Dovleacul este considerat a fi originar din America Centrala.
Seminte
ale acestui fruct, datand din anii 7.000 i.e.n., au fost descoperite in Mexic.
Delicios
si parfumat, dovleacul este preferatul multora si folosit intr-o varietate de
retete, fiind extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.
Dovleacul
poate fi consumat:
- copt sau sub forma de placinta;
- crud
si ras in salate cu rosii, castraveti, conopida, condimente;
-
inabusit in supe;
- sub forma de decoct de seminte;
- suc -
folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare.
Beneficiile dovlecilor
Culoarea galben-portocalie este
o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si
betacaroten.
Datorita
antioxidantilor, dovleacul impiedica aparitia bolilor cardiovasculare.
Betacarotenul
din compozitie confera dovleacului proprietati antiinflamatoare si
antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac diminueaza riscul aparitiei
diabetului, regland valoarea glicemiei in sange.
Betacarotenul
este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A.
Dovleacul
este una din legumele sarace in calorii. Furnizeaza doar 26 kal pe 100 g si nu
contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibra
dietica, anti-oxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni
in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii.
Dovleacul
este un adapost al multor vitamine antioxidante precum vitamina A, vitamina C
si vitamina E.
Cu 7384
mg pe 100 g, este una din legumele familiei cucurbitacee cu cel mai inalt nivel
de vitamina A, furnizand aproximativ 246% de RDA. 100 g de dovleac asigurand
70% din necesarul zilnic de vitamina A.
Vitamina
A este un antioxidant natural puternic si este solicitat de catre corp pentru
mentinerea integritatii pielii si a membranelor mucoase. Este de asemenea o
vitamina esentiala pentru vaz. Studiile de cercetare arata ca mancarurile
naturale bogate in vitamina A ajuta corpul sa se protejeze impotriva cancerului
la plaman si la cavitatea bucala.
Pulpa
de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri
minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide,
lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Dovleacul este o
sursa de liteina si zeaxantina, doi antioxidanti din familia carotenoidelor.
Dovleacul este recomandat
persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a
dezvolta tumori canceroase.
Dovleacul copt este
indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic
(vitamina B9).
In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa
zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la vindecare.
Este de asemenea o sursa excelenta a multor compusi naturali flavonoizi
polifenolici precum carotenii alpha si beta, cryptoxanthin, lutein si
zeaxanthin. Carotenii se transforma in vitamina A in interiorul corpului.
Zea-xanthin
este un antioxidant natural care filtreaza razele UV (ultra-violet) in macula
lutea in retina ochiului. Astfel, ajuta la protejarea de "boala maculara
legata de varsta" (BMLV) la oamenii batrani.
Este de
asemenea o sursa bogata de vitamine din grupul B - complex precum folati,
niacin, vitamina B-6 (piridoxin), thiamin si acid pantothenic, precum si
minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.
100 g de seminte de dovleac furnizeaza:
- 559
kal
- 30 g
de proteine
- 110%
RDA de fier
- 4987
mg de niacin (31% RDA)
-
seleniu (17% RDA)
- zinc
(71%)
- fara
colesterol.
100 g de dovleac contine:
-
Carbohidrati 4 g
-
Proteine 1 g
- Fibre
1,3 g
-
Vitamina E 1,06 mg
- Zinc
0,32
-
Magneziu 0,12 mg
-
Calciu 21 mg
- Fier
0,8 mg
-
Betacaroten 2 mg
-
Vitamina C 9 mg
De la
dovleac se folosesc aproape toate partile componente, fiind foarte bogat in
vitamine. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul,
vitamina A, proteinele, zincul si au rolul de a distruge colesterolul si de a
regenera organismul. Semintele sunt o sursa excelenta de aminoacizi tryptofan, buni pentru sanatate. Contin si lecitina si protide.
Semintele
de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati
care sunt buni pentru inima. In plus, sunt plini de proteine, minerale si multe
vitamine benefice pentru sanatate.
Este
recomandat in caz de leucemie, cancer sau chiar si leucemie, avand un rol
energizant.
Cataplasmele
cu seminte sunt folosite in caz de inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea
trebuie sa fie schimbate zilnic pana se vindeca zona afectata.
Magneziul
din seminte alunga oboseala si lecitina imbunatateste memoria. Mancati cateva seminte
(sa fie neprajite) si veti observa efectul lor pozitiv de-a lungul zilei.
Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la:
-
eliminarea parazitilor intestinali;
-
desfunda vasele de sange;
-
regleaza colesterolul;
-
stimuleaza activitatea rinichilor.
In
curele de cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in plagi sau
diverse boli greu vindecabile, semintele de dovleac sunt de mare ajutor, prin
rolul energizant.
Alte beneficii:
-
elimina parazitii intestinali;
-
regleaza nivelul colesterolului;
- ajuta
la buna functionare a rinichilor;
-
combate constipatia;
- arde
grasimile;
-
combate insomnia;
-
previne tulburarile de vedere;
-
asigura functionarea muschiului cardiac;
-
elimina pietrele de la rinichi (sucul obtinut din dovleac).
Incercati
sa folositi dovleacul pentru supele de legume. Veti vedea ca rezultatul va fi
unul extrem de apreciat. Cnsumati cat mai des dovleac si nu uitati de
beneficiile acestuia. Acesta poate fi foarte usor congelat in cazul in care nu
aveti pofta de el. Atentie, daca suferiti de alergie la
castraveti sau dovlecei se poate sa fiti alergic si la dovleac.
Pentru
uzul extern, dovleacul este un bun remediu in cazul arsurilor, inflamatiilor si
abceselor. Totodata, o varietate de creme hidratante si antirid contin dovleac.
Dovleacul
ascunde si o parte frumoasa in el. Mai exact, o masca pregatita din suc de
dovleac si faina fac tenul mult mai moale si fin.
Indicatii si efecte terapeutice:
Dovleacul reduce riscul de cancer de colon datorita pe de-o parte continutului bogat in fibre alimentare care
protejeaza mucoasa colonului de actiunea carcinogenilor, precum si datorita
continutului crescut in vitamina A care ofera o buna protectie antioxidanta
locala si generala.
Persoanele
care sufera de diabet sau afectiuni cardiovasculare daca au in
dieta lor supe sau mancaruri cu dovleac crud se vor vindeca mult mai repede.
Dovleacul combate viermii intestinali. 1 gram de seminte de dovleac contine tot atatea
proteine cat un pahar cu lapte. In plus, este stiut faptul ca un consum regulat
de seminte de dovleac, in stare cruda, tine departe viermii intestinali. In caz
de oxiuri, la copii se dau cate 10-15 seminte de dovleac descojite zilnic, iar
adultii vor lua cate 20-30 de seminte pe zi. Acestea trebuie sa ramana neaparat cu pielita fina si uscata pe ele si se
mesteca foarte bine. Dupa
o ora se ia o lingurita cu ulei de ricin.
In ceea ce priveste semintele crude de dovlecel, acestea sunt o sursa
buna de magneziu, mangan si fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.
Dovleacul duce la regenerarea celulelor pancreatice. O descoperire recenta sugereaza faptul ca dovleacul, prin compusii
chimici ce ii detine, ajuta la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate,
ducand la cresterea nivelului de insulina in sange. Acesta este un produs destinat
persoanelor predispuse diabetului, dar si celor care sufera deja de aceasta
boala. Pentru a beneficia de proprietatile acestui miracol al naturii, trebuie
consumat fiert, copt, prajit, adaugat in mancaruri sau preparat ca un piure.
Dovleceii ce sunt inca mici si verzi pot fi mancati in acelasi mod.
Dovleacul este bun si in afectiunile prostatei. Din semintele de dovleac se extrage un ulei verde, gros, utilizat
cu succes pentru gatit. Acesta se foloseste in general in amestec cu alte
uleiuri vegetale, deoarece are un gust aspru. Ca si remediu popular este
consumat de persoanele care sufera de prostata, fiind cunoscute proprietatile
acestuia de a combate tumorile benigne (canceroase) ale acestei boli. Acizii
grasi continuti de uleiul semintelor de dovleac ajuta la mentinerea sanatoasa a
vaselor de sange, a tesuturilor si nervilor.
Este
bine de stiut ca dovleacul galben copt are proprietati terapeutice deosebite
intr-o serie deafectiuni digestive. Acesta se prepara sub forma de suc,
iar la sfatul specialistului este consumat in cura pe o anumita perioada.
Un
dovleac copt bine se curata de coaja si seminte, se taie bucatele, se da pe
razatoare sau prin masina de tocat si apoi se stoarce sucul. Lichidul astfel preparat se consuma imediat.
Este calmant
usor al sistemului nervos, bun pentru insomnii si somn agitat. Cred ca vi
se intampla adesea sa veniti acasa obositi de la munca, visand la un somn adanc
si odihnitor. Dar cand va culcati, somnul nu mai vine ore intregi. Incercati o
metoda batraneasca: se beau inainte de culcare 50 ml de suc de dovleac
proaspat, amestecat cu o lingurita de miere de albine. Tratamentul are si o
reactie secundara placuta: puteti sa scapati de pungile de sub ochi, care apar
in timpul somnului.
Sucul de dovleac este diuretic. Poate reduce edemele, poate
fi utilizat in afectiunile cardiovasculare insotite de
congestii, afectiuni ale ficatului, rinichilor si constipatii rebele. In
functie de afectiune se pot consuma de trei ori pe zi cate 100 ml suc.
Se fierbe 500 g dovleac taiat cuburi in apa cat cuprinde. Cand dovelacul
s-a muiat se scurge apa si se pastreaza, iar fructul se face piure apoi se
adauga apa in care a fiert. Se poate bea in doua reprize, dimineata si seara.
Acest preparat este recomandat in afectiuni hepatice, afectiuni ale
cailor biliare, afectiuni renale, constipatii rebele.
Fibrele din dovleac au rolul de a usura tranzitul intestinal. Actiunea stimulanta a fibrelor este accentuata de prezenta manitolului,
un laxativ usor. De aceea, dovleacul te ajuta sa ai o digestie usoara si sa
previi in mod natural constipatia. Asadar, daca te confrunti cu aceasta problema, mananca dimineata, inainte
de masa, doua linguri cu varf de dovleac crud, ras. Se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca zilnic, pe
stomacul gol, cu putin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingura de tarate
cernuta prin sita de malai si prajita putin pe tigaie uscata (fara ulei). Se adauga si o lingurita de seminte de in, facute pulbere in rasnita de
cafea.
Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mananca impartit in 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu
suc de grapefruit sau lamaie. Pentru arderea mai rapida a grasimilor se condimenteaza
cu boia de ardei iute.
Astm
bronsic. Se dau pe razatoare 500 g de dovleac crud,
se amesteca cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de patlagina taiate
marunt, 2 linguri de miere de albine si un litru de vin rosu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce pana la punctul fierbere, dar nu se
lasa sa dea in clocot. Se infuzeaza 24 de ore sub capac, apoi se strecoara si
se stoarce bine. Se bea cate o lingura, de cinci ori pe zi, 2-3 saptamani.
Stii, Vasile, dovleacul porcesc este altul, acela nu se mananca, este verde la coaja grunjoasa si miezul este alb-galbui, iar gustul nu-l stiu ca nu am gustat, dar stiu ca oamenii dau la porci si dovleacul asta portocaliu, cel care la noi se numeste " de placinta".
RăspundețiȘtergereIntr-un an am cumparat porc de la o batrana dintr-un sat de sub munte, ne-am dus dupa el acolo si am vazut ca-si hranea porcii cu dovleac din asta de placinta. Ei, bine, desi avea 145 de kg, nu foarte mare, acel porc a avut atat de multa si buna carne ca nu am avut loc unde sa o depozitam pe toata, deci e bine sa le dam si porcilor desi mancam si noi. Si cartofi si graunte mancam si noi si porcii, hahaha!
Problema mea este ca nu se mai gasesc la vremea asta prin piata... :( si nu cultiv ca ei au nevoie de spatiu mult si n-am.
Sarut mana si bine ati revenit. Eu ma refer la dovleacul de placinta sau, cum ii spun localnicii, dovleac turcesc.Ocupa foarte mult spatiu dar eu de 2 ani il pun langa compostor si urc vrejul peste compost( compostorul care il folosesc in toamna si care este aprope de maturare).
ȘtergereAnul trecut din cauza lipsei de umezeala n-am avut decat mingi de tenis si de handbal,asa ca pentru placinta am cumparat.
Un sfarsit de saptamana linistit si cu inspiratie va doresc.
Cu respect,
Nu mi-e clar despre care dovleac se vorbeste.In zona Sucevei se da la porci dovleacul care la maturitate are culoarea cojii portocalie.Nici intr-un caz nu-l mancam.
ȘtergereNoi consumam, fiert, copt sau la prajituri, dovleacul asa zis "turcesc", cu coaja alb-verzuie.
Dumneavoastra la care din el va referiti?!Cel pe care il aveti in poza are forma, dar culoarea e a celui pentru consumul porcilor.
Va rugam sa fiti mai precis!
Doamna, cred ca fiecare zona e cu dovleacul ei. Aici, la Ramnicu Valcea, ca si in Dobrogea se foloseste dovleacul portocaliu pentru placinta( cel din poza), dovleacul verde este folosit de regula la animale. Acum fiecare cu obiceiurile lui. Multumesc de vizita si comentariu. O seara frumoasa va doresc.
ȘtergereFoarte interesant articolul,de asemenea si blogul dumneavostra.Aveti articole foarte bune si detaliate.Va doresc o seara buna .
RăspundețiȘtergereVa multumesc pentru vizita si aprecieri si va stept cu drag in gradina.
ȘtergereSa aveti un sfarsit de saptamana linistit si plin de inspiratie.
Cu stima,
Sa stii, ca aici in Grecia se consuma si dovleacul pe care la noi il dam doar la porci :) Se face o placinta foarte buna cu dovleacul ras si stors, amestecat cu branza de oaie si oua. Cel turcesc e pentru placinta dulce si prajituri. O bunatate ! Sper sa am si eu anul asta in gradina, tot pe gramada de compost, cum il pui si tu :) O seara frumoasa !
RăspundețiȘtergereNici in zona nu sunt prea utilizati ca aliment.Cand le-am spus ca pun dovleci pentru placinta s-a uitat lumea cam lung si am auzit discutii de genul"Lasa-l saracu ca vine de la oras si nu stie ce face?".In zona Dobrogei insa dovleacul este utilizat frecvent in bucatarie asa ca l-am folosit si noi la placinta si copt.O seara frumoasa si recolte bigate in acest an.
Ștergere