Denumirea
ştiinţifică de Allium ursinum este datorata popoarelor nordice ale Europei,
care susţineau că apariţia frunzelor de leurdă era mult aşteptată de urşi,
pentru a o consuma ca medicament purificator după lungul repaus din perioada
hibernării.
Popoarele
germanice o denumeau «usturoiul ursului», «usturoiul ţiganului» şi «ceapa
vrăjitoarei».
Denumita popular si ceapa vrajitoarelor sau
usturoi de padure, leurda este o planta salbatica ce creste in padure sau in
poienile dintre paduri la inceputul primaverii.
Avand o aroma puternica de proaspat, o
combinatie intre cea de usturoi (aroma sa este mai blanda si mai putin iute
decat a usturoiului) si de arpagic, frunzele de leurda, in stare proaspata, pot
fi folosite cu succes in diferite salate de primavara sau in asezonarea
diverselor mancaruri. Este indicata culegerea acestei plantei inainte de
inflorire, cand poate deveni toxica daca este consumata intr-o cantitate prea
mare.
Specialistii nutritionisti ne recomanda sa
consumam cu incredere aceasta planta mai ales la inceputul primaverii pentru a
asigura organismului necesarul de vitamine si minerale.
Frunzele de leurda contin vitamina A, vitamina
C, carotenoizi, ulei eteric complex si anumite substante minerale precum
fosfor, calciu, natriu, fier, cupru, etc.
Proprietatile leurdei fac din aceasta un
excelent purificator general al organismului si un tonifiant remarcabil al
sistemului imunitar.
Este de retinut si faptu ca leurda isi
pastreaza calitatile medicinal deosebite daca este consumata doar in stare
proaspata.
Mult mai activă decât usturoiul, leurda reliefează, în primul rând,
capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor. Specialistii
recomanda ca, în fiecare primăvară, să se facă o cură, de 4 săptămâni, cu
frunze proaspete. În plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide,
antitoxice, diuretice, hemostatice, hipo-tensive, antisclerotice, vermifuge şi
stimulatoare ale peristaltismului intestinal şi ale contracţiilor uterine.
Leurda
acţionează favorabil în numeroase afecţiuni: în bolile gastrointestinale are
efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficienţă
biliară, colici abdominale, balonări şi în distrugerea viermilor intestinali,
inclusiv limbrici; curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea
arterială, intervine în ateroscleroză coronariană, hematurie, scăderea
colesterolului datorită conţinutului în adenozină, previne accidentele
vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea
sângelui şi de dizolvare a plăcilor de colesterol; este benefică la persoane cu
bronşite, tuberculoză pulmonară şi infecţii la nivelul căilor respiratorii
superioare (gripe, răceli);întăreşte memoria prin mărirea capacităţii de
memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de
dimineaţă, depresiile psihice, presiunea din cap şi stările de anxietate
(frică) şi de nelinişte; curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează
urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.
Cum putem folosi leurda?
Leurda
se poate folosi în multiple forme. Frunzele proaspete se consumă primă-vara,
într-o cură de 3-4 săptămâni, fiind amestecate cu diferite preparate culinare:
sala-te de crudităţi, supe, ciorbe, piure (în asociere cu urzica vie), găluşte,
chiftele, perişoare, cartofi, tocane cu carne, având atât rol decorativ, cât şi
condimentar foarte gustos, în locul usturoiului.
Tăiate
mărunt, frunzele se consumă ca aperitiv, în amestec cu frunze de pătrun-jel
verde, care se pune pe felia de pâine cu unt, margarină, brânză sau caşcaval
ras, adăugând cimbrişor, boia de ardei şi piper măcinat.
Salata
din frunze proaspete, consumată înainte de mesele principale, pe tot se-zonul
de primăvară, are un rol evident în oprirea procesului de îmbătrânire. În stare
uscată, frunzele se presară pe diferite mâncăruri, în amestec cu pătrunjel şi
ceapă, având efect de condiment deosebit de gustos.
Bulbii
recoltaţi în vară şi toamnă şi tocaţi mărunt au aceeaşi eficacitate ca şi frun-zele,
dar, la persoanele cu stomac mai sensibil, se prepară un macerat în lapte timp
de 2-3 ore, care se va consuma prin înghiţituri rare.
Atât
frunzele, cât şi bulbii sunt bine toleraţi de către ficat şi nu dau iz neplăcut
pentru respiraţie, ca în cazul usturoiului.
Tinctura
din frunze sau bulbi tocaţi mărunt se prepară în alcool de 38-40°, unde se
macerează timp de 14 zile la soare; se strecoară şi se păstrează în sticle închise
la culoare, în loc răcoros şi întunecos. Zilnic, se iau câte 10-15 picături, în
puţin ceai sau apă, de 3-4 ori pe zi, având efecte deosebite în dobândirea unei
memorii excelente.
Tinctura
bine păstrată permite să se beneficieze tot timpul anului de puterea curativă a
leurdei.
Infuzia
de leurdă se prepară din două linguriţe frunze tocate la 200 ml apă cloco-tită;
se beau 1-2 ceaiuri pe zi.
Vinul
de leurdă se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi mărunţiţi care
se fierb 5 minute în 50 ml vin alb; se infuzează acoperit timp de 10 minute, se
strecoară şi se îndulceşte, după gust, cu miere sau sirop. Se bea dimineaţa
câte un păhărel timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru
persoanele în vârstă, chinuite de tuse rebelă, insuficienţă respiratorie,
expectoraţii persistente şi tuberculoză pulmonară.
Foarte bun si binevenit acest articol despre leurda.Peste cam o luna de zile apar pe la noi primii mugurasi de leurda care apoi se dezvolta intr-un covor urias de verdeata.Am gasit o intreaga poiana pe vreo doua ha,de leurda .Cat vezi cu ochii.Am stiut despre leurda dar nu am gasit-o decat acum cativa ani in padure.Relatez o intamplare hazlie care mi s-a intamplat intr-o zi prin luna mai acum cativa ani.Eram la adunat de lucerna la cativa km de padure.Cateodata venea cate noi un miros foarte puternic de usturoi, probabil la cate o adiere de vant.Locul fiind langa D.N.7 intens circulat,am crezut ca a trecut vreun camion TIR incarcat cu usturoi si de acolo vine mirosul.Apoi intamplator am trecut prin poiana respectiva si am gasit leurda inflorita si mi-am dat seama ca de acolo provine mirosul. Am inregistrat si un film.Poate am sa-l public pe blog.O seara buna si o duminica placuta sa aveti.
RăspundețiȘtergereMultumesc si bafta in cura de detoxifiere.Astept filmuletul.
Ștergereminunata postare.ador leurda.sa ai o zi minunata!
RăspundețiȘtergereMultumesc de apreciere - Trebuie sa regasim plantele care alta data erau o binefacere pentru sanatate si bucatarie -
Ștergereeee au azi am cules ditai castronul de leurda,urzici si am gasit si 2 maini de macris.
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. Pai ai facut o salata pe cinste. O zi plina de sanatate si voiosie va doresc.
Ștergerefoarte sanatoasa leurda
RăspundețiȘtergereEste foarte sanatoasa numai ca lumea a cam uitat de ea, e greu sa ne amintim de plantele traditionale cand rafturile magazinelor, gem de produse ce ne fac cu ochiul.
Ștergere