Pentru omul super tehnologizat de la oras, invatat sa-si
conduca viata cu ajutorul butoanelor si sa aibe sub picioare asfaltul strazilor,
pamantul reprezinta acea substanta moarta, pe care este uneori obligat sa calce
cu mare grija ca sa nu se murdareasca.
Pentru fermierul, lucratorul agricol sau, de ce sa ne ferim
sa-i spunem, taranul care-si asigura existenta din lucrul pamantului, acesta
reprezinta mult mai mult decat un simplu mijloc de productie care-i asigura un
venit, reprezinta legatura cu natura insasi si prin intermediul acestuia
legatura afectiva cu Divinitatea.
In sufletul sau inca rezoneaza vibratiile vietii cosmice care
au actionat timp de milioane de ani pentru a realiza trilogia pamant –
vegetal – animal.
Pentru noi, cei care incercam astazi sa ne apropiem de
pamant, si sa deslusim care este legatura noastra, constienta sau inconstienta,
cu Natura, acesta reprezinta un aliat care ne bucura cu roadele sale dar si un opozant care nu se supune atunci cand nu vrem sa-l intelegem si dorim
sa-l supunem.
Daca te apleci cu
dragoste, observand si cercetand pamantul acesta iti va dezvalui noi si noi taine.
Atunci vei intelege ca un pumn de pamant reprezinta, dincolo de masa amorfa
vizibila, o lume imensa de
suflete si vietuitoare create de Dumnezeu ca sa te ajute in desavarsirea operei
incepute de acesta.
Dar noi am
inlocuit credinta cu religia si ne-am indepartat de Dumnezeu utilizand in viata
legile mortii. Cum altfel se poate explica folosirea ingrasamintelor chimice a
pesticidelor si ierbicidelor care sunt instrumente ale mortii pe care le-am
adoptat constient si pe care le folosim impotriva noastra pana la urma.
Intemeiata
pe baza principiilor antroposofice ale filozofului Rudolf Steiner, in anii
1920, de catre o comunitate de agricultori germane, agricultura biodinamica reprezinta tocmai un
mod de cultivare si producere a alimentelor, crestere a animalelor,
intretinerea mediului natural si
comercializare a produselor in opozitie fata de practicarea agriculturii care
foloseste chimicale, fapt considerat principal cauza a degradarii
calitatilor nutritive ale alimentelor.
Diferentele
intre natural, organic, biologic, ecologic, biodinamic
Suntem hotarati sa adoptam un stil de viata sanatos, sa
consumam mai multe fructe si legume proaspete, sa ne lasam de fumat si sa facem
sport, sa folosim sau macar sa incercam produsele naturale, bio sau
organice.
Hotarat lucru, toate suna la fel dar, termenii enumerati,
chiar daca de multe ori pe piata romaneasca nu se folosesc corespunzator, nu se
refera la acelasi lucru.
Natural. Un
produs natural contine ingrediente provenite doar din natura, din culturi
naturale. Termenul este controversat si provoaca multe confuzii deoarece, mai
ales in Romania, multe produse care contin numai un ingredient natural
sau si un ingredient natural se auto-intituleaza ca fiind “produse naturale”.
Organic si biologic (bio). Ambele cuvinte au aceeasi semnificatie si se refera la
faptul ca ingredientele produselor respective provin in mare parte din
culturi/ferme biologice. Atat plantele cat si produsele in sine sunt
certificate organic de catre organisme autorizate de certificare.
Plantele sunt cultivate fara a se folosi ingrasaminte sau
pesticide chimice, iar in pro-cesul de productie nu se foloseste niciun
ingredient sintetic. Un produs organic nu contine coloranti, conservanti,
stabilizatori de aroma sau alte astfel de ingrediente.
Ecologic. Un
produs biologic este si ecologic; cu toate acestea, reciproca nu este neaparat
valabila. Ecologic inseamna ca produsul respecta reglementarile de mediu, ca nu
polueaza solul si ca nu a fost testat pe animale. Inscriptionarea produselor cu
termenul “ecologic” poate induce in eroare consumatorii, pentru ca se poate
referi atat la ingrediente, la productie, la ambalaje s.a, motiv pentru care
este important ca eticheta produsului sa fie citita cu mare atentie.
Biodinamic. Produsele
au in compozitia lor ingrediente naturale din plante provenite din
culturi agricole biodinamice.Termenul se refera la agricultura biodinamica,
dezvoltata de Rudolf Steiner, pe baza filosofiei antroposofice.
Chiar daca se intervine asupra culturilor, totul se face
doar in mod natural, pentru a le potenta si a obtine o calitate mai buna a
acestora.
Acestea sunt , in linii mari, diferentele intre natural,
organic, biologic, ecologic, biodinamic.
Sa discutam putin despre agricultura biodinamica.
Agricultura biodinamica este mai mult decat o agricultura
biologica, este un tip de agricultura ecologica care implica cresterea
plantelor si animalelor in armonie cu natura..
Ce este agricultura biodinamică?
Indiferent
de zona in care ne aflam vom observa semnele de boală în copaci, în plantele
cultivate, în apă, chiar şi în vreme.Agricultura
„organică” vrea tocmai să oprească devastarea naturii cauzată de oameni; dar nu are inca o metodă de tratament pentru suferinţele Pamântului.
Agricultura
biodinamică este ştiinţa forţelor de viaţă, reprezintă recunoaşterea principiilor de bază care lucrează în
natură şi totodată , o abordare a agriculturii luand
în considerare principiile care restabilesc echilibrul şi vindecarea pamantului.
Este o cale de cunoaştere unind observarea precisa a fenomenelor naturii cu
cunoasterea spiritului. Ea trateaza Pamantul ca pe o fiinta vie.
Agicultura
biodinamica ofera perspective intelegerii vietii plantelor luand in considerare
toate aspectele care contribuie la cresterea si dezvoltarea lor.( exemplul dat
de Steiner pentru acest principiu fiind cel al busolei “La fel cum avem nevoie
să luăm în considerare câmpul magnetic al întregului pământ pentru a înţelege o
busolă”).
Plantele,
nu reprezinta doar elemente ale microcosmosului in care apar si se dezvolta ele sunt
deschise atat influenţelor venite din
adâncurile pământului cat şi din cosmos.
Ca
urmare, consideraţiile din agricultură trebuie să meargă mult mai departe decât
se consideră în general a fi relevant, totul facandu-se prin descifrarea limbajului
naturii.
La procesul de creştere al
plantelor participă întregul cer cu stelele sale.
Rudolf Steiner - Bazele
spiritual-ştiinţifice pentru prosperarea agriculturii
Lumina
soarelui, a lunii, planetelor şi stelelor se apropie de plante în ritmuri
regulate. Fiecare din ele contribuie la viaţa, creşterea şi formarea plantei.
Înţelegând semnificaţia şi efectul ritmurilor astrologice, putem stabili câte un ritm
temporal pentru pregatirea si prepararea solului, însămânţare, pentru cultivare,ingrijire şi
pentru recoltare, în avantajul plantelor cultivate si al nostru.
Calendarul
Mariei Thun oferă o introducere la acest studiu nou.calendarul lunii
Agricultura
biodinamică recunoaşte că solul însuşi are viaţă şi că vitalitatea sa susţine
şi influenţează creşterea plantelor.
Ca
urmare, unul dintre eforturile fundamentale ale agricultorului este construirea
de humus durabil în sol, prin tratarea sa cu compost.
Grădinarii
si fermierii biodinamici pun in prim plan calitatea, nu numai cantitate produselor
obtinute Agricultura biodinamică conduce la obţinerea unor produse sanatoase aflate într-o
legătură puternică cu un sol sănătos şi plin de viaţă.
Rudolf
Steiner a subliniat că o nouă ştiinţă a influenţelor cosmice va trebui să
înlocu-iască vechea înţelepciune instinctivă şi superstiţia. El a introdus ceea
ce este cunoscut sub numele de preparate biodinamice.
Resturi
de plante şi de animale sunt combinate în reţete specifice în anumite perioa-de
ale anului şi apoi plasate în grămezile de compost. Aceste preparate au în ele
forţe concentrate şi sunt folosite să „organizeze” elementele haotice din
grămezile de compost.
Când
procesul este complet, preparatele rezultate sunt „medicamente” pentru Pamânt
care atrag noi forţe de viaţă din cosmos. Preparatele biodinamice sunt
pregatite in mod natural, pe baza de plante: coada soricelului (502), musetel
(503), urzica (504), ghinda de stejar (505), papadie (605), valeriana (507),
balegar (500), gunoi de grajd si cuart, aplicandu-se in doze homeopate.
Două din aceste preparate sunt folosite direct în câmp,
altul se pune în pământ înainte de plantare pentru a stimula viaţa solului, iar
un altul direct pe frunzele plantelor în curs de creştere, pentru a stimula
capacitatea lor de a primi lumina. Efectele acestor preparate biodinamice au
fost verificat ştiinţific.
Idealul
unei ferme, concepute de Rudolf Steiner trebuie sa conţina tot ceea ce îi este
necesar, sa aibă în ea exact numărul necesar de animale pentru a obţine
îngrăşământ natural pentru fertilitatea solului, iar aceste animale să fie
hrănite, la rândul lor, din ceea ce se produce în fermă.
Putem
exprima cacteristica de bază a unei astfel de ferme şi dintr-un alt punct de
vedere: conservarea şi reciclarea forţelor de viaţă cu care se lucrează.
Daca
sunt manevrate cu intelepciune resturile vegetale, îngrăşământul natural,
frunzele, resturile de hrană, toate conţin vitalitate preţioasă care poate fi
păstrată şi folosită pentru a forma solul.De aceea producerea de compost este
activitatea-cheie în munca biodinamică.
Ferma
biodinamica este şi un învăţător ce ne arată cum să imităm însăşi înţelepciunea
naturii pe o suprafaţă limitată.
Noua
abordare a lui Steiner referitoare la agricultura biodinamica a generat aparitia
mişcarii „Agricultura sprijinită de comunitate” ce se răspândeşte cu
repeziciune, ajungand chiar si pe meleagurile noastre.
Grădinari
sau fermieri strâng în jur un cerc de susţinători care sunt de acord să
sprijine financiar în avans necesităţile întreprinderii agricole şi ale celor
ce lucrează în ea, iar aceşti susţinători obţin fiecare o cotă-parte din
producţia de-a lungul sezoanelor.
Astfel,
consumatorii devin conectaţi direct cu necesităţile reale ale Pământului, cu
ferma şi cu comunitatea ei; se bucură de recolte bogate şi îi ramîn fideli şi
în circumstanţe nefavorabile.
Ce reprezinta numerele: 502, 503, etc?
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, scrie putin mai sus, sunt preparate biodinamice cu care se fac diferite solutii fie pentru compost,pentru stropit impotriva daunatorilor sau cresterea fertilitatii. O zi buna.
Ștergereunde se pot gasi preparate biodinamice pt compost,daunatori si fertilizanti
RăspundețiȘtergere