marți, 7 ianuarie 2014

Treaba putina, dar eficienta in luna Ianuarie


In primul capitol al cartii sale, 12 luni in gradina, biogradinarul Karl Ploberger ne prezinta activitatile ce trebuie sa le derulam pentru obtinerea eficientei maxime in arta gradinaritului.
Majoritatea au fost inserate in Calendarul lunii Ianuarie pe care-l puteti citi aici.
Autorul pune un accent deosebit pe protectia plantelor impotriva gerului, mentinerea in stare buna a bulbilor si rizomilor ce ierneaza in pat de paie sau nisip, asigurarea necesarului de apa, in conditii de seceta, pentru plantele vesnic verzi din gradina, protectia pomilor prin aplicarea unui strat protector de var pe scoarta.
Desi inca nu si-au facut aparitia daunatorii, se recomanda curatarea scoartei copacilor cu o perie de paie.
Pentru ca activitatea din gradina, pe parcursul anului, sa se deruleze usor si eficient, Ploberger recomanda ca in luna Ianuarie gradinarii sa-si intocmeasca un plan al gradinii in care sa se prezinte fiecare pas ce-l vor face pe parcursul sezoanelor viitoare de gradinarit.
Planul pentru amenajarea gradinii este mai usor de facut pe o hartie milimetrica unde putem reprezenta gradina la scara (ex.1cm = 1m.)

De regula trebuie sa tinem cont de faptul ca in plan, nordul se reprezinta in partea de sus, fapt ce ne va ajuta sa scoatem in evidenta, mai usor, zonele umbrite.
Planul trebuie sa cuprinda conturul gradinii noastre cu obiectivele ce se gasesc aici, obiectele si plantele déjà existente, iazul si sursele naturale de apa, precum si alte detalii pe care le consideram necesare si care nu se vor schimba.
Urmeaza proiectarea zonelor de cultura, trasarea straturilor de flori, locurile in care vom planta arbori si arbusti, etc. Sfatul expertului este sa tinem cont ca “arborii si arbustii trebuie sa reprezinte un fundal potrivit pentru straturile de flori pregatite corespunzator fiecarui anotimp( primavara sa predomine florile bulboase, iar in rest cele perene sau ierburile decorative.”
Nu trebuie sa uitam de alei care vor fi mai atractive si aspectoase daca sunt serpuite si dispar intre oazele de verdeata.
Oazele de verdeata delimitate de arbori si arbusti maresc gradinile mici si confera o privire de ansamblu gradinilor mari.
Nu uitati de spatiile de relaxare si joaca pentru copii, nepoti si nu numai – pentru vara in zone umbrite, pentru primavara/toamna in zone mai insorite.
Tot in luna Ianuarie biogradinarul ne sfatuieste sa igienizam ghivecele, in special cele ceramice prin curatarea lor, cu un amestec de apa si otet (1/4 l.otet la 5 l apa). Vasele se scufunda in aceasta solutie si se lasa cateva ore dupa care se clatesc cu apa curata.
Pentru cei care sunt atrasi de lucruri vechi, antice, acoperite cu muschi si licheni sfatul specialistului este sa grabim procesul de invechire prin ungerea ghivecelor de lut o data la 2-3 saptamani cu un strat de iaurt. Dupa o scurta perioada acestea se vor umple de muschi si licheni.
Nu trebuie sa uitam nici de unele. Facem inventarul, le ascutim si le reparam pe cele existente si achizitionam sau ne construim noi scule si dispozitive pentru a ne usura munca.
Dintre uneltele de baza sunt amintite harletul, sapa, furca de sapat, tarnacopul si grebla la care se adauga trei unelte practice  – sapa cu
dinti cu taisul in forma de secera( pentru afanarea solului in adancime), cultivatorul ( maruntirea stratului de suprafata) si aparatul grubber (scormonitor)- unealta ideala pentru distrugerea buruienilor
Sfaturile pentru luna Ianuarie se incheie cu sfaturi pentru cresterea si intretinerea plantelor aromate pe pervaz.
De retinut ca nu toate plantele aromatice se potrivesc pentru crestere pe pervaz. Autorul recomanda busuioc, partrunjel, arpagic, rozmarin si creson in detrimentul mararului, tarhonului, leusteanului, salviei ori cimbrisorului care sunt mai sensibile si nu se dezvolta atat de bine la interior.
Dupa trecerea inghetului se recomanda transplantarea acestora in gradina.
Pentru a ne bucura cu aromele lor aceste plante au nevoie de ghivece , de regula de lut si un substrat pe care Karl spune ca este bine sa-l obtinem din pamant din musuroaiele de cartita, pamant pentru rasaduri, putin nisip bogat in cuart folosit de regula la insamantarea gazonului si humus. Nu se recomanda pamantul de flori pentru ca plantele se vor dezvolta foarte repede, luxuriant, in detrimentul calitatii si aromelor.

Acestea fiind spuse va doresc sa gradinariti cu spor si pasiune.

6 comentarii:

  1. Grozavă ideea cu ghivecele acoperite de muşchi şi licheni. Cred că ar arăta foarte bine, foarte decorativ în grădină.

    Acum înţeleg de ce nu am reuşit să cresc mărar în ghiveci, pe pervazul din bucătărie. Nici în iarna asta nu mi-a ieşit. O să-ncerc altceva, din grupul de plante aromatice cărora le merge bine în interior. Poate busuioc şi rozmarin. (Pătrunjelul a rezistat în fiecare iarnă în grădină, acoperit cu o folie, fixată pe margini cu pietre sau cărămizi.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita si ma bucur ca v-am putut fi de ajutor. O zi frumoasa.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri. Cand te pasioneaza ceva, nici un efort nu este prea marepentru cunoastere si documentare iar, bucuria de a impartasi cu alti oameni pasionati cunostintele dobandite iti aduce un sentiment de liniste si implinire sufleteasca. O zi minunata sa ai.

      Ștergere
  3. Fain blog. Și util!
    Ia să-l trecem noi la index, să știm unde să venim pentru sfaturi când e cazul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si apreciere. Sper sa gasiti tot ce va intereseaza ca sa puteti gradinari cu pasiune si spor. Va astept cu drag. O zi minunata si fara tutun va doresc.

      Ștergere