luni, 25 februarie 2013

Four Acres and Independence - A Self-Sufficient Farmstead

8 comentarii:

  1. Cred ca asta e idealul, sa iti poti crea un loc care sa iti ofere tot ceea ce este necesar traiului zilnic. Dar asta presupune si multa, multa munca.Pana la urma constati ca ai nevoie de ajutoare, ajutoarele sunt oameni pe care ii angajezi , ii platesti si pana la urma tot acolo ajungi, la o comunitate care dezvolta o intreprindere , a ta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gradinaritul pe suprafete mici, atat de folosit inainte( daca ne amintim bunicii nostrii aveau gradini de 500 -2000 de m2,) poate asigura, dupa parerea mea necesarul de alimente pentru o familie daca se face cu cap, organizat si cu o repartitie judicioasa a culturilor, fara sa fie nevoie de substante chimice de sinteza( marefer la ingrasaminte chimice si pesticide) dar bine-nteles e nevoie de efort fizic si nu in ultimul rand de ceva bani( cel putin la inceput cand n-ai de nici unele). Cu putin efort, pasiune si studiu poti sa-ti asiguri alimentele pentru o familie de 4 -5 persoane, alimente de calitate si chiar si produsele de ori9gine animala( un ou o carne de pui sau de iepure si cateva kg. de miere de albine. Important este sa lucrezi organizat, sa folosesti fiecare petec de teren si sa te adaptezi mediului. Va doresc o zi frumoasa plina de inspiratie si va astept cu drag sa discutam.

      Ștergere
  2. eu as vrea sa vad partea pozitiva. 1.6 ha dc le imparti bine, nu necesita neaparat f multa munca. din 600 mp gradina de legume, obtii mai mult decat necesarul pt 4 persoane. 500 mp livada iti asigura suplus de fructe. 500 le pasrazi pt hrana animalelor. da, este munca, dar o munca mult mai frumoasa, mai putin stresanta. eu as prefera sa muncesc pamantul si sotul meu sa se sacrifice sa lucreze :). cu ceva investitii iti asiguri si energia proprie. eu am instalate 2 panouri solare care-mi asigura necesarul de apa calda pt 9 luni pe an si ma gandesc serios la o mica eoliana. corect, nu te poti rupe complet de societate, dar dc iti poti asigura necesarul de hrana, una sanatoasa, eu zic ca e un mare castig.
    ce nu am? vremea din california... da asta e o alta poveste.
    o zi minunata sa aveti, eu ma pregatesc sa ma duc la munca :( irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este adevarat ca o suprafata de 1,6 ha, bine impartita, poate sa asigure mai mult decat necesarul de alimente ale unei familii dar de munca tot este si mai ai nevoie si de ceva fonduri( pentru un solar, niste seminte, niste pomi si arbusti, cel putin la inceput de drum dar merita incercat).
      Sa ne amintim ca bunicii nostrii au cultivat de multe ori si suprafete mai mici si au reusit sa-si intretina familia -uneori destul de numeroasa,5-6 copii, fara sa aibe si alte surse de venit.Generatiile urmatoare au inceput sa se indeparteze de pamant sa caute confortul urban si sa-si uite originile.
      Vrem sa mancam sanatos si cat mai natural dar nu vrem sa ne murdarim pe pantofi de noroi.
      Cred ca aceasta criza, artificial indusa - parerea mea, o sa ne faca sa revenim cu picioarele pe pamant si sa incepem sa redescoperim frumusetea gradinaritului.
      Va doresc o zi frumoasa si plina de inspiratie( se zice ca Dumnezeu iti da inspiratie daca te vede muncind) chisr daca afara este o vreme cam mohorata. Cu stima,

      Ștergere
    2. eu nu am solar ( si nici nu mi-am propus pentru urmatorii 3-5 ani ) pt ca nu-i vad rostul. eu cred ca Dumnezeu a programat in asa fel fructele si legumele a.i. sa avem ce este necesar la timpul potrivit. sincer, cred ca este o investitie care, deocamdata, in cazul meu nu se justifica.
      pentru mine, ce fac in gradina nu este munca. este un mod de deconectare. asa cum unii scapa de stresul cotidian prin meditatie, yoga, tai chi sau alte metode, eu imi incarc bateriile in gradina. o seara minunata. irirna

      Ștergere
  3. Vasile, eu mai intotdeauna am fost "gica contra" cand am vazut ceva care nu m-a convins.
    Uite, eu din materialul asta nu am vazut recolte, am vazut asa: o instalatie de uscat cipsuri din legume (dar legumele nu le-am vazut pe pamant, ca plante ) , am vazut o improvizatie de crescut ciuperci (am inteles doar din mushrooms ) dar unde sunt ciupercile? Apoi am vazut un gard lat cu plante imprejurul pridvorului, o planta, adica un spanac, asa cred, dar ce face o familie cu o singura planta dintr-un soi, ori cu 5 fire de rosii?? De restul gospodariei nu zic nimic, este extraordinar sa ai si o balta cu rate si gaste, o pasune cu oi etc. Partea cu gradina, ceea ce ma intereseaza pe mine, ca sa preiau, nu am prea vazut (ori n-am inteles ca daca nu este scris, din vorbire nu pot traduce ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici aveti dreptate.Ideea filmuletului, modul de administrare a unei suprafete de aproximativ 1,6ha in care sa imbini cresterea animalelor cu legumicultura si pomicultura. Ce-a reusit nu prea arata in afara uscatorului solar care mi-a placut nu prea am vazut mare lucru iar la inocularea cu spori pentru ciuperci si el spune ca n-a reusit la toate. Cred ca si filmarile s-au facut in toamna mai tarziu, porumbul era deja uscat. O zi frumoasa.

      Ștergere
    2. nu am vizionat aici filmul si deci nu stiu dc este versiunea integrala... dar cu siguranta ciupercile apareau. nenea ala cultiva shiitake (am luat si eu miceliu anul acesta) in busteni pusi sub un sopron.
      oricum, fie ca este vorba doar de ideea in sine si tot este ceva. poate este o varianta cosmetizata, dar repet, cred ca tb luata in considerare doar latura pozitiva. o seara minunata. irina

      Ștergere