Totul a inceput dupa
lectura cartii “Paradisul meu” scrisa de agronomul german Heinz Erven.
Am ramas placut
impresionat de modul in care, acest agronom pragmatic,cu o experienta de peste
30 de ani, a reusit sa paraseasca canoanele agriculturii clasice, bazate pe
recolte mari in urma folosirii fertilizatorilor si insecticidelor de sinteza si
sa-si cultive terenul observand natura si folosind experienta astfel dobandita.
‘’Mai
stiutoare decat natura nu poate fi nici o stiinta, acestea pot sa cerceteze
natura, sa descopere lucruri noi, care pana atunci nu erau cunoscute, dar nu
trebuie sa se ridice deasupra naturii si sa-si propuna schimbarea
acesteia. Stiintele naturii –chimia, botanica, zoologia, medicina, agronomia, etc. - isi
ating limitele cand inceteaza sa se mai orienteze dupa legile naturii.”
Pornind de la acest
fapt am incercat sa –mi cultiv gradina cat mai aproape de ceea ce, in
literature de specialitate se defineste ca agicultura organic-biologica si
permacultura.
De-a lungul timpului
in cadrul agiculturii biologice s-au manifestat mai multe curente.
Agricultura
biodinamica introdusă de
Rudolph Steiner în anul 1924, îmbrăţişează înţelesuri holistice şi spirituale
ale naturii, se foloseşte de preparatele biodinamice si realizarea unei armonii
cu ritmurile cosmice. Ea are la baza
respectarea unităţii sol-plantă-animal-om.
Metoda biodinamica realizeaza echilibrul, dereglat de interventia omului pentru cresterea fortata a plantelor, prin
utilizarea unui numar de 9 preparate biodinamice obtinute din plante medicinale (coada şoricelului, coajă de stejar, muşeţel, păpădie,
valeriană, urzici,), gunoi de grajd şi siliciu.
Planificarea activitatilor din gradina
(ferma) are la baza ritmurile cosmice care, in conceptia sustinatorilor biodinamicii, influenteaza cresterea plantelor si contribuie la cresterea recoltelor.
Agricultura biodinamica a intrat in atentia
specialistilor prin faptul ca pune accent deosebit pe calitatea alimentelor
si sanatatea solului.
Fermierii care practică agricultura biodinamică sunt
organizaţi într-un sistem internaţional de certificare numit „Demeter”
Agricultura ecologică (denumită şi organică sau
biologică) a apărut în Europa ca urmare a unor experienţe negative determinate
de utilizarea excesiva a produselor chimice de sinteză, a folosirii în cantităţi mari a pesticidelor.
Termenul de agricultură ecologică a fost utilizat pentru prima
dată de Lord Northbourne si derivă din conceptul “ferma ca organism” fiind
explicat în cartea sa “Priveşte spre pământ” (1940) unde descrie o abordare
holistică şi ecologică a fermei.
Sir Albert Haward (1873-1947), numit uneori fondatorul
mişcării “ecologice” a influenţat mult , înţelegerea fertilităţii solului printr-un management corect al humusului şi
importanţa acestuia asupra productivităţii.
Fermierul japonez Masanobu Fukuoka practică în anii 1940
agricultura în care ''nu faci nimic- fără arat, fără fertilizat, fără control al
ierburilor şi fără pesticide”. Cu această metodă el cultiva cereale cu
producţii comparabile cu cele de la culturile intensive.
Metoda ajută pământul să susţină viata naturala, sa-si mentina fertilitatea, in conditiile obtinerii unor recolte
eficiente economic -la nivelul recoltelor obtinute prin metodelor moderne.
Cea
mai cunoscuta cărte a sa este “Revoluţia unui pai”.
Agricultura ecologică, practicata in marea majoritate a
tarilor, a produs , în ultima perioadă, o confuzie în ochii
consumatorilor cauzata de, existenţa mai multor “şcoli” şi “filozofii”
diferite, absenţa unei armonii a terminologiei folosite, prezentarea heterogenă
a produselor, amestecul care se face între produsele ecologice, produsele de
calitate, produsele naturale si nu in ultimul rand de folosirea in mod fraudulos
de catre unii producatori a indicaţiilor pentru produse.
In anul 1978 apare, alaturi de agricultura organică şi
biologică un nou concept, cel de „permacultura”.
Permacultura se bazează pe tradiţia agricolă din zonă, pe
îngrăşăminte naturale, pe diversitatea biologică a plantelor cu rol alimentar
şi pe respingerea totală a îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, care are drept obiectiv ameliorarea producţiei pe
timp îndelungat, cu un consum cat mai mic de energie
Initiatorii si promotorii permaculturii sunt Masanobu
Fukuoka în Japonia, J.J. Rodale în SUA, Bil Mollisen şi David Holmgren în
Australia, Sepp Holzer in Austria si multi altii.
Permacultura încurajează diversitatea speciilor, integrarea
agriculturii cu cresterea animalelor, amenajarea zonala a fermelor si
armonizarea acestora cu elementele naturale existente, mentinerea fertilitatii
solului pe baza materiei organice iar, ca scop final asa cum arata Fukuoka
„Scopul
ultim al agriculturii, nu este de a cultiva terenul, ci acela de a cultiva şi
perfecţiona fiinţa umană”.
Desi agricultura organică-biologică şi permacultura au
nenumarati adepţi, nu sunt aplicate pe scară largă, nefiind agreate de unii specialişti, considerandu-se ca este imposibil la ora actuală, să se producă
alimente suficiente fără utilizarea îngrăşămintelor chimice.
Pentru noi, cei care avem o suprafata mai mica sau mai
mare de teren pe care o cultivam pentru nevoile proprii, cred ca nu este o
problema sa ne organizam si desfasuram activitatile in baza principiilor agriculturii
organice si permaculturii daca vrem sa obtinem fructe si legume sanatoase.
Grădinile noastre chiar daca imbina mai multe stiluri
diferite de grădinărit trebuie, sa-si ia „instrucţiunile ” din
modul în care lucrează natura.
O grădină ecologică nu numai că arată, dar trebuie sa si
funcţioneze ca în natură. Acest lucru il putem realiza prin formarea unor
conexiuni puternice între plante, viaţă din sol, insecte plus alte animale
benefice şi grădinar.Fiecare organism se afla intro stransa legătură cu celelalte
organisme. Nimic în natură nu are doar un singur atribut si nu face doar un
singur lucru. Multitudinea de roluri, în care fiecare planta si animal sunt
conectati si se sprijina reciproc face distinctia intre grădina nostra ecologică de alte tipuri de
grădini.
Priviti cerul pentru a vedea frumusetea astrelor si intrati
in armonie cu rezonanta acestora, Folositi acest lucru cand va planificati
munca in gradina si veti vedea diferenta.
Cu puţină ingeniozitate şi cu o schimbare a modului de a
privi lucrurile, putem trece o parte din munca noastra acestui partener binevoitor
care este natura.
Natura este si trebuie sa fie aliatul numarul 1 al
oricarui gradinar.
Sa incercam sa aducem si sa folosim toate posibilitatile
oferite de natura in gradina, chiar buruienile si insectele care pentru multi
dintre noi inca reprezinta o pacoste.
Natura stie sa se echilibreze si sa isi gaseasca armonia
chiar si atunci cand noi incercam sa o ’’ajutam”.
.
Din fericire „Paradisul Meu” a apărut şi în limba română. Aici văd coperta ediţiei din limba germană.
RăspundețiȘtergereO găsiţi la:
http://www.jovis.ro/Cartea-Paradisul-Meu-Heinz-Erven-87.htm
Multumesc pentru sfat.O seara placuta sa aveti.
Ștergere