miercuri, 20 februarie 2013

Preparatele folosite pentru protecţia plantelor împotriva insectelor dăunătoareIn aceasta perioda majoritatea gradinarilor care au o mica livada pe langa casa se preocupa de curatatul si stropitul pomilor. Iata cateva substante eco cu care se pot face stropiri.
1.Preparate vegetale
URZICĂ Denumire ştiinţifică: Urtica dioica; Organe vegetale folosite: întreaga parte aeriană (tulpina şi frunzele).
Acţiune: Trofică şi antiseptică; Mod de preparare: purin fermentat din 1 kg de plante proaspete sau 200g de material vegetal uscat în 10 l de apă. Întrebuinţare: Se foloseşte pentru stimularea creşterii plantelor tinere (în special  legumicole) şi preventiv, împotriva bolilor criptogamice de sol (mana cartofului) şi de pe plante (cloroza frunzelor pomilor fructiferi). Maceratul se foloseşte împotriva păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) nediluat şi ori de câte ori este nevoie.
COADA CALULUI
Denumire ştiinţifică: Equisetum arvense;
Organe vegetale folosite: Tulpinile aeriene şi frunzele (crude sau uscate). Această plantă are două tipuri de tulpini aeriene: fertile şi sterile.
Mod de preparare: decoct şi purin fermentat din 1 kg de plante proaspete sau 150 g de plante uscate în 10 l de apă; Întrebuinţare: Decoctul se foloseşte împotriva bolilor criptogamice din sol şi din plante (făinare, mană, rugini, monilioze, pătarea şi băşicarea frunzelor, septorioze etc.).
MUŞEŢEL
Denumire ştiinţifică: Matricaria chamomilla; Organe vegetale folosite: inflorescenţele. Acţiune: Trofică şi antiseptică; Mod de preparare: Infuzie sau decoct din 250 g flori crude sau 50 g uscate. Întrebuinţare: Se foloseşte nediluat pentru întărirea plantelor şi pentru tratarea seminţelor.
CEAPĂ
Denumire ştiinţifică: Allium cepa Organe vegetale folosite: Frunze şi coji. Acţiune: Trofică şi antiseptică; Mod de preparare: Purin în fermentare din aproximativ 500 g frunze proaspete sau 200 g coji în 10 l de apă; Întrebuinţare: Se foloseşte diluat de 10 ori pentru întărirea plantelor şi, în caz de atac împotriva bolilor criptogamice ale cartofului şi căpşunului
USTUROI
Denumire ştiinţifică: Allium sativum; Organe vegetale folosite: Bulbilii;
Acţiune: Bacteriostatică şi bactericidă; Mod de preparare: Infuzie din 75 g de bulbili tocaţi în 10 l de apă şi macerat în apă timp de 1 oră din 100 g de bulbili tocaţi într-un l de apă; Întrebuinţare: Se folosesc nediluate, împotriva bolilor criptogamice (în special bacteriene) şi căderii tinerelor plante. Tratamentul cu preparate pe bază de usturoi se face la sămânţă şi, în caz de atac, direct la plante.
FERIGĂ
Denumire ştiinţifică: Dryopteris filix -mas; Organe vegetale folosite: frunzele si rizomul de ferigă masculă. Acţiune: paralizantă
Mod de preparare: purin de frunze (1 kg Frunze proaspete sau 100 g uscate în 10 l de apă) şi decoct de rădăcini (5 g în 0.5 l apă de ploaie);
Întrebuinţare: Purinul de frunze se foloseşte împotriva păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) şi a buburuzei (Coccinella septempunctata), melcilor fără cochilie. De asemenea, acest preparat, diluat cu apă de 10 ori, se foloseşte împotriva afidelor. Decoctul nediluat se recomandă, de asemenea, împotriva păduchelui lânos şi ori de câte ori este nevoie.
PELIN
Denumirea ştiinţifică:Artemisia absinthium;  Organe vegetale folosite: toate părţile aeriene (tulpina, frunzele şi florile) în stare crudă sau uscată;Acţiune: protejează culturile de unii dăunători;
Mod de preparare: purin (300 g material vegetal proaspăt sau 30 g uscat într-un litru de apă), purin în amestec cu silicat de sodium (1%), infuzie şi decoct;
Întrebuinţare: Aceste preparate au însă acţiune specifică: purinul împotriva furnicilor, omizilor şi afidelor; infuzia împotriva acarienilor murului şi zmeurului şi larvelor gândacului din Colora-do; iar decoctul împotriva mustei verzei (Chortophila brassicae) şi a viermelui merelor (Carpocapsa - Cydia pomonella).

VETRICE.
Denumire ştiinţifică: Tanacetum vulgare; Organe vegetale folosite: toate părţile aeriene: tulip-na, frunzele şi florile, în stare crudă sau uscată.
Mod de preparare: infuzie sau decoct (300 g material vegetal proaspăt sau 30 g uscat în 10 litri de apă);
Întrebuinţare: Infuzia de vetrice se foloseşte nediluată şi ori de câte ori este nevoie împotriva furnicilor, afidelor, acarienilor şi a altor insecte.
Decoctul se foloseşte de asemenea, nediluat, însă numai în perioada de zbor a muştei verzei şi a carpocapsei.
PIRETRINĂ.
Denumire ştiinţifică:Pyrethrum cinerariaefolium, Chrysanthemum cinerariaefolium;
Organe vegetale folosite: inflorescenţa. Acţiune: Piretrina este un insecticid de contact, cu efect paralizant şi spectru larg de acţiune.
Mod de preparare: Extract din inflorescene proaspete şi infuzie din cele uscate (2 ligurie de inflorescenţe mărunţite în 200- 250 ml de apă clocotită); Întrebuinţare: Extractul din flori de piretru se foloseşte sub formă de soluţie în concentraţie de 0.1% împotriva afidelor, gândacului din Colorado, tripsilor, cicadelor şi musculiţei albe. Piretrina nu este periculoasă pentru albine, om şi animalele cu sânge cald.
LEURDĂ (USTUROIŢĂ)
Denumire ştiinţifică: Allium ursinum; Organe vegetale folosite: frunzele şi bulbii în stare proaspătă şi tocate mărunt. Mod de preparare: Infuzie (75 g bulbi tocaţi la 10 l apă) şi purin fermentat ( 500 g frunze proaspete sau 200 g uscate la 10 l de apă. Întrebuinţare: Infuzia de leurdă se foloseşte nediluată, prin stropirea repetată a plantelor la intervale de 3 zile, împotriva acarienilor şi afidelor. Purinul se foloseţte, de asemenea, nediluat, împotriva muştei morcovului (Psila rosae), însă numai în perioada de zbor a acesteia.
2 Preparate minerale repelente
ALAUN (PIATRĂ ACRĂ) Forma de prezentare: Pudră cristalină, fără miros, asemănătoare zahărului; Se extrage din şisturi naturale. Compoziţie chimică: Sulfat dublu de aluminiu şi potasiu. Întrebuinţare: Preparatul se foloseşte sub formă de soluţie în concentraţie de 0,4%, cu eficacitate bună împotriva păduchilor şi a omizilor. De asemenea, prin stropirea solului se previne atacul melcilor fără cochilie.
FĂINĂ DE BAZALT Forma de prezentare: Pudră cu particule sub 20 microni;
Compoziţie chimică: silicaţi (50 %); Întrebuinţare: Preparatul are o capacitate foarte bună pentru îndepărtarea tuturor dăunătorilor care atacă exteriorul organelor aeriene.
Proprietăţi asemănătoare, dar nu egalabile, cu făina de bazalt, au şi făina de dolomită şi cenuşa de lemn, foarte fin cernute.
SĂPUN DE POTASIU Forma de prezentare: Pastă sau lichid. Compoziţie chimică: Acizi graşi, hidroxid de potasiu, alcool etilic, metilic sau/şi trihidroxilic (glicerina); Acţiune: asfixiantă; Întrebuinţare: Săpunul de potasiu se foloseşte cu succes împotriva omizilor, acarienilor (păianjenul rosu) şi a păduchilor ţestosi, lânoşi şi făinoşi (cenuşii de frunză).
SĂPUN DE POTASIU CONCENTRAT Denumire comercială: Neudosan; Forma de prezentare: Fluid; Compoziţie chimică: 51 % săruri de potasiu ai unor acizi graşi naturali; Acţiune: Asfixiantă. Întrebuinţare: Preparatul se foloseşte sub formă de soluţie în concentraţie de 2%, cu eficacitate bună împotriva păduchilor şi puricilor de frunze.
SULFAT DE ALUMINIU Forma de prezentare: Lichid; Acţiune: Insecticidă; Mod de preparare: 200g într-un litru de apă; Întrebuinţare: Se diluează în 9 litri de apă şi apoi se foloseşte prin stropiri împotriva cochiliilor şi a musculiţei albe.
ULEIURI PARAFINICE Denumire comercială: US 1. Forma de prezentare: Lichid de culoare deschisă; Compoziţie chimică: Ulei mineral (92%); Acţiune: Asfixiantă, superioară săpunului de potasiu;Întrebuinţare: se foloseşte în concentraţie de 1,5 %, pentru stropirile târzii de iarnă şi timpurii de primăvară (la începutul dezmuguritului), împotriva păduchelui din San Jose si a ouălor hibernante de acarieni.
PERMANGANAT DE POTASIU Denumire comercială: Permanganat de potasiu; Forma de prezentare: Sare cristalină, de culoare violetă cu reflexe metalice; Acţiune: Dezinfectant, inhibă dezvoltarea ciupercilor şi bacteriilor; Întrebuinţare: Se foloseşte în concentraţie de 0.01-0.03% pentru tratarea seminţelor, bulbilor şi a rădăcinilor răsadurilor şi puieţilor, iar în concentraţie de 0,15% combate eficient făinarea la viţa de vie şi la trandafiri
SULF MUIABIL Denumire comercială: FLUIDOSOUFRE; Compoziţie chimică: Sulf (99 %) Acţiune: Fungicidă; Întrebuinţare: Se foloseşte în diferite concentraţii pentru combaterea făinării la castraveţi (20-25 kg/ha), pomi fructiferi (11-20 kg/ha), viţa de vie(30 kg/ha) şi la stejar (20-25 kg/ha). Tratamentul se poate repeta după 4 zile;
PIATRA VÂNĂTĂ Denumire comercială: Zeamă bordeleză Forma de prezentare: Praf de culoare albastră; Compoziţie chimică: Cupru metalic (20 %) sub formă de sulfat de cupru neutralizat; Acţiune: Fungicidă; Întrebuinţare: Se foloseşte pentru prevenirea şi combaterea pătării frunzelor de prun, visin şi cireş (1,125%), ciuruirii frunzelor de cais şi piersic (1,125%), manei viţei de vie (0,5%), focului bacterian la gutui, păr şi măr (0.5-0.75%) şi a moniliozei sâmburoaselor (0.5%, prefloral).
OXICLORURA DE CUPRU Denumire comercială:TURDACUPRAL 50 PU, OXICIG 50 PU; Forma de prezentare: Praf de culoare albastră; Compoziţie chimică: Cupru metalic (50%) sub formă de oxiclorură de cupru; Acţiune: Fungicidă; Întrebuinţare: Se foloseşte în diferite concentraţii: 0,15-0,20 % împotriva pătării frunzelor şi moniliozei la prun şi a rapănului la măr (prefloral), 0,2-0,4 % pentru prevenirea şi stoparea înroşirii acelor de pin şi a atacului de mană la tutun, 0,4-0,6 % pentru prevenirea şi oprirea atacului de mană la cartof (4-5 kg/ha), tomate (4 -5 kg/ha), cucurbitacee (4-5 kg/ha) şi la viţa de vie (5- 6 kg/ha).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu