vineri, 31 ianuarie 2014

Hoinareli prin ...amintiri

Am pornit din nou in drumetie de aceasta data cu un obiectiv clar - sa revad locurile in care am copilarit, mai exact sa revad zona Strand si daca inca nu v-ati plictisit va invit la o plimbare prin zapada la sfarsit de Ianuarie.
Prima mi-a iesit in cale fantana popii - da este in curtea preotului Dragu si ne-a potolit de atatea ori setea in zilele calduroase de vara( cinstit sa fiu nu  sunt prea multe zile calduroase la munte, de regula vara pica intr-o joi, daca n-o prindeam deja vineri era toamna si incepea scoala)

Pe astia nu-i tin minte sa fi fost prin copilaria mea dar, mi-au placut cum arata - un fel de ciulinii Baraganului varianta bucovineana

O casa renovata, mult draga mie ca eeste casa celui mai bun fost prieten din Campulung ( cand esti plecat de 29 de ani, ochii care nu se vad se uita)

Intrarea in ceea ce a fost faimosul Complex BTT Campulung Moldovenesc inaugurat cu mare fast prin 78-79 cand a venit aici si Nadia Comaneci

Si pentru c
Si pentru ca a trebuit sa-i trimit Simonei ceva soare, am cautat si eu un loc unde sa-l prind. Bradul m-a ajutat si l-a tinut o clipa in loc, suficient cat sa-l iau in oboroc si sa-l pun la Fan Curier cu destinatia Pitesti ( bine-nteles plata ramburs).
Asta asa sa aiba toata lumea ca sa nu mai fie "individioasa" pe mine.

Intrarea m-a impresionat, nu toata lumea mai planteaza in ziua de azi brazi, majoritatea taie padurea.Imi vine sa spun , dar nu vreau sa fiu pontificat - Codrule, codrutule, Ce mai faci dragutule.

Salcia de langa lac care mangaie soarele cu ramurile ei plangacioase.

Dupa o partida de fotbal aici veneam la celebrul BRIFCOR.

Hai ca acum chiar am dat de belea, s-a luat yeti dupa mine, numai ca-i simplu in Moldova de scapat de el -ieti ce urme am lasat in zapada, o incantatie cu care scapi de faimosul om primitiv din Himalaia

Si faimosul lac, de care ma leaga o amintire sarata( nu va ganditi la apa sarata sau gust, paznicul lacului, populat cu crapi  in vremurile bune, avea o pusca cu dopuri de sare si, cum de mic am fost "cuminte" (ca saraca mama nu mai stia pe unde sa scoata camasa ca sa nu intru in mainile batranului) a zis ca-s, vorba unui celebru ministru - tamplar ( nu ca tamplaria n-ar fi onorabila Doamne iarta... si Isus a fost tot tamplar) BRANCONIER si POC... rimea. Apoi a urmat povestea lui Greuceanu - zi de vara, pana-n seara, bagi partea dorsala in apa sa nu te usture. 

A fost odata, ca-n povesti, o tabara de sculptura inpiatra pentru tinerii artisti dar... a fost si nu mai este insa au mai ramas semne pe ici pe colea pe unde harnicii gospodari din zona nu si-au facut fundatii cu piatra gata cioplita ca de... dar din dar se face Rai... si e Bucovina un colt de Rai. ca ce-i de haram... de haram se duce.

Nu, nu ma tin de glume , susanele si cancanuri dar, CIUPERCA cum i se spunea si era una dintre cele mai frumoase discoteci din tara - (a fost organizata pentru Nicusor in genul celei din Costinesti - Vox Maris) a devenit in anii plini de elan capitalist CAN CAN 

Drumu-i greu si troienit

Reteaua acelor ,  pin internet connections.

Ca si acest grup de alergatori ce sunt in cantonament si care, vazand nebunul prin zapada,  m-au rugat sa le fac o poza, asa ca nu ma intrebati cine sunt ca habar n-am.

Celebrul complex BTT pe care acum il cheama Alex - si vorba lui Bula "I-a f......t o dunga roz" ca-n rest a ramas ca acum 30 de ani, doar a fost luat de investitori sa dezvolte... buzunarul propriu.


Ca un paparazzi adevarat, intru in zapada pana la genunchi ca sa surprind pentru voi... CAN CAN -ul. Sper ca va place farfuria zburdatoare.

Motelul vazut dinspre raul  Moldova

Soarele incarca, dar nu cred ca in urmatoarea luna, va reusi sa descatuseze Moldova din centura de gheata.

Raul legendar.  Conform legendelor, voievodul român Dragoș se afla la vânătoare și urmărea un bour pe care-l rănise. L-a hăituit prin pădure până a ajuns la o apă. Aici bourul a trecut prin vad, dar cățeaua lui Dragoș, pe nume Molda, s-a înecat în apele adânci și repezi ale râului. Fiara a fost ucisă, iar Dragoș a dat râului numele de Moldova, după numele cățelei

Molizii sunt plini de conuri care asteapta primavara

De unde rezulta ca Mos Craciun este perseverent, chiar daca a trecut de mai bine de o luna Craciunul, el tot incearca sa duca cadourile, nu ca cei de la Posta....

Ma intorc  inghetat ,dar fericit, acasa.
 Si ca sa-l parafrazez pe Geo Dumitrescu
"Deschisa-i poarta,
Inima si ea"
Bineveniti veti fi voi dragi prieteni,
In Bucovina si in casa mea.

VA ASTEPT CU DRAG SI BUCURIE.



34 de comentarii:

  1. Felicitari, domnule Vasile pentru imaginile superbe pe care le-ati surprins,Silvia Satu Mare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri Silvia si te rog scapa de apelativul " domnule" ca-mi displace. O seara minunata si un weekend de vis.

      Ștergere
  2. O postare exact pe gustul meu, frumoase locuri. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti ploace postarea cum si mie imi plac minunile din gradina voastra dar, mai ales frumusetea de solar. Sa fiti fericiti si sa va bucurati de munca voastra. Weekend minunat.

      Ștergere
  3. Ce frumos! urmarind imaginile ai impresia ca esti acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut. Te astept cu drag sa vizitezi zona. Weekend placut.

      Ștergere
  4. Brifcor, da, chiar amintiri din copilarie...
    Foarte frumoase imagini!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de asta si de berea Solca mi-am amintit ca erau ele mai multe si nu atat de daunatoare ca... stim noi cine. Multumesc de vizita si aprecieri. Weekend minunat.

      Ștergere
  5. Frumoase si reusite fotografiile!Sunteti binecuvintati(ma refer aici la intreaga familie).Este cea mai mare realizare, sa ai intr-o viata alaturi: muntele,marea si apa termala.Muntele si copilaria,marea si tineretea,apa termala si maturitatea.Va doresc un sfirsit de saptamina minunat, asa cum a fost in copilarie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si aprecieri dar mai ales pentru cuvintele deosebite. Va doresc o seara minunata si un weekend placut. Cu respect,

      Ștergere
  6. Ce peisaje de vis! Superbă plimbarea. Cam nostalgică totuși, pe alocuri.
    Se vede că te-a prins în mreje arta fotografică, ceea ce nu e rău deloc. Și chiar merge bine, felicitări! O seară frumoasă, întregii familii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa-i faci cand vi rar in locurile in care ai copilarit, mai ai si reprize de nostalgie.
      Cu fotografia am mai cochetat in copilarie dar, atunci erau aparatele foto cu film - tin minte ca prin `75-`76 mi-a luat tata un Smena 8, Mamaaaa... eram cel mai tare din parcare. A trebuit sa merg la Casa pionerilor, la cercul foto, sa invat sa-l folosesc dar, cand a venit vremea sa dau examen la liceul militar, am abandonat fotografia.
      Imi pare rau acum ca n-am continuat. Asta e, nu pot da timpul inapoi dar, pot sa incep din nou, cu putin chin si multa munca poate iese ceva care sa-mi placa.
      De ex. ce am postat azi a fost selectat din 176 de poze si continui.
      Noapte buna ca s-a facut azi.

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Da, este o zona pitoreasca cu peisaje frumoase, locuri deosebite si imprejurimi in care iti poti gasi linistea si reculegerea (ma refer la manastirile din Nordul Molodovei), dar si o liniste absoluta. Rezumand, este locul in care nu se intampla nimic.
      Aici te dor urechile de atata liniste.
      Venit de la Constanta, unde bat 2 vanturi pe an, unul jumatate de an din sud si celalalt cealalta jumatate din nord, am constatat cu stupoare ca aici, chiar la minus 10 grade poti sa te plimbi linistit.
      O seara frumoasa si o duminica minunata va doresc.

      Ștergere
  8. :))
    Astept episodul IV, cred ca am numarat bine..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cererea cititorilor, azi, s-a incheiat contractul cu MGM pentru serialul" Campulungul tanar dar mai ales nelinistit" - prima parte are 8400 de episoade.
      Daca cititorii insista, vom incerca sa realizam si partea a doua - in perioada primavara - toamna ca aici vara pica intr-o duminica si personajele principale solicita onorariu dublu ceea ce este inacceptabil pentru producatori.
      O seara linistita si o duminica minunata.

      Ștergere
  9. Am fost o singura data in Campulung, fix in ziua aia cand era vara, inainte de '89, asa ca nu recunosc nimic din poze...Dar stiu ca intreaga zona m-a impresionat prin frumusetea, linistea si un ceva molcom, domol, lin, care plutea peste tot.
    Mie-mi plac mult pozele pe care le faci si ma faci sa-mi fie dor sa fotografiez! Si sa mai evadez din Bucuresti...
    Sa va bucurati de toate in continuare, Vasile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte de 89 parca, mai era putina animatie, lumea se grabea la munca (erau 7 fabrici), complexul BTT( cel prin care am hoinarit) era plin cu turisti, sportivi, tabere de creatie, copii, peisajele aratau, oarecum la fel ( sigur existau mai multi brazi - noroc cu "baiat ahrab" ca ne-a ajutat sa avem paduri aerisite) si parca totul fremata de viata.
      Acum, in afara zilelor de pensie, ca salariati cam putini, cand toata lumea merge la cele 4 magazine din care poti cumpara mai acatari o marfa de calitate, strazile-s pustii, nimeni nu se mai grabeste ca n-are unde - asa ca populatia a scazut subit sau subtil, aici nu prea stiu cum sa ma exprimez,plecand la munca in tari civilizate unde prin harnicie si pricepere au contribuit la... dezvoltarea civilizatiei occidentale dar si a celei autohtone ca de, s-au intors italienii ( nu-i poanta e serios cand am ajuns in Campulung pe 28 septembrie am alimentat la OMV cu 6,14 roni /litru, la o saptamana la aceesi statie - 6,45roni/litru si intreb si eu in prostia mea de ce s-a scumpit. Fatuca, altminteri frumusica, de la casa se uita la mine ca la un... si pe buna dreptate si-mi spune, pai dumneavoastra nu stiti ca vin in concediu italienii).Si cand s-au intors si-au facut o tona de vilute... in care se pot tine sesiunile Samitului NATO, bravo lor ca nu-s "individios", pe care eu le pozez acum ca "natura moarta cu fantana la poarta".
      Daca ti-e dor de fotografie nu sta degeaba pune mana( aici chiar se potriveste ca auzeam ceva de genul - pune mana si invata sau pune mana si fa copii) si da o raita prin imprejurimi sa vezi cate subiecte interesante gasesti.
      Multumesc de urari dar tot nu ti-a iesit militaria din sange mai scapi cate un "sa va" - sa va eu multumesc si-ti doresc o seara minunata si o duminica plina de farmec si fotografie ( unul, de-i zicea Confucius, avea o vorba inteleapta - nu stiu de-i adevarata ori ba - "Orice lucru are partea lui frumoasa dar nu oricine o poate vedea" asa ca, la talentul tau poti sa ne arati partea adevarata a unor lucruri pe care noi poate nu le vedem. Cred ca te-am plictisit suficient incat sa mai revii prin gradina mea.

      Ștergere
    2. Eram precisaaa ca te pacalesc! V-am urat sa va bucurati voi, tu si sotia, impreuna, ca mie asa mi se pare, mai important si mai important, sa ne bucuram impreuna cu familia noastra!! Da' cumva cu militaria ai rezon, tata a fost militar si cred ca nu poate nici sa uite, nici sa-si dea seama uneori ca-i acasa, nu in cazarma - asa ca mi-s cumva afectata si eu!
      Aparat foto nu mai am ca cine da n-are, asa ca astept rabdurie sa fac ceva economii fiindca n-as vrea sa-mi iau unul de 3-4 sute, desi....probabil n-am sa strang destul asa ca o sa-mi iau ce-o sa pot!
      Revin mereu in gradina ta ca sunt multe de vazut si de invatat aici, nu ti-o zic prima data.
      Cum ziceam, Vasile, sa va bucurati de toate mai departe!

      Ștergere
    3. AM ONOAREA SA VA SALUT -pentru tatal tau, toata stima si respectul( ce sa-i faci asta-i solidaritatea de casta). Eu, pana invat cu ce se mananca fotografia,( daca te uiti la articolul cu cartile o sa zaresti doua si de foto) m-am gandit sa-mi iau un aparat mai modest asa la vreo 500 lei. Daca o sa constat ca ma pasioneaza si mai mult ca devine un hobby, trec la scule profesionale si atunci schimbam calimera, cu toate ca, daca stau sa ma gandesc, nu stiu daca se merita investitia, unul bun e de la 2000 lei in sus si daca nu-ti scoti banii nu merita, basca vine primavara si nevasta-mea deja e chitita pe comenzi, asa ca... mai usor cu scule profesionale.
      Ma bucur ca-ti place in gradina mea. Daca vrei sa vezi mai multe foto cu evolutia gradinii te astept pe pagina de facebook la Vasile Rosciuc.Nu cred ca-s mare gradinar dar, in decursul timpului, din tot ce am citit, atat din cartile de specialitate cat si din blogurile gradinarilor, am pus pe hartie si-am comparat cu ceea ce faceam eu. Asa ca s-au adunat o multime de fapte si experiente care sunt mai mult sau mai putin interesante, dar poate, pe cineva ajuta.
      Tinand cont ca eu am luat-o de la 0 cu gradinaritul si nu in sensul sa fac gradinareala ci sa-mi refac viata distrusa de un AVC ischemic, cu pareza totala pe partea stanga, am zis sa ajut macar cu bruma de cunostinte acumulate pe cei care vor sa-si cultive singuri un strat, ca sa manance cu familia o rosie sanatoasa si plina de vitamine, nu de chimicale. Cam asta-i povestioara mea si a acestui blog.
      Nici nu ma imbogatesc dar nici nu saracesc daca impart cu altii experientele si experimentele mele dar, sigur voi fi mult mai implinit stiind c-am ajutat macar un singur om sa reuseasca sa faca ceva pentru gradina.
      Si-am incalecat pe-o sa ca sa-mi cultiv gradina.
      O noapte linistita.

      Ștergere
  10. Foarte frumos povestit, foarte frumos aratat. Am citit articolul din scoarta in scoarta si mi-a placut foarte mult cu cata sensibilitate si umor ai descris locul si intamplarile copilariei. Parca ai fost prieten de nazbatii cu Creanga...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut. Daca aveam talentul lui Bacalbasa, sa vezi ce blog iesea c-am fost 25 de ani prin sisteme militare si-am intalnit la alde "Mos Teaca" de umpleam in fiecare zi cate 10 pagini de povestiri.
      Prin Humulesti am fost dar, sa stii ca, n-am furat eu "Pupaza din tei" si nici "La scaldat" n-am fost in "Ozana cea lin curgatoare si limpede ca cristalul", cu siguranta in seara asta, cred c-am luat ceva raie la limba de la "Caprele Irinucai" sau de la efectele benefice ale scortisoarei - daca-i pusa in vin, atat cat sa nu-i strice gustul.
      O seara minunata si-o duminica de vis iti doresc iar, daca gradina mea ti-a placut te astept cu drag sa mai sporovaim.( poate si ceva vesti de la Constanta ca-s plecat de un an)

      Ștergere
  11. Frumos!- ....frumos..., si chiar, ce bun era Brifcorul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dane ... meritele sunt ale naturii, zapezii si amintirilor zapacite care-mi revin ori de cate ori revad locurile copilariei. O duminica frumoasa sa ai.

      Ștergere
  12. O, daaa, serialul continua :) Si imi place cum legi fotografiile cu amintirile tale. Daca ai fost fotograf o data, nu te mai schimbi, Vasile :) O sa-ti iei si un aparat mai mare, sunt sigura. Dar poze frumoase poti face cu orice, mai mult decat aparatul conteaza cine e in spartele camerei.
    Cea mai frumoasa mi se pare poza cu pinii inzapeziti ... reteaua acelor " scrie " pe albul zapezii ... ma duce cu gandul la un pergament de hartie de orez ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, n-am fost chiar fotograf, poate un ucenic de fotograf care ducea trepiedul si se uita lung la maestrul sau ( prof. Dragos Nisioi) din mainile caruia iesea arta. La 12-13 ani si la vremurile pe care le traiam, refugiul in misterioasa lume a unui laborator foto, era ceva ca in basmele lui Ispirescu - abia asteptam sa mergem la cerc si sa mai invatam cate ceva, si sa ne jucam cu aparatele de marit. Strangeam banii de pachet si cumparam cate un plic de hartie foto ca sa avem pe ce lucra.Tavile cu solutii pentru fotografii, erau pentru noi o adevarata alchimie. Dar, au fost vremurile copilariei.Cred ca mai mult decat tehnica conteaza ceea ce vezi dar mai ales sa scoti in evidenta ceva ce nu vede toata lumea, exista m

      Ștergere
  13. Foarte frumos si detaliat ati prezentat zona ,ca de altfel toate articolele dumneavoastra.Nu va plictisti deloc , chiar daca nu se gradinareste acum.Bine dezvoltata zona inca din timpul lui"raposatu".Cred ca mai aveti noutati sa ne aratati ca e fain.O saptamana plina de activitate va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara Mircea, parca ne intelesesem sa lasam la o parte politeturile si sa conversam normal ( ca de la prieten la prieten), asa ca te rog formulele de politete folosestele cu scorto(sii)(asele), eu sunt Vasile si atat. Nu ma plictisesc pentru ca am nevoie de miscare in aer liber si de eforturi intelectuale( citit, scris, comunicare - eu am suferit un AVC si in cerc o recuperare de 99%( sunt cam la un 90%) De gradinarit am inceput dar, cu partea organizatorica ( acum sunt la Campulung pentru o perioada nedeterminata) si voi avea gradina in balcon ( alte posibilitati n-am). Asa ca adun scanduri pentru rafturi, bidoane si recipiente de plastic si tot ce se poate folosi pentru realizarea unei gradini de legume in balcon( terasa-i destul de incapatoare (9mx3m si 3m. inaltime). Zona a fost bogata si inca mai sunt posibilitati de dezvoltare iar din punct de vedere agroturistic poate sa ajunga din urma zone renumite din Germania sau Austria, daca in loc de primar ales de partid ar veni un primar gospodar. Deocamdata nu am noutati pentru ca este destul de frig ( azi la ora 12 erau minus 11 grade si nu prea imi da mana sa urc pe munte sa fac poze panoramice dar sper sa se incalzeasca si sa reusesc in saptamana care vine.Multumesc de urari, este o saptamana destul de incarcata. Noapte buna si o saptamana linistita.

      Ștergere
  14. Buna seara domnule Rosciuc! Intotdeauna ma bucur sa intru la dumneavoastra pe blog. Sunt foarte frumoase si locurile si nametile. Parca a nins mai mult decat la Brasov. ne-ar mai trebui si noua pe aici ceva zapada. Poate faceti cumva si ne trimiteti si noua niste nori!
    Ma minunez de rabdarea pe care o aveti sa explicati sub fiecare poza ce reprezinta locul respectiv.
    Va doresc o seara frumoasa si spor la fotografiat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca trebuie sa-ti revizuiesti limbajul daca vrei sa intri in gradina mea suntem amici, tovarasi, prieteni sau ce vrei tu cu conditia sa lasi politeturile de-o parte si sa vorbesti la persoana a doua singular - nu te supara dar m-am saturat sa ne tot cramponam in tot soiul de politeturi si sa uitam ce-am vrut sa spunem.Se rezolva si cu norii si cu zapada dar la promotie se adauga si gerul - cel putin noaptea e de groaza( se cunoaste ca de 27 de ani stau in Constanta - am uitat cum e iarna la munte dar imi reamintesc repede)
      Prin natura meseriei pe care am practicat-o a trebuit sa fiu ordonat, disciplinat, riguros, meticulos si fel de fel de chestii care cer rabdare si precizie ( dupa 25 de ani cred ca-ti dai seama c-au devenit obiceiuri) iar acum imi vine cam greu sa ma debarasez de ele. Daca nu-ti plac comentariile poti sa treci fara sa la citesti dar ele reprezinta de fapt munca in sine pe blog_ imaginile reprezinta o realitate imortalizata la un moment dat important insa este de ce m-a impresionat tocmai acea imagine si am considerat ca trebuie imortalizata, fiecare vede prin ochii lui ceea ce vrea sa vada si nu neaparat realitatea din teren. O saptamana minunata si tie si sper sa fie putin mai cald sa pot face ceva mai spectaculos.

      Ștergere
  15. primit soare, sar'na, acum vreau brifcor. vreo idee?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pupat toti... piata Endependentei, fabrica desfiintat, BRIFCOR ioc, trimis carafa apa sanatoasa de munte, transformat apa plata dupa ce inghetat. Idei multe, practica putin aplicat. Saptamana tie vesela Caragiale doresc.

      Ștergere
  16. Răspunsuri
    1. Nu te suparati dar cine-i domnul asta, Caragiale ca, pe 1 Februarie parca spuneau toti de Cristea c-a plecat cu siliconata nu de...
      Ce lume rea mon cher, vorba lui Nenea Iancu
      O societate fara printzipuri, va sa zica ca nu le are.Stop.
      Pupat toti piata Endependentei.
      Vasile Rosciuc
      gradinar in devenire, ecţetera.

      Ștergere