vineri, 1 februarie 2013

Ce este gradinaritul si ce vrea el ?


Sigur titlul este inspirat din gluma cu politistii, care au scris romanul in 2 volume ‘’Ce este politistii si ce vrea ei’’ – roman care a avut mare ‘’succesuri’’, fiind cumparat gata epuizat.
Dar sa lasam glumele si sa trecem la acest capitol care, zic eu, merita putina atentie.
Nu ma voi aventura pe taramul explicatiilor stiintifice si a definitiilor de dictionar dar, voi incerca sa spun ce simt si cred eu despre gradinarit.
La modul cel mai simplu cred ca gradinaritul este o binecuvantare pentru minte, suflet si sanatate, generata de munca impletita cu dragostea pentru natura.
In ziua de azi, cand totul se deruleaza intr-un ritm infernal, gradinaritul este  un mod de relaxare,  terapie pentru stres si nu numai, pasiune, placere sau chiar profesie.
Ce poate fi mai linistitor si placut decat sa vezi cum creste, infloreste si chiar rodeste o planta dintr-o samanta minuscula, cum se incarca de flori si roade pomii pe care i-ai plantat .de multe ori, chiar dintr-un sambure.
A te dedica gradinii si ingrijirii ei este mai mult decat o simpla activitate de cultivare a unor plante in diferite scopuri, cum este de regula definit gradinaritul.
Efortul fizic depus este compensat de obtinerea unor stari de bine, liniste, satisfactie psihica si de ce nu, chiar  recompense materiale.
Gradinaritul iti ocupa timpul intr-un mod placut si constant ( daca nu exageram latura economica) fiind considerat de specialisti o piedica in calea imbatranirii, reducand nivelul de stres si  imbunatatind incet dar constant conditia fizica si mintala a gradinarului, contribuind in acelasi timp la cresterea imunitatii organismului( cercetatorii canadieni au aratat ca bacteria Mycobacterium vaccae care se gaseste in pamantul din toate gradinile contribuie la cresterea imunitatii acest microorganism are şi efecte antidepresive, crescând nivelul de serotonina, hormon care regleazã dispoziţia) 
Gradina din fata casei are nevoie de noi in fiecare zi, fie si numai pentru a o privi si admira,iar activitatea fizica (incepand cu plimbarea de dimineata si terminand cu plivitul sau chiar sapatul) reprezinta un factor important de mentinere a sanatatii.
Pentru toti cei care doresc sa-si mentina un organism sanatos merita sa incerce un program de 20 minute de gradinarit zilnic( echivalentul in efort fizic cu 10 minute de sala dar incomensurabil mai bun daca calculam efectele psihice obtinute).
Gradinaritul ne relaxeaza mintea si ne da posibilitatea de a ne lucra corpul in mijlocul naturii fiind rasplatiti la sfarsit cu flori, fructe si legume ingrijite de noi.
Pentru mine gradinaritul este un terapeut nemaipomenit, inlocuind sala de sport in care trebuia sa-mi fac zilnic exercitiile, cu placerea muncii in gradina dublata de obtinerea linistii si echilibrului sufletesc.

Gradinaritul m-a ajutat sa-mi refac sanatatea fizica si sa obtin linistea si echilibrul emotional.
Pentru cine nu crede este rugat sa incerce.

2 comentarii:

  1. Un articol excelent.Si eu m-am pensionat pe caz de boala si m-am mutat la tara,adica intr-o comuna pe malul Oltului,in jud Valcea.Am inceput sa gradinaresc asa cum am vazut la parinti si bunici desi de la liceu si pana la pensie am locuit in oras.
    Entuziasmata de legumele obtinute,de gradina cu flori,de roadele pomilor,aproape ca nu mai simt apasarea bolilor cronice si abia astept sa vina primavara si sa reinceapa reinvierea naturii si oboseala mea.
    Citesc cu multa placere bloguri de gradinarit si invat si eu din mers din reusitele si greselile mele si ale altora.
    Ma bucur ca existati si abia astept sa citesc noutati.Cu mult drag Laura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru vizita si pentru aprecieri. Abia asteptam sa plecam la Valcea si sa ne apucam iar de gradina. Cel putin in perioda de primavara cand sunt atatea lucruri de facut nici macar nu simti cand trece timpul. Uiti de toate si de boala si de durere si de tot ceea ce se intampla in societatea noastra atat de framantata si te bucuri ca un copil de micile minuni pe care, zi de zi, ti le daruieste gradina. Poate avem ocazia sa facem schimb de experienta si sa mai discutam despre pasiunea comuna. Va doresc o seara linistita, plina de inspiratie. Cu stima,

      Ștergere