luni, 6 ianuarie 2014

12 luni in gradina – scurta prezentare a cartii lui KARL PLOBERGER.


Prin grija Editurii Casa din Oradea, a aparut in 2012, in colectia Gradina noastra – colectie adresata pasionatilor de gradinarit fie ei amatori sau profesionisti-  cartea 12 luni in gradina
Cartea ne face cunostinta cu biogradinarul Karl Ploberger, absolvent al facultatii de afaceri din Vöcklabruck (Vöcklabruck este capitala districtului cu același nume din Austria Superioară. El este situat în centrul regiunii Alpenvorland pe malul râului Vöckla. la altitudinea de 433 m deasupra n.m.- Wikipedia), pasionat de jurnalism si in special de articolele despre natura si gradina dar si de gradinaritul bio.
In acesta carte sunt sintetizate sfaturi din experienta  de 40 de ani in arta gradinaritului a autorului, idei ale unor gradinari pasionati dar si opinii ale oameni de stiinta din  domeniu sistematizate intr-un calendar pe luni.
Firul rosu al cartii este intrebarea – Cum sa facem treaba putina in gradina dar cu eficienta, in fiecare luna.
Calendarul un este  bun ghid a carui consultare ne ajuta sa tinem pasul cu activitatile fiecarui sezon pentru a ne ramane suficient timp incat, vorba autorului, sa si lenevim.
Daca totul se va face cu cap atunci, activitatea in gradina va devenii mult mai usoara si mai placuta.
Karl ne arata ca o buna colaborare cu natura este foarte eficienta si in timp se vad si rezultate.
“Gradinaritul nu ia sfarsit la poarta gradinii: este o arta ce ne imbie sa exploram si alte tinuturi. ?Intotdeauna sa luam in considerare conditiile de vegetatie existente. Degeaba ne bucura privirea camellia si rozmarinul inflorit: in climatul nostrum aceste plante sensibile nu fac fata gerului, dar pot fi inlocuite cu alte minunatii ce ne vor incanta privirea pe parcursul intregului an.
Fiecare anotimp are frumusetea lui.”
Cele 12 capitole sunt de fapt 12 calendare pentru fiecare luna cu sfaturi utile pentru un gradinarit ecologic in armonie cu natura.
Scriitorul abordeaza atat problemele legate de flori si partenerii lor( arbusti si arbori decorative), legume si plante aromatice, livada, protectia plantelor si generalitati ( aici primim sfaturi referitoare la sol si modul de lucru al acestuia, mulcire, udare, fertilizare, sfaturi despre plante si idei de amenajare, mici bucurii fara effort etc.
Capitolul se incheie fie cu prezentarea unei plante specifica lunii fie, prin sfaturi pentru compostare, amenajarea unui iaz de gradina sau a unei gradini mediteraneene, pregatirea pentru iarna a gradinii ori intretinerea plantelor de interior.
Ce mi-a placut este stilul in care este scrisa cartea, concis si la obiect, fara inflorituri si epitete inutile, cu multe exemple si bine-nteles  peste 150 de fotografii din gradina proprie unde prezinta modul de materializare a sfaturilor.
Si ca sa inchei in stilul characteristic “Bucurati-va de paradisul din gradina dumneavoastra multi ani la rand si nu uitati:
MULTA SATISFACTIE IN ARTA GRADINARITULUI.

Incepand din luna Februarie Calendarul lunii de pe blog va avea un mic capitol cu sfaturile lui Karl.


2 comentarii:

  1. Pentru lunile de iarnă sunt ceva informaţii noi în cartea pe care aţi citit-o?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea multe informatii nu sunt fata de ceea ce stim, doar unele nuante si sfaturi mai deosebite se gasesc. In materialul de azi cu treaba usoara din Ianuarie vedeti diferentele fata de ceea ce gasiti in Calendarul lunii. O zi buna,

      Ștergere