vineri, 22 februarie 2013

Ce este agricultura biodinamică?Pentru omul super tehnologizat de la oras, invatat sa-si conduca viata cu ajutorul butoanelor si sa aibe sub picioare asfaltul strazilor, pamantul reprezinta acea substanta moarta, pe care este uneori obligat sa calce cu mare grija ca sa nu se murdareasca.
Pentru fermierul, lucratorul agricol sau, de ce sa ne ferim sa-i spunem, taranul care-si asigura existenta din lucrul pamantului, acesta reprezinta mult mai mult decat un simplu mijloc de productie care-i asigura un venit, reprezinta legatura cu natura insasi si prin intermediul acestuia legatura afectiva cu Divinitatea. 
In sufletul sau inca rezoneaza vibratiile vietii cosmice care au actionat timp de milioane de ani pentru a realiza  trilogia pamant – vegetal – animal.
Pentru noi, cei care incercam astazi sa ne apropiem de pamant, si sa deslusim care este legatura noastra, constienta sau inconstienta, cu Natura, acesta reprezinta un aliat care ne bucura cu roadele sale dar si un opozant care nu se supune atunci cand nu vrem sa-l intelegem si dorim sa-l supunem.
                Daca te apleci cu dragoste, observand si cercetand pamantul acesta iti va dezvalui noi si noi taine. Atunci vei intelege ca un pumn de pamant reprezinta, dincolo de masa amorfa vizibila, o lume imensa de suflete si vietuitoare create de Dumnezeu ca sa te ajute in desavarsirea operei incepute de acesta.
Dar noi am inlocuit credinta cu religia si ne-am indepartat de Dumnezeu utilizand in viata legile mortii. Cum altfel se poate explica folosirea ingrasamintelor chimice a pesticidelor si ierbicidelor care sunt instrumente ale mortii pe care le-am adoptat constient si pe care le folosim impotriva noastra pana la urma.
Intemeiata pe baza principiilor antroposofice ale filozofului Rudolf Steiner, in anii 1920, de catre o comunitate de agricultori germane,  agricultura biodinamica reprezinta tocmai un mod de cultivare si producere a alimentelor, crestere a animalelor, intretinerea mediului natural  si comercializare a produselor in opozitie fata de practicarea agriculturii care foloseste  chimicale, fapt considerat principal cauza a degradarii calitatilor nutritive ale alimentelor.
Diferentele intre natural, organic, biologic, ecologic, biodinamic
Suntem hotarati sa adoptam un stil de viata sanatos, sa consumam mai multe fructe si legume proaspete, sa ne lasam de fumat si sa facem sport, sa folosim sau macar sa incercam produsele  naturale, bio sau organice.
Hotarat lucru, toate suna la fel dar, termenii enumerati, chiar daca de multe ori pe piata romaneasca nu se folosesc corespunzator, nu se refera la acelasi lucru.
Natural. Un produs natural contine ingrediente provenite doar din natura, din culturi naturale. Termenul este controversat si provoaca multe confuzii deoarece, mai ales in Romania,  multe produse care contin numai un ingredient natural sau si un ingredient natural se auto-intituleaza ca fiind “produse naturale”.
Organic si biologic (bio). Ambele cuvinte au aceeasi semnificatie si se refera la faptul ca ingredientele produselor respective provin in mare parte din culturi/ferme biologice. Atat plantele cat si produsele in sine sunt certificate organic de catre organisme autorizate de certificare.
Plantele sunt cultivate fara a se folosi ingrasaminte sau pesticide chimice, iar in pro-cesul de productie nu se foloseste niciun ingredient sintetic. Un produs organic nu contine coloranti, conservanti, stabilizatori de aroma sau alte astfel de ingrediente.
Ecologic. Un produs biologic este si ecologic; cu toate acestea, reciproca nu este neaparat valabila. Ecologic inseamna ca produsul respecta reglementarile de mediu, ca nu polueaza solul si ca nu a fost testat pe animale. Inscriptionarea produselor cu termenul “ecologic” poate induce in eroare consumatorii, pentru ca se poate referi atat la ingrediente, la productie, la ambalaje s.a, motiv pentru care este important ca eticheta produsului sa fie citita cu mare atentie.
Biodinamic. Produsele au in compozitia lor ingrediente naturale din plante provenite din culturi agricole biodinamice.Termenul se refera la agricultura biodinamica, dezvoltata de Rudolf Steiner, pe baza filosofiei antroposofice.
Chiar daca se intervine asupra culturilor, totul se face doar in mod natural, pentru a le potenta si a obtine o calitate mai buna a acestora.
Acestea sunt , in linii mari, diferentele intre natural, organic, biologic, ecologic, biodinamic.
Sa discutam putin despre agricultura biodinamica.
Agricultura biodinamica este mai mult decat o agricultura biologica, este un tip de agricultura ecologica care implica cresterea plantelor si animalelor in armonie cu natura..
Ce este agricultura biodinamică? 
Indiferent de zona in care ne aflam vom observa semnele de boală în copaci, în plantele cultivate, în apă, chiar şi în vreme.Agricultura „organică” vrea tocmai să oprească devastarea naturii cauzată de oameni; dar nu are inca o metodă de tratament pentru suferinţele Pamântului.
Agricultura biodinamică este ştiinţa forţelor de viaţă, reprezintă recunoaşterea principiilor de bază care lucrează în natură şi totodată , o abordare a agriculturii luand în considerare principiile care restabilesc echilibrul şi vindecarea pamantului.
Este o cale de cunoaştere unind observarea precisa a fenomenelor naturii cu cunoasterea spiritului. Ea trateaza Pamantul ca pe o fiinta vie.
Agicultura biodinamica ofera perspective intelegerii vietii plantelor luand in considerare toate aspectele care contribuie la cresterea si dezvoltarea lor.( exemplul dat de Steiner pentru acest principiu fiind cel al busolei “La fel cum avem nevoie să luăm în considerare câmpul magnetic al întregului pământ pentru a înţelege o busolă”).
Plantele, nu reprezinta doar elemente ale microcosmosului in care apar si se dezvolta ele sunt deschise atat influenţelor  venite din adâncurile pământului cat şi din cosmos.

La procesul de creştere al plantelor participă întregul cer cu stelele sale.
Rudolf Steiner - Bazele spiritual-ştiinţifice pentru prosperarea  agriculturii
 Ca urmare, consideraţiile din agricultură trebuie să meargă mult mai departe decât se consideră în general a fi relevant, totul facandu-se prin descifrarea limbajului naturii.
Lumina soarelui, a lunii, planetelor şi stelelor se apropie de plante în ritmuri regulate. Fiecare din ele contribuie la viaţa, creşterea şi formarea plantei. 
Înţelegând semnificaţia şi efectul ritmurilor astrologice, putem stabili câte un ritm temporal pentru pregatirea si prepararea solului, însămânţare, pentru cultivare,ingrijire şi pentru recoltare, în avantajul plantelor cultivate si al nostru.
Calendarul Mariei Thun oferă o introducere la acest studiu nou.calendarul lunii
Agricultura biodinamică recunoaşte că solul însuşi are viaţă şi că vitalitatea sa susţine şi influenţează creşterea plantelor.
Ca urmare, unul dintre eforturile fundamentale ale agricultorului este construirea de humus durabil în sol, prin tratarea sa cu compost.
Grădinarii si fermierii biodinamici pun in prim plan calitatea, nu numai cantitate produselor obtinute Agricultura biodinamică conduce la obţinerea unor produse sanatoase aflate într-o legătură puternică cu un sol sănătos şi plin de viaţă.
Rudolf Steiner a subliniat că o nouă ştiinţă a influenţelor cosmice va trebui să înlocu-iască vechea înţelepciune instinctivă şi superstiţia. El a introdus ceea ce este cunoscut sub numele de preparate biodinamice.
Resturi de plante şi de animale sunt combinate în reţete specifice în anumite perioa-de ale anului şi apoi plasate în grămezile de compost. Aceste preparate au în ele forţe concentrate şi sunt folosite să „organizeze” elementele haotice din grămezile de compost.
Când procesul este complet, preparatele rezultate sunt „medicamente” pentru Pamânt care atrag noi forţe de viaţă din cosmos. Preparatele biodinamice sunt pregatite in mod natural, pe baza de plante: coada soricelului (502), musetel (503), urzica (504), ghinda de stejar (505), papadie (605), valeriana (507), balegar (500), gunoi de grajd si cuart, aplicandu-se in doze homeopate.
Două din aceste preparate sunt folosite direct în câmp, altul se pune în pământ înainte de plantare pentru a stimula viaţa solului, iar un altul direct pe frunzele plantelor în curs de creştere, pentru a stimula capacitatea lor de a primi lumina. Efectele acestor preparate biodinamice au fost verificat ştiinţific.
Idealul unei ferme, concepute de Rudolf Steiner trebuie sa conţina tot ceea ce îi este necesar, sa aibă în ea exact numărul necesar de animale pentru a obţine îngrăşământ natural pentru fertilitatea solului, iar aceste animale să fie hrănite, la rândul lor, din ceea ce se produce în fermă.
Putem exprima cacteristica de bază a unei astfel de ferme şi dintr-un alt punct de vedere: conservarea şi reciclarea forţelor de viaţă cu care se lucrează.
Daca sunt manevrate cu intelepciune resturile vegetale, îngrăşământul natural, frunzele, resturile de hrană, toate conţin vitalitate preţioasă care poate fi păstrată şi folosită pentru a forma solul.De aceea producerea de compost este activitatea-cheie în munca biodinamică.
Ferma biodinamica este şi un învăţător ce ne arată cum să imităm însăşi înţelepciunea naturii pe o suprafaţă limitată.
Noua abordare a lui Steiner referitoare la agricultura biodinamica a generat aparitia mişcarii „Agricultura sprijinită de comunitate” ce se răspândeşte cu repeziciune, ajungand chiar si pe meleagurile noastre.
Grădinari sau fermieri strâng în jur un cerc de susţinători care sunt de acord să sprijine financiar în avans necesităţile întreprinderii agricole şi ale celor ce lucrează în ea, iar aceşti susţinători obţin fiecare o cotă-parte din producţia de-a lungul sezoanelor.
Astfel, consumatorii devin conectaţi direct cu necesităţile reale ale Pământului, cu ferma şi cu comunitatea ei; se bucură de recolte bogate şi îi ramîn fideli şi în circumstanţe nefavorabile.

3 comentarii:

 1. Ce reprezinta numerele: 502, 503, etc?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna dimineata, scrie putin mai sus, sunt preparate biodinamice cu care se fac diferite solutii fie pentru compost,pentru stropit impotriva daunatorilor sau cresterea fertilitatii. O zi buna.

   Ștergere
 2. unde se pot gasi preparate biodinamice pt compost,daunatori si fertilizanti

  RăspundețiȘtergere