sâmbătă, 9 februarie 2013

LEACURI DIN GRADINA –pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor (II)


            Daca vrem sa gradinarim in armonie cu natura este necesar sa ne amintim ca aceasta ne pune la dispozitie toate mijloacele pentru a avea o gradina echilibrata si sanatoasa.
Inainte sa se inventeze substantele care se termina in “CID” ( pesticid, ierbicid, insecticid, fungicid etc.) si care in fapt denumesc  otrăvuri, gradinarii observau mai mult si mai atent natura si se foloseau  de leacurile oferite de aceasta pentru a-si mentine atat sanatatea familiei cat si pe cea a gradinii.
 Exista mai multe modalitati de obtinere a tratamentelor ecologice impotriva bolilor si daunatorilor. Dupa capacitatile de procesare se impart in;
1.    Extractul = preparat obtinut la rece. Partile de planta maruntite se pun in contact cu apa 12 – 24 ore in vase de sticla, lemn sau plastic.In timpul extractiei se agita continutul din vas de mai multe ori. Extractul final se filtreaza prin panza de tifon inainte de folosire.
2.    Infuziile sau ceaiurile = se prepara din material vegetal verde sau uscat, in stare maruntita,prin turnarea peste acesta de apa clocotita,dupa care, se lasa, sub capac, pana la racirea complete.Se filtreaza inainte de folosire pentru anu infunda duzele aparatului de stropire.
3.    Decoctul sau fiertura = Mai intai se inmoaie materialul vegetal in apa din vasul de fierbere timp de 24 de ore,la temperature camerei sub capac.Apoi se fierbe continutul timp de 30 de minute.Dupa racire se filtreaza.
4.    Plamadelile = Sunt zemuri fermentate care de obicei se produc in cantitati mai mari avand o gama larga de intebuintare.Materialul vegetal maruntit se introduce in butoaie de 40 – 60 de litrii. Butoiul se aseaza intr-un loc insorit,aerisit si ferit de ploi (sopron sau copertina).Se toarna apa astfel incat nivelul acesteia sa se gaseasca cu cca 20cm. mai jos de gura butoiului(spatiu de captare a spumei de fermentare).Butoiul se acopera cu un gratar de scandura.Se agita zilnic continutul butoiului cu o lopata de lemn. Terminarea fermentarii se recunoaste prin aceea ca nu se mai formeaza spuma, iar lichidul a capatat o culoare mai inchisa.Se filtreaza inainte de folosire.
5.    Reguli de folosire a pesticidelor ecologice:
1.    Se folosesc mai intai preparatele care indeparteaza, fortifica sau protejeaza si numai la urma cele care omoara.
2.    Cea mai buna apa pentru preparate este apa de ploaie sau dedurizata:
3.    Daca in decurs de 6 ore de la stropire a plouat stropitul se repeat:
4.    Stropirile incep la primele semen de atac sau cel mai bine profilactic:
5.    Preparatele natural nu se amesteca unele cu altele pentru a combate mai multi daunatori in acelasi timp.
6.    Durata de pastrare aprepaaratelor natural este mai mica,extractele ceaiurile si fierturile se pot pastra cateva zile,plamadelile cateva luni.Preparatele lichide care au inghetat nu mai sunt bune.

Leacul
Efecte
Mod de utilizare
Levantica
apara speciile de rosaceae de padu-chii frunzelor,ciuperca monilia Gandacul de Colorado
pastreaza  trandafirii sanatosi ferindu-i de afide
Mararul

Protejeaza de paduchi
atrage insectele care consuma paduchii de frunze
Margareta colorata (Pirethrum Daisy – Tanaceum coccineum)
pesticid
Acest pesticid este piretrum-ul natural – un insecticid ce poate fi extras din margareta colorata (Pirethrum Daisy – Tanaceum coccineum). Aceasta planta este o planta companion obisnuita in gradinile organice. De asemenea, se foloseste si planta cunoscuta sub numele de spilcuta, iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) – cunoscuta atat pentru intrebuintarile medicale cat si pentru calitatile de repelent pentru insecte. Atat marga-retele colorate cat si spilcutele atrag deasemenea insecte folositoare, cum ar fi sirfidele, care se hranesc cu afide si cu alte insecte daunatoare.
Aveti nevoie de: 1 parte flori de margarete colorate, 2 parti flori de spilcute, ulei mineral sau kerosen, 2 picaturi de ulei de susan.
Preparare: Taiati marunt florile, acoperiti-le cu kerosen sau ulei mineral si lasati-le la macerat peste noapte intr-un loc intunecos. Scurgeti lichidul, apoi diluati o parte de lichid in sase parti de apa si adaugati uleiul de susan, apoi spreiati. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).
Maghiran
patarea bruna a frunzelor
fuzarioza, vestejirea,
-ulei, sucul plantei
Menta

protejeaza varza de atacul flutu-relui alb – putregai usturoi, patarea bruna a frunzelor
Menta infuzie Se infuzeaza 150 g de menta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte. INSECTICID - afide.
Spray de menta – se amesteca cu blenderul o cana de frunze tocate de menta cu o cana de frunze tocate de ceapa verde si cu o jumatate de cana de ardei iute tocat. Se adauga o jumatate de cana de apa. Amestecul rezultat se toarna in aproximativ 4 litri de apa la care se mai adauga jumatate de cana de detergent lichid. Din acest amestec se ia cate o jumatate de cana si se dilueaza in 1litru de apa.se aplica impotriva insectelor care rod.
Ulei repelent pentru furnici cu menta proasta (Busuiocul cerbilor – Mentha pulegium)
                Se foloseste pentru a indeparta furnicile, prin aplicarea pe cararile furnicilor si imprejurul cuiburilor acestora
Aveti nevoie de: ½ cana de frunze de menta proasta, 1 cana de ulei de sofranel (se gaseste in magazinele de produse naturale)
Pentru preparare, amestecati frunzele de menta proasta cu ulei, puneti intr-o sticla si astupati. Lasati acest amestec o zi intr-un loc cald, apoi e gata pentru a fi utilzat.
Musetel
Insecticide,fungicide,
Spray anti-insecte, din plante o lingura de musetel salbatic tocat, o lingurita de ceapa ver-de tocata, o lingurita de virnant tocat, 125 ml apa clocotita, 2-3 picaturi de sampon. varsati apa clocotita peste ierburile tocate, acoperiti vasul si lasati lichidul sa se raceasca total. Strecurati, apoi varsati-l intr-un pulverizator de gradina.Adaugati samponul, scuturati bine, apoi vaporizati-va plantele. Alungati insectele devoratoare.
Ceai de musetel se toarna 2 cani de apa clocotita peste o jumatate de cana de musetel. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se stropeste- fungicide
Se prepara din musetel, ceapa perena (chives – Allium schoenoprasum), soc, hrean si casuarina.
Acest fungicid este bun pentru tratarea bolilor provocate de ciuperci, cum ar fi patarea frunzelor, ruginile, mucegaiurile. In reteta originala este specificata aceasta casuarina, dar cred ca putem incerca si fara.
Avem nevoie de: fllori de musetel, frunze de ceapa perena, frunze de soc, frunze de hrean, frunze de casuarina.
Preparare: acoperiti florile si frunzele cu apa, dati amestecul in fiert, apoi lasati-l sa stea 30 de miute. Strecurati si folositi. Puteti deasemenea sa adaugati sapun sau ulei de cocos, pentru un efect mai puternic.
Nuc
insecticid
Frunzele de nuc fierte in apa (lichidul) reprezinta un insecticid natural impotriva furnicilor. Varsati decoctul pe furnicar sau pe drumul furnicilor
Otet
Fungicid, ierbicid
Solutie de otet in 4 litri de apa se pun 3 linguri de otet cu 5% aciditate. Se amesteca si se stropeste.se aplica contra diversilor fungi.
Ierbicidul se realizeaza din:-1 lingura otet -1 lingurita sapun - 4 litri de apa fierbinte. Dupa ce ati amestecat ingredientele, turnati substanta intr-o stropitoate si imprastiati-o peste buru-ieni. Cand faceti acest lucru, aveti grija sa nu udati si iarba. Otetul ucide buruienile, dar poate face acelasi lucru si cu iarba ornamentala
Sunt plante care prefera sa fie udate cu substante ceva mai acide, precum azaleele.Acestea prefera apa de ploaie in locul apei de la robinet. In acest caz, poti turna o lingurita de otet la doua cani de apa curata si sa iti hranesti planta.
Patrunjel
Insecticid
Puricii de plante urasc mirosul de patrunjel plantati patrunjel aproape de plantele sensibile la pureci, Semanati patrunjel in jurul plantelor mai sensibile la paduchi.
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr patrunjel proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante. Se utilizeaza si impotriva furnicilor.si a gandacului de Colorado
Piper
Furnici
Un amestec de piper negru, usturoi si marar alunga furnicile de pe plante. Reteta: 50 g piper macinat, 50 g usturoi ras, 60 g marar uscat macinat. Preparare si folosire: amestecati bine toate ingredientele, apoi imprastiati compozitia in jurul tulpinei plantelor afectate.
Spray contra insectelor, cu piper si usturoi  1 capatana de usturoi, 8 boabe de piper iute, 125 cl de apa, o picatura de sampon natural. Preparare: pisati usturoiul si piperul, apoi amestecati-le cu apa intr-un robot de bucatarie. Lasati-le sa macereze o noapte, strecurati lichidul si puneti-l intr-un pulverizator. Adaugati samponul si scuturati bine. Vaporizati-va plantele din belsug, o data pe saptamana si de cate ori ploua, pana ce observati ca intrusii din gradina au disparut.spray-ul se poate pastra la frigider vreme de o luna.
Piper infuzie Se infuzeaza 150 g de planta de piper taiata marunt în 5 l de apa fierbinte.- insecticid total
Pelin.

actioneaza impotriva insectelor, fur-nicilor si e util impotriva ruginei.
Coacazul nu va mai fi atacat de rugina daca alaturi de el se planteaza pelin.
Se folosesc frunzele si inflorescentele de vara: o lingurita de planta uscata pentru un litru de apa, infuzie sau decoct.  impiedica frunzele arbustilor fructiferi sa mai rugineasca,
pentru combaterea paduchilor de frunza la pomi si arbusti fructiferi  se foloseste infuzia de pelin preparata din iaba intreaga aflata in pragul infloririi. Doza este de 200-300 g de pelin in stare uscata pentru 10 l de apa.Infuzia dureaza o jumatate de ora. Se stropesc partile de plante afectate de paduchi . In caz de atac puternic, se uda solul din jurul plantei cu aceasca infuzie. daca in timpul zborului albilitei verzei , se stropesc plantele de cateva ori cu infuzie de pelin, fluturele va fi indepartat.
Lichid impotriva purecilor O infuzie puternica de pelin alunga purecii plantelor. Reteta: 100 g pelin proaspat tocat, 125 ml apa clocotita, 1/2 lingurita de sampon delicat (pentru uz cotidian). Preparare si folosire: Turnati apa clocotita peste plante, acoperiti vasul cu un capac si lasati-l sa se raceasca. Strecurati lichidul, apoi puneti-l intr-un pulverizator cu pompa. Adaugati samponul, scuturati bine si stropiti-va plantele.
Pelinul in infuzie Puneti la infuzat 150 gr de pelin proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Lasati timp de 10 minute, apoi strecurati. Se raceste si se pulverizeaza pe plante. Se aplica tratamentul in trei reprize, o data la trei zile INSECTICID: afide, furnici, molie, vier-mele zmeurei
Ceai de pelin – 250 g frunze de pelin se fierb in 2 litri de apa. Se raceste, se strecoara si se adauga 1 lingurita de sapun. Se stropeste cu aceasta solutie.se aplica contra afidelor, omizilor etc. se stropeste direct asupra daunatorilor daca este posibil.
Pelinita sau pelin negru (Artemisia vulgaris L.)
Fungicide – mana cartofului

Propolisul
antibiotic, antimicrobian, anticripto-gamic, dezinfectant e cicatrizant, este pretios in tratarea ruginei si a mucegaiurilor
Produsele pe baza de propolis se gasesc in magazinele naturiste: de obicei se utilizeaza solutia hidro-alcolica, care vine diluata 1:10.
Revent
Rheum rhabarbarum
Insecticid - furnici
Revent infuzie Se infuzeaza 150 g de revent taiat marunt în 5 l de apa fierbinte.
Ceai de rubarbar 1 – se fierb 0 ,5 Kg frunze tocate de rubarbar in 1litru apa, timp de 30 de minute. Se strecoara si se stropeste impotriva afidelor si a altor daunatori.
Ceai de rubarbar 2 – 0,5 Kg de frunze se lasa sa stea timp de 24 ore in 7 litri de apa. Se strecoara si se stropeste. se aplica contra afidelor, musculitelor albe, acarienilor, omizilor si impotriva altor daunatori.
Plamadeala din frunze:- frunzele sunt necomestibile dar substantele continute duc la com-baterea paduchilor de frunze si a omizilor. 2kg.frunze proaspete la 10l.apa- se utilizeaza in concentratie de 50%
Rostopasca
Putregai cenusiu, fuzarioza

Rosii
gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci
Ceai din frunze de rosii sau de cartofi se lasa sa stea peste naopte 2 cani de frunze de rosii in aproximativ 0,5 l apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 l apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.
·       se aplica contra gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci.

Rozmarin
 Insecticid
Infuzie din 250g planta fara radacina in 5 l apa  fierbinte
Sapun
Spray insecticid cu sapun omoara o multime de daunatori, printre care la loc de frunte se afla limacsii de sera, purecii si paduchii de plante. insecticid
o lingura de sapun ras se dizolva in 2,5 litri de apa. Lichidul se pune intr-un pulverizator cu care se stropesc plantele o data pe saptamana si dupa ploaie
Apa cu sapun Diluati 30 ml sapun lichid sau detergent de vase in 4 litri de apa. Adaugati un sfert de litru alcool de 70 grade, apoi pulverizati imediat. Se clatesc plantele inainte ca apa sa se usuce.
Sapunul de Marsilia
actiune insecticida, deoarece distru-ge cuticula ceroasa a multor insecte
poate fi adaugata si alte preparate pentru cresterea puterii. Se dilueaza o lingurita pentru un litru de apa, se clateste, terenul se protejeaza cu o folie de celofan
           

7 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Suntem inconjurati de plante si animale care ne pot ajuta in munca noastra din gradina dar pe care le consideram daunatori sau buruieni.Natura n-a creat bun si rau -pur si simplufiecare planta are si calitati cum are si defecte. Trebuie sa invatam sa ne folosim de calitati si sa diminuam defectele. O seara frumoasa.

      Ștergere
  2. Buna ziua, ati incercat vreun tratament din acestea? M-ar interesa ceva pt limacsii din solar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, multe dintre tratamente le-am incercat cu rezultate mai mult sau mai putin multumitoare. pentru limax capcana cu bere da cele mai bune rezultate si banda de cupru, puteti incerca si cojile de ou pisate si puse in jurul plantelor pe care doriti sa le protejati. O seara minunata si o saptamana frumoasa.

      Ștergere
    2. Am pus cenușă la baza plantelor. A funcționat. Doar ardeii au fost mâncați înainte sa răsară, dar nu i-am tratat cu nimic.
      Va mulțumesc!

      Ștergere
    3. Buna seara.Ma bucur ca v-ati convins de binefacerile tratamentelor naturale pentru plante, tratamente pe care strabunii nostrii stiau cand si cum sa le aplice, de regula preventiv. O seara minunata.

      Ștergere
  3. Buna ziua, ce sa spun ca orice vietate din natura furnica joaca un dublu rol, cel de ajutor al horticultorului dar si cel de pradator,asa ca cel mai imnportant lucru nu este sa le starpim ci sa le tinem sub control. Pentru tinerea coloniilor de furnici sub control va recomand piperul,pelinul otetul,revent,castravete chiar frunzele de nuc.
    Weekend minunat

    RăspundețiȘtergere