse surse dar si cu problemele cu care ma confrunt in munca de zi cu zi si asa a luat nastere Calendarul Gospodariei din care selectez cate o luna pentru blog. O seara minunata va doresc. Cu stima,

      Ștergere
  7. sunt mai noua in ale gradinaritului..vreau sa construiesc impreuna cu fratele meu un solar..mai mult el:)...eu vreau sa cumpar cele necesare mai precis FOLIE..si fiindca va citesc cu interes de ceva vreme si imi place as dori sa ma sfatuiti care ar fi cea mai potrivita...nu dispun nici de foarte multi bani...asa pt un solar de familie....2familii:)...VA MULTUMESC..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara si bun venit in gradina mea.
      Eu mi-am facut un mic solar de 8x4x2,5, pe schelet din lemn( bila de brad de 10/10 cm) cu folie cumparata de la un magazin de produse pentru gradinarit din Ramnicu Valcea si a fost in jur de 500 lei sulul de 50m, cu o latime de 10m. Sunt multumit de folie (in sensul ca a rezistat de 3 ani - nefiind folie profesionala)
      Daca este sa va dau o idee pentru folie, parerea mea este ca o folie profesionala cu garantie de 5-7 ani ar fi perfecta( suntem prea saraci sa ne permitem sa cumparam un lucru de proasta calitate).
      In plus folia profesionala are si multe alte calitati( ofera protectie impotriva radiatiilor UV daunatoare, protectie termica, protectie antiinsecte (Musculita alba, Thrips). si este aditivata si mult mai rezistenta.
      Functie de scheletul pe care-l face fratele tau trebuie sa luati in calcul si anumite accesorii pentru intindere si fixare.
      Daca doriti mai multe amanunte puteti intra pe forumul Softpedia (http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=search&do=search&fromMainBar=1) sau pe site-urile magazinelor specializate in vanzarea produselor pentru solar ( gasiti unu aici http://www.marcoser.ro/ produse /echipamente _sere_si_solarii/folie_sera_solar/folie_acoperire/sotrafa.html).
      In speranta ca informatiile va sunt utile, va mai astept, va multumesc si va doresc o seara placuta.

      Ștergere
  8. Va multumesc mult...spre cea profesionala tindeam si eu dar nu eram sigura ..stiti cum este 'La pomul laudat...':)Sper sa nu va suparati daca si pe viitor va voi mai intreba una alta despre gradinarit caci sunt"NEO-TARANCA"...cum bn spune d-ul de la Diribao DAR..".mai bn mai tarziu decat niciodata"..O seara buna va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca te referi la Agricultura sustenabila - Radu Iliescu este un profesionist in ale agriculturii dar mai ales unul dintre primii permacultori din Romania si pana la urma important este sa va placa si sa gradinariti cu pasiunesau, este vorba de suprafata mare. Te rog cand intrii in gradina mea sa lasi politeturile inutile la poarta. Aici toti suntem (vorba unei prietene a carei gradina o gasesti aici si-ti spun ca merita vizitata http://gradina-mirela.blogspot.ro/) gradinari intotdeauna incepatori.Eu sunt Vasile tu Adriana cred ca-i mai simplu si mai elegant asa. Respectul se simte in conversatie nu in titulaturi.
      Te astept sa revii si o sa te ajut cu tot ce pot eu, iar daca problemele ma depasesc cred ca gasesc, printre prietenii mei gradinari, oameni care sa te ajute.
      O seara minunata.

      Ștergere
  9. Asa politicos am scris?!!!...eu eram la poarta strigam...neaaa Vasileeee aveti vreo sapa in plus????:)))...ca m-am saturat de viata la oras cica varsta de pensionare va creste gradual.... in 2030 femeile ies la pensie la 65 de ani ...asta daca vor mai exista fonduri...oricum cu mare respect si drag il citesc pe Radu Iliescu si ceea ce spune si face este SOLUTIA....Sa-l tina Domnul sanatos si in putere sa faca ceea ce si-a propus ca eu una imi doresc sa-i urmez exemplul ....si...tot la poarta sunt am adus-o inapoi ca de fapt vroiam o lopata.... PENTRU ZAPADA:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Daca tot strigi, na c-am deschis.
      Am de toate, chef de munca sa fie.
      Uite pun coada la lopata si-o trimit prin curier ca ajunge mai repede decat cu posta( cu posta s-ar pute sa nu mai ai nevoie de lopata de zapada sa-ti trebuiasca cazma de sapat ca deja vine primavara pana fac ei livrarile).
      Ce suprafata de teren ai? Ce dar mai ales cum vrei sa lucrezi.
      Eu am experimentat pe pielea mea unele chestii si ce sa zic... unele functioneaza altele mai putin.
      Ce sa va fac, eu mai de voie mai de nevoie am prins pensionarea ... acum ce-o fi Dumnezeu cu mila. Daca esti priceput si muncitor nu mori de foame, sanatate sa fie.
      O dupa amiaza placuta.

      Ștergere
  10. S-o mananci sanatos!(ce urat suna...dar fara..POLITETURI:))muuuulti ani de acum incolo ca generatia parintilor mei(tu adica..scz)v-ati asigurat-o prin munca la STAT...noi cu PRIVATUL sa vedem...si gata cu PESIMISMUL...ca ne prinde primavara si nu este timp(..ca furnica din poezie) de zabava .Am 1700m curtea bunicilor unde de vreo ceva ani domneste stevia (care apropo creste mai mare ca mine 1.60)s-a format o mica liziera de salcami castani corcodusi si ce o mai fi ca n-am razbit asta vara pana in" inima junglei":)iar de lucrat ??...in nici un caz nu vreau EXTERMINARE...cum sugereaza toti "vecinii"gen...dai cu daia, taie tot, baga tractorul,adu lama de la Calarasi ca nu mai scapi tu de balarii...Doresc sa iau parcela cu parcela sa o rog pe Mama Natura dc e de acord sa ma primeasca in sanul ei cu copii, pisic,catel si sa convietuim in armonie ca doar pe hartie sunt proprietareasa eu;)(Economia Sacra -TEI)..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum ai scris-o a iesit altceva ca de, vorba romaneasca are multe interpretari. Dupa ce-am citit cateva randuri am ghicit ca-i vorba de pensie - merci, Sanatate doresc la toata lumea ca daca o avem celelalte lucruri le facem usor, in timp. De unde zici ca esti, si poti sa stii ca fica mea are 27 de ani iar baiatul 25, asa ca...Daca vrei sa comunicam mai usor( mie-mi vine destul de greu sa scriu cu o singura mana - daca ai urmarit postarile ai vazut ca acum 7 ani am avut un AVC ischemic cu pareza totala pe partea stanga asa ca - idee e sa-ti faci un cont pe skype si sa putem comunica mai usor. O seara minunata.

      Ștergere
  11. Mai mare respectul pt tot ceea ce ai realizat ...cu scz de rigoare n-am stiut ..sa va traiasca aveti pereche..eu am 35 si o pereche de..FETE..Sa va dea Domnul sanatate,putere si bucurie sufleteasca am YAHOO,o sa-mi fac un blogger unde sa-ti vezi sfaturile puse in practica"UNDEVA IN BARAGAN"...O SEARA LINISTITA...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata. "Domnu`" mie-mi place sa-i spun mai mult "Creatorul"( in fine... sunt crestin ordotox dar nu ultra practicant, cred in ceea ce simt), iti da dar nu-ti planteaza gradina, important este sa ai incredere in fortele proprii, sa fii recunoscatoare pentru fiecare zi in care poti sa vezi un rasarit de soare si multumesti pentru ceea ce ai - cu sanatate, putina pricepere si un pic de munca se fac toate.( motooul meu e : Inainte de rasplata, Dumnezeu a pus sudoarea) Nu m-ai inteles, pai pe yahoo, tot scriu, voiam sa discutam direct, pe Skype e o posibilitate simpla dar mai ales gratuita. Sa stii ca m-as bucura nespus daca ideile mele vor prinde viata si in alte gradini.
      O zi frumoasa, cu planuri mari si multe impliniri.

      Ștergere